"Criza se va incheia in 2-3 ani, iar riscul destramarii zonei euro este aproape zero" a declarat Klaus Regling, directorul general al Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF),intr-un interviu acordat saptamanalului german Der Spiegel, preluat de Europe 1.

In medie, o criza a datoriei publice trece in 7-10 ani, se arata intr-un studiu al FMI, citat de blogul Hymerion.ro . Mai toate tarile au trecut prin asemenea crize, inclusiv Romania prin 1981. In ultimii 40 de ani, economiile lumii au trecut in total prin 63 de crize ale datoriei publice. Anul cel mai greu a fost 1983, cand s-au inregistrat 10 asemenea crize simultan. Romania tocmai scapase de o asemenea criza (in 1981) si nu cred sa fie tara care sa nu fi trecut prin asa ceva. Acolo unde crizele datoriei sunt insotite de ale tipuri de crize, durata revenirii e mai prelunga.

Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoelick, a avertizat, inca de la inceputurile crizei, cu ocazia unei conferinte desfasurate la Paris, ca statele lumii trebuie sa se astepte la cresterea somajului si probleme fara precedent, din cauza crizei financiare. Problemele cu care se confrunta economia mondiala sunt departe de a fi rezolvate, considera presedintele Bancii Mondiale. Acesta a avertizat ca, in opinia sa, vin vremuri grele pentru oamenii de rand, cei mai afectati urmand sa fie cei cu venituri reduse.

"Totul a inceput cu o criza financiara, a urmat una economica si, in urmatoarele luni, va urma o criza a locurilor de munca pentru ca, din cauza incetinirii cresterii economice, se va ajunge la somaj si asta va accentua si mai mult criza din sectorul alimentar si al combustibililor", a spus Robert Zoellick.