Guvernul a aprobat marti o ordonanta pentru reglementarea activitatii de evaluare a bunurilor, a anuntat Dan Lazar, secretar de stat in Ministerul Finantelor. Potrivit acestuia, exista 5.000 de evaluatori ce deservesc o piata de circa 25 de milioane de euro. Insa, pana acum profesia de evaluator nu era reglementata, nu exista un statut si un regulament.

Potrivit proiectului de ordonanta, se infiinteaza Uniunea Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania, ca persoana juridica autonoma, care functioneaza ca organizatie profesionala de utilitate publica fara scop patrimonial din care fac parte evaluatorii autorizati, in conditiile stabilite de prezenta ordonanta.

Scopul actului normativ este de a reglementa activitatea de evaluare desfasurata de evaluatorii autorizati precum si modalitatea de organizare si functionare a profesiei de evaluator autorizat in urmatoarele domenii ale evaluarii: bunuri imobile (proprietati imobiliare), intreprinderi, bunuri mobile, actiuni si alte instrumente financiare, fond de comert si alte active necorporale.