Guvernul german a aprobat miercuri extinderea puterilor Fondului European de Stabilitate Financiara, decizie care a fost luata la summitul european din 21 iulie, potrivit AFP.

"Guvernul federal a confirmat hotararea de a garanta stabilitatea monedei euro cu instrumente puternice la nivelul zonei euro", se arata intr-un comunicat al ministrului de finante Wolfgang Schäuble.

Potrivit deciziilor adoptate la Bruxelles, care trebuie validate de guvernele si parlamentele din zona euro, Fondul European de Stabilitate Financiara, creat in 2010 pentru a ajuta statele vulnerabile, va putea cumpara obligatiuni ale tarilor aflate in dificultate de pe piata secundara.

Fondul, care va fi inlocuit dupa 2013 de Mecanismul European de Stabilitate, va putea acorda statelor linii de credit si va imprumuta bani acestor tari, chiar daca nu au apelat la un plan de asistenta pentru a-si recapitaliza bancile.

"Cu aceste imbunatatiri aduse fondului de salvare punem in aplicare o mare parte din deciziile luate de sefii de state si de guvern din Europa. Deciziile cu privire la participarea sectorului privat la programul de salvare a Greciei si cele privind Mecanismul European de Stabilitate vor urma saptamanile urmatoare", a mai spus Schauble.

El a mai aratat ca aceste fonduri vor fi folosite in cazul riscurilor la adresa stabilitatii financiare a zonei euro ca intreg si doar in schimbul unor reforme financiare si economice stricte.

Decizia guvernului german este o formalitate, avand in vedere ca extinderea puterilor Fondului European de Stabilitate Financiara va trebui aprobata si de Parlament.

AFP se asteapta la dezbateri vii in Bundestag, camera inferioara a Parlamentului, in data de 29 septembrie, avand in vedere ca unii membrii ai majoritatii conservatoare se opun extinderii puterilor Fondului. Se asteapta insa ca textul sa fie adoptat, intrucat opozitia social-democrata si ecologistii si-au anuntat sprijinul pentru proiect.

Camera superioara a Parlamentului, Bundesrat, se va reuni in sedinta extraodinara in 29 si 30 septembrie pentru a dezbate acest proiect.

FESF va avea o capacitate de imprumut de 440 miliarde de euro si a acordat deja sprijin financiar Irlandei si Portugaliei.