VIDEO Executivul a aprobat modificarile Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala. Vezi principalele prevederi

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 31 august 2011, 20:03 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(31 Aug 2011) PowerPoint, 1MB
Guvernul a aprobat modificarile la Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala, a anuntat premierul Emil Boc. Potrivit acestuia, o modificare este depunerea trimestriala a declaratiei unice in loc de depunerea lunara a acesteia de catre firmele mici care au  3 angajati exclusiv si cifra de afaceri de pana la 100.000 euro. Aproximativ 54% din totalul firmelor din Romania vor beneficia de aceste prevederi. De asemenea, vor fi scutite de la plata penalitatilor de intarziere firmele care isi achita pana in 31 decembrie 2011 datoria principala si dobanda aferenta acesteia.
 
Prevederea privind scutirea de la plata penalitatilor se aplica pentru datoriile principale existente la 31 august 2011. Conform acestui regim, pe perioada de esalonare a obligatiilor fiscale principale si a eventualelor dobanzi aferente acestora, penalitatile urmeaza a fi amanate la plata in vederea anularii, daca esalonarea la plata se finalizeaza. In acest regim se include si un procent de 50% din majorarile de intarziere corespunzator componentei de penalitate din continutul majorarii de intarziere.

 • "Daca o firma are o datorie de 100 de lei si este compusa din 70 de lei principalul plus dobanda si 30 de lei penalitati, daca aceasta firma, pana in 31 decembrie isi plateste principalul plus dobanda, adica 70 de lei, este scutita de plata penalitatii de 30 de lei. Daca aceeasi firma plateste principalul si dobanda 70 de lei pana in 30 iunie 2012, va fi scutita de jumatate din cat trebuie sa plateasca ca penalizare, adica 15 lei", a explicat Emil Boc.

Guvernul a mai modificat si ordinea de stingere a obligatiilor fiscale in sensul stingerii cu prioritate a tuturor obligatiilor principale in ordinea vechimii acestora si apoi a accesoriilor in ordinea vechimii acestora pentru a se evita acumularea de noi datorii in sarcina contribuabilului.

 • "Foarte multe firme, odata ce au o datorie nu mai reusesc sa iasa din spirala penalitatilor, dobanzilor si datoriilor fata de stat, intrucat pana acum, ei in fapt, cand merg sa-si plateasca datoriile din trecut, platesc in esenta in ordine istorica, si nu platesc principalul in primul rand si in continuare se acumuleaza penalitati de intarziere la datoria principala pe care o au", a afirmat premierul.

O alta noutate este posibilitatea firmelor care au datorii la stat, dar fata de care si statul are datorii de acelasi nivel, sa participe la licitatii. In acest sens a fost reglementata posibilitatea ca fiscul sa inscrie in certificatul de atestare fiscala si sumele certe, lichide si exigibile pe care contribuabilul le are de incasat de la entitatile care realizeaza achizitiile publice.

 • "Prin simplul fapt ca aceste firme figureaza cu datorii la bugetul de stat, nu pot participa la licitatii, desi au de primit de la stat poate aceeasi suma sau chiar o suma mai mare. Si atunci am fixat in Codul Fiscal si in Codul de Procedura Fiscala faptul ca certificatul de atestare fiscala trebuie acum sa aiba doua componente: pe de-o parte sa spuna ca firma respectiva are 100 de lei datorii la stat, la bugetul de stat, dar - pe de alta parte - firma respectiva are de primit de la stat 100 de lei. Deci cu alte cuvinte aceasta firma nu are datorii, in consecinta va putea sa participe in viitor la licitatie", a spus Boc.

Guvernul a mai decis sa mentina impozitele suplimentare pentru persoanele care detin mai multe locuinte si autoturisme si in anul 2012. Guvernul introdusese intial si pentru 2012 impozitarea suplimentara a persoanelor cu mai multe proprietati, Parlamentul a modificat prevederea, masura fiind limitata pentru anul 2011.


Guvernul a mai hotarat stabilirea datei de 25 a fiecarei luni ca data unica de depunere a tuturor declaratiilor fiscale si achitarea obligatiilor fiscale de catre catre contribuabili, persoane fizice si juridice, catre bugetul de stat si bugetul de asigurari sociale.

 •  "Aveam pentru anumite impozite date diferite pentru declarare, de exemplu, pentru definitivarea impozitului pe venit, ziua de 15, mai aveam si pentru declaratia recapitulativa care cuprinde operatiuni intracomunitare posibilitatea de a o depune pana la data de 15 a fiecarei luni. Vrem ca fiecare contribuabil sa stie ca daca are de declarat si platit impozite si taxe, sa poata sa faca acest lucru pana in data de 25 a fiecarei luni", a declarat ministrul finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

O alta decizie este majorarea cu 5% a impozitului pentru cladirile destinate activitatilor turistice, dar care sunt mentinute inchise. De asemenea, a fost luata masura reducerii impozitului la jumatate pentru hotelierii care tin deschise hotelurile minim sase luni pe an, scopul modificarii fiind acela de a mari perioada sezonului estival.

 •  "O modificare este cresterea impozitului cu 5% pentru cei care sunt proprietari sau administratori de cladiri cu destinatie turistica si care nu au in circuitul turistic aceste cladiri", a declarat ministrul dezvoltarii Elena Udrea.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10525 vizualizari

 • -4 (8 voturi)    
  Guvernu de shpecialisti (Miercuri, 31 august 2011, 20:57)

  Louis [anonim]

  "De asemenea, vor fi scutite de la plata penalitatilor de intarziere firmele care isi achita pana in 31 decembrie 2011 datoria principala si dobanda aferenta acesteia".

  Nu plateau penalitati daca procedau asa chiar si fara INCREDIBILA modificare, intrucat nu se mai pot calcula penalitati (majorari de intaziere) la un debit deja achitat. Este ca si cum ai descoperi apa rece.

  Dohh ! .. Stati ca boc descopera si curentu electric ! :)))
  • -4 (6 voturi)    
   fac la parti (Miercuri, 31 august 2011, 21:05)

   cici [anonim] i-a raspuns lui Louis

   asta ce o comentat acilea e din ala cu fac la parti care cica au diploma..ca sigur nu o inteles o iota din ce o scris asta din articol ... si ca toti gainarii care cica au scoala comenteaza dupoa ureche fara sa inteleaga subiectul ... si bineinteles pe tonul si cu limbajul specific
  • +5 (9 voturi)    
   habar n-ai ce vorbesti! (Miercuri, 31 august 2011, 21:53)

   MitikaP [utilizator] i-a raspuns lui Louis

   Amice, daca n-ai ce face vorbeste de fotbal ca la taxe esti pe langa subiect!
   Citeste codul de procedura fiscala si ai sa vezi ca daca nu platesti taxele la timp datorezi si dobanzi si penalitati! Boc te lasa acum sa platesti doar principalul + dobanzile si te iarta de penalitati.
  • +2 (2 voturi)    
   ? (Joi, 1 septembrie 2011, 7:20)

   Vladimir [anonim] i-a raspuns lui Louis

   Trebuie sa-ti exprimi opinia chiar daca nu ai habar despre ce se vorbeste?
 • +5 (7 voturi)    
  Corectati si corelati impozitul auto (Miercuri, 31 august 2011, 21:44)

  rov [utilizator]

  de ce pentru un auto care are 2200 cmc, se plateste un impozit de patru ori mai mare decat pentru un auto de 2000 cmc. Este asa de greu de facut un mic programel de calcul care sa tina cont de:
  valoarea masinii/valoarea reziduala a masinii
  caii putere
  norma de poluare
  Aveti un milion de bugetati sunt toti tampiti?

  Cum credeti ca se simte un om cere plateste pentru un amarat de aro 4000 ron (patruzeci de milioane lei vechi) impozit pentru un ARO ? de 10 ori impozitul unui apartament central in Bucuresti.
  Va bateti joc sau sunteti doar amatori ?
  • +1 (1 vot)    
   corect (Joi, 1 septembrie 2011, 16:22)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui rov

   impozitul pentru Aro ar trebui sa-l creasca la 8000 ron, iar cel pentru apartamentul central din Bucuresti la 80k ron, cu 800k ron locul de parcare.
   scapam si de poluarea de la aro, si de mizeria din centru.
 • +3 (7 voturi)    
  prostul satului (Miercuri, 31 august 2011, 22:20)

  .g [anonim]

  adica eu ca prostu am platit pe 20 august si principalul si dobanda si penalitatati ca sa aflu ca puteam sa mai stau doua saptamani si sa nu platesc penalitatea, stau si ma intreb cine este idiot in cazul asta? si sa platesc oare in continuare darle la stat sau sa astept OUG-uri de genul asta?
  • 0 (0 voturi)    
   Viata nu-i tot timpul corecta... (Joi, 1 septembrie 2011, 10:04)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui .g

   Dar oricum, cazurile de care vorbesti tu sunt infime (daca nu 0). Iar pentru restul celor cu datorii varianta e reciproc avantajoasa: statul obtine banii (fara penalitati, dar cu dobanda) iar firmele scapa de penalitati. Si apropo, cu cit astepti mai mult cu atit platesti dobanda mai mare, deci avantajat tot nu esti...
 • 0 (0 voturi)    
  nu inteleg (Joi, 1 septembrie 2011, 7:53)

  DanHorea1307693823041 [anonim]

  " impozitele suplimentare pentru persoanele care detin mai multe locuinte si autoturisme si in anul 2012. Guvernul introdusese intial si pentru 2012 impozitarea suplimentara a persoanelor cu mai multe proprietati dar parlamentul a anulat aceasta prevedere".
  - de aici rezulta ca daca ai doua masini te impoziteaza suplimentar, ceea ce e fals
  - tot de aici rezulta ca locuinta e una si proprietatea e cu totul alta! unde e logica?
 • 0 (0 voturi)    
  carburantii nedeductibili (Joi, 1 septembrie 2011, 8:34)

  omucu [anonim]

  oare pe cand se va scoate prevederea conform careia carburantii masinilor de pe firma nu sunt deductibili fiscal. E cea mai mare aberatie din legislatia romaneasca. Pot sa fac 10.000 km pe luna in interesul firmei, ca firma nu poate deduce nici macar un leu din ei, deci pot plati ca prostul tva si impozit pe un profit inexistent in realitate.
 • +5 (5 voturi)    
  Nu inteleg de ce sunteti asa de nemultumiti?! (Joi, 1 septembrie 2011, 8:53)

  Rescatorul [anonim]

  Lasa ca vine la anul la guvernare USL si o sa va cocoseze cu tot felul de impozite. Sunt multi si flamanzi si...populismul cu cheltuiala se tine. Abia astept sa va vad cum injurati si iesiti in strada, de-adevaratelea de data asta, nu manipulati, dupa ce mai luati o doza de pacaleala in prostie.
  • +1 (1 vot)    
   N-o sa faca nimic usl-ul (Joi, 1 septembrie 2011, 10:08)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui Rescatorul

   In situatia actuala marja de manevra e atit de mica incit n-o sa faca usl-ul nimic diferit pe plan economic. USL-ul doar va "rezolva" problema DNA si a parchetului general (adica Morar si Kovesi), nu vor mai fi amendate odraslele de primari/parlamentari, etc iar mogulii vor scapa de procesele de pe rol. In rest va fi fix la fel.
   • 0 (0 voturi)    
    Cu tot rspectul, nu va fi la fel... (Vineri, 2 septembrie 2011, 9:17)

    Rescatorul [anonim] i-a raspuns lui bogdan

    Va fi mult mai rau. USL va bloca orice tentativa de reforma, va mari din nou deficitele (pacat de sacrificiile facute pana acum) si va baga tara intr-o criza dura. Romania va fi marginalizata in UE. In maxim sase luni nu vor mai avea bani de pensii si salarii si vor pune mari biruri pe sectorul privat (si asa secatuit) si il vor distruge, pentru ca nu vor mai primi credite de la banci (sau vor primi credite cu dobanzi foarte mari, datorita ratingului scazut pe care il va primi Romania sub USL). Asta reprezinta numai o parte a scenariului pesimist, in cazul venirii USL la guvernare. Vor fi si mai multe rele, atat pe plan economic cat si social si politic. Ca sa nu mai vorbim de reluarea strategiilor specifice PSD/PNL/PC, jaful national si tradarea. Sa nu uitam ca, aceasta cardasie este, in realitate, condusa de Iliescu, Nastase, Hrebenciuc si agentura KGB/GRU din PNL.
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare (Joi, 1 septembrie 2011, 17:30)

  DanCC [utilizator]

  Stiti cumva daca scutirea de la plata penalitatilor in cazul achitarii datoriilor pana la 31 dec 2011 se aplica si in cazul persoanelor fizice?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by