Fondul Monetar International estimeaza ca bancile europene ar putea avea nevoie de capital suplimentar de 200 miliarde de euro, ca urmare a pierderilor cauzate de expunerea pe datoriile de stat, potrivit unor surse europene citate de Reuters. Publicatia Financial Times scrie ca oficialii europeni au reactionat vehement, precizand ca analiza FMI induce in eroare.

Financial Times arata ca FMI va publica aceasta analiza in Raportul de Stabilitate Financiara Globala, insa datele prezentate joi fac parte dintr-un proiect al raportului, care ar putea suferi modificari.

"Viziunea FMI este deformata", a declarat pentru cotidianul citat Elena Salgado, ministerul spaniol de Finante, adaugand ca Fondul a gresit cand a analizat doar pierderile potentiale, fara a lua in calcul detinerile de obligatiuni germane, al caror pret a crescut.

Asociatiile bancare din Germania arata ca nu exista nicio dovada care sa sustina datele FMI. "Nu intelegem modul in care FMI a ajuns la aceasta concluzie. Rapoartele financiare nu conduc la o astfel de concluzie in cazul bancilor germane", au anuntat VOEB, o asociatie care reprezinta creditori aflati in dificultate, precum WestLB, and HSH Nordbank.

La randul sau, Michael Kemmer, seful asociatiei bancare BdB - din care fac parte banci precum Deutsche Bank si Commerzbank, precizeaza ca institutiile de credit din Germania sunt bine capitalizate si a adaugat ca punctul de vedere al FMI nu reflecta situatia curenta din Europa.

Christine Lagarde, directorul general al FMI, a fost criticata de politicienii europeni in aceasta saptamana, dupa ce a declarat ca bancile europene au nevoie urgenta de recapitalizari.