China isi pierde incetul cu incetul atuurile care i-au permis in ultimii 20 de ani sa cunoasca o crestere economica nemaintalnita in istorie, de aproximativ 10 procente anual, afirma presedintele Bancii Mondiale Robert Zoellick, intr-un articol pentru publicat in editia de vineri a publicatiei Financial Times.

In cazul in care economia Chinei va continua sa creasca puternic, aceasta nu mai poate baza doar pe cresterea exporturilor si a investitiilor, a declarat Zoellick, ci trebuie sa aiba un consum intern mai mare.

El considera ca modelul chinez de crestere economica a devenit nesustenabil. Pe termen scurt, exista riscul inflatiei provocat de preturile la alimente si la materiile prime, considera oficialul BM. Pe termen lung insa, Zoellick mentioneaza limitele de care se loveste o industrie care pana acum a cucerit toate sectoarele, reducerea castigurilor din productivitate, scaderea fortei de munca pe masura ce populatia foarte numeroasa a Chinei imbatraneste.

Zoellick mai spune ca autoritatile chineze sunt constiente de schimbarile pe care trebuie sa le faca. "Provocarea este cum sa le faca", spune Oficialul BM.

"O intrebare critica este modul in care China poate finaliza tranzitia catre o economie de piata. Agenda autoritatilor trebuie sa includa redefinirea rolului guvernului si a statului de drept, extinderea sectorului privat, promovarea concurentei, si reforme mai profunde in sectoare precum forta de munca si pietele financiare ", a mai spus Zoellick.

El a cerut Beijingului sa promoveze industriile ecologice, sa consolideze sistemul fiscal, si sa construiasca servicii publice mai bune si mai eficiente cu ajutorul sectorului privat.

Presedintele Bancii Mondiale considera ca pentru economia globala este esentiala trecerea Chinei la o economie de piata, astfel incat in 2030 sa ajunga o tara cu venituri mari pe cap de locuitor.