Economia Europei isi revine incet, iar criza datoriilor suverane care se raspandeste in tarile din Uniunea Europeana o slabeste si mai mult. In aceste conditii, economia zonei a inregistrat cel mai mic procent de crestere din 2009 incoace, respectiv 0,2%.

Paradoxal, tara din UE care a avut cea mai mare crestere economica pe trimestrul al doilea a fost statul care nu are guvern de un an si trei luni si care nu a luat nicio masura de austeritate - Belgia, scrie Business Insider citat de incont.ro.

Analistul economic John Lanchester explica si de ce: "In absenta unui guvern care sa aiba mandat pentru a adopta masuri de austeritate, in sectorul public din Belgia s-a cheltuit la fel de mult ca inainte de criza, de aceea cresterea economica a continuat. Asadar se pare ca, in actuala criza economic ape care o traversam, cel mai bun guvern este sa nu ai guvern deloc".

Lipsa taierilor de cheltuieli din sectorul public a dus la mentinerea aceluiasi nivel al investitiilor si la pastrarea puterii de cumprare a consumatorilor.

Tarile din Uniunea Europeana care au mai avut crestere economica in trimestrul al doilea sunt Italia (0,3%), Republica Ceha (0,2%), Spania (0,2%), Marea Britanie (0,2%) si Germania (0,1%). Economia Frantei a stagnat in aceeasi perioada.