Care este tara fara guvern si fara masuri de austeritate care a avut cea mai mare crestere economica din UE in T2

de Carla Dinu     HotNews.ro
Vineri, 2 septembrie 2011, 9:51 Economie | Finanţe & Bănci


Economia Europei isi revine incet, iar criza datoriilor suverane care se raspandeste in tarile din Uniunea Europeana o slabeste si mai mult. In aceste conditii, economia zonei a inregistrat cel mai mic procent de crestere din 2009 incoace, respectiv 0,2%.

Paradoxal, tara din UE care a avut cea mai mare crestere economica pe trimestrul al doilea a fost statul care nu are guvern de un an si trei luni si care nu a luat nicio masura de austeritate - Belgia, scrie Business Insider citat de incont.ro.

Analistul economic John Lanchester explica si de ce: "In absenta unui guvern care sa aiba mandat pentru a adopta masuri de austeritate, in sectorul public din Belgia s-a cheltuit la fel de mult ca inainte de criza, de aceea cresterea economica a continuat. Asadar se pare ca, in actuala criza economic ape care o traversam, cel mai bun guvern este sa nu ai guvern deloc".

Lipsa taierilor de cheltuieli din sectorul public a dus la mentinerea aceluiasi nivel al investitiilor si la pastrarea puterii de cumprare a consumatorilor.

Tarile din Uniunea Europeana care au mai avut crestere economica in trimestrul al doilea sunt Italia (0,3%), Republica Ceha (0,2%), Spania (0,2%), Marea Britanie (0,2%) si Germania (0,1%). Economia Frantei a stagnat in aceeasi perioada.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13568 vizualizari

 • +16 (18 voturi)    
  .... (Vineri, 2 septembrie 2011, 10:01)

  Marcu [anonim]

  Asta imi aminteste de o gluma de corporatist:

  - De ce nu pleaca toti managerii in concediu in acelasi timp?
  - Ca sa nu se vada ca treaba merge mai bine fara ei.
  • +3 (7 voturi)    
   ha (Vineri, 2 septembrie 2011, 11:35)

   me [anonim] i-a raspuns lui Marcu

   inca de cand am citit titlul exact la asta m-am gandit si eu ... se pare ca nu sunt singura :P
 • +9 (13 voturi)    
  Amin (Vineri, 2 septembrie 2011, 10:11)

  aaa [anonim]

  Le-a luat cam mult unora sa priceapa inutilitatea statului centralizat... :)
 • +6 (16 voturi)    
  Sa fii guvernat (Vineri, 2 septembrie 2011, 10:13)

  flavian [anonim]

  “A fi guvernat inseamna a fi urmarit, inspectat, spionat, dirijat, manat de lege, numarat, inregimentat, inrolat, indoctrinat, moralizat, controlat, verificat, apreciat, evaluat, cenzurat, comandat de catre creaturi care nu au nici dreptul, nici intelepciunea, nici virtutea sa faca asta. A fi guvernat inseamna a fi Ia fiecare operatiune, Ia fiecare miscare notat, inregistrat, pus Ia socoteala., taxat, stampilat., masurat, autorizat., mustrat., avertizat, supus interdictiilor, indreptat, corectat, pedepsit. Sub pretextul folosului public si in numele interesului general esti pus sa cortribul, esti mustruluit, jecmanit, exploatat, monopolizat, extorcat., storcosit, tras pe sfoara, jefuit; apoi la cea mai mica. rezistenta., Ia primui cuvant de impotrivire, esti reprimat, amendat, umilit, hartuit., vanat pana in panzele albe, supus abuzurilor, batut., dezarmat., legat, sugrumat, inchis, judecat, condamnat, impuscat, deportat, sacrificat, vandut, tradat, si ca sa se puna capac la toate, batjocorit, zeflemisit, ridiculizat, ultragiat, dezonorat. Asta este guvernarea, aste este justitia ei, asta este moralitatea ei!”

  “Vad, constat ca este de necrezut ca revolutiile pt. dreptate si pt libertate sa se transforme in dictaturi criminale. Oamenii se ucid intre ei pt. ca lumea este prost alcatuita si pt. ca lucrurile nu merg bine. In lume exista un exces de rau sì unui din aspectele excesului de rau aste Statul. Chiar sì statul liberal, cand binevoitor, cand represiv, a fost inlocuit de un alt stat, violent sì intolerant. Statul a devenit pretutuindeni, o masina enorma care-! striveste pe indivizi. STATUL ESTE MOARTEA. Acest stat nu va pica de buna voie, fara ca revolta noastra sa fie dusa pana la capat sì reusita. Intrucat este ceva mort, puterea statala nu scade si nu va disparea decat daca este fortata. Nu se poate ca omul sa nu se trezeasca. nu se poate sa nu existe o bresa in sistem si personalitatile caci fiecare dintre oamenii vii e o personalitate, desi toropite, se vo
  • +2 (2 voturi)    
   Eugen Ionesco (Vineri, 2 septembrie 2011, 11:14)

   OrmenLange [utilizator] i-a raspuns lui flavian

   http://suveranitate.wordpress.com/2011/07/29/ce-inseamna-sa-fi-guvernat-de-oameni-care-au-scut-statul/
 • +4 (4 voturi)    
  zona euro (Vineri, 2 septembrie 2011, 10:15)

  gogu2 [anonim]

  Cehia si Marea Britanie nu fac parte din zona Euro. Nu se intelege din text ce crestere economica a avut Belgia.
  • +2 (2 voturi)    
   Completare (Vineri, 2 septembrie 2011, 12:37)

   a_claudiu [utilizator] i-a raspuns lui gogu2

   Articolul a fost "preluat" de pe incont.ro unde nu mentioneaza cresterea belgiei. Dar daca te uiti pe http://www.tradingeconomics.com/belgium/gdp-growth afli ca a fost de 0.7%
  • +1 (1 vot)    
   Si linkul catre articolul original (Vineri, 2 septembrie 2011, 12:47)

   a_claudiu [utilizator] i-a raspuns lui gogu2

   http://www.businessinsider.com/can-you-guess-which-eurozone-country-has-the-highest-gdp-growth-2011-8
 • +1 (3 voturi)    
  Belgia. (Vineri, 2 septembrie 2011, 10:23)

  cornel19 [utilizator]

  Si ptr. belgieni, developarea contributiei nefaste/contraproductive a politicului in viata economica sa facut prin o altfel de criza. Oare cand ne ,,dezmeticim,, si noi, sa iesim din marasmul generalizat.
 • +3 (5 voturi)    
  De unde putem trage concluzia (Vineri, 2 septembrie 2011, 10:28)

  Gigell [anonim]

  ca daca nu se amesteca politicienii, lucrurile merg bine de la sine :D
 • +1 (1 vot)    
  euro (Vineri, 2 septembrie 2011, 10:29)

  gogu [anonim]

  Republica Ceha (0,2%) si Marea Britanie (0,2%) nu sint inca in zona euro
 • +3 (9 voturi)    
  Genial ! Evrika! Sa facem la fel ! (Vineri, 2 septembrie 2011, 10:36)

  Wizard of Oz [utilizator]

  Da' cu o propunere...se poate si fara presedinte?
 • +2 (4 voturi)    
  ca sa vezi ! ...... (Vineri, 2 septembrie 2011, 10:40)

  premiulNobelineconomie [anonim]

  Adica, fratilor si surorilor !
  A mai amintit cineva, deunazi ca, un istoric european important a facut afirmatia pertinenta ca, cea mai mare nenorocire a secolului trecut(XX) si blestem, daca vreti, il reprezinta homo politicus !
  Ar trebui sa initiem si noi experimentul acesta !
  Cine stie ? poate o iesi ceva din asta !

  IPSI
 • +3 (5 voturi)    
  Este tara ... (Vineri, 2 septembrie 2011, 10:43)

  Petre Petre [anonim]

  cu cea mai mareata catedrala din lume, Catedrala Anti-Prost. Tara se numeste Cultura-Educatie-Civilizatie .
 • +2 (8 voturi)    
  o mare prostie... (Vineri, 2 septembrie 2011, 10:53)

  eugen [anonim]

  ...sa crezi cheltuiala publica motorul dezvoltarii.
  De unde s-au luat banii cheltuiti? Daca nu au avut guvern au cheltuit la fel de mult ca atunci cand au avut. Delir!
  Putem sa presupunem ca in cazul unei risipe publice am fi avut parte de un boom economic in Belgia.
  Numai in Belgia se poate intampla asa ceva!
  • +4 (6 voturi)    
   la ei o fi prostia? (Vineri, 2 septembrie 2011, 11:56)

   TomaN [anonim] i-a raspuns lui eugen

   Daca au cheltuit inseamna ca au avut de unde sa o faca si fara acorduri cu FMI-ul. Nu orice cheltuiala publica este risipa... asa arata doar in creierul de 1/2 neuron al guvernantilor nostri.
   Daca nu au avut guvern, nu au avut clientela politica, nu au avut de intors "servicii", au platit mai putini securisti, etc.
   Au produs mai mult deci au colectat mai mult si ... au avut de unde plati cel putin la fel.
   Este un cerc pe care il poti inchide pe mai mult ,mai mult, mai mult si genereaza dezvoltare sau pe mai putin, inca mai putin si mai putin si te duce in Romania. Te poti baza pe dezvoltatrea altora (v. exporturi) dar acesta nu genereaza suficient.
   Este f corecta comparatia lui Boc, cum ca RO este ca o familie care are mai putini bani, dar nu si solutia: adica vom tine copii nemancati si fara haine iar pe bunici ii omoram ca nu ne mai sunt de folos. Mai bine trimitem parintii la inca un job sau la altul mai inteligent/bine platit. Asta este dezvoltare, pe cand la noi se aplica prima solutie.
   Trebuia diminuat personalul bugetar dar prin reducerea fondului de salarii si cresterea concurentei pe salarii mari si mai putine posturi... dar atunci "nepoatele" incompetente unde mai lucrau? Asa i-a pastrat pe toti, i-a platit mai prost, iar rezultatul muncii se vede incepand de la ultimul portar care ia si el o spaga ca te-a lasat sa intri si pana la competenta uluitoare (care te lasa uluit) a PM.
 • +6 (6 voturi)    
  Federalism (Vineri, 2 septembrie 2011, 11:10)

  Gigi belgianul [anonim]

  Cazul Belgiei nu este atat de paradoxal... Belgia este un stat federal, cu multiple parlamente regionale si ministrii locali. A spune sec ca; "Belgia merge bine fara guver" e cel putin simplist.
  Sunt de acord cu mesajul postat mai devreme, articolul nu mentioneaza procentajul cu care Belgia conduce in topul economiilor europene...
 • +4 (6 voturi)    
  sa fim corecti in analiza! (Vineri, 2 septembrie 2011, 13:08)

  mary [anonim]

  In Belgia criza si-a spus cuvantul. Au fost nenumerate falimente, unele de rasunet, si este recesiune. Sigur, nu s-au aplicat masuri de austeritate, dar economia in regres a afectat puternic cetatenii Belgiei.

  Da, s-ar putea spune ca in bancul cu gripa ca Belgia nu a fost la doctor si a scapat dupa 7 zile de ea, daca se ducea la doctor scapa dupa 1 saptamana.Sigur, este un argument de acest fel.

  Daca cresterea Belgiei este cea mai mare in T2 din UE chiar daca nu are guvern se poate explica prin anumite cauze conjuncturale.

  Ca sa fiu mai clara: cresterea de acum a Belgiei este similara cu cresterea Romaniei din perioada 2007-2008. Adica nu ii apartine, este miscata din afara, de capitalurile straine care au intrat in Belgia. Numeroase companii belgiene au fost achizitionate pe mai nimic si cumparata de fonduri/ persoane/ companii din afara Belgiei.

  Nimic nou sub soare.

  Are cineva curajul sa implementeze aceasta abordare si in Grecia?

  As mai adauga ceva, ca asadar si prin urmare economia bate politicienii. Fara politicieni se poate trai, dar fara economie imi pare ca nu.
  • +2 (6 voturi)    
   perspectiva e corecta (Vineri, 2 septembrie 2011, 13:22)

   florin [anonim] i-a raspuns lui mary

   articolul nu priveste aspectul discutat dintr-un punct de vedere economic. pacat.

   problema nu e ca unii comenteaza la fel de simplist ca articolul ("vezi, merge mai bine fara guvern"), ci ca autorul / autoarea articoluiui nu realizeaza ce rezultate au astfel de articole "impuscate" de prin presa internationala si care nu sunt filtrate.
   e suficient sa pui impreuna doua informatii care, mai mult intamplator - conjunctural, dau impresia ca ele merg mana in mana, ca un fel de "cauza-efect" si efectul de "wow, vezi, dom-le?!" e garantat.
   din pacate, totul e subtire livrat in articol, si atunci ne ramane doar sa speculam ca faptul ca nu s-au taiat investiile publice inseamna, fara prea multa indoiala, ca asa trebuia procedat ca sa ai crestere la PIB...
 • +4 (8 voturi)    
  simplist si eronat (Vineri, 2 septembrie 2011, 13:28)

  Mihaitza [anonim]

  Belgia este departe de ce se spune in articol. Datoria publica a Belgiei ajunge la 97% din PIB in 2010. (spre comparatie, a Romaniei se invarte, cu toate FMI-urile, putin peste 30%). Rata somajului in Belgia este de peste 14%. Iar banul public nu se duce deloc pe investitii, ci pe indexari ale alocatiilor, ca sa nu se prinda omul de rand ca se duce totul de rapa. Dar se vede scaderea puterii de cumparare.
  Unii spun ca Belgia este pe calea spre un boom imobiliar care va lasa mii de oameni cu credite falimentare si fara locuri de munca. O parte din crestere vine din sectorul constructiilor, sustinute si pe bani publici.
  Belgia fara guvern federal si cu 5 parlamente si einspe guverne si guvernulete este in bataia vantului, nu are directie. Securitatea publica devine o problema, impuscaturile pe strada ajung la ordinea zile, sigur fara sa apara in presa ca la noi, in timp ce politia federala se cearta pe cadrul lingvistic.
  Dar aceste lucru este dorit de partea flamanda, iar acest discurs de preaslavire a Blegiei fara guvern fara parte din campania partii flamande de mintire a populatiei pentru a putea continua asa-zisele negocieri pe ciolan. Extremismul flamand este din ce in ce mai ingrijorator, chiar din punct de vedere economic. Iar acest articol, dincolo de a cita un articol din presa internationala, poate ar trebui sa faca si putina cercetare si sa puna lucrurile in mai multe perspective.
  Spitale inchise, penurie de medici, asteptare pana la 6 ore in camere de urgente, lipsa medicilor de garda la urgente (sa te fereasca sfantul sa ai nevoie de un ortoped in urgenta...) va suna cunoscut??? Sa mai adaugam ritmul de crestere a taxelor si impozitelor directe si indirecte? Si asta suna cunoscut??? sa mai adaugam cheltuielile conexe proprietatilor: asigurari, conditii pentru acceptarea asigurarii (intretineri anuale, autorizatii si certificate de sute si sute de euro)? asta se intampla in Belgia! Deloc glorios!
  • 0 (6 voturi)    
   felicitari ptr. postare (Vineri, 2 septembrie 2011, 13:59)

   abelard [anonim] i-a raspuns lui Mihaitza

   va felicit ptr. acuratetzea si minutziozitatea analizei! se vede ca sintetzi un profesionist, si nu un june semi-doct, care nu cunoaste lucrurile si datele, si-si da cu parerea/scandeaza lozinci patetice/rasuflate gen "globalizarea e buna, statul e un lucru rau".
  • +1 (5 voturi)    
   Totusi (Vineri, 2 septembrie 2011, 14:20)

   a_claudiu [utilizator] i-a raspuns lui Mihaitza

   Intradevar datoria public a Belgiei este mare, dar este in scadere. Deficitul a fost anul trecut de 4.1% si este in scadere.

   Boom imobiliar? Belgia este totusi una dintre cele mai ieftine tari din Europa de Vest.

   Securitatea publica, impuscaturi pe strada? Nu stiu unde traiesti tu, dar eu nu am vazut asa ceva, si nici nu am auzit colegi sa se planga de asa ceva.

   Spitale inchise? Unde? Si eu am fost la urgente, am asteptat mult, dar in nici un caz 6 ore. In plus am avut parte si de medici romani, ortopezi! :)

   Ce crestere a taxelor? Sunt foarte mari, dar cel putin nu cresc pe moment.
  • +1 (3 voturi)    
   e mai aproape de 40 (Vineri, 2 septembrie 2011, 16:50)

   radu [anonim] i-a raspuns lui Mihaitza

   daca nu ma insel datoria romaniei a fost anuntata de bnr si se apropie de 40%. conteaza si ritmul de crestere. al nostru este unul superb. cosiderand doar deficitul pe pensii care este si va fi suportat de stat si in viitor,(cine isi va permite sa nu o mai faca?), in 10-15 ani la actualul ritm de scadere al populatiei active, ne vom afla sigur pe primul loc in lume si la capitolul datorie din pib.
 • +3 (5 voturi)    
  Gindire cu premeditare (Vineri, 2 septembrie 2011, 14:23)

  bogdan [anonim]

  Asta-i articol? Pai ia interesati-va ce deficit are Belgia. Pentru orice stat e usor sa aiba crestere economica pe datorie, asta nu-i greu deloc. S-a vazut in Romania in 2007 si 2008 ce cresteri economice se pot obtine prin cresterea consumului...
  Da' asha-i jurnalistul roman, scrie cu precadere despre chestii la care nu se pricepe si cauta senzationalul peste tot, fara sa- aiba bunul simt sa-si puna intrebarea de ce se intimpla chestiile alea senzationale...
  Belgia in 2010 a avut deficit de 4.6% PIB in conditiile in care deja are o datorie de 97% PIB. Asha ca aceiasi jurnalisti s-ar putea sa se mire peste vro 2-3 ani cum de Belgia ajunge si ea printre porcusori...
  • 0 (2 voturi)    
   Deficit (Vineri, 2 septembrie 2011, 15:07)

   a_claudiu [utilizator] i-a raspuns lui bogdan

   Deficitul corect este de 4.1%. Iar datoria de 97% a fost in usoara scadere.
 • +1 (1 vot)    
  ADEVARAT (Vineri, 2 septembrie 2011, 19:07)

  Claudiu [anonim]

  mult mai bine s-ar conduce o natiune fara politicieni. Romaniei acestia i-au facut cel mai mare rau. Sunt corupti, incompetenti, chiar prosti, iau bani degeaba. Bine ar fi sa ne schimbam parerea fata de ei.
 • 0 (0 voturi)    
  crize (Duminică, 4 septembrie 2011, 3:18)

  gugug [anonim]

  e adevarat ca fara guvern treaba poate merge foarte bine, dar cu o conditie: osu la munca, baieti :) deci sa uitam varianta aceasta venita dintr-o tara model
 • 0 (0 voturi)    
  love (Duminică, 4 septembrie 2011, 3:25)

  matei [anonim]

  I love Belgium!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by