O firma mica, aflata la inceput de drum, ar putea sa obtina finantari mai usor de la un investitor privat, prin viitoarea lege care ofera investitorilor de tip "business angel" anumite scutiri de impozite. Florin Jianu, initiatorul proiectului, mizeaza pe aparitia a sute de business angels in Romania.

Interviu cu Florin Jianu, initiator al legii business angels
Operator: Balázs Nitsch-Petioky
In Camera Deputatilor, o lege a finantarilor alternative tip business angels, initiata inca din 2014 de Guvern, se mai discuta inca, dupa ce a fost adoptata de Senat.
Cum va functiona legea? Pe scurt, un investitor privat ofera unei firme tinere un imprumut de minimum 3.000 de euro, pe 3 ani si primeste, in schimb, parti sociale in afacere.
Ce obtine investitorul?
- In plus fata de situatia existenta, viitoarea lege il scuteste pe business angel de impozit asupra veniturilor din dividendele de la firma in care a facut investitia, timp de 5 ani.
- Cand se horataste sa-si vanda partile sociale obtinute in firma, este scutit de impozit pe diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de cumparare, daca transferul are loc dupa trecerea unui termen de 3 ani de la dobandire, in conditiile art. 5.
Ce obtine start-up-ul?
- Obtine capital necesar dezvoltarii afacerii, printr-un imprumut fara dobanda. Initial, in proiectul de lege al Guvernului imprumutul minim pe care il obtinea firma era de 5.000 de euro, dar pragul a scazut la 3.000, in dezbaterile din Camera Deputatilor.
- Pe langa bani, atrage in firma si experienta si know-how, avand in vedere, ca, de regula, business angelul este o persoana cu experienta in afaceri si management.
Conditii pentru investitor:
- Sa fie persoana fizica
- Poate primi maximum 49% din SRL-ul in care investeste
- Nu are voie sa-si vanda partole sociale timp de 3 ani
Conditii pentru start-up:
- Trebuie sa fie societate cu raspundere limitata (SRL)
- Are cel mult trei ani de la infiintare
- Este intreprindere autonoma
- Nu se afla in stare de faliment ori lichidare.
De ce este nevoie de business angels
Fostul ministru delegat pentru IMM-uri, Florin Jianu, care a initiat poiectul de lege cand era in Guvern, considera ca in prezent, in lipsa acestei propuneri legislative, investitorii de tip business angels nu beneficiaza de nicio facilitate, motiv pentru care capitaluri importante disponibile nu sunt investite.
De partea cealalta, IMM-urile romanesti nu reusesc sa atraga capitaluri proaspete in afaceri - in anul 2013, peste 91% dintre IMM-urile din Romania se autofinantau, conform datelor Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii.
Jianu, care conduce, in prezent, Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania, aprecizaza ca in acest moment sunt aproximativ 50-100 de investitri privati care au initiative business angels in Romania.
Prin viitoarea lege pe care a propus-o, Florin Jianu mizeaza pe aparitia catorva sute de business angels, inclusiv din strainatate, care sa investeasca in strat-up-uri romanesti.
El estimeaza ca legea va fi aprobata de Parlament si operationalizata pana la finele anului 2015.
Citeste si: