Articol susținut de EY România​

Un salariu minim european - realitate sau fantezie?

de Mihaela Mitroi     EY Romania
Miercuri, 5 februarie 2020, 14:28 EY - Fiscalitatea la zi


Mihaela Mitroi
Foto: EY Romania
​​Condițiile echitabile de muncă sunt centrul unei economii de piață funcționale. Cetățenii se așteaptă ca Uniunea Europeană să le ofere niveluri ridicate de bunăstare, în timp ce economia se îndreaptă către modele de creștere mai ecologice și mai digitalizate. Veniturile adecvate sunt esențiale pentru asigurarea condițiilor de muncă echitabile și a nivelului de trai decent pentru angajații europeni. Pentru a răspunde acestei provocări, la nivelul Uniunii Europene (UE), vor avea loc în perioada următoare discuții între Comisia Europeană (CE), mediul de afaceri și sindicate pentru a introduce un salariu minim și echitabil pentru toți angajații din UE.

Perioada de consultare a început deja în ianuarie 2020 și va dura aproximativ șase săptămâni. Rezultatele urmează să se concretizeze într-o propunere care va fi prezentată în vara acestui an și încorporată într-un plan de acțiune ce va fi publicat în 2021.

Această propunere are scopul de a stabili o formulă de calcul a salariului minim la nivel european și nu va reprezenta o sumă anume, întrucât diferențele între salariile minime actuale în statele membre UE sunt considerabile. Mai exact, salariul minim va fi stabilit într-un mod transparent și previzibil în conformitate cu practicile naționale și respectând autonomia partenerilor sociali.

După cum se știe, în România, salariul minim se situează mult sub media salariilor statelor membre. Dacă ne uităm la datele Eurostat, la 1 iulie 2019, salariile minime lunare variau considerabil între statele membre, de la 286 euro în Bulgaria, la 2.071 euro în Luxemburg, media europeană fiind de 932 euro. Important de menționat este că pentru statele membre UE, care nu se află în zona euro, precum Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia și România, nivelul salariilor minime este influențat de cursurile de schimb utilizate pentru a converti moneda națională la euro.

Îngrijorător pentru România este și proporția angajaților care câștigă salariul minim. Datele prezentate de CE ne arată că ponderea lucrătorilor care câștigă salariul minim în UE este estimată la niveluri care variază de la sub 5% (de exemplu, în Malta, Belgia, Cehia) până la aproximativ 25% (în România). Observăm, astfel, că ocupăm ultima poziție în rândul statelor membre în ceea ce privește proporția angajaților care au fost plătiți cu salariul minim la nivel național.

Se urmărește, astfel, stabilirea unui cadru pentru determinarea salariului minim la nivel european, mai exact, se are în vedere calcularea acestuia la aproximativ 60% din salariul mediu din statele membre. Datele Institutului Național de Statistică din noiembrie 2019 ne arătau că, în România, salariul mediu net era de aproximativ 3.200 de lei, în timp ce salariul minim pe economie era de 1.160 de lei, acesta din urmă reprezentând 36% din salariul mediu. În acest context, pentru a ajunge la 60% din salariul mediu net, salariul minim ar trebui să crească cu 760 de lei, ajungând la 1.920 lei net. Potrivit însă prevederilor legale, în 2020, salariul minim brut pe economie este stabilit la 2.230 lei, ceea ce ar însemna un salariu net de 1.346 lei. Legea bugetului stabilește un salariu mediu brut de 5.429 lei, adică 3.176 lei net. În acest context, pentru a ajunge la 60% din salariul mediu net, salariul minim ar trebui să crească cu 559 lei, ajungând la 1.905 lei net (pentru această analiză nu am luat în calcul salariul diferențiat).

La nivelul angajatorilor, creșterea salariului minim s-ar transpune într-o ușoară creștere a costurilor cu angajații. În condițiile în care costurile salariale în UE ar crește considerabil, un efect pe care am putea să îl vedem este migrarea companiilor în alte state non-UE cu un cost favorabil al forței de muncă . Însă, trebuie să avem în vedere faptul că, în momentul în care o companie decide să facă o investiție sau o dezinvestiție, costurile salariale nu sunt singurul factor de analizat.

La o primă vedere, pentru angajați, o creștere a salariului minim ar presupune venituri mai mari și un nivel al bunăstării mai mare. Totuși, acest lucru este înșelător, întrucât în acest context va crește și rata inflației ce se va resimți în prețul produselor și al serviciilor. Mai mult, în anumite cazuri, creșterea salariului minim va determina o scădere a beneficiilor sociale pentru că nu s-ar mai îndeplini criteriile de eligibilitate pentru anumite forme de sprijin. Din punctul meu de vedere, doar creșterea salariului minim nu va însemna neapărat și reducerea inegalității între cei cu salarii mari și cei cu salarii mici și nu va îmbunătăți considerabil nivelul de trai al oamenilor. Problema inegalității este amplă și pentru a o aborda este nevoie de o întreagă serie de politici publice și de măsuri.

Creșterea salariului minim este una dintre acestea, însă nu este singura soluție. Studii recente 1 2 au demonstrat că politicile care încurajează rate mai mari de economisire și reducerea costurilor de construcție pentru gospodării pot oferi o mai bună securitate economică familiilor aflate în dificultate. În plus, este imperativ ca cetățenii să aibă acces facil la educație și la programe de formare profesională. Investițiile în capitalul uman reprezintă cea mai bună modalitate de a crește bunăstarea individuală și de a îmbunătăți forța de muncă. Echitatea în educație ar putea aduce un standard minim de bunăstare.

Având în vedere și revoluția digitală, un pas important pentru a ajuta forța de muncă să se pregătească pentru locurile de muncă ale viitorului va fi furnizarea de noi abilități necesare pentru a face față schimbărilor de pe piața muncii. Ca atare, angajatorii vor trebui să investească mai mult în formarea angajaților lor. În plus, guvernele lumii să găsească o soluție și să stimuleze aceste investiții în capitalul uman. Astfel de stimulente ar putea acoperi, printre altele, cheltuielile cu pregătirea și educația.

În concluzie, salut ideea de a introduce un salariu minim la nivelul statelor membre, însă, pentru a-și atinge scopul, și anume creșterea bunăstării populației, trebuie avute în vedere politici publice ample în mai multe domenii ale economiei, de exemplu, în învățământ și sănătate. Să nu uităm că problema inegalității este intens dezbătută la nivel mondial, unde există inițiative de introducere a unui venit minim garantat pentru toate persoanele. Într-o lume în care munca nu poate fi garantată, și care, de cele mai multe ori, nu este capabilă să acopere nevoile umane de bază (hrană, locuință, sănătate, educație), există din ce în ce mai mulți susținători ai venitului de bază garantat. Deși la acest moment pare un subiect utopic, consider că merită să fie dezbătut.

Articol semnat de Mihaela Mitroi, Partener, Asistență Fiscală și Juridică, EY România, lider al activității de consultanță fiscală și juridică în clusterul de Sud al regiunii EY Europa Centrală și de Sud-Est și Asia Centrală (CESA)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6220 vizualizari

 • -2 (10 voturi)    
  Un coșmar (Miercuri, 5 februarie 2020, 14:32)

  bilbofil [utilizator]

  .
 • -2 (16 voturi)    
  fara un minim de 1000 eur net lunar... (Miercuri, 5 februarie 2020, 14:47)

  demaGOGU [utilizator]

  ...nu mai ramane nimeni in tarisoara in 10-15 ani.
  • 0 (6 voturi)    
   In Germania minimul e de 1500 brut (Joi, 6 februarie 2020, 10:31)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Adică 1100 net. Dar chiria in nările orașe a devenit exorbitant, deși e controlata de stat.
   Problema e legata de distribuția salariilor (2.5 mil din 5.5 de angajați au aprox salariul minim, doar 1 milion peste cel mediu) , de meritocratie (1 milion de bugetari despre care minim nu știe ce fac în afara de cafele și plimbat pe tine cu tit cu hârtii) .
   O dublare brusca a salariului mediu duce la inflație, șomaj, dispariția antreprenorilor mici.
   Jumătate din populație trăiește la sat, mulți fără surse de venit.
  • 0 (2 voturi)    
   8 nenorociti globalisti, antiromani, (Joi, 6 februarie 2020, 12:54)

   salvatore [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ti-au dat dislike la postarea asta - pana acum. Iarta-i sunt prosti (si multi, din pacate).
   • +1 (1 vot)    
    globalistii sunt preferabili tampitilor (Joi, 6 februarie 2020, 22:04)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

    Cresterea salariului poate creste prin 3 metode:
    - cresterea salariului minim din pix (inflatie, somaj, disparitia micilor antreprenori locali)
    - cresterea productivitatii (optim)
    - scaderea taxarii (pe salariile mici)
    Dar sa fie identic cu cel din tarile cu apa calda intr-un viitor apropiat, e greu de crezut ca nu vor fi repercusiuni serioase la nivel de inflatie.
    Daca minimul creste la 1000 euro net, cel mediu trebuie sa creasca si el la macar la 1500 deci se scumpesc absolut toate produsele produse in Romania (daca mai exista piata de desfacere) si eventual consumate (daca ne mai permitem)
 • -2 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 5 februarie 2020, 14:53)

  [anonim]

  • 0 (10 voturi)    
   Nu (Miercuri, 5 februarie 2020, 19:17)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui

   Uniunea este de vina, ci noi. Eu cred ca am ajuns aici din cauza faptului ca nu producem mai nimic. Importam masiv, si exportam putin. Cat sa castigi si din servicii si cati? Companiile mici si mijloci sunt zero si nu si permit alte salarii decat cele minime..
 • +4 (6 voturi)    
  Reintalnesc o cunostinta, era nervoasa (Miercuri, 5 februarie 2020, 20:16)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  Copilul lui din U.K, plateste pt. un ap. cu trei camere mai putin la curent decat el din Romania !
  Si nu doar asta, imi spune despre alte rude, tot intr-o tara U.E., care -si fac cumparaturile la un lant de magazine care este sin in Romania, si ce sa vezi !? preturile la alimente sun egale sau mai mici ca in Romania, in schimb casiera castiga minim de 1500 euro !
  Intrebarea este, daca la utilitati si alimente sunt aceleasi tarife, salariul minim de ce nu ar fi macar ca in Franta sau Germania ?
  Eu cred ca se asteapta ca sa emigreze majoritatea romanilor.
  • +1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 6 februarie 2020, 8:56)

   [anonim] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

   • +4 (4 voturi)    
    Nu taxele sunt de vina (Joi, 6 februarie 2020, 11:56)

    adfox [utilizator] i-a raspuns lui

    Tin sa te contrazic, taxele si impozitele ar trebuii copiate de afara DUPA ce ajungi cu un salariu minim apropiat sau egal cu cel de afara.
    Un mic exercitiu de imaginatie .
    Germany GmBH are 3 angajati in Germania platiti cu salariul minim , adica 1100 euro net , cost total pentru angajator 1800 de euro (https://www.payroll-services-germany.com/german-employment/how-much-will-an-employee-in-Germany-cost)
    Germany SRL are sucursala in Romania care face acelasi lucru , tot 3 angajati , platiti cu ATENTIE salariul MEDIU nu MINIM . Deci 3000 ron net , cost total angajator 5400 ron (deci cam 1100 de euro). (http://www.efin.ro/calculatoare-salarii/costuri-companie)
    Daca tragi o linie vei vedea ca angajatorul plateste pentru exact aceeasi forta de munca in Germania 5400 de euro pe cand in Romania 3300 de euro.
    Si calculele sunt facute discrepant. Salariu minim Germany vs mediu Romania , taxele rotunjite in jos Germany vs in sus Romania etc.
    Ghici cine are 'productivitatea' mai mare ? Asta trebuie sa intelegem odata , nu poti avea productivitate cu salarii mici..........
    Am pus si link-uri pentru a se putea verifica cifrele exact , pentru cine are timp .
    Se poate da un salariu minim lejer de 2000 de ron net in RO , dar e mai usor sa tipi de productivitate si taxe mari ca angajator.......
    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Joi, 6 februarie 2020, 14:55)

     [anonim] i-a raspuns lui adfox

  • +2 (6 voturi)    
   Dar chiria? Da o căutare pe numbeo.com (Joi, 6 februarie 2020, 10:18)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

   Sau taxele plătite pe mașină? Sau chiar biletul de autobuz/tren, frizerul...
   In unele tari din UE e prohibitiv să cumperi o mașină (preturile se dublează în Danemarca, Olanda, Norvegia), în altele asigurarea te omoară (1000 euro pe an, dar uneori conține și un casco).
   Mai apare discuția legata de taxe: străinii discuta mult despre salariu brut, care apoi este impozitat (progresiv ce-i drept, deci salariile mici nu sunt taxate la fel de puternic ca la noi).
  • +3 (3 voturi)    
   pot confirma pentru Franta (Joi, 6 februarie 2020, 12:46)

   Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

   locuiesc in Franta si pot confirma ca platesc la curent mai putin decat plateam in Romania (pentru o suprafata locuita similara).

   Preturile la alimente sunt IN MARE cam aceleasi (cu mici exceptii pe la alimentele care vin din agricultura locala gen legume, fructe, etc).

   Problema pentru Romania e productivitatea scazuta. Nu pentru ca oamenii nu muncesc destul ci pentru ca natura muncii e diferita de Vestul European in sensul ca valoarea adaugata este extrem de scazuta.

   De exemplu o firma de incaltaminte din Romania ia materialele brute si formeaza calapodul, talpi, tocuri si le trimite in Italia. Valoarea materiei brute 1 Euro, valoarea calapodului, talpii si tocurilor, 10 Euro.
   In Italia se iau componentele si se pun impreuna si se trimit in Franta, valoarea input-ului 10 euro, Output-ul 50 de euro.
   Francezii le iau, pun brandul pe ele si le scot la desfacere, input 50, output 120.
   Romanul a produs 9 euro in economie
   Italianul 40 euro
   Francezul 70

   Daca ar avea politicieni si strategi profesionisti nu loaze de partid si amante de burtosi politicieni, Romania ar opta pentru o specializare pe o industrie unde sa produca full stack sau in upstream.

   Nici macar pe IT Romania nu exceleaza pentru ca in 90% din cazuri in Ro se produc secvente de cod si se trimit mai departe unde sunt asamblate intr-un software. Singurele firme care au exceletat sunt cele care au produs full stack sau in amonte.

   In schimb videochatistele sunt platite la standarde internationale din simplul fapt ca produc full stack ca si orice alta videochatista din orice tara, unde mai pui ca ale noastre au si avantaj competitiv ca-s frumoase.
 • +1 (9 voturi)    
  comunism (Miercuri, 5 februarie 2020, 20:54)

  Gigel Chiazna [anonim]

  este la mintea cocosului ca nivelul de trai si prin urmare si veniturile variaza imens in europa; variaza ele si in Romania, dar din pacate bopulatia cu greu ar accepta taierea salariului minim

  controlul preturilor mai ne trebuie si putem declara succesul noului regim sovietoid implementat conform aquis-ului comunitar in toate colturile uniunii
  • +1 (1 vot)    
   esti pentru taierea salariului minim ? (Joi, 6 februarie 2020, 14:29)

   costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui Gigel Chiazna

   populatia cu greu ar accepta taierea salariului minim ? si asa ca sa stii exista in ue un control al preturilor, ex mc'donald a fost intrebat de ce preturile difera in portugalia fata de finlanda , astqa stiai ? mai gigel aghiazma rasuflata,
 • 0 (4 voturi)    
  Salariul mediu mincinos ! (Joi, 6 februarie 2020, 10:07)

  viomarmi22 [utilizator]

  Salariul mediu este unul mincinos datorită numărului excesiv de bugetari, salarii de nababi, pensii speciale, pensii de serviciu oferite ”moka” fără să se țină seama de principiul contributivității ! În concluzie statul român împrăștie banii și plătește salarii uriașe unora care nu fac altceva decât să taie frunză la câini, de aici rezultă valoarea exagerată a salariului mediu pe țară ! Probabil salariul mediu din care s-ar calcula cuantumul de 60% ar fi undeva la 2500 lei și valoarea salariului minim net ar trebui să fie apropiat de cel actual, sau puțin mai mare cu vreo 100 de lei, nicidecum cu peste 500 lei ! Dacă statul ar tăia pomenile și pensiile speciale ,creșterea salariului minim net de 60% din cel mediu, nu ar fi nesustenabil !
  • -1 (3 voturi)    
   bai confuzie (Joi, 6 februarie 2020, 14:25)

   costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui viomarmi22

   nu mai adauga pensiile la calculul salariului net, nu intra in calcul pomeni si pensii speciale , si nu uita de salariile din banci, asigurari, energie, etc si mai ales al aitishitilor corporatishiti care nu platesc impozit pe salariu, toate salariile astea participa la calculul salariului mediu pe economia romaneasca, mai viomarmi22, citeste si studiaza, aprofundeaza si apoi scrie mai userist mic, care esti contra orice.
   • +2 (2 voturi)    
    scutirea lui peste (Joi, 6 februarie 2020, 23:02)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui costelo999

    Cei 500 MII cica din constructii la un 3000 net mediu (3800 brut, taxe 21.25%) sunt scutiti de 3 ori cat IT-istii desi au salariul mediu de 6000 (9230 brut - taxe 36.5%) fata de rata standard de 42.8%.

    Ia speciali de aici: pensionarii (speciali sau nu - niciunul nu plateste sanatate sau pensii <ar fi reparatoriu pentru speciali>, impozit foarte putini si foarte mic), PFA, drepturi de autor, constructii, IT mai pe la coada:
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10219267439450615&set=pcb.10219267534933002&type=3&theater
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10219267439850625&set=pcb.10219267534933002&type=3&theater
    • 0 (2 voturi)    
     era vorba (Vineri, 7 februarie 2020, 9:15)

     costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

     despre calculul salariului mediu, si despre impozitul pe venit, la pensii se impoziteaza cu 10 % toate pensiile, si cred ca se plateste si cass, si daca este facebook , mai lasa-ma cu feisbucilic, deci ca concluzie era vorba de salarii si impozitarea acestora, calcul salariu mediu net, etc, nu a fost vorba de pensii si impozitarea acestora.
     • +1 (1 vot)    
      Comparatia scutirilor ITistilor si alte venituri (Vineri, 7 februarie 2020, 21:28)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui costelo999

      Pensionarii NU platesc CASS (sanatate), iar impozit DOAR pe ce depaseste 2000 lei (adica doar o mica parte - pensia medie e undeva la 1300 lei).
      Link-urile de la Caramitru (USR) care arata ca IT-isti nu sunt adevaratii scutiti (plus ca unii anagajati din domeniu nu beneficiaza - eu am platit 13 ani taxe complete, de 1 an m-am lasat de impozit pe salariu).
      Nu inteleg ce legatura are atunci faptul ca IT-isti nu platesc impozit la salariul mediu (cel net ar scadea ca nu toti ar acoperi). Corporatistii nu sunt toti IT-isti, FYI - chiar daca mai toti cauta solutii de optimizare fiscala.
 • 0 (2 voturi)    
  Fantezie (Joi, 6 februarie 2020, 12:49)

  mopsu [utilizator]

  Normal !!!!
 • 0 (2 voturi)    
  how 'bout an exit? (Joi, 6 februarie 2020, 15:31)

  barba-neagra [utilizator]

  E cam la fel cu nebunia impotriva masinilor diesel, hmm, da, si benzina (ca nu toti membri UE au resurse petroliere) si... gata cu carbunii si gazele (ca si astea vin din Rusia sau aiurea si nu ajung pentru toti). Hai sa punem topoarele pe masinile diesel in primul rand. Nu va fie frica, vine Renault dacia cu Zoe - doar 20,000 EUR, si statii de incarcare sa nu le poti numara, mai ales iarna cand ramai in mijlocul troienelor cu bateria terminata. Da, dar ne cere UE, ne impune Comisia.
  Deci, bucuria nebunilor dupa bistari (a se citi primaria capitalei si restul lumii care toti functionarii au masini noi-noute... de la stat. O zi buna.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by