Adunarea Generala a Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) a hotarat, marti, crearea unei platforme cu unul sau doua posturi de televiziune, indiferent daca cele sase pachete cu drepturile TV ale Ligii 1 pentru urmatoarele trei sezoane se vand sau nu. Pachetul noua va fi dat TVR-ului, urmand ca celelalte cinci sa fie vandute intr-un singur pachet. In cazul in care acestea nu sunt cumparate de niciun post TV, LPF va transmite meciurile incepand cu luna februarie, dar pana atunci rezumatele nu vor fi difuzate, iar reprezentantii cluburilor nu vor avea voie sa vorbeasca la TV despre meciurile nedifuzate.

Dumitru DragomirFoto: AGERPRES

Dupa ce la licitatia din 4 aprilie au fost vandute doar trei pachete ale drepturilor TV (pachetul 1 - Digisport, pachetul 2 - Dolcesport si pachetul 8 - Antena 1), pentru suma de 36,6 milioane de euro fara TVA, Adunarea Generala a LPF a stabilit, marti, 3 mai, soarta pachetelor nevandute.

"S-a hotarat ca pachetul noua sa fie inmanat Televiziunii Romane, asa cum avem conventia cu Consiliul Concurentei. Vindem un pachet TVR-ului pentru ca am considerat ca cei saraci sunt multi si trebuie sa vada meciurile din prima liga. Daca pana la 15 iunie primim o suma considerata de Adunarea Generala si de conducerea Ligii indeajuns de benefica pentru cluburi, atunci se va vinde intr-un singur pachet tot ce a ramas. Nu stiu cu ce suma. Asteptam o propunere, dar sa fie mai mare decat ceea ce am primit pana acum", a declarat presedintele LPF, Dumitru Dragomir, in cadrul unei conferinte de presa.

Update 1: Potrivit Mediafax, LPF ar negocia vanzarea pachetelor ramase cu postul de televiziune B1TV, omul de afaceri Viorel Paunescu fiind prezent marti la sediul LPF. Dumitru Dragomir nu a facut niciun comentariu pe acest subiect. Contactat de HotNews.ro, directorul B1TV, Sorin Oancea, a spus la randul sau ca nu face niciun comentariu.

Update 2: Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Televiziunii Romane au mentionat ca pana in acest moment TVR nu a semnat niciun contract cu Liga. In 14 aprilie, Consiliul de Administratie al TVR a decis sa continue negocierile cu LPF pentru achizitionarea pachetului noua, impunand insa anumite conditii: respectarea fixarii unui plafon maximal, acordarea unor conditii speciale de plata in primul an si acordarea unor conditii speciale de difuzare.

"Din banii primiti pe aceste pachete se va face o platforma cu un post sau doua de televiziune. Daca sa vand toate pachetele, atunci platforma se va crea peste trei ani, cand LPF va transmite meciurile din Liga 1, precum si alte evenimente. Daca nu se vand pachetele ramase, din luna februarie va incepe sa functioneze noua platforma. Daca nu putem din februarie nu-i nicio problema. Putem rezista pana la anul", a adaugat Dragomir.

"Va fi nevoie de bani multi, dar LPF este o institutie serioasa care poate sa ia bani imprumut de la orice banca. In cazul in care vindem pachetele ramase vom folosi acei bani pentru televiziunea noastra si nu vom mai face imprumut", a continuat Dragomir.

Pana in februarie, cand ar incepe LPF sa transmita meciurile neachizitionate de nimeni, niciun reprezentant al cluburilor nu va avea voie sa vorbeasca la televizor despre partidele nedifuzate: "Daca nu vor fi vandute pachetele, atunci rezumatele nu vor fi difuzate de nimeni. Televiziunile nu intra pe teren, la conferinta de presa au voie doar ziaristi, fara camere de filmat, iar presedintii, finantatorii cluburilor, jucatorii nu au voie sa participe la o emisiune de televiziune si sa vorbeasca despre meciurile netelevizate. In caz contrar, amenda va fi de 10 miliarde de lei vechi. Acesti bani vor fi impartiti celorlalte cluburi".

Dumitru Dragomir este convins ca acest "diamant neslefuit" (drepturile TV), va aduce multi bani Ligii: "Am antamat specialisti. Ii trimitem in Olanda, Franta, Italia si Anglia sa vada cum au facut ei, adunam material. Vom depune documente in vederea constituirii unui societati in interiorul careia sa existe asa ceva. Avem diamantul: drepturile tv. Slefuit, acest diamant va aduce foarte multi bani. Suma pentru vizionarea acestor meciuri ar fi modica, in jurul a 10-15 euro. Ne-am luat masuri, am facut studiu de fezabilitate. Credeti ca ma tin astia de prost aici?"

Presedintele LPF regreta un singur lucru: ca nu a avut mai devreme ideea de a face propria televiziune: "Daca aveam aceasta idee in urma cu doua luni nu mai faceam licitatie. Dadeam un singur pachet TVR-ului si restul le transmiteam noi".