Considerat de Google ca platforma hardware de referinta pentru sistemul de operare Android, Nexus 5 este, nu doar pe hartie, unul dintre cele mai puternice telefoane de pe piata si, in practica, pare a fi si unul dintre cele mai rapide telefoane produse vreodata. Pe langa specificatiile de top, Google a scos noul model Nexus si la un pret ce bate oricare al telefon varf de gama de pe piata, insa pretul nu s-a prea pastrat si la noi in tara. Odata cu Nexus 5, Google a lansat si noua versiune de Android 4.4 KitKat, un sistem mobil de operare ce a ajuns, in timp, sa fie mult mai cizelat si mai coerent in design, mai intuitiv pentru utilizatorul obisnuit si aproape perfect integrat cu serviciile Google.

  • HotNews.ro a testat noul Nexus 5 si va ofera un review in detaliu cu noul telefon-sablon pentru universul Android.

Nota de inceput

Inainte de toate, trebuie sa mentionam ca telefonul ne-a fost oferit in test de catre Evomag.ro iar pentru a realiza acest review am folosit telefonul timp de sapte zile pe postul de telefon principal si pe numarul personal.

Hardware

Noua generatie Nexus, telefonul Google realizat si in acest an in parteneriat cu LG (producatorul hardware al telefonului), vine practic cu aproape cele mai noi specificatii tehnice in domeniu.

Telefonul dispune de un procesor quad-core Snapdragoon 800 tactat la 2.26 Ghz cu un GPU Adreno 330, 2 GB de RAM (LPDDR3), precum si un ecran de 4,95 inci Full HD IPS (1920X1080, densitate de circa 440 ppi).

In ceea ce priveste spatiul de stocare, noul Nexus 5 este disponibil in varianta de 16 GB si 32 GB, fara a exista posibilitatea extinderii prin card micro SD. Telefonul dispune de o baterie de 2.300 mAh ce nu poate fi scoasa sau schimbata.

Cat priveste dimensiunile, Nexus 5 are o inaltime de aproape 138 mm, o latime de 69 mm si o grosime de 8,59 mm. La capitolul greutate, Nexus 5 cantareste doar 130 de grame.

In privinta camerelor foto, pe spate noul Nexus 5 dispune de o camera de 8 MegaPixeli cu Stabilizare Optica a Imaginii (OIS), auto-focus, blit LED, precum si de o camera frontala de 1,3 MP.

Plusuri:

+ procesorul foarte puternic

+ ecranul Full HD

+ OIS la camera foto

Minusuri:

- spatiu de stocare mai mic decat competitorii in lipsa posibilitatii extinderii prin card

- baterie cu o capacitate nu foarte mare, fara posibilitate de schimbare

Software

Android KitKat 4.4.2

Android KitKat 4.4.2

Foto: Hotnews

Unitatea primita de la Evomag si pe care am testat-o a venit cu Android 4.4.2 (KitKat), practic cea mai noua versiune a sistemului de operare al Google. Versiunea 4.4.2, dupa cum a anuntat si Google, a adus mai multe imbunatatiri la versiunea originala 4.4 a sistemului KitKat, in special in ceea ce priveste camera foto (mai multe detalii mai jos).

Fara a intra prea mult in amanunte, fata de versiunile anterioare precum cele trei trepte Jelly Bean (4.2, 4.2 si 4.3), noua versiune Android pare pe alocuri mult mai cizelata si mai coerenta in ceea ce priveste limbajul de design devenit deja specific Google - linii simple, accente subtile, culori si nuante pastelate, design minimalist si uniform pe toate platformele si aplicatiile sale.

Practic, varianta de Android pe care o ruleaza Nexus 5 este asa numitul "Vanilla Android", adica varianta pura a sistemului de operare realizat de Google, acea varianta care nu dispune de prea multe (de fapt chiar putine) briz-brizuri, dar care functioneaza aproape perfect si care ofera o platforma stabila pentru a putea instala si customiza mai departe sistemul cu oricare din sutele de mii de aplicatii disponibile in Play Store.

Vanilla Android

Vanilla Android

Foto: Hotnews

Totusi, noua versiune de "Vanilla Android " nu reprezinta doar un sistem de operare "chel" peste care ai neaparata nevoie sa instalezi zeci de aplicatii pe care apoi sa le customizezi. Ba chiar dimpotriva, noua versiune Android ofera din start o experienta foarte buna oricarui utilizator, fie el experimentat sau novice. In plus, Google promite ca versiunea KitKat poate rula fara probleme chiar si pe dispozitivele care dispun doar de 512 MB de RAM, asa ca ne asteptam ca cea mai noua versiune sa fie adoptata de catre producatorii de telefoane chiar si pe cele mai noi low-end-uri pe care le vor scoate de acum incolo.

In termeni de aplicatii, sistemul de operare de pe Nexus 5 vine si este in asa fel "desenat" incat sa se potriveasca cel mai bine cu sistemele Google. Astfel, din start, telefonul pune la dispozitia utilizatorului toata suita de aplicatii Google - de la Gmail, la Google Drive, Calendar sau Google Keep. Practic, cine are deja un cont de Gmail si foloseste cat mai multe din serviciile Google se va simti ca acasa pe noul terminal Nexus.

In ceea ce priveste designul, Android 4.4 KitKat vine cu cateva elemente noi fata de predecesorul Jelly Bean, in special in ceea ce priveste efectele si accentele din meniu (alb in loc de albastru, iconite mai mari pe hompage sau mai subtile, mici schimbari de animatii, redesign la tava de aplicatii etc), precum si modul de interactionare cu serviciul Google Now (Google Now devine practic cel mai din stanga ecran de pornire si, ca niciodata, este din ce in ce mai activ si mai exact in sugestiile pe care le face utilizatorului).

In plus, pe orice ecran principal te-ai afla, daca rostesti comandat "OK Google", un search automat se declanseaza si asteapta orice input verbal de la utilizator. Search-ul vocal functioneaza destul de bine, insa pentru limba romana functiile si utilitatea sunt destul de limitate.

Ca o alta schimbare, incepand cu versiunea 4.4. Google a comasat aplicatia standard de SMS cu servicul propriu de comunicare Hangouts (un serviciu asemanator aplicatiilor precum Whatsapp etc). La inceput poate crea putina confuzie pentru utilizator, insa cine nu doreste sa foloseasca Hangouts si pentru mesajele scurte isi poate instala si seta o alta aplicatie care sa fie clientul standard pentru SMS.

Nexus 5 in mana

Lock-screen - Nexus 5

Foto: Hotnews

Impreuna cu Nexus 5, noua versiune a sistemului Android reprezinta cea mai buna demonstratie de forta a sistemului de operare pentru terminale mobile oferit de Google: rapiditate, compatibilitate, versatilitate si customizare, la pachet cu actualizari constante si "la minut".

Desigur, "vanilla Android" nu se va bate niciodata in termeni de functionalitate cu interfetele adaugate sistemului Android de catre unii operatori sau constructori, precum HTC Sense, Samsung TouchWiz sau Sony Xperia UI, insa nici nu isi propune asa ceva.

Scopul Androidului de baza - Stock Android sau Vanilla Android - este sa ofere utilizatorului o baza stabila si functionala pentru orice customizare a sistemului, orice instalare si functionare fara probleme sau interferente in cazul majoritatii aplicatiilor din ecosistem.

Plusuri:

+ sistem rapid, coerent, frumos desenat si cu animatii fluide

+ destul de intuitiv si usor de folosit chiar si pentru un incepator in ale Androidului

+ integrare perfecta cu serviciile Google

+ compatibilitate si cu telefoane low-end

Minusuri:

- unele actiuni au fost schimbate, si nu neaparat in bine (ex: adaugarea unui nou ecran de baza prin modul in care e nevie neaparat de o iconita sau un widget pe ecran)

- butoanele de actiune rapida din bara de sus (Wi-fi, date, GPS, etc) nu pot fi schimbate sau rearanjate

- existenta unor servicii care se dubleaza (ex. Aplicatia Gallery cu aplicatia Google Photos; Hangouts care devine si client de SMS-uri si de internet chat)

Design si Ergonomie

LEDul de pe Nexus 5

LEDul de pe Nexus 5

Foto: Hotnews

Revenind la componenta hardware a noului Nexus 5, nu putem sa nu discutam si despre designul, calitatea elementelor fizice si ergonomia telefonului.

Chiar daca telefonul dispune de un ecran cu o diagonala de aproape 5 inch (o dimensiune care poate pe multi i-ar speria ca fiind prea mare), noul Nexus 5 nu este, totusi, un telefon greu de manevrat.

Asemenea modelului de anul trecut - Nexus 4, precum si altor modele de telefoane lansate de alti producatori in acest an (Motorola, LG etc), Nexus 5 dispune de butoane amplasate direct pe ecran, iar singurele butoane fizice sunt cele de pornire si de volum, amplasate de-o parte si de alta a ecranului.

Butonul de pornire - Nexus 5

Butonul de pornire - Nexus 5

Foto: Hotnews

Butonul de pornire este amplasat pe partea dreapta a ecranului - acolo unde in mod normal sta asezat degetul mare (asta daca esti dreptaci), iar butonul de volum este pozitionat pe partea stanga. Per total, combinatia de butoane "on screen" si dispunerea butoanelor fizice de-o parte si de alta a ecranului este o combinatie reusita si face ca utilizarea lui Nexus 5 sa fie una usoara.

Pentru cineva care foloseste zi de zi un smartphone fara butoane on-screen, in niciun moment nu am simtit ca butoanele de la Nexus ar fi un impediment sau ar fi greu de gasit, ci dimpotriva. Sunt exact cat trebuie de sensibile la atingere, usor de gasit si de folosit.

In ceea ce priveste constructia telefonului, Google si LG au optat pentru un terminal realizat din plastic (policarbonat) si sticla ce nu poate fi dechis de catre utlizator si care nu are o carcasa detasabila.

Fata este acoperita de o bucata de sticla Corning Gorilla Glass 3, aproape fara nici o trasatura distincta. Intr-un colt (stanga sus) este pozitionata camera frontala si in dreapta sus (aproape insesizabil) sunt pozitionati senzorii. Jos, la baza ecranului, este amplasat un LED care poate fi customizat (cu aplicatia potrivita descarcata din Play Store) sa lumineze in mai multe culori in functie de tipul notificarii primite pe telefon.

Per total, fata telefonului aproape ca nu are niciun element distinctiv sau care sa perturbeze designul, ceea ce e un lucru bun si acorda o oarecare nota de eleganta.

Spatele este realizat dintr-un tip de policarbonat mat, putin cauciucat. La prima atingere, desi lasa impresia ca e cat de cat robust, materialul pare destul de ieftin, insa la pretul telefonului (349 de dolari pentru varianta de 16 GB in SUA si pe Google Play Store) acest aspect nu poate fi cu adevarat criticat, cu atat mai mult cu cat sunt producatori mari de telefoane de circa 600 de dolari care, dupa unele voci, folosesc carcase din platic de o calitate mai slaba. (Samsung, LG etc)

Varianta pe alb a telefonului ofera un spate putin mai lucios, insa pastreaza senzatia de material cauciucat. Per total, impresia fata de varianta pe negru nu este schimbata cu mult.

Ergonomie

Desi am spus ca materialul de pe spate da putin impresia de ieftin, alta e senzatia cand utilizatorul tine in mana telefonul. Practic, prin senzatia unei carcase cauciucate, telefonul se simte foarte bine in palma, desi forma mobilului nu pare a fi dintre cele mai ergonomice. In orice caz, cine tine telefonul in mana cu siguranta nu are sentimentul ca il poate scapa prea usor.

Amprente pe spatele Nexus 5

Amprente pe spatele Nexus 5

Foto: Hotnews

Din pacate insa, materialul folosit pe spate (cel putin pentru modelul pe culoarea negru/gri inchis) este un adevarat magnet de amprente si lasa senzatia, dupa ce ai tinut telefonul in mana mai mult timp, ca ai fi murdar pe palme cu ceva uleios.

Chiar si asa, daca nu vorbim totusi de cineva care tine ca spatele telefonului sa arate mereu ca abia scos din cutie, problema amprentelor si a urmelor de pe spate dispare in cateva zile dupa ce utilizatorul se obisnuieste cu situatia.

Plusuri:

+ forma simpla, dar practica

+ usor de tinut in mana si ofera o priza buna

+ butoanele pe ecran functioneaza si se comporta perfect

+ fata "curata", aproape fara niciun element distinctiv

Minusuri:

- materialul din care e facuta carcasa spate

- un adevarat magnet de amprente pe spate

Galeria de mai jos, cu imagini ce infatiseaza noul Nexus 5 (si detalii), poate fi vizualizata si aici.

Display

Nexus 5 vine cu un display cu o diagonala de 4,95 inch, cu o rezolutie de 1920X1080 Full HD si o densitate de circa 440 de pixeli per inchi - cu alte cuvinte Nexus 5 atinge specificatiile standard ale telefoanelor varf de gama din ziua de azi.

Ecranul este de tip LCD IPS si arata chiar foarte bine, avand unghiuri de vizualizare destul de largi, desi in lumina directa a soarelui este putin mai greu de observat decat ecranul unui HTC One, spre exemplu. La fel, si culorile si detaliile par putin mai fade fata de ecranul modelului de la HTC.

Nexus 5 Display

Nexus 5 Display

Foto: Hotnews

In general, ecranul lui Nexus 5 nu dezamageste, insa uneori, in functie la ce imagine te uiti, ai impresia ca unele culori sunt spalacite, nu doar in comparatie cu un ecran AMOLED ca la dispozitivele Samsung, ci chiar si fata de LCD-urile de la varfurile de gama HTC sau Apple. Mai mult, unele fundaluri nu au aceeasi intensitate a culorilor precum ecranul "fratelui" LG G2.

Chiar si asa, ecranul de pe Nexus 5 este unul foarte bun, iar orice neajuns pe care incercam sa i-l gasim este unul mai degraba minor, ceva ce nu va fi sesizat de majoritatea utilizatorilor. De fapt, cine va alege un Nexus 5 cu siguranta se va bucura de display in aproape toate situatiile.

De mentionat ca desi in lumina directa a soarelui display-ul pare a suferi putin, setarea de iluminare automata returneaza de cele mai multe ori o luminozitate mai mare decat nivelul ce ar fi optim in diferite circumstante - practic, ecranul va fi mereu mult mai luminos decat ar trebui sa fie.

Plusuri:

+ rezolutie si densitate a pixelilor foarte bune

+ luminozitate buna

+ o diagonala de ecran in zona "nici prea mic, nici prea mare"

Minusuri:

- putin mai greu de vazut cand e direct in lumina soarelui

- culori putin mai fade

Semnal si convorbire

In cele sapte zile in care am testat unitatea oferita de catre Evomag, nu am avut niciodata probleme cu semnalul. De mentionat ca am testat Nexus 5 doar in Bucuresti si pe o retea 3G de la Orange. Telefonul poate fi folosit si pe retea 4G, insa acest aspect nu l-am putut testa.

Cei cu care am vorbit la telefon ne-au spus mereu ca ne aud foarte bine, ba mai mult mereu ne-au spus ca ne-ar auzi de parca am fi intr-o camera pustie, cu toate ca la momentele respective fie eram pe strada, in autobuz sau chiar si intr-un bar. Cu alte cuvinte, cele doua microfoane ale telefonului si-au facut treaba excelent de bine si au suprimant zgomotul de funal.

In ceea ce priveste vocea interlocutorului, sunetul provenit din difuzorul de ureche a fost mereu foarte bun, chiar si in conditii de zgomot ambiental puternic.

Difuzorul de pe Nexus 5

Difuzorul de pe Nexus 5

Foto: Hotnews

Cu toate acestea, posibil din cauza designului difuzorului de ureche, m-am aflat de multe ori in situatia de a-mi aranja volumul difuzorului din taste - mai tare sau mai incet - in functie de cum "cadea" gaura difuzorului pe ureche.

Modului handsfree fara o casca nici nu poate fi luat in discutie decat daca aveti de gand sa faceti apeluri in acest mod dintr-o biserica goala.

In ceea ce priveste handsfree-ul prin casca sau bluetooth, totul a mers conform asteptarilor si in toate convorbirile avute nu au existat probleme, interlocutorul auzindu-se mai mult decat ok.

Trebuie sa mentionam ca direct din cutie, Nexus 5 nu vine livrat cu un set de casti/handsfree. Acest lucru este datorat cel mai probabil pretului redus la care se vinde in State sau pe Play Store (nu si la noi, din pacate. Detalii mai jos).

Plusuri:

+ semnal constant si foarte bun

+ microfonul in convorbire functioneaza perfect si suprima impecabil zgomotul din fundalul convorbirii

+ sunet ok in difuzorul de ureche

+ sunet ok pe handsfree pe casti sau bluetooth

Minusuri:

- pozitionarea difuzorului de ureche poate incurca uneori

- sunetul pe handsfree fara casti este groaznic

Camera foto

Spatele si Camera - Nexus 5

Spatele si Camera - Nexus 5

Foto: Hotnews

Nexus 5 vine cu o camera principala de 8 Megapixeli (1.4 micron pixels pe format 1/3.2") si care dispune de stabilizare optica a imaginii (OIS), un lucru cu care putine telefoane pe Android se pot lauda pana in prezent (HTC One, LG G2).

Per total, camera de pe Nexus 5 e mai degraba un hit-and-miss, adica o camera care uneori si in anumite conditii reuseste sa capteze fotografii foarte bune, in timp ce alte ori lasa mult de dorit. Camera a fost destul de criticata odata cu lansarea Nexus 5 si a Android 4.4, mai ales pentru timpii de reactie si de incarcare foarte mari. Odata insa cu versiunea 4.4.2, camera a devenit mult mai agila, timpii de raspuns si de focus sunt mult mai buni, iar incarcarea aplicatiei de camera se face mult mai repede decat ce aratau primele review-uri.

Poza in lumina buna - Nexus 5

Poza in lumina buna - Nexus 5

Foto: Hotnews

In conditii normale sau chiar bune de luminozitate - in timpul unei zi cu soare sa zicem - camera reuseste sa scoata rezultate mai mult decat decente, desi nu peste ce pot produce unele telefoane varf de gama din ziua de azi. In general, culorile sunt putin mai fade, dar destul de aproape de realitate.

In conditii putin mai scazute de luminozitate sau in conditii de luminozitate mai putin ideale (rasarit, apus, cer puternic noros, lumina reziduala etc), camera reuseste sa scoata imagini chiar bune cu culori destul de exacte, umbre corecte si suprafete luminate fara a fi supraexpuse.

In plus, OIS-ul intra in actiune de fiecare data si, odata cu noul update, focusul si captarea imaginii sunt mult mai rapide.

Foto pe lumina slaba - Nexus 5

Foto pe lumina putin mai slaba - Nexus 5

Foto: Hotnews

Atunci cand ne mutam insa in lumina slaba - sa zicem o camera intunecata unde doar o frantura din lumina de afara intra inauntru - camera isi arata limitele si, desi expune in imagini obiectele vizate, pierde pe drum detaliile, iar pozele ies destul de intunecate si cu mult zgomot (chiar si in functia HRD+, mai multe detalii in galeria de mai jos).

Totusi, atunci cand folosim flash-ul, desi nu este unul foarte puternic, iar pentru pozele la distanta medie sau mare nu face fata, fotografiile intunecate incep sa prinda contur si detaliile sa reapara, fara ca obiectele pozate sa apara arse. Flash-ul nu este perfect, insa pentru o distanta mica sau chiar medie, de cele mai multe ori, isi face treaba decent.

Galeria de mai jos, cu poze captate in lumina slaba si putina (cu si fara blit) poate fi vizualizata si aici.

Poza noaptea - Nexus 5

Poza noaptea - Nexus 5

Foto: Hotnews

Pe timp de noapte si in conditii de iluminare stradala, pozele nu ies prea reusit, ci mai degraba destul de fade, fara prea multe detalii si cu un sharpness destul de redus. In plus, in cadre cu lumini stradale apar multe efecte de blooming.

Camera ofera si doua moduri de a realiza fotografii mai deosebite: Panorame standard sau Photosphere (panorame la 360 de grade).

Ambele functii functioneaza destul de bine, iar functia Photosphere chiar a fost imbunatatita si rezultatele sunt chiar foarte bune.

Ca un mic minus, lipirea si procesarea fotografiilor realizate in modul Panorama dureaza ceva mai mult, uneori la fel de mult ca si in cazul functiei Photosphere.

Despre camera secundara nu sunt prea multe de scris. In conditii bune de lumina scoate poze acceptabile, noaptea sau pe lumina slaba insa pozele sunt cu greu folosibile. Filmeaza HD (720p), insa scoate ceva ok doar in lumina buna.

Galeria de mai jos, cu imagini captate de Nexus 5 pe lumina buna, poate fi vizionata si aici.

HDR+

Camera foto dispune, in setari, si de modul HDR+. Practic, modul HDR+ nu este un HDR (High Dynamic Range) in adevaratul sens al cuvantului sau cum il regasim pe telefoanele concurentei, ci mai degraba o combinatie intre modul clasic de fotogafiere si tehnicile HDR, astfel incat sa fie captate atat diferentele de interval dinamic in ceea ce priveste expunerea, cat si miscarile obiectelor sau persoanelor din cadru.

Practic, HDR+ se vrea a fi un fel de "frate mai mic" al HDR-ului prezent pe alte telefoane mobile varf de gama si un "frate mai mare" pentru varianta clasica de facut poze.

Totusi, in ceea ce priveste Nexus 5, functia HDR+ de cele mai multe ori - acum dupa update-ul de 4.4.2 cu imbunatatiri la camera - nu scoate rezultate cu mult mai bune decat fotografierea normala. In practica, singurele momente cand am simtit ca HDR+ a produs o imagine mai buna a fost in conditiile de contrast puternic lumina-umbra sau lumina extrem de scazuta intr-o camera (accentul cade pe extrem).

In general, HDR+ scoate o imagine care arata putin (uneori chiar foarte putin) mai bine decat modul normal de fotografiere. Chiar si asa, pentru a capta o fotografie in modul HDR+ dureaza putin mai mult, insa nu ceva de speriat. In medie ia doar o fractiune (pana la maxim o jumate sau doua treimi) de secunda fata de modul normal. Chiar si daca exista miscare in cadru, chiar si in conditii de iluminare de noapte, HDR+ returneaza o poza putin mai ok decat modul clasic, dar nu cu mult (cel putin nu dupa update-ul 4.4.2).

Astfel, modul HDR+, pe langa utilitatea sa reala in anumite (desi putine) situatii, prezinta mai degraba o dilema pentru utilizatorul obisnuit: sa folosesc modul clasic sau modul HDR+ ca mod standard pentru camera?

Plusuri:

+ OIS (Stabilizarea Optica a Imaginii) - se simte si isi face treaba mai ales in conditii de lumina slaba

+ modul HDR+ e de multe ori preferabil, rapid si la fel de usor de folosit ca cel standard

+ culori destul de reale in pozele pe lumina buna

+ functiile Panorama si Photosphere

Minusuri:

- culori usor spalacite pe timp de noapte sau in lumina slaba, efecte de blooming pe lumini stradale

- nu are burst mode (captare in rafala a imaginilor)

- un blit mai degraba mediocru

Galeria de mai jos, cu poze captate de Nexus 5 noaptea, poate fi vizualizata si aici.

VIDEO

In ceea ce priveste video-ul, lucrurile nu stau nici rau, nici bine. In general, videoclipurile arata ok, dar nu mai bine de atat. In lumina ok sunt cel mult bune, in timp ce in lumina slaba videoclipurile lasa uneori de dorit si, cateodata, depinde de cat de intuneric e, ating un framerate destul de mic.

De multe ori, pe ecranul telefonului, fie ca vorbim de ziua in amiaza mare sau de noaptea pe strazi, apare ca filmarea sare practic anumite cadre. Mai exact, imaginile si obiectele de pe ecran sar de multe ori in cadru, insa pe reluarea imaginilor inregistrate totul e ok si filmarea decurge fara sa mai apara acele sarituri de cadre. Vorbim, astfel, mai degraba de o eroare a aplicatiei de camera, decat de o problema in procesul de inregistrare a imaginilor video.

Ca sa recapitulam ce am zis mai sus, pe timp de zi video-urile filmate - indiferent de rezolutie - 720, 1080 - arata destul de bine. Pe noapte insa rezultatele sunt impartite. Pe o strada cu multe lumini, rezultatul va fi mai mult decat ok, insa odata ce scazi din lunina calitatea se pierde rapid si framerate-ul scade.

Per total insa, pentru un utilizator obisnuit sau cineva care e constient ca filmeaza cu un telefon mobil si nu o camera video dedicata, rezultatele sunt mult mai mult decat satisfacatoare.

Video Time-Lapse

Camera video mai dispune si de functia Time Lapse prin care utilizatorul poate seta intervalul de realizare a clipului, iar la final sa obtina un rezultat mai apropiat de time-lapse-urile din clipurile bune de pe net (clipuri video realizate "pe repede inainte" cu anumite scene). Daca reusim sa punem telefonul pe un trepied, putem chiar sa tragem un time-lapse destul de apropiat de cele profesioniste (sa ne fie scuzata comparatia). Aici intervine si OIS-ul care reuseste sa reduca substantial miscarea mainilor (pentru cateva secunde de time-lapse e nevoie uneori si de cateva minute de filmare), insa impresia de film captata pe un aparat amator este mereu prezenta.

Vezi mai jos o mica si scurta galerie video de tip time-lapse facuta cu Nexus 5 (fara sa mai adaugam efecte de tip panning sau zoom)

Audio execrabil pe inregistrarile video

Trebuie sa mentionam aici o problema pe care am intalnit-o la unitatea noastra de test si despre care am citit pe diferite site-uri sau forumuri populare ca s-ar regasi pe un anumit numar (nu foarte mare) de unitati Nexus 5, si anume: calitatea extrem de slaba, groaznica de fapt, a inregistrarii audio pe o filmare.

Practic, oriunde ne-am fi aflat si orice am fi filmat - fie ca eram la un colt de strada, fie doar intr-un parc unde se jucau niste copii, fie intr-o camera cu doar doua-trei persoane, sunetul inregistrat era mult exagerat, neclar si facea sa para ca am fi inregistrat mai degraba intr-o fabrica. Desi in timpul convorbirilor telefonice microfonul secundar isi facea treaba, pe inregistrarile video nu a vrut sau nu a putut sa suprime zgomotul de fundal.

Dimpotriva, zgomotele captate au fost exagerate, iar produsul final era un melanj de zgomote puternice din care nu se intelegea nimic ascultat la volum normal.

De notat! Vorbim mai mult aici despre un defect cel mai probabil hardware ce se regaseste doar la unele unitati Nexus 5, nu la toate. In multe review-uri internationale aceasta problema nu apare, ci dimpotriva, sunetul captat pe video fiind chiar foarte bun.

Mai jos am postat un scurt video, montat cu secvente filmate cu Nexus 5. In el puteti vedea calitatea imaginilor filmate (atat pe zi, cat si pe noapte) si puteti asculta si ce audio a fost captat. Ca o alta nota, trebuie sa mentionam ca la procesarea acestui video am redus intensitatea sunetului cu circa 30 de decibeli pentru a nu avaria auzul cuiva. Atat de puternica si groaznica a fost inregistrarea audio!

Plusuri

+ video-uri ok, chiar bune pe lumina buna

+ functia Time-Lapse functioneaza bine

+ OIS-ul (din nou)

+ posibilitatea sa faci capturi de ecran (poze) in timp ce camera filmeaza

Minusuri

- In lumina slaba calitatea camerei video lasa de dorit

- framerate-ul se duce destul de jos uneori pe lumina foarte slaba

- in cazul unitatii noastre, sunetul captat a fost groaznic

Experienta Foto & Video

In general, realizarea de fotografii si video-uri pe Nexus 5 e destul de ok, insa sunt cateva probleme ce trebuie scoase in fata, la fel precum sunt si cateva plusuri care merita mentionate.

Aplicatia de camera - Nexus 5

Camera "vede" 16:9, pozele ies 4:3

Foto: Google

In primul rand, cel care isi propune sa faca poze cu aplicatia standard Android de camera trebuie sa stie urmatorul lucru: in interiorul aplicatiei, preview-ul fotografiei este in format 16:9, in timp ce fotografia realizata odata ce a fost apasat butonul de captare va fi in format 4:3. Ce inseamna asta? Practic, fotografia captata va fi mult mai inalta decat imaginea de pe ecran in timpul captarii. Mai exact, pe ecranul aplicatiei, inainte de a face poza, utilizatorul nu vede decat o varianta taiata sus si jos a pozei finale.

Atunci cand pentru un utilizator este importanta compozitia si cadrarea pozei, acest detaliu poate fi extrem de suparator.

Pe de alta parte, aplicatia standard ofera si un mod ultrarapid de a te descotorosi de pozele facute aiurea sau in plus. Practic, dupa ce faci o poza (sau mai multe), daca faci un swipe de la stanga la dreapta intri in modul de review al pozelor. In acel moment, atunci cand pozele sunt vazute ca pe "un film" si "de la distanta", orice swipe in sus sau in jos duce la stergerea fotografiei asupra careia s-a actionat.

Mai exact, dupa ce am facut un set de poze si dam un review rapid din aplicatia de camera, orice swipe in sus sau in jos va sterge pozele selectate si pe care nu le dorim. Ceva simplu si destul de intuitiv.

Camera cu setari - Nexus 5

Setarile camerei - Nexus 5

Foto: Google

Pe langa aceste aspecte, aplicatia de camera cu care vine Androidul standard este destul de "cheala". Mai exact duce lipsa de acces la setari mai in amanunt precum ar fi ISO, Sharpness sau formatul pozei. La fel, desi exista anumite scene din care poti alege (Action, Night, Party, Sunset), nu exista un mod pentru pozele macro. Se pot face poze, totusi, folosind butonul fizic de volum.

La fel si in cazul video, setarile suplimentare in aplicatia standard de camera sunt cvasi-inexistente.

Totusi, aplicatia foto si video mai are cateva lipsuri, dintre care trebuie sa mentionam timpul (uneori) destul de mare de schimbare intre moduri (foto -> video sau invers). Desi nu vorbim de secunde, ci de cateva fractiuni de secunde, comparat cu alte telefoane varfuri de gama aceste "pauze" par a nu-si avea rostul.

Desi aceste minusuri sau lipsa de setari par a fi ceva ce trage Nexus 5 in jos, ele nu fac decat sa scoata in evidenta unul dintre marile avantaje ale sistemului Android si anume versatilitatea.

Practic, cine nu e multumit cu aplicatia standard de camera (sau de tastatura sau de file manager sau de video sau de baterie etc), poate cauta si descarca o alta aplicatie mai buna sau mai complexa direct din Google Play (si, slava Domnului, sunt destul de multe exemple extrem de bune in tot ecosistemul).

Dualitatea Photos vs. Galerie

Coerenta noului sistem Android KitKat se pierde insa atunci cand vorbim de modul cum interactionam cu pozele si clipurile pe care le producem. Pentru a vizualiza materialele media pe care le-am facut exista aplicatia clasica de galerie, cu limitarile sale precum ar fi lipsa unor setari sau moduri de vizualizare a albumelor, insa exista si noua aplicatie "Photos" de la Google care permite salvearea (automata sau nu) in cloud a pozelor si clipurilor, dar care functioneaza si ca o aplicatie de galerie.

Astfel, utilizatorul obisnuit se va intreba pe care din cele doua e mai bine sa le foloseasca.

Aplicatia "Photos", desi mai complexa putin decat cea standard de galerie, poate produce mai multa confuzie pentru utilizatorul obisnuit. Pana nu te obisnuiesti (si nu va fi prea repede) cu aplicatia, nu vei stii la ce te uiti, daca sunt pozele de pe telefon sau de fapt te uiti la cele deja salvate in cloud. Te vei intreba pe care le poti sterge sau nu si tot asa.

Ninsoare pe poza

Ninsoare pe poza - GIF made by Google

Foto: Hotnews

Ca un plus, odata urcate in cloud, Google selecteaza automat unele din ele si le transforma, adaugandu-le filtre sau animatii. Spre exemplu, pe unele poze, acum ca suntem in sezon, Google adauga o animatie cu fulgi care cad, in timp ce pe altele le face Gif-uri sau le adauga accente de sclipiri in zonele cu lumini. Vezi exemplele atasate.

Sclipiri pe poza

Sclipiri pe poza - GIF made by Google

Foto: Hotnews

In plus, tot cu elementele urcate in cloud, Google permite sa realizati montaje si filmulete automat, ceva asemanator functiei de Video Highlights de pe telefoanele HTC si cu Sense 5 in sus.

In plus, Google ofera posibilitatea utilizatorilor sa puna pe harta acele panorame de tip Photosphere si sa fie accesibile precum cele de tip StreetView.

Plusuri:

+ modalitatea rapida de a sterge pozle din modul quick review in aplicatia de camera

+ aplicatia Photos, precum si Galeria standard ofera moduri de customizare prin filtre sau rame pentru fotografii

+ Google Highlights - poze customizate sau clipuri video montate automat

+ posibilitatea adaugarii panoramelor 360 Photosphere pe harta, precum panoramele StreetView.

Minusuri:

- formatul 4:3 in care ies pozele, desi ecranul camerei arata 16:9

- foarte putine setari de baza la aplicatia de camera

- dualitatea Google Photos - Galerie

- timpul mai mare de schimbare intre functia foto si cea video

Audio

Difuzorul audio - Nexus 5

Difuzorul audio - Nexus 5

Foto: Hotnews

De departe cel mai dezamagitor aspect al noului Nexus cred ca este difuzorul audio. Si vorbim de un singur difuzor montat la baza, desi sunt doua grile in acea zona. Sunetul nu este neaparat slab, insa are o calitate slaba, nu are deloc profunzime si face ca orice experienta audio sa fie una mai degraba frustranta.

In plus, locul in care a fost amplasat difuzorul (stanga jos) nu este unul tocmai fericit. De multe ori cand ne-am aflat in situatia sa urmarim un video si am pus telefonul pe orizontala, a trebuit sa avem grija sa nu acoperim cu palma difuzorul. De altfel, peste acest inconvenient am dat in toata perioada de teste.

Din pacate, despre calitatea audio a difuzorului extern nu avem nici un cuvant de bine de spus. In conditii de zgomot ambiental putin mai puternic, ai toate sansele sa nu auzi soneria.

Lucrurile se imbunatatesc cand vorbim despre sunetul in casti, in general acesta fiind destul de bun si intens, insa depinde si de castile folosite.

Plusuri:

nu am gasit

Minusuri:

- calitatea foarte slaba

- intensitate destul de slaba

- amplasamentul difuzorului extern

Baterie

Autonomia noului Nexus 5 nu reprezinta unul din punctele forte ale telefonului, chiar dimpotriva. In conditii normale de utilizare telefonul duce aproape o zi intreaga, dar nu mai mult. Totul depinde insa de utilizator si de cum foloseste el telefonul.

Trebuie sa mentionam cum am folosit noi telefonul in aproape toate zilele de test: Wi-Fi deschis circa 10 ore pe zi, 3G circa 4-5 ore, sincronizările uzuale în fundal (Facebook, Gmail, Google+, Google Now, Calendar, WhatsApp, Hangouts, Instagram, Messenger, Weather, Twitter), 30-40 de minute de convorbiri, 20-30 de minute de foto/video, 10-15 minute de jocuri si 15-20 de minute de streaming pe YouTube.

In general, pentru modul in care am folosit noi telefonul, acesta reusea sa duca circa 14-15 ore cu un timp de ecran de aproape 3 ore. Din pacate, inafara de screenshoturile alaturate, nu putem sa va oferim o statistica mai detaliata a consumului. In noua versiune de Android 4.4 KitKat, Google nu mai permite accesul aplicatiilor third-party la informatiile ce tin de baterie.

Intr-un still de folosire mai intens (mai multe jocuri, filme, clipuri YouTube etc) bateria telefonului poate fi descarcata si in 7-8 ore.

In orice caz, ceea ce am obtinut noi - pentru modul in care am utilizat telefonul - nu este un rezultat prea rau, insa nici unul cu care noul Nexus se poate lauda. Pe piata sunt telefoane care au o autonomie mai buna de atat, chiar si cu aceeasi dimensiune sau dimensiuni similare la baterie.

Trebuie mentionat ca Nexus 5 este capabil de incarcare wireless prin standardul Qi, insa nu am putut testa acest aspect.

Plusuri:

+ in conditii normale de utlizare tine o zi

+ incarcare wireless

Minusuri:

- in conditii normale de utilizare tine o zi

Pret

Pachetul Nexus 5

Pachetul Nexus 5 nu contine casti

Pretul modelului Nexus 5 ar fi trebuit sa fie cel mai mare atuu al sau si ar fi trebui sa acopere toate neajunsurile sau micile compromisuri ale telefonului. Din pacate insa, la noi cel putin, acest lucru nu prea e valabil.

In Statele Unite si in unele state din Europa, acolo unde Google vinde direct telefonul de pe magazinul lor (Play Store), Nexus 5 in varianta de 16 GB costa 349 de dolari, respectiv 349 de euro. In lei romanesti ar insemna circa 1.550 RON, un pret la care telefonul este extrem de atractiv.

Mai mult, avand in vedere specificatiile telefonului, pretul e practic un chilipir avand in vedere ca la aceeasi suma putem sa discutam doar de versunile "mini", mai slabe, ale altor telefoane varf de gama de pe piata.

Din pacate, politica Google de a vinde telefonul extrem de ieftin prin magazinele sale pentru a extinde baza de folosire Android si a serviciilor proprii nu s-a transmis si in celalalte tari unde nu exista inca lansat magazinul oficial Google.

La noi, in Romania, telefonul este adus de catre LG, se vinde in multe dintre magazine si ajunge sa coste circa 2.000 de lei pentru versiunea de 16 GB. La acest pret telefonul nu prea mai pare asa un chilipir, mai ales cand putem lua in considerare si alte modele de telefoane de varf ale caror preturi au scazut destul de mult (vezi Samsung Galaxy S4, HTC One, LG G2 etc, toate telefoane foarte bune si cu un pret nu cu mult mai mare decat Nexus 5).

Plusuri:

+ pretul il face mai accesibil decat alte telefoane varf de gama, unele lansate chiar si acum aproape un an

Minusuri:

- in Romania costa semnificativ mai mult decat in tarile cu magazin Google - circa 449 de euro in Romania fata de 349 de euro in Franta, Germania etc

- pachetul nu include si o pereche de casti/handsfree

Concluzie

Daca review-ul a parut mai laudativ decat de obicei, acest lucru se datoreaza faptului ca Nexus 5 chiar isi merita aprecierile: totul functioneaza foarte bine, aplicatiile aproape ca nu au erori, iar performanta se simte la fiecare atingere.

Nexus 5 este de departe este cel mai rapid telefon pe care l-am testat. Fara lag, fara agatari, fara crash-uri.

Performanta foarte buna este totusi un lucru previzibil, dat fiind ca telefonul este la varf in ceea ce priveste aproape toate specificatiile tehnice la ora actuala si se vrea a fi referinta dupa care ar trebui concepute celelalte telefoane Android.

Noul sistem Android KitKat - sau cel putin versiunea sa de baza - e facut sa mearga fulger, cu minimum de "bagaj". "Vanilla Android" este un sistem rapid, mai intuitiv ca niciodata, fara briz-brizuri, fara blocaje si fara zeci de aplicații pe care utilizatorul nu le va folosi niciodată. In plus, accesul imediat la noile update-uri de sistem reprezinta un plus foarte mare.

Totusi, cum am mai spus, noul Nexus nu este un telefon pentru toata lumea: posibilitatile de customizare cvasi-nelimitate si disponibilitatea imediata a tuturor actualizarilor ar putea sa nu fie atat de importanta pentru utilizatorii mai putin inclinati tehnic.

Performantele camerei foto-video nu sunt cele dintre cele mai bune, insa sunt bine peste medie, iar utilizatorul obisnuit sau chiar si cel cu inclinatii spre "ceva foto" nu va fi dezamagit de ce poate obtine cu Nexus 5.

La capitolul minusuri evidente trebuie mentionat de departe calitatea foarte slaba a sunetului la difuzorul extern, precum si pretul la care se vinde telefonul la noi in tara.

Trecand peste toate, insa, noul Nexus 5 este cu adevarat unul dintre cele mai bune telefoane ce au fost lansate in 2013 si unul dintre cele mai rapide telefoane produse vreodata. In plus, specificatiile tehnice ce inca sunt la varf, versatilitatea sistemului de operare si actualizarile de sistem imediate fac din noul Nexus 5 una dintre cele mai bune optiuni la ora actuala pe piata de smartphone-uri.

  • Telefonul Nexus 5 ne-a fost pus la dispozitie pentru testare de catre Evomag.ro