Samsung Galaxy Note 4 continua traditia telefoanelor cu ecrane mari a producatorului coreean, insa de data aceasta noul "phablet" se arunca in lupta cu un ecran superb, cu o rezolutie foarte mare, o camera noua cu stabilizare optica si o constructie axata pe materiale considerate premium cum ar fi metalul. Departe de a fi un telefon perfect, Note 4 vine cu destule plusuri incat sa fie pus in topul telefoanelor Android si, cu siguranta, in varful telefoanelor produse vreodata de Samsung.

HotNews.ro a testat noul Note 4 si va propune un review in detaliu cu plusurile si minusurile noului phablet de la Samsung.

NOTA DE INCEPUT - Detalii despre modul de review

Modelul pe care l-am testat este din seria N910U (specific zonei Hong Kong, Taiwan, Australia, Noua Zeelanda, Chile) cu procesor de tip Exynos 5433 Octacore si LTE Cat4. Telefonul ne-a fost pus la dispozitie de catre Quick Mobile carora pe aceasta cale le multumim.

Telefonul a fost testat timp de 7 zile in reteaua 4G din Bucuresti, a fost folosit pe post de telefon principal pe numarul personal si, in general, nu a fost menajat in ceea ce priveste consumul de baterie.

Trebuie sa mentionam ca Samsung Romania a anuntat ca in tara noastra, in reteaua partenerilor oficiali, vor fi disponibile doua variante de Note 4: modelul N910F (LTE Cat 6 300/50Mbps si procesor Qualcomm Snapdragon 805 Quad Core de 2.7 GHz) si modelul N910C (LTE Cat 4 150/50Mbps si procesor Exynos 5433 Octa Core de 1.9GHz si 1.3GHz).

HARDWARE

Note 4 in redactia HotNews.ro

Note 4 in redactia HotNews.ro

Foto: Hotnews

Note 4, asa cum ne-a obisnuit Samsung pana acum in fiecare an cu linia Note, vine practic cu cele mai bune specificatii tehnice la momentul actual. De la procesor si pana la ecran sau camera, Note 4 are tot ce ar trebui sa aiba un adevarat varf de gama, poate chiar si mai mult decat ar avea nevoie.

Sigur, ne-am fi dorit poate sa vedem si protectia de tip "waterproof" asa cum e pe Galaxy S5, insa am inteles ca ar fi fost mai greu de impacat constructia waterproof cu cea din metal si un stylus. Totusi, chiar si asa, pentru cine pune pret pe specificatii, Note 4 e su siguranta in varful topului actual.

Specificatii:

  • Dimensiuni: 153.5 x 78.6 x 8.5 mm
  • Greutate: 176 g
  • Ecran: 5,7 inci SuperAmoled / rezolutie 2560 X 1440 pixeli (~515 ppi)
  • Procesor:  Exynos 5433 Octa Core 1,9 & 1,3 Ghz (SM-N910C sau SM-N910U) / Qualcomm Snapdragon 805 Quad Core  2,7 Ghz Krait 450 (SM-N910F)
  • GPU: Adreno 420 (Snapdragon 805) / Mali-T760 (Exynos 5433)
  • RAM: 3 GB
  • Spatiu de stocare: 32 GB
  • MicroSD: Da, pana la 128 GB
  • SIM: MicroSIM
  • Camera pincipala: 16 MP, 5312 x 2988 pixeli, OIS (stabilizare optica a imaginii), autofocus, LED flash / video 2160p@30fps (4K/UHD), 1080p@60fps
  • Camera Secundara: 3.7 MP / video 1440p
  • Baterie: 3.220 mAh, interschimbabila
  • Audio: mufa de 3,5 mm, un singur difuzor mono amplasat pe spate
  • WiFi:  802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot
  • Retea de Date: HSDPA, 42 Mbps; HSUPA; LTE, Cat4, 50 Mbps UL, 150 Mbps DL (varianta cu procesor Exynos 5433) / HSDPA, 42 Mbps; HSUPA; LTE, Cat6, 50 Mbps UL, 300 Mbps DL (varianta cu procesor Snapdragon 805)
  • Senzori: cititor de amprenta, senzor de masurare a pulsului, SpO2 si UV, accelerometru, gyroscop, senzor de proximitate, busola, barometru
  • Altele: Bluetooth 4.1 LE, microUSB v2.0 (MHL 3), USB OTG, NFC, GPS/GLONASS/BEIDOU, Stylus S-Pen, tehnologie de reincarcare rapida a bateriei (incarcator de 2 A)

DESIGN & ERGONOMIE

Noul design "premium" de la Samsung

Noua constructie din metal pentru Note 4

Noua constructie din metal pentru Note 4

Foto: Hotnews

Samsung si-a reschimbat linia principala de design odata cu modelul cu rama din metal Galaxy Alpha, ia aceasta schimbare care presupune folosirea in constructie a metarialelor considerate premium, precum metalul, se regaseste si in Galaxy Note 4. Practic, desi nu e complet schimbat fata de design-ul modelelor anterioare, Note 4 vine cu elemente noi exact acolo unde trebuie.

Rama telefonului este facuta din metal (mai exact un aliaj aluminiu - magneziu) si are doua nuante - colorat mat in culoarea telefonului pe mijloc si metal stralucitor pe marginile polizate.

Da, metalul este mai susceptibil la mici zgarieturi, mai ales pe zonele lucioase, insa senzatia care o lasa in mana si impresia vizuala pe care ti-o face e de neegalat.

Rama din aliaj aluminiu-magneziu de pe Note 4

Rama din aliaj aluminiu-magneziu de pe Note 4

Foto: Hotnews

Alaturi de noua rama, Samsung a pus pe Note 4 un nou spate facut din plastic, cu un model la suprafata cu mici adancituri, insa care de departe se simte mai bine la atingere decat plasticul de pe Galaxy S5 sau K Zoom. Practic, spatele Note 4 da senzatia ca ar fi de fapt din piele si ca ar fi moale, insa la o apasare puternica se simte ca de fapt e o piesa dura. In plus, spatele este extrem de aderent si nu prinde absolut nici o amprenta.

Per total, Note 4 cu rama sa din metal si spatele regandit se simte in mana ca un produs premium si nu ar mai dezamagi probabil nici pe cei mai fanatici care acuzau constructorul coreean ca scoate doar telefoane care dau senzatia de ieftin.

Butoanele, si ele din metal, sunt bine amplasate si usor de dibuit cu degetele, iar apasarea lor se face cu un feedback destul de bun.

Sigur, lucrurile mai pot fi imbunatatite. Spre exemplu, spatele din plastic nu se imbina tocmai perfect cu rama din metal si in anumite colturi sau muchii acesta iese putin, suficient incat e deajuns sa-i simti muchia aspra atunci cand plimbi degetul pe margine.

La fel, Samsung a optat sa puna pe fata telefonului, sub sticla, acelasi plastic translucid care da senzatia de ieftin atunci cand butoanele luminoase sau led-ul de notificari se aprind si lumina este dispersata in jur (un aspect foarte vizibil mai ales pe versiunea alba pe care am testat-o).

In orice caz, e greu sa spunem prea multe de rau despre design-ul lui Note 4. Sigur, multe lucruri tin si de gust, insa noi consideram ca Note 4 este poate cel mai frumos telefon pe care l-a facut Samsung pana acum. Cu siguranta e singurul (bine, al doilea, dupa Galaxy Alpha) care se simte intr-adevar ca fiind un produs premium.

Daca este sa ne referim la ergonomie, trebuie sa spunem din start ca nu vom vorbi prea mult despre marimea telefonului. Linia Note de la Samsung a fost mereu mare, mereu centrata pe un ecran mai mare decat al oricarui telefon obisnuit si, in acest sens, s-a adresat unei anume nise.

De-a lungul timpului, nisa s-a extins pentru ca din ce in ce mai multi oameni au preferat ecranul mare si avantajele sale in dauna unui produs mai manevrabil intr-o singura mana.

Astfel, vom spune doar ca Note 4 este aproape imposibil de folosit intr-o singura mana in mod normal, dar ca ofera si niste mici trucuri software - despre care vom vorbim la rubrica dedicata - care sa-i multumeasca si pe cei care care vor sa-l foloseasca intr-o singura mana.

Plusuri:

+ design-ul nou, cu rama de metal in doua nuante

+ spatele care, desi din plastic, e mult mai placut si da senzatia ca ar fi din piele. E aderent si nu prinde nici o amprenta

+ telefonul este solid (nu mai scartaie la propriu ca alte telefoane Samsung)

Minusuri:

- unele elemente nu au fost schimbate si lasa aceeasi impresie de ieftin ca inainte: Plasticul translucid care disperseaza in jur luminile de sub butoanele capacitive sau led-ul de notificari

- mai sunt mici chichite de design care ar putea fi imbunatatie, precum imbinarea imperfecta a unor elemente

Galeria foto de mai jos cu imagini care surprind noul galaxy Note 4, hardware si software, poate fi vizualizata si de catre utilizatorii versiunii de mobil aici.

ECRAN

Ecranul mare, dar superb de pe Note 4

Ecranul mare, dar superb de pe Note 4

Foto: Hotnews

Pana nu demult, nu prea eram fanii ecranelor Amoled, insa display-ul de pe Galaxy S5 ne-a convins ca tehnologia a evoluat si ca dezavantajele au cam fost eliminate. Acum, Note 4 vine cu un ecran si mai bun, printre cele mai bune pe care l-am regasit pe un smartphone si cu siguranta cel mai bun de pe un model Samsung.

Note 4 vine cu un panou de 5,7 inci, la fel ca si anul trecut, insa urca rezolutia la QHD (quad HD), adica la 2560 X 1440 pixeli, ceea ce se traduce intr-o densitate a pixelilor nebuneasca de 515 per inci. Nici nu are rost sa vorbim de claritatea imaginilor sau a textului, totul arata perfect.

La fel de bine arata si culorile, ce-i drept, mai saturate decat in mod normal. Avatajul e ca cine nu e multumit de suprasaturatia ecranului specifica Samsung, poate alege din setari sa-i mai domoleasca culorile si sa le faca mai palide.

In orice caz, unghiurile de vizualizare sunt extrem de bune, iar albul parca e mai alb ca niciodata pe un Amoled (desi inca mai retine acea tenta verzui-albastrie comparativ cu un ecran LCD).

Ecranul de pe Note 4 e clar una din piesele de rezistenta ale noului model si sub imperiul primelor impresii foarte bune tindem sa-l laudam excesiv.

La rece insa,consideram ca saltul in rezolutie nu e prea justificat fata de panourile Full HD (1080). Note 3 venea cu o rezolutie Full HD la aceeasi diagonala de 5,7 inci, iar asta insemna o densitate de 386 de pixeli per inci, mult peste nivelul la care ochiul uman nu mai poate sa discearna intre pixeli.

De la Full HD la QHD consideram ca saltul nu justifica sacrificarea bateriei (despre asta, mai pe larg, in sectiunea dedicata autonomiei). Am fi preferat mult mai mult ca Samsung sa ramana la rezolutia Full HD pentru ecranul de pe Note 4 si sa vina doar cu imbunatatirile la saturatie, alb si mai ales la luminozitate.

Ecranul de pe Note 4 este foarte luminos in interior cand e dat la maxim, insa afara, in lumina directa a soarelui, tot nu prea poate fi descifrat. De multe ori ne-am aflat cu el pe strada si, nedescifrand nimic de pe ecran, ne-am indreptat spre setari unde constatam ca luminozitatea era deja data la maxim. Ca o nota insa, daca e lasata pe modul auto, luminozitatea nu poate ajunge la nivelul maxim (dar in general modul auto a functionat ok).

Ce-i drept, display-ul castiga puncte in extrema cealalta, cea mai joasa treapta de luminozitate aproape ca inchide cu totul ecranul si il face usor de citit si urmarit pe intuneric.

Plusuri:

+ un ecran foarte detaliat si foarte placut la privire

+ rezolutia care, pe hartie, bate aproape tot pe piata

+ culorile, desi saturate, sunt placute, iar alb-ul e mai alb ca niciodata pe un Amoled

+ unghiurile de vizualizare sunt foarte bune

+ luminozitatea la pragul minim este perfecta pentru momentele de intuneric deplin

Minusuri:

- ecranul este ceea ce se numeste in engleza "overkill". O rezolutie si o densitate a pixelilor mai mare decat e nevoie la diagonala respectiva si care consuma bateria mai mult decat ar fi facut-o un ecran Full HD

- la luminozitate maxima, pe timp de zi si in lumina directa a soarelui, ecranul abia poate fi descifrat

SOFTWARE

In mod specific, Samsung a pus peste varianta de Android 4.4.4 cu care vine Note 4 si interfata sa personalizata TouchWiz. La fel ca si in trecut, strategia Samsung e sa arunce cu cat mai multe optiuni si functii catre utilizator, insa de data aceasta lucrurile par putin mai retinute.

Da, TouchWiz e impopotanat si are o sumedienie de briz-brizuri insa pe Note 4 parca Samsung a incercat sa mai taie din exces si sa mai netezeasca anumite aspecte din interfata.

Chiar si asa, unele locuri raman la fel de aglomerate ca si inainte, precum zona de notificari - plina de iconite, butoane sau elemente care aglomereaza chiar si pe ecranul de 5,7 inci foarte detaliat in rezolutie de pe Note 4.

La fel, zona de setari a fost din nou schimbata de Samsung, rezultand un mix de iconite si aranjamente intre ce gasim pe un Galaxy S5 si ce e in Android-ul original de la Google.

Samsung insista sa ne ofere in cel mai din stanga ecran un cititor de stiri incorporat, dar de data asta l-a redenumit "Briefing", in loc de mult hulitul "My Magazine" de pe Samsung Galaxy S5. Cu toate acestea, in afara de schimbarea numelui si a catorva elemente de design, "Briefieng" mosteneste aceleasi probleme ca la "My Magazine": se porneste greu si ia dureaza o vesnicie trecerea de la ecranul de baza la aplicatie, iar sursele de stiri sunt amestecate, cu putine posibilitati de customizare sau care permit utilizatorului sa-si introduca el sursele sale. "Briefing" e departe de a fi la fel de util sau placut de utilizat precum e "Blinkfeed"-ul de pe HTC, asa ca devine una din acele multe functii Samsung pe care dupa cateva zile o dezactivezi.

In saptamana noastra de test, sistemul s-a comportat destul de bine, cu aplicatii care s-au incarcat rapid si fara prea multe erori. Totusi, au fost doua instante in care sistemul a pierdut definitiv semnalul de retea si a trebuit sa recurgem la un restart.

In general, telefonul s-a miscat rapid, iar animatiile au curs fluent. Trebuie totusi sa precizam ca au fost cateva instante in care sistemul a sacadat, chiar si la interactiuni banale precum schimbarea ecranului dintr-o parte in alta sau accesarea sertarului de aplicatii.

Da, aproape toate telefoanele au momente in care se agata sau sacadeaza, insa ce am constatat noi de-a lungul timpului este ca terminalele Samsung au tendinta de a o face chiar din primele zile, lasandu-ne cu griji pentru viitor. Pentru un telefon care are atata putere "sub capota", consideram inaccetabil agatarile si sacadarile la interactiunile banale.

La fel cum consideram inacceptabil timpul uneori prea lung de la momentul cand apasam butonul de "multitasking" si pana cand functia este lansata pe ecran. Sunt cateva lucruri pe care Samsung ar trebui sa le trateze cu prioritate, inaintea implementarii de noi briz-brizuri prin sistem.

Cu o singura mana

Ecranul de pe Note 4, redimensionat pentru o singura mana

Ecranul de pe Note 4, redimensionat pentru o singura mana

Foto: Hotnews

Da, Note 4 este un telefon mare. Mult prea mare pentru a putea fi folosit in siguranta doar cu o singura mana. Dimensiunile fac aproape imposibila parcurgerea ecranului in fiecare colt cu degetul mare in timp ce telefonul este tinut in mana. Totusi, Samsung s-a gandit la acest aspect si a introdus in sistem doua-trei functii menite sa-i ajute pe cei care vor neaparat sa foloseasca telefonul intr-o singura mana si nu numai.

Prima functie, apelata printr-o glisare rapida cu degetul mare dinpre margine spre centru si inapoi, redimenioneaza intreg ecranul intr-o fereastra. Practic intreg display-ul se reduce spre marginea unde este tinut in mana telefonul, iar fereastra - care poate fi redimensionata si ea ulterior - ajuta enorm la folosirea cu o singura mana.

La fel, si tastatura poate fi setata sa se afiseze doar in partea de jos stanga sau dreapta a ecranului, tocmai pentru a putea fi folosita mai usor cu o mana.

Inca un set de butoane pe laterala ecranului de pe Note 4

Inca un set de butoane pe laterala ecranului de pe Note 4

Foto: Hotnews

O alta functie menita pentru o utilizare mai usoara, nu doar in cazul celor care vor sa foloseasca telefonul intr-o singura mana, este cea care ataseaza de marginea ecranului o mica bara care, atunci cand e atinsa, deschide un set de butoane pe ecran - multitasking, acasa si inapoi - care dubleaza practic butoanele de sub ecran.

In general, aceste functii sunt ok, dar necesita putin timp de acomodare, in special sa iti aduci aminte ca ele sunt acolo la dispozitia ta ca sa le folosesti.

Cum profitam de ecranul mai mare

Samsung este poate printre putinii producatori care realizeaza telefoane cu ecrane mari, dar aduc in plus si cateva functii sau caracteristici care profita de tot acest spatiu, insa chiar si asa unele lucruri par mai degraba fortate sau nu neaparat utile.

Functiile multiwindow pot fi folositoare

Functiile multiwindow pot fi folositoare

Foto: Hotnews

Functia multi-window, in care poti fi rulate simultan doua aplicatii, poate fi utila si, in general a functionat ok, insa de putine ori am simtit cu adevarat nevoia de a o folosi in viata de zi cu zi. La fel e si cu functia in care aplicatiile pot fi micsorate in ferestre pe care sa le muti pe ecran cum iti convine.

Cine va dori totusi sa puna aceste functii la incercare, le va gasi in mare parte perfect functionale, cu putine erori sau probleme.

Stylus-ul "S-pen"

Peste toate chestiile ce tin de software, vine si stylus-ul S-pen, accesoriu inclus in pachet si care sta bine pitit dupa ecran, intr-un colt al telefonului. Stylus-ul, produs de Wacom, e unul din elementele marca al liniei Note si e menit sa ofere un plus de functionalitate telefonului.

Stylusul sta bine pitit intr-un colt al telefonului Note 4

Stylusul sta bine pitit intr-un colt al telefonului Note 4

Foto: Hotnews

Odata cu el, vin si o suita de noi functii software, insa nu toate sunt chiar bine gandite sau necesare. De exemplu, cine ar dori sa scrie manual cu stylus-ul numarul de telefon pe un "post-it" digital ca apoi sa-l apeleze in loc sa acceseze direct aplicatia de telefon?

La fel, si suita soft menita sa ia notite sau sa permita desenul pe ecran e cam fragmentata si nu ne-a facut decat sa ne dorim o singura mare si complexa aplicatie de la Samsung care sa faca toate aceste lucruri.

Util, extrem de util de fapt, ni s-a parut a fi functia de selectare a textului cu noul stylus. La fel, utila ni s-a parut si functia de a taia ca poza anumite parti din ecran pentru a le trimite cuiva (sau pur si simplu pentru a le salva).

Sigur, pentru multi poate, stylus-ul pare ceva mult prea pretentios, insa noi ne-am gasit in situatia in care, desi nu neaparat mari fani ai folosirii lui asa cum e gandita de Samsung cu o suita intreaga de functii care mai de care, am folosit stylus-ul pur si simplu pentru un scroll mai usor si mai exact, pentru selectarea textului si pentru scrierea usoara in modul "Swipe/Trace".

Textul este usor de selectat cu stylusul

Textul este usor de selectat cu stylusul

Foto: Hotnews

Marele avantaj al stylus-ului, in opinia noastra, este ca acesta functioneaza foarte asemanatoru unui mouse pentru PC si permite un input mai exact si, uneori, mai usor din partea utilizatorului.

Chiar si asa, stylus-ul nu e pentru toata lumea. Cine nu vrea sa-l foloseasca, nu trebuie sa-l si foloseasca pana la urma. Totusi, el este acolo gata pentru orice vrea sa profite de macar cateva din functiile sale.

Senzori, Senzori si iar Senzori

La fel ca si cu Galaxy S5, Samsung a inghesuit in noul Note 4 o intreaga suita de senzori si scannere. De la cititorul de amprente - care surprinzator functioneaza mult mai bine ca pe S5 - pana la senzorul de puls care acum iti masoara si nivelul de oxigen in sange, si razele UV si nivelul de stres etc etc etc.

Senzorul de puls pe Note 4

Senzorul de puls pe Note 4

Foto: Hotnews

Note 4, cu sumedenia sa de senzori, poate fi putin coplesitor la inceput. Insa dupa cateva zile realizezi ca nu prea depinzi de ele si, chiar daca nu le prea vrei, nu te incurca cu nimic. Da, sa-ti stii pulsul sau nivelul de oxigen in sange e misto, insa farmecul paleste rapid.

Cititorul de amprenta, desi in continuare pozitionat in butonul de "home" si avand nevoie de aceeasi glisare stinghera pentru a functiona, ni s-a parut mult mai exact decat pe Galaxy S5, insa nu prea ne-a convins sa-l folosim.

Plusuri:

+ interfata TouchWiz, desi inca prea aglomerata, ni s-a parut putin mai retinuta si mai prietenoasa

+ sistemul este foarte rapid si, de cele mai multe ori, si fluent

+ functiile care permit folosirea telefonului intr-o singura mana, si numai, sunt un mare plus

+ Stylus-ul S-Pen functioneaza bine si este indeajuns de sensibil

+ pentru cine vrea neaparat, Note 4 vine cu functii peste functii si senzori peste senzori

Minusuri:

- sistemul continua sa aiba mici erori, agatari sau sacadari, chiar si in primele zile de cand e scos din cutie, inacceptabil pentru un telefon atat de puternic

- unele functii sau caracteristici nu sunt foarte bine implementate. Ex: citiorul de stiri "Breafing" care inlocuieste "My Magazine"

- multe din aplicatiile pentru stylus nu conving ca sunt cu adevarat utile

- butonul de pe S-pen ne-am fi dorit sa fie putin mai usor de dibuit si de apasat

FOTO

La asfintit

La asfintit

Foto: Hotnews

Pe Note 4 Samsung a pus o camera de 16 megapixeli, mai mare decat pe modelul de anul trecut, doar ca de data aceasta camera principala vine si cu Stabilizare Optica a Imaginii - OIS (Optical Image Stabilization), o raritate inca pentru telefoanele din gama producatorului sud-coreean. Tinem sa mentionam prezenta OIS-ului pentru ca in trecut lipsa acestei caracteristici era o permanenta critica cand vorbeam de varfurile de gama ale Samsung, mai ales ca modelele concurentei veneau deja echipate cu aceasta tehnologie utila.

Per total, nu cred ca ne-am hazarda daca am spune ca am testat probabil cea mai buna camera de pe un smartphone, macar din universul Android daca nu de pe intreaga piata. (exceptand, desigur, Galaxy K Zoom despre care am scris un review detaliat aici).

Imaginile, pe lumina buna, ies excelent si culorile sunt foarte aproape de realitate, desi putin - dar doar putin - saturate. Fotografiile captate au destul detaliu in ele, chiar si pentru cei care vor sa faca mult zoom sau sa decupeze substantial din poza.

Macro-shot cu un limax

Macro-shot cu un limax

Foto: Hotnews

Gama dinamica, atunci cand vorbim de expunere, este destul de echilibrata, iar cand conditiile depasesc abilitatile modului automat, o lunga apasare de ecran permite utilizatorului sa selecteze el zona dupa care fie facuta expunerea.

Imaginile sunt captate foarte rapid, fara a fi estompate (aici intervine OIS-ul), iar timpul de focus se face mai repede decat poti clipi, poate la fel sau chiar mai repede decat pe Galaxy S5.

Pe lumina mai slaba, insa, calitatea are putin de suferit, insa chiar si asa, Note 4 produce rezultate mai bune decat cu ce ne-am obisnuit pe alte modele Samsung din trecut.

La plimbare pe timp de noapte

La plimbare pe timp de noapte

Foto: Hotnews

Pozele pe intuneric pronuntat nu sunt neaparat grozave, in schimb cele realizate la lumina strazii sunt mult mai mult decat acceptabile, chiar bune uneori (din nou, OIS-ul ajuta si aici pentru stabilizarea cadrului).

Ce e deranjant, insa, este ca telefonul detecteaza automat cand cadrul e de noapte si comuta setarile camerei pentru "Night Mode" (ceva ce nu mai exista acum ca un modul separat in aplicatia de camera, ci integrat direct in modul "Auto"). Spunem ca acest lucru este deranjant pentru ca, pe langa faptul ca nu poate fi dezactivat, acest mod mareste putin timpul de expunere pentru a reusi sa obtina acele imagini bune pe timp de noapte sau pe lumina slaba, iar asta inseamna ca orice obiect in miscare in cadru va aparea mereu ca o fantoma in ceata.

Octombrie pe seara prin Bucuresti

Octombrie pe seara prin Bucuresti

Foto: Hotnews

Practic, oricat de bune ies uneori pozele pe timp de noapte, orice lucru in miscare nu va fi captat cum trebuie.

Pentru cine spera sa poata capta o poza clara cu o masina in miscare pe lumina slaba sau noaptea, ghinion.

Galeria foto de mai jos, care prezinta fotografii realizate cu Note 4 pe timp de zi sau noaptea, poate fi vizualizata si de catre utilizatorii versiunii de mobil aici.

HDR

Potret HDR cu soarele in spate

Potret HDR cu soarele in spate

Foto: Hotnews

Tinem neaparat sa vorbim, separat, de modul HDR care, pe langa faptul ca, odata comutat, ofera un preview in timp real al fotografiei pe ecranul aplicatiei foto, este fara doar si poate cel mai bun mod HDR de pe un telefon.

Practic, nu doar ca pozele ies extrem de bine si fara prea multe accente fantomatice sau contururi exagerate, ci si timpul de captare este INSTANT. Atat de rapid este modul HDR si atat de bune sunt rezultatele incat am fost tentati mai tot timpul sa folosim camera doar cu aceasta setare activata din start.

In plus, acel live preview este extrem de util pentru ca iti arata in timp real cat de mult te poate ajuta sau nu HDR-ul in functie de scena.

Cu riscul de a ne repeta, vom spune ca HDR-ul de pe Note 4 este cel mai bun de pe un smartphone la ora actuala.

Galeria foto de mai jos, cu imagini care ilustreaza diferenta dintre fotografii realizate cu si fara HDR, poate fi vizualizata si de catre utilizatorii versiunii de mobil aici.

Aplicatia de camera

Setari, setari, setari in aplciatia de camera

Setari, setari, setari in aplicatia de camera

Foto: Hotnews

Note 4 vine cu o aplicatie de camera mult asemanatoare cu ce gasim pe Galaxy S5 sau K Zoom, insa putin mai retinuta in setari si optiuni. Practic, multe din optiuni au mai fost restranse si multe din butoane au fost grupate sub alte elemente. Chiar si asa, aplicatia de camera de pe Note 4 este departe de functionalitatea si aerul practic al concurentilor de la HTC, Sony, LG, Nokia sau Apple.

De multe ori, utilizatorul obisnuit se poate pierde in noianul de setari si functii, insa trebuie sa salutam decizia Samsung de a permite utilizatorului sa-si tinteasca el de ecranul aplicatiei de camera cateva din setarile pe care considera ca le va folosi cel mai des, eliminand astfel multe alte interactiuni inutile.

Camera frontala si Selfie

Despre camera frontala nu putem spune prea multe: decenta pe lumina buna, de neutilizat in lumina slaba. Samsung ofera o functie de "group selfie" in care captezi o fotografie rotind telefonul in jurul axului sau - ceva asemanator ca o panorama - insa aceasta mai mereu nu a functionat cum trebuie.

De salutat totusi modul "Smart selfie" pentru camera principala in care telefonul, odata indreptat cu camera spre utilizator, detecteaza fetele din cadru si, dupa ce atentioneaza cu o serie de bipuri si vibratii, capteaza "selfie-ul".

Plusuri:

+ imaginile captate pe lumina buna sunt dintre cele mai bune pe un smartphone la ora actuala

+ modul HDR este cel mai bun pe un smartphone la ora actuala

+ pozele pe timp de noapte/lumina de strada sunt bune

+ timpul extrem de rapid pentru focus si pentru a capta o imagine

Minusuri:

- pe timp de noapte/lumini de strada, orice obiect in miscare aproape ca nu poate fi captat cat de cat clar

- aplicatia de camera este inca prea incarcata si complicata si ar merita un refresh major

VIDEO

La capitolul video, camera de pe Note 4 reuseste sa capteze secvente cu adevarat bune si foarte bune. Practic, pe lumina buna, camera inregistreaza la fel de bine sau chiar mai bine ca oricare alt concurent de top de pe piata, iar stabilizarea optica de cele mai multe ori isi face treaba.

Culorile sunt placute, aproape de realitate, schimbarile de expunere nu sunt bruste si, in general, telefonul tine pasul cu ele, iar focusul se pastreaza mai mult decat bine, schimbarile avand loc imediat dupa ce cadrele se schimba, fara intarziere.

Parca opus fata de componenta foto, Note 4 reuseste cu adevarat sa straluceasca la video atunci cand vobim de conditii de lumina slaba sau de noapte. Practic, video-urile captate pe lumina slaba sau lumina de strada sunt poate cele mai bune captate pana acum cu oricare dintre telefoanele pe care le-am testat.

Framerate-ul se mentine constant, expunerea este bine echilibrata si detaliile sunt prezente in filmarile pe timp de noapte. Mai mult, chiar si focusul face o treaba decenta, desi mai tinde uneori sa se piarda pe drum.

In plus, OIS-ul isi face simtita prezenta aici mai mult ca nicaieri. Practic, pe timp de noapte, OIS-ul face ca filmarile sa fie cu adevarat bune si atenueaza mult din miscari.

Si, daca nu ne credeti pe cuvant, mai jos sunt doua clipuri - unul in care am testat filmarea cu OIS in conditii de miscare, iar al doilea cu secvente pe timp de zi si noapte, statice sau in miscare, la rezolutie Full HD.

Da, camera filmeaza si la rezolutie 4K/UHD sau FUll HD la 60 fps si HD la 120 fps.

Plusuri:

+ probabil camera video cu cele mai bune rezultate pe timp de noapte/lumina de strada

+ inregistrarile pe timp de zi sunt bune si foarte bune

+ OIS-ul se simte si isi face treaba bine

Minusuri:

Nu am gasit

AUDIO

Din pacate, Samsung a decis ca difuzorul audio extern pentru Note 4 sa fie amplasat pe spatele telefonului si nu la baza sa asa cum era pe Note 3.

Acum, pe langa faptul ca difuzorul in sine ofera o calitate nu prea grozava, sunetele mai sunt si acoperite de mana sau de suprafata pe care sta telefonul.

Difuzorul de pe spate, unul mono si destul de meschin, desi destul de puternic ca volum, nu ofera nimic memorabil, iar calitatea si profunzimea sunetului emis nu se ridica nicaieri la nivelul altor competitori de pe piata.

Trebuie, totusi, sa remercam castile foarte bune cu care vine telefonul la pachet, casti de tipul in-ear care ofera sunete de calitate.

Plusuri:

+ castile care vin in pachet sunt foarte bune

Minusuri:

- Difuzorul este unul mono si ofera o calitate scazuta pentru sunetelul extern

- Amplasarea difuzorului extern pe spatele telefonului

BATERIE

Bateria de pe Note 4 este interschimbabila

Bateria de pe Note 4 este interschimbabila

Foto: Hotnews

La capitolul baterie, Note 4 nu sta chiar asa bine. Dimpotriva, am fi inclinati sa spunem ca autonomia e de fapt punctul sau cel mai slab.

Cu o baterie interschimbabila Li-Ion de 3.220 mAh, Note 4 ar trebui sa duca o zi, o zi si ceva in conditii normale de utilizare, dar nu mai mult.

Poate suntem dezamagiti de bateria de pe Note 4 pentru ca am avut noi asteptari prea mari. De-a lungul timpului telefoanele din seria Note au avut mereu o autonomie grozava, aproape fara rival pe piata, si reuseau sa duca doua sau chiar trei zile pe o singura incarcare.

In prima zi cand am luate telefonul de la 100% am reusit sa-l descarcam aproape complet in doar 5 ore si 40 de minute, cu un timp de ecran de putin peste 3 ore. In tot acest timp am pus la test camera si am fotografiat si filmat foarte mult.

Intr-o zi normala insa, reuseam sa ajungem la finalul zilei cu ceva procente la baterie, insa in general timpul de ecran era in jur de 3 ore, 3 ore si jumate. O singura data am reusit sa depasim 4 ore de ecran.

Sigur, in mod normal, totul depinde insa de utilizator si de cum foloseste el telefonul. Asa ca trebuie sa mentionam cum am folosit noi telefonul in mod uzual: Luminozitatea ecranului pusa pe auto (uneori pe maxim daca eram afara in soare), Wi-Fi deschis circa 7-12 ore pe zi, 4G circa 4-6 ore, sincronizarile uzuale in fundal (Facebook, Twitter, Gmail, Google+, Google Now, Calendar, WhatsApp, Viber, Hangouts, Instagram, FB Messenger, Weather), cca 3-40 de minute de convorbiri, 20-30 de minute de foto/video, 10-15 minute de jocuri si circa 30 de minute de streaming pe YouTube.

Bateria de pe Note 4, golita in 5 ore jumate

Bateria de pe Note 4, golita in 5 ore si jumatate

Foto: Hotnews

Pentru cum l-am folosit noi, am putea spune ca a fost intr-un mod mediu, chiar spre intensiv. Astfel, in aceste conditii, am obtinut o medie de 14-15 ore +/- cu un timp de ecran de circa 3 ore.

Per total, am putea spune ca telefonul poate duce o zi intreaga cu utilizare intensiva si sa scoata un timp de ecran de 3-4 ore, insa nu mai mult. Daca este menajat, telefonul ar putea duce si o zi jumatate in total.

Pentru acuratete, sa fim siguri ca descarcarea rapida a bateriei nu are vreo legatura cu vreo aplicatie sau eroare in sistem, am resetat telefonul la mijlocul perioadei de test, insa si dupa acest proces am obtinut rezultate similare.

Aici, practic, intra in discutie acel ecran cu rezolutia sa foarte mare. La cei 5,7 inci ai sai, ecranul are extrem de multi pixeli pe care procesorul trebuie sa-i "impinga de la spate", iar acest lucru consuma destul de mult.

Ecranul QHD, desi detaliat si frumos, vine cu acest mare dezavantaj al sarcinii exagerate pentru baterie.

Ne ramane sa ne intrebam oare cat de buna ar fi fost autonomia lui Note 4 daca totusi Samsung nu ar fi alergat in cursa specificatiilor pe principiul "bigger is better" si ar fi ales un ecran cu rezolutia Full HD, un ecran cu o densitate mai mica a pixelilor, aspect care nu ar fi fost observabil cu ochiul liber, dar care in schimb ar fi oferit un consum mult mai bun al bateriei.

Totusi, Samsung are integrat si cateva functii care pot prelungi autonomia. Un mod "light" de economisire in care utilziatorul poate opri anumite functii precum internetul in fundal cand ecranul este inchis, sau un mod "hardcore" - denumit si Ultra Power Saving Mode - in care practic telefonul inchide orice aplicatie sau functie de telefon inteligent si ramane cu un ecran alb-negru care permite utilziatorului accesul doar la cateva elemente de baza precum telefonul, SMS-urile sau alarma.

Trebuie insa sa remarcam in mod deosebit faptul ca Note 4 vine cu o tehnologie de incarcare rapida a bateriei si, impreuna cu incarcatorul de 2 A din pachet, reuseste in doar 30 de minute sa incarce bateria de la 0% la 50%.

Am testat si noi, pe ceas, si am obtinut cifre asemanatoare. In total, de la 0 la 100% telefonul se incarca in circa 1h 30 - 1h 40.

Putem spune ca e o functie extrem de utila pentru ca, desi bateria nu tine extrem de mult, poate fi usor si rapid reincarcata indeajuns de mult incat sa te tina si daca vrei sa iesi in oras dupa o zi in care ai folosit telefonul mai intens.

Plusuri:

+ cel mai mare plus este timpul foarte rapid de incarcare, doar 30 de minute de la 0% la circa 50%

+ in conditii de folosire normala spre intensiva, bateria poate duce o zi intreaga, insa nu mereu

+ bateria este interschimbabila

+ Ultra Power Saving Mode - modul de economisire extrema a bateriei

Minusuri:

- Din pacate, folosit in mod intensiv, telefonul nu duce mai mult de o zi si bateria poate fi epuizata chiar si mai repede

PRET

Cu stylus-ul pe Note 4

Cu stylus-ul pe Note 4

Foto: Hotnews

Telefoanele din linia Note de la Samsung au fost mereu situate in partea scumpa a pietei. Note 4 nu face deosebire.

La liber, telefonul in varianta de 32 GB costa in jur de 3.200-3.300 de lei. La Quick Mobile, cei care ne-au imprumutat un model pentru acest review, Note 4 alb in varianta de 32 de GB costa 3.299 de lei. Tot la ei pe site puteti gasi si comanda si varianta mai futurista, Galaxy Note Edge, cel cu ecranul flexibil care se extinde pe o laterala a telefonului :)

Revenind la pret, Note 4 costa destul de mult daca este sa-l punem in comparatie cu alte varfuri de gama de la alti producatori precum Sony, HTC sau LG. Totusi prin noul "fit and finish" in materie de design, noul Note parca isi merita mai mult ca niciodata banii.

CONCLUZIE

Note 4, mai ales prin marimea sa, nu e un telefon pentru toata lumea. Nu e un telefon perfect si cu siguranta nu e un telefon care sa-i multumeasca pe toti. Cu toate acestea, este poate cel mai atragator si cel mai capabil telefon pe care l-a facut Samsung pana acum, iar asta, pentru un producator care vinde zeci de milioane de telefoane varf de gama anual, inseamna mult.

Sigur, la partea software consideram ca Samsung inca are multe de rezolvat sau netezit, ba chiar poate s-ar impune un refresh total si o regandire pe anumite functii sau optiuni.

Cu toate acestea, e greu sa spui ca Note 4 are hibe, ci mai degraba conteaza daca esti genul care nu se lasa deranjat de ocazionalele agatari sau sacadari si daca esti persoana care apreciaza miriada de optiuni si functii si briz-brizuri pe care le propune producatorul coreean. Pentru cine gandeste ca "mai putin inseamna de fapt mai mult", exista sanse ca Note 4 sa nu convinga in intregime.

Note 4 vine totusi cu anumite caracteristici utile si pe care le-am dori sa le vedem implementate si la alti competitori pe piata, iar design-ul nou si bazat pe o calitate mai buna a materialelor de constructie dorim sa-l revedem, poate chiar imbunatatit, si pe modele viitoare precum Galaxy S6.

Bateria nu mai este un punct forte precum se intampla in trecut, insa functia de reincarcare rapida compenseaza acest neajuns, iar camera foto superba pe timp de zi si inregistrarile video foarte bune pe timp de noapte fac uitate micile compromisuri.

Note 4 este cu siguranta cel mai bun telefon pe care l-a facut Samsung pana acum si fara doar si poate unul din cele mai bune terminale Android de pe piata. Tot ce ne-a lipsit, noua cel putin, ca sa ne convinga sa-l cumparam au fost marimile sale destul de generoase. Nu-i nimic, vom astepta o forma mai user-friendly, poate Galaxy S6 :)

  • Telefonul Samsung Galaxy Note 4 ne-a fost pus la dispozitie pentru test de catre Quick Mobile