Buna sa-ti fie lumina, fotografule! Nu cred ca exista om pe planeta asta care sa nu-si doreasca sa exploreze, sa faca lucruri si sa vada locuri noi. Cum nu cred ca, odata ce a facut-o, nu isi va folosi martorul calatoriei sale, smartphone-ul. Cel cu care va putea demonstra siesi sau altora peripetiile prin folosirea aparatului de fotografiat. Asa cum noi suntem turisti in viata, la fel am fost turisti in fotografie. Iar pentru cei care sunt in momentul asta turisti, recomandam aceasta scurta introducere in fotografie.

Fie ca lectura sa va ajute, sa va bucure, iar pozele ulterioare sa va umple inima. Si facebookul, evident :) ((pic or it didn't happen!)

Regula treimilor

Ca in orice domeniu si in fotografie exista reguli. Stiu ca uneori merg incalcate, insa cand te joci cu frumosul si cauti sa-l tintesti, nu prea le poti incalca. Criteriile de compozitie nu sunt neaparat obligatorii, dar au dat roade mai rapid decat altele obtinand un mai bun impact vizual. Regulile acestea au ca scop evidentierea subiectului fotografiat si transmiterea unui mesaj prin dirijarea ochilor spre punctul in cauza. In cautarea unui cadru armonios trebuie sa iei in calcul una dintre cele mai importante reguli din fotografie.

E clar ca am trecut cu totii (si vom mai trece) prin seturile de fotografii 'iola' sau 'iocu', adica (io-la-Pisa, io-la-Paris, io-cu-Angelina Jollie din ceara) dar la capitolul asta, fotografia ramane un simplu trigger de memorie si cam atat.

Dar daca ai dori o compozitie dinamica, ai face bine sa imparti cadrul in 3 zone egale (unele aparate au chiar setarea asta), atat pe verticala cat si pe orizontala. Liniile acestea imaginare sau nu (depinde de aparat) se numesc liniile de forta. Ei bine, plaseaza subiectul principal al fotografiei pe una din liniile acestea sau la punctul lor de intersectie.

O sa descoperi ca dintr-un cadru static, cu subiectul in mijloc, ai trecut la un cadru mai armonios, mai cald si mai bine echilibrat. Totusi, pentru ca lumea a evoluat si aplicatiile sunt din ce in ce mai potrivite fiecarui stadiu al nostru, exista o aplicatie si pentru acest loc: camera 51.

Regula 1x1

Lucrurile insa se schimba putin pentru fotografia de Instagram. Acolo jocul se da pe un alt teren, iar regula treimilor uneori nu mai functioneaza. Aici merge din plin simetria, plasarea subiectului in mijlocul fotografiei, asa cum esti tu plasat totdeauna intr-o fotografie de buletin.

Aici liniile imaginare de forta sunt diagonalele patratului, iar daca reusesti sa plasezi o fotografie cu unul din subiecte asa, reusita este garantata. Imagineaza-ti o sosea plasata cu laturile drumului pe aceste puncte. Iti va oferi tridimensionalitate si adancime.

"A face fotografie in mediul Instagram reprezinta o provocare. Cu atat mai mare pentru initiati, cu subtilitati discrete pentru entuziastii fotografi ai propriilor feluri de mancare, pantofi colorati sau selfie-uri prin cine stie ce uluitoare locuri banale parcurse sau vizitate. Exista mai multe aspecte, de la realizarea tehnica si pana la relevanta subiectului. Patratul nu e cel mai simplu format in care sa compui o imagine. Presupune axe de simetrie care conduc fara sa vrei la asezarea subiectului in centru, coincident cu centrul de interes. Formatul patrat si mediul Instagram aduc cu sine o educare discreta. Te uiti la ceilalti si doar simpla privire are un rol in formarea unei culturi vizuale. E foarte bine asa. Apoi, imaginile tind sa afle o esenta. Nu ai loc de desfasurare, trebuie sa spui mult intr-un spatiu restrans. Eu unul gasesc adesea provocari prozitive din necesitatea de a fi eficient cu resurse minime. Aici conteaza viziunea, talentul nativ putand fi educat prin practica, odata cu sedimentarea unei culturi vizuale. #efainsacompuiinpatrat", Vlad Eftenie, fotograf, pentru instagramology.ro.

Cum fotografiem apusul

Mai stiti vorba aia veche cu 'nici o masa fara peste?'

La fel e si-n fotografie. Nici o calatorie fara un apus. Lumina de apus este una dintre cele mai frumoase, plecarea soarelui din ziua respectiva fiind subliniata de niste tonuri de culoare absolut incredibile. Totul e mai frumos, cald si armonios intr-o lumina de apus. Multi dintre fotografii amatori sau profesionisti considera ca un album de calatorie nu are nici un farmec fara o astfel de poza. Dar chiar daca apusul nu este un subiect greu de surprins, sunt si aici cateva reguli mici.

Prima ar fi de managementul fotografiei. De timp. Sa ma explic. Apusul tine in jur de o jumatate de ora, asa ca pentru viitorul cadru iti trebuie un scenariu anticipat, in care sa tii cont de ce anume vrei sa fotografiezi, daca vremea tine sau nu cu tine, daca norii cumulus iti vor umple cerul sau ba.

Una dintre cele mai intalnite situatii este fotografia de contre-jour. Fie ca e o persoana, fie ca e un palmier, lumina soarelui intr-o astfel de poza trebuie sa vina din spatele subiectului, subliniindu-i forma. Si aici incearca mai multe variante de expuneri pentru a putea surprinde mai multe situatii.

Asadar, ai jumatate de ora de joaca: nu uita sa privesti imprejur si sa cauti diferitele oportunitati: peisaj, portrete, macro, etc.

Si totusi, si cu telefonul mobil se poate efectua aceasta fotografie: ai nevoie doar de un trepied, un loc stabil de unde sa asezi iPhoneul si sa declansezi. Apoi cu aplicatiile Snapseed/VSCOcam poti sa te joci pentru a rezolva anumite probleme sau a le satura dupa bunul plac.

Fotografia pe timpul noptii

E clar ca vei vrea si asa ceva, dar aici regulile sunt extrem de stricte. Pentru ca fotografia subiectului tau sa iasa excelent, ai nevoie de cateva lucruri.

In primul rand trebuie sa inveti a te juca cu ISO-ul aparatului cat si cu timpul de expunere. Chiar daca te bazezi pe setarile sale automate, ar fi bine sa indraznesti a trece prin mai multe setari ISO, pentru ca fotografia sa fie cat mai placuta (un ISO de 400 va fi mai clar decat al unuia de 800). O setare a ISO-ului la o valoare mai mica va necesita un timp de expunere mai mare, astfel incat fotografia sa obtina mai multa informatie. Daca aparatul va fi miscat in timpul asta, fotografia va fi iesi 'miscata', fiind un fiasco.

O alta regula de fier in fotografiatul pe timpul noptii este sa nu folosesti blitul. In aer liber nu va face altceva decat sa iti ofere un mare efect de ceata, albind fiecare particula de praf, in vreme ce fotografiatul persoanelor sau a altor obiecte va arde fetele respective oferind un contrast urat.

Un ultim pont ar fi acesta: daca nu ai un trepied ferm incearca sa setezi aparatul sa pozeze singurel, dupa 5 sau 10 secunde, pentru ca in momentul declansarii sale sa nu il misti.

Stii ce aplicatie te-ar ajuta pentru o fotografie de noapte? Intra pe appstore si cauta Slow Shutter.

(sursa: http://instagramology.ro)

Portretele

Fotografiatul persoanei dragi este nu doar o amplasare a ei intr-un cadru, ci o radiografie a starii sale din momentul respectiv. Asa ca nu e deajuns sa plasezi omul intr-o locatie, indicat ar fi sa poti retransmite apoi prin aceasta fotografie starea lui din acel moment. Nu exista mari reguli tehnice in ce priveste fotografiatul, in afara de regulile de baza, insa exista mici detalii care fac diferenta.

Statistic se pare ca primele aparate foto cumparate de fiecare dintre noi au fost achizitionate cu scopul de a ne fotografia familia. Daca primele fotografii au fost cele in care cineva, fie el fotograful sau cel fotografiat spunea in gluma 'branza', ulterior ele au aparut in momentele cheie ale vietii cotidiene. O poza cu cineva drag este mult mai poetica si spune mult mai multe daca cel fotografiat este urmarit prin obiectiv. Cauta sa obtii un crampei din viata personajului, aflandu-i si surprinzand trairile sale. Se cheama instantaneu.

Incearca sa afli care e situatia fotografiei inainte sa declansezi. Pozezi ziua, cu soarele luminand fata subiectului? Ai grija ca punctul de statie (locul in care esti situat cand apesi declansatorul) sa fie la nivelul persoanei fotografiate, cu focusul pe ochii subiectului. La fel e si in cazul fotografierii copiilor: ingenuncheaza, nu vrei sa fotografiezi crestete, situand privitorul cu 2 capete mai sus decat subiectul. Apoi ai grija ca lumina sa cada corect, sa nu ofere umbre pe fata, cearcane si altele sau sa obtii un contre-jour.

Vrei sa izolezi subiectul din fotografie fata de elementele inconjuratoare? Foloseste un camp ingust (diafragma mica) si o focala mare pentru a putea da acel efect tridimensional. Nu taia miinile si nici picioarele, foloseste fie intreaga persoana in cadru, fie asa zisul 'plan american' de la bust in sus. Aseaza-l intr-un cadru contrast, ca omul sa poata fi evidentiat. Vrei sa fotografiezi grupuri? Trage mai multe cadre din aceeasi pozitie pentru ca sa ai posibilitatea de a surprinde toata lumea atenta la tine, capturand si ultimii vorbareti.

Nu in ultimul rand, fii amabil cu subiectul, vorbeste-i in prealabil si incearca sa destinzi atmosfera. Obisnuieste-l cu aparatul pentru a putea obtine o persoana destinsa, zambitoare si deschisa in fotografiile tale.

Sursa:Lorant Pandea

Aplicatiile

Ai nevoie de aplicatii pentru ca nu poti sa te bazezi doar pe efectele ce vin alaturi de Camera. Personal sunt atasat de cateva cu care m-am obisnuit.

Snapseed este un Photoshop al iPhoneului cu care poti face cu adevarat treaba, de la reglarea luminozitatii pana la Spot&Patch, la a sterge si "repara" anumite parti ale fotografiei.

Apoi VSCOcam, Pomelo, Mextures, Hipstamatic, sunt aplicatii care te ajuta sa colorizezi (acelasi lucru ca mai sus) pe anume filtre instant sau ulterior fiecare poza facuta.

Vrei sa fii si mai creativ? Vrei sa scrii peste fotografia facuta? No worries, OVER, QWIK si Befunky au destule fonturi si layout-uri pentru asta.

Tragi prea mult si ai nevoie de mai mult de 5gb in Cloud? Mai cumpara sau urca-le si in contul tau google, cu aplicatia GooglePhotos. Exista o aplicatie pentru orice.

Video

Vrem nu vrem, la un moment dat facem trebuie sa tragem si video. Mai ales dupa promovarea acestora pe mai toate retelele sociale, daca o fotografie face cat 1000 de cuvinte, videoul face si mai si.

De filmat stim cu ce, insa ce facem cu videourile dupa? Cum fac un film din ce am tras?

Ai mai multe variante, unele mai easy, pentru cei care nu sunt inca familiarizati cu montajul sau pur si simplu nu sunt ahtiati sa invete, altele pentru cei din tabara vecina.

Mai stiti aplicatia recomandata mai sus GooglePhotos? Ei bine, ea face din clipurile filmate un film intreg, pe baza unor algoritmi superbi ce te ajuta mai ceva ca un prieten din copilarie. Trebuie doar sa iti urci pozele si filmuletele in cloud si sa astepti. Te poti lauda apoi cu ele oriunde vrei.

Si totusi, vreau sa montez eu? Cu ce?

iMovie este raspunsul. Este de-asa natura facut incat oricine poate deprinde meseria asta. Montajul video se face extrem de simplu, intuitiv, cu resurse minime. Poti si edita, monta, suprapune alte voci sau muzica de fundal si te poti baza pe aplicatie oricand. E gratuita.

So, Ai iPhone, ai parte. Partea ta de frumos, tot ce trebuie este sa tinem cont de lucrurile care ne pot usura munca si sa le folosim.

Pentru iStyle, Cosmin Tudoran (cosmintudoran.ro/instagramology.ro)