​Apple a lansat luni cel mai ieftin iPhone nou de pana acum, modelul SE devenind si cel mai puternic iPhone de 4 inci lansat. SE va putea fi comandat incepand cu 24 martie, iar pana la final de mai va ajunge in peste 100 de tari. Compania spune ca multi clienti au cerut ca Apple sa nu renunte la iPhone-urile cu ecran mai mic, iar SE are si o autonomie a bateriei mult imbunatatita. Preturile pornesc de la 399 dolari in SUA la varianta de 16 GB si versiunea de 64 GB costa 499 dolari. Livrarile vor incepe pe 31 martie in 12 piete principale.

Apple iPhone SEFoto: Captura YouTube

Este cel mai puternic iPhone de 4 inci pe care compania l-a lansat vreodata, avand procesor A9. Are aceleasi capacitati de procesare similare cu 6S si duble fata de 5S. Fata de iPhone 5S, internetul 4G este cu 50% mai rapid, iar Wifi-ul, de trei ori mai rapid

Are camera iSight de 12 MP, iar autonomia bateriei este mult imbunatatita. Permite si optiunea Live Photos si inregistreaza clipuri la calitate 4K. Rezolutia este 640x1136, iar bateria suporta 12 ore de video si 50 de ore de audio pana la urmatoarea incarcare.

Cei mai multi clienti de iPhone prefera modele mai mari, insa anul trecut compania a vandut 30 de milioane de iPhone-uri cu ecran de 4 inci. Vor fi disponibile patru culori: auriu, argintiu, "rose gold" si "space grey".

Oamenii le cumpara fiindca pur si simplu le plac telefoanele cu ecrane mai mici si un alt motiv ar fi ca pentru multi dintre cei care cumpara aceste iPhone-uri, este primul contact cu smartphone-urile Apple, spun oficialii companiei care adauga ca multi clienti au rugat Apple sa pastreze telefoanele cu ecrane mai mici.

Comenzile pot fi preluate din 24 martie, iar la final de mai, telefonul va fi disponibil in 110 tari.

In 2014 Apple a facut un salt deosebit, lansand iPhone-urile cu cele mai mari ecrane de pana acum. Miscarea a venit pe o piata in care tot mai multi preferau ecranele mari, in special din gama Samsung Galaxy.

Insa iPhone-urile cu ecran mare sunt foarte scumpe si multi nu si le permit, astfel ca Apple a lansat aceasta varianta cu ecran mai mic (4 inci), insa cu procesor puternic si tehnologie Apple Pay.

Un iPhone mai mic si mai ieftin, insa cu cele mai noi caracteristici, are sanse sa fie foarte popular in randul clientilor din India, Orientul Mijlociu si Africa.

O problema pentru Apple este si faptul ca exista concurenta foarte mare in segmentul premium, companii precum Xiaomi venind cu telefoane ce au specificatii asemanatoare cu iPhone, insa la preturi chiar si cu 40-50% mai mici.

La evenimentul din Cupertino compania a anuntat si ca pretul de pornire pentru ceasul Apple in SUA va fi 299 dolari, fata de 349 dolari.

Compania a anuntat si o noua versiune a tabletei iPad, practic un iPad Pro mai mic - ecran de 9,7 inci - insa cu sunet high-tech, procesor A9X, cea mai buna camera prezenta vreodata pe un iPad si posibilitatea de a functiona cu creionul "Pencil" de la iPad Pro. Pretul de pornire va fi in SUA de 599 dolari pentru varianta de 32 GB. Acest nou iPad va fi livrat incepand cu 31 martie in cele mai importante piete, preturile fiind de 749 dolari pentru varianta de 128 GB si 899 dolari la 256 GB.