VIDEO Google va lansa in 2017 telefonul modular la care poti adauga sau poti scoate rapid diverse componente
In prezent 30 de angajati ai Google testeaza acest concept ca pe un telefon de fiecare zi pentru a-i aduce imbunatatiri. In timp ce la tot mai multe telefoane nici macar nu mai poti scoate bateria, Google incearca ceva total opus, telefonul la care poti inlocui mai multe componente foarte rapid.
Display-ul, procesorul, RAM-ul si memoria interna nu pot fi scoase, insa alte elemente se bucura de modularitate. Sunt sase slot-uri in care pot fi introduse diverse lucruri, precum camera, senzorul de amprenta, lanterna, mini-proiector sau un mic display e-ink.
Marele avantaj ar fi ca, spre exemplu, daca apare o boxa mai performanta care intra in acel slot, poate fi extrem de simplu inlocuita chiar de posesorul telefonului, fara probleme. La fel si daca un element se strica, nu mai este nevoie sa mergi la service, sa platesti manopera si piesa cu adaos de pret.
O caracteristica utila tine de faptul ca poate fi extinsa capacitatea bateriei, pe langa bateria clasica putand fi adaugate si alte module care sa-i extinda autonomia.
Partea foarte buna este ca modulele se schimba prin software, pentru a evita defectele mecanice cauzate din greseala de utilizator. Un buton de pe laterala duce la afisarea unui meniu din care poti alege ce componenta vrei sa fie ejectata sau cmponenta poate fi scoasa prin comanda vocala stil OK Google.
Surse: The Next Web, TechCrunch

INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Marian Popescu, Centrul de Integritate al Universității București, despre frauda de la Drept: „Numărul studenților e șocant / Când copiatul ca mod de a funcționa ajunge la facultate, partida e pierdută”
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Practica a aratat ca upgrade-urile se fac "cu totul" din varii motive ( de ex BIOS-ul nu accepta un HDD mai mare, placa grafica nu e suportata ), nu pe componente si oricum, costurile cu conectica pe placa de baza ajungeau la peste 30% din costula acesteia, deci era un deziderat frumos in teorie, dar fara prea multa relevanta practica.
Pentru a obtine preturi mici, dimensiuni mici, samd, s-a ajuns la single board computer ( telefoanele sunt more or less acelasi lucru ) si suntem in zorii erei "single chip computer", oricum pe ambele nu prea le poti upgrada, ci le schimbi cu totul dar asta oricum s-ar fi facut si cu cele upgradabile pana la urma. Macar costurile sunt mai mici.
Referitor la Android, nu vad de ce sa upgradezi un device la infinit, oricum dupa vreo 2 ani producatorul nu mai produce upgrade-uri de OS si atunci vei vedea ca in timp nu iti mai merg aplicatiile mai noi, bateria oricum nu mai tine, device-ul s-a uzat oricata grija ai avut de el, samd.
Pe langa asta se mai suprapune si tentatia de a avea un nou glamour device, deci nu vad aceasta idee decat pe ceva de marketing, sunt multe idei pe care companiile le promoveaza stiind ca nu le vor face vreodata, ci doar pentru a-si arata muschii : uite ce putem noi sa facem si altii nu :).
Asta nu inseamna ca anumite componente din telefon n-ar fi extrem de interesant de a fi deconectabile. De ex, un mic player audio/remote pe care sa ti-l poti tine la indemana cat timp telefonul ( mai ales daca e din cele mari ) e in rucsac.
Sau mici acumulatoare interschimbabile on the fly dincolo de cel principal.