Cum sa controlam jungla de la birou
Revista New Scientist afirma ca atat viata de birou, cat si cea salbatica se conduc dupa criterii asemanatoare: ambele se bazeaza pe ierarhii, pe nevoia de cooperare si pe concurenta. "Daca adaugi faptul ca se fac inlocuiri ostile, ca exista favorizati, oportunisti si lingusitori cu traditie, deja nu mai poti face diferenta intre savana si o cladire de birouri", se afirma in articol.
In urma studiului, s-a constatat ca maimutele, la fel ca si oamenii, se supara atunci cand sunt nedreptatite, ba chiar "intra in greva" daca au fost tratate fara scrupule: cimpanzeii au fost dresati sa aduca bilute din sticla, primind in schimb mancare - o felie de castravete sau mai mult ravnitul strugure.
Atunci cand doi cimpanzei au adus acelasi numar de bilute, iar unul a primit strugurele si cealalt doar felia de castravete, cel din urma pur si simplu a intrat greva, refuzand sa mai participe la experiment.
Iata prima regula care ar putea fi aplicata si in viata de birou: evita sa te impaunezi de unul singur cu un rezultat la care au contribuit si altii.
De asemenea, New Scientist sustine ca relatiile de serviciu se duc de rapa atunci cand un angajat saboteaza proiectul altuia si mai adauga ca nu ar trebui sa ne dam mari cu salariile pe care le castigam.
Regula nr. 2 spune ca, daca e bine sa ai colegii de partea ta, intretinerea bunelor relatii cu seful este si mai importanta. Studiul arata ca maimutele care stau destul de mult pe langa conducatorul grupului, facandu-i diverse favoruri, primesc mai mult sprijin in cazul unei lupte intre tabere.
Angajatii mai au ceva de invatat din lumea animala: regula nr. 3 spune ca nu trebuie sa fii artagos si sa porti pica. De multe ori, in urma unei lupte, cimpanzeii se tin apoi in brate si se mangaie, delfinii se freaca unul de celalalt, iar caprele isi ating boturile reciproc. Expertii in comportamentul animal spun ca impacarea reduce stresul, precum si posibilitatea ca certurile sa reizbucneasca.
A patra regula spune ca e bine sa fii de gasca, studiul aratand ca cimpanzeii prefera compania "colegilor" mai cooperanti. In cazul oamenilor, asta s-ar traduce prin "Fii dragut cu ceilalti". Acest lucru poate fi indeplinit foarte simplu, prin a face un ceai sau a cumpara cateva prajituri sau bomboane pentru ceilalti.
Nicio grija, nici seful nu scapa de reguli: conform studiului, cimpanzeii agresivi si grosolani trebuie sa se lupte tot timpul ca sa isi poata pastra suprematia, lucru care duce la un stres general. New Scientist spune ca a fi un sef bun - regula nr. 5 - este sa fii echilibrat: prea multa supraveghere, "sefia" exagerata si excesul de zel pot dauna.
Sursa: dailymail.co.uk

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8