Un computer din legendara generatie "Apple-I", unul dintre primele calculatoare personale din istorie, a fost adjudecat cu suma de 110.000 de euro la o licitatie organizata sambata in Germania, informeaza AFP, citata de News.ro.

Computer Apple din prima generatieFoto: Wikimedia Commons

Pretul de vanzare se situeaza sub estimarile specialistilor, ale caror asteptari erau mult mai ridicate, in urma unor licitatii asemanatoare organizate recent.

"Din punctul nostru de vedere, se revine la un nivel normal. La cinci ani dupa moartea lui Steve Jobs, cofondatorul Apple, frenezia s-a normalizat", a declarat Uwe Breker, comisarul acestei licitatii, ce a fost organizata in orasul Koln.

Casa de licitatii Breker, specializata in "antichitati tehnologicee", estimase ca pretul de vanzare va fi cuprins intre 180.000 si 300.000 de euro pentru acest computer celebru, aflat inca in stare de functionare. El a fost pus in vanzare alaturi de factura de cumparare, manualul cu instructiuni si diverse documente ale proprietarului original - un inginer californian.

"A fost una dintre primele ocazii de care cineva a dispus la acea vreme pentru a detine un calculator veritabil. Lucram cu computere de un anumit timp deja, insa acelea erau uriase, cu o unitate centrala foarte mare", spunea, vineri, inginerul John J. Dryden, care a cumparat un computer din generatia "Apple-I" in 1976.

"Imi este greu sa ma despart de el, dar a venit timpul pentru asta (...) Da, inca functioneaza. Nu l-am mai pornit de ceva vreme", a adaugat fostul proprietar al calculatorului Apple.

Dispozitivul, unul dintre cele 200 de modele "Apple-I" puse in vanzare de o companie recent infiintata la acea vreme de Steve Jobs si Steve Wozniak, a fost cumparat de un inginer german care detine o colectie de computere vechi.

Pe plan mondial, doar opt modele Apple-I sunt inca in stare de functionare.