O instanță din Olanda a decis vineri că șoferii Uber sunt angajați și nu muncitori independenți, având prin urmare mai multe drepturi contractuale, relatează Reuters.

Masina UberFoto: LCVA, Dreamstime.com

Aceasta este ultima victorie pentru sindicatele care luptă pentru drepturile șoferilor companiei de ridesharing după ce Curtea Supremă a Marii Britanii a luat o decizie similară în luna februarie.

În ceea ce privește cazul din Olanda, acesta a fost judecat de o instanță din Amsterdam care a dat câștig de cauză Federației Sindicatelor Olandeze care a argumentat că angajații Uber sunt de fapt angajați ai unei companii de taximetrie care ar trebui să beneficieze de același salariu și celelalte beneficii pe care le au muncitorii din acest domeniu.

Instanța a decis de asemenea că șoferii Uber care transportă pasageri ce au chemat o mașină prin aplicație sunt acoperiți de contractul colectiv de muncă convenit de companiile de taximetrie.

„Relația juridică între Uber și acești șoferi întrunește toate caracteristicile unui contract de muncă”, a notat instanța olandeză, care a decis de asemenea că ei sunt îndreptățiți la compensații retroactive, acolo unde este cazul.

Judecătorii au amendat Uber cu 50.000 de euro pentru că nu a implementat contractul colectiv de muncă al taximetriștilor și pentru angajații săi.

Reprezentanții Uber au anunțat deja că vor ataca decizia în apel.