Am testat timp de o săptămâna noul iPhone 14 Pro, iar una dintre concluzii este că, pe tot parcursul acestor zile, mi-am confundat vechiul telefon cu noul model de la Apple. Înainte aveam un iPhone 12 Pro. Coincidență sau nu, designul de la ultimul telefon lansat este aproape ca cel de la 12, cu câteva mici diferențe.

iPhone 14Foto: SYSPEO / Sipa Press / Profimedia

Auzisem că iPhone 14 nu aduce prea multe noutăți, în afară de o cameră puțin mai bună și opțiunea de „action mode” în momentul în care filmezi. Așadar, am optat pentru modelul 14 PRO. Telefonul are un nou procesor și anume A16 Bionic, care este cel mai rapid creat de cei de la Apple până acum.

Lucrul acesta se observă de când iei telefonul în mână și începi să-l butonezi. De altfel, asta a fost prima mea reacție și a unui prieten care a insistat să vadă cum funcționează.

Prețul pentru un iPhone 14 începe de la 4.899 lei pentru modelul de 128 GB, în timp ce 14 Pro și Pro Max sunt disponibile de la 6.349 lei, respectiv 7.099 lei pentru versiunile de 128 GB. Atât iPhone 14 Pro, cât și 14 Pro Max dispun de cel mai avansat line-up Pro de până acum și au acel Dynamic Island. Această „insuliță” e localizată în partea de sus a ecranului și înlocuiește clasicul notch cunoscut deja de către utilizatorii Apple.

Ce face Dynamic Island?

Este o combinație de software și hardware, care lucrează împreună și generează efecte atunci când primești notificări sau, de exemplu, când asculți muzică pe Spotify. De fapt, de fiecare dată când faci o anumită acțiune cu telefonul. Îți permite să folosești două aplicații, în același timp, mai ușor.

De exemplu, poți să setezi cronometrul pentru zece secunde, iar în același timp, să dai play unei piese pe Spotify. Ambele vor putea fi accesate cu un simplu tap și vor apărea în partea de sus de pe Dynamic Island.

Noul tool funcționează și la notificări sau atunci când te sună cineva. O să apară poza persoanei care te sună în partea stângă, iar în dreapta opțiunea de a răspunde sau de a închide apelul.

M-am folosit de câteva ori de noua îmbunătățire a telefonului și am început să mă obișnuiesc cu ea. Cel mai folositor mi se pare pentru Maps (poate asta și pentru că eu obișnuiesc să mă pierd foarte des în București, așa că sunt nevoită să folosesc aplicația), deoarece îți arată semnalele „turn by turn” în partea de sus a ecranului.

Always on Display

Funcția „Always on Display” îți ține ecranul pornit în permanență, la fel cum sugerează și numele. E cunoscută deja la cele mai bune telefoane Android, precum Samsung, Realme sau Xiaomi.

Multă lume nu prea suportă, totuși, să vadă tot timpul ora și ecranul pornit. Plus că ia foarte mult din viața bateriei, așa că mulți aleg să nu o folosească. E foarte ușor să fie oprită sau pornită, de la setările telefonului. Mie, cel puțin, mi-a prins bine să am ceasul mereu acolo, deși parcă eram tentată să folosesc telefonul puțin mai mult. Apar și notificările, așa că e probabil să vrei să verifici telefonul mai des.

Și totuși, cum face pozele?

Cred că multă lume e curioasă de asta atunci când apare un nou iPhone. Aproape fiecare telefon vine cu îmbunătățiri, dar modelul 14 Pro mi se pare că le-a întrecut pe toate. Cu o cameră de 48 MP, un senzor quad-pixel și Photonic Engine, procesorul de imagini care transformă fotografiile obținute în lumină mai scăzută.

Sunt una dintre persoanele care e obsedată de a fotografia absolut orice: de la clădiri, mâncare, oameni întâlniți pe stradă și până la coșurile de gunoi căzute prin București, așa că am făcut destule teste pe parcursul unei săptămâni.

În plus, mi se pare că video-urile făcute cu iPhone 14 Pro sunt la cu totul alt nivel. De la noul action mode, care stabilizează imaginea, și până la modul cinematic, care apare și la iPhone 13. Totul e perfect.

Cred că noua cameră poate fi folosită de către amatori, dar și de către profesioniști, la nevoie. E util când te gândești că poți „îndesa” atât de multă tehnologie într-un buzunar, ceea ce poate înlocui în unele cazuri un DSLR (de subliniat „în unele cazuri”).

Am comparat cum face pozele și cum filmează noul telefon față de iPhone 12 Pro. Comparațiile sunt făcute atât la lumină, cât și în lumină difuză. Imaginile fotografiate cu modelul 14 Pro sunt mai aproape de realitate, iar imaginile au o intensitate mai mare.

În plus, dacă ești pe jumătate milenial, ca mine, și dintr-un motiv oarecare, încă îți pozezi mâncarea pentru a o posta pe Instagram, cred că e telefonul potrivit. Adică, pozele vorbesc de la sine:

Siguranță, dar încă nu și la noi

Nu aș fi putut să închei review-ul fără să menționez cea mai importantă inovație a acestui telefon și anume: funcția de apel de urgență. Asta înseamnă că noul model de iPhone e în stare să trimită un apel de ajutor prin satelit în timpul unei situații de urgență și poate detecta accidente, potrivit Reuters.

Asta poate fi de folos persoanelor care lucrează mult în domenii care îți pot pune viața în pericol sau în cazul în care ești implicat într-un accident de mașină.

Deocamdată, funcția SOS de urgență prin satelit este disponibilă doar în Statele Unite și în Canada. E posibil ca în viitor să se extindă și să fie și în România.

Una dintre cele mai importante inovații ale noului telefon este chiar acest apel de urgență. Asta pentru că face ca noul iPhone să treacă de la a fi un simplu device, pe care îl folosești pentru sesiuni de doom scrolling sau vizionat video-uri cu pisici, la unul indispensabil, care poate să te salveze atunci când ești în pericol.

Ce-i cu bug-urile?

Mai multă lume a semnalat, în thread-uri de Reddit sau în postări pe Twitter, că au apărut probleme la folosirea camerei pe aplicații precum Snapchat, TikTok sau Instagram, adică third-party apps. Camera începea să tremure atunci când filmează, potrivit unui articol publicat de The Guardian.

Bug iPhone 14, Sursă: The Guardian

Problema ar apărea de la funcția de stabilizare a camerei (OIS), cea care încearcă să elimine tremuratul camerei atunci când faci fotografii. Dacă deschizi camera în anumite aplicații, acea funcție pierde controlul și creează niște sunete și un tremurat al camerei.

Nu am avut astfel de probleme pe niciuna dintre aplicațiile de mai sus, însă am observat că a devenit ceva comun, în ultima săptămână. Problema poate să apară și dacă abuzezi de acel mecanism de mișcare, care poate fi stricat. Totuși, Apple a anunțat că noul ios 16.0.2 ar trebui să rezolve problema.

Merită să-ți cumperi noul iPhone 14 Pro?

Răspunsul e unul simplu: depinde. Depinde foarte mult de nevoile tale, chiar și de mediul în care lucrezi sau stilul tău de viață, dar și de ce telefon dețineai înainte.

Deocamdată funcția prin care telefonul poate să trimită un apel de ajutor prin satelit nu e disponibilă la noi în țară, dar atunci când se va întâmpla acest lucru cu siguranță va fi folositoare șoferilor sau persoanelor care au un stil de viață activ, de exemplu celor care practică cățăratul în timpul liber sau alte activități de acest gen.

Pe lângă asta, dacă ai un iPhone 11 sau mai vechi de atât, e probabil să merite și să te bucuri de toate upgrade-urile cu care vine noul telefon. După o săptămână în care am confundat mereu telefonul meu 12 Pro cu cel 14 Pro, nu aș spune că sunt diferențe extraordinare între cele două telefoane, ci unele care țin mai degrabă de „finețuri”.

Totuși, chiar și pentru cei care dețin un iPhone 12 sau 13, viața bateriei la cel mai nou model ar putea să fie unul dintre motivele care să te facă să-l cumperi.

Sunt multe lucruri care te-ar putea face să-ți dorești noul telefon: poate vrei ceva extrem de nou, poate îți dorești performanțe mai bune (care pot fi oferite datorită noului procesor A16 Bionic) sau poate vrei să faci poze la o calitate extrem de bună.

Într-adevăr, una dintre prietenele mele îmi amintea că este foarte mare și că nu l-ar putea suporta. Dimensiunea ecranului este de 6,1 inci, la fel ca iPhone 13. Bine, modelul 13 are și varianta mini, ceea ce nu se regăsește la noul telefon.

Deci, dacă vrei un device mai mic, atunci probabil că iPhone 14 Pro nu e pentru tine. Sincer, iar asta venind de la o persoană care are deja un telefon cu un display foarte mare și o mână foarte mică, pot spune că am folosit telefonul fără probleme pe parcursul acestei săptămâni. Bineînțeles, aici totul este subiectiv, fiind o chestiune ce ține de gusturile fiecăruia.

Telefonul pentru acest review ne-a fost oferit de către Istyle.