Orice persoana, atunci cand afla ca a fost concediata, are un moment dificil, fie ca jobul i-a placut sau nu. A renunta la un serviciu pentru a te muta la altul mai bun este o experienta frumoasa, insa atunci cand ti se spune ca nu mai au nevoie de serviciile tale este o lovitura uriasa. In cele ce urmeaza va prezint cateva trucuri pentru a putea trece peste o concediere.

Anuntul concedierii te poate da peste capFoto: thejobsearchguru.com

1. Incearca sa o iei de la capat.

Chiar daca atunci cand afli ca ai fost concediat vei simti un gol in stomac, incearca sa nu te lasi afectat de aceasta veste. Considera ca aceasta este o oportunitate de a incerca ceva diferit.

2. Incearca sa gasesti motivul pentru care ai fost concediat si gandeste-te ce ai fi putut sa faci pentru a evita asta.

Va trebui sa fii sincer cu tine. Ai intarziat frecvent la serviciu? Nu ai reusit sa te intelegi cu colegii? A fost acest job prea dificil pentru tine? Raspunzandu-ti la aceste intrebari, vei sti ce va trebui sa faci si ce nu la urmatorul job. Poti invata multe lucruri din aceasta experienta.

3. Asuma-ti responsabilitatea pentru faptele tale.

Nu poti schimba trecutul, insa trebuie sa treci peste. Nu incerca sa ii invinuiesti pe ceilalti pentru situatia in care te afli, chiar daca simti ca ai fost concediat pe nedrept. Motivul principal pentru care s-a ajuns la aceasta situatie este ca nu ai reusit sa te ridici la asteptarile angajatorului.

4. Cere-ti scuze, daca este cazul.

Chiar daca nu iti vei primi slujba inapoi, este bine sa ramai in relatii bune cu angajatorul. Mai mult, prin aceasta atitudine vei da dovada de maturitate.

5. Intreaba de referinte.

Ce va spune seful tau despre tine, daca va fi sunat de un alt angajator? Daca este posibil, intreaba-l daca, in cazul in care va fi contactat pentru a da cateva referinte, va confirma perioada in care ai lucrat si salariul pe care l-ai avut.

6. Incepe sa-ti cauti un alt job.

Asteptarea si ingrijorarea iti vor face mai dificila intoarcerea in campul muncii. Incepe sa-ti cauti un alt job, trimite-ti CV-ul si du-te la interviuri.

7. Fii sincer

Daca vei fi intrebat la interviu care a fost motivul pentru care ai fost concediat, raspunde sincer si pune accent pe ce anume ai invatat in urma acestei experiente. Nu te va ajuta cu nimic daca vei spune: "Seful meu a fost un mare dobitoc". Recunoaste cu ce ai gresit, insa subliniaza faptul ca desi ai gresit, ai facut tot ce ai putut sa-ti repari greseala.

8. Fii curajos

Multe persoane au fost concediate - tu nu esti nici prima si, cu siguranta, nici ultima. Chiar si oameni de mare succes au fost concediati la un moment dat.

Sursa: howtodothings.com