Huawei se aşteaptă la venituri de peste 700 de miliarde de yuani (98,5 miliarde de dolari) în 2023, în creştere cu 9% faţă de anul trecut, reușind să depăşească astfel furtuna creată de sancţiunile americane, potrivit președintelui companiei, Ken Hu, citat de Reuters și Agerpres.

Ken Hu, presedintele HuaweiFoto: Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

„Le mulţumim partenerilor noştri pentru că ne-au fost alături într-o perioadă dificilă. Şi aş dori să le mulţumesc tuturor membrilor din echipa Huawei pentru că nu au abandonat lupta. După mai mulţi ani de muncă dificilă am reuşit să depăşim furtuna”, a declarat Ken Hu, președintele Huawei, într-un mesaj trimis vineri angajaţilor companiei cu ocazia Anului Nou.

În acest mesaj, Ken Hu spune că divizia de dispozitive a Huawei, care include operaţiunile din domeniul smartphone-urilor, a înregistrat performanţe peste aşteptări în 2023. Cu toate acestea, Ken Hu nu a oferit o cifră concretă cu privire la profitul net sau vânzările de smartphone-uri ale Huawei, care în ultimii ani au fost afectate puternic de sancţiunile americane.

La finele lunii august, Huawei a făcut valuri prin lansarea seriei de smartphone-uri Mate60, echipate cu un procesor sofisticat denumit Kirin care este produs în China, ceea ce a pus sub semnul întrebării eficacitatea sancţiunilor americane.

Începând din 2019 sancţiunile americane au afectat afacerile Huawei prin restricţionarea accesului companiei chineze la tehnologii şi componente vitale, precum cipuri avansate. Sancţiunile americane au forţat Huawei să se concentreze pe sectoare precum software, aparate conectate sau informatică pentru companii.

Huawei s-a reorientat spre vânzarea de smartphone-uri și alte domenii conexe

Potrivit firmei de cercetare de piaţă Counterpoint, livrările de smartphone-uri Huawei au crescut cu 83% în ritm anual în luna octombrie, ceea ce a ajutat producătorul chinez de smartphone-uri să îşi majoreze cota de piaţă cu 11%.

Privind înainte spre 2024, preşedintele Huawei spune că divizia de dispozitive va fi una dintre principalele linii de afaceri vizate pentru o expansiune.

„Afacerile noastre din domeniul dispozitivelor trebuie să îşi intensifice eforturile pentru a dezvolta cele mai bune produse”, se arată în scrisoarea semnată de Ken Hu. Acesta recunoaşte însă că grupul chinez se confruntă cu provocări semnificative.

„Incertitudinile geopolitice şi economice sunt abundente, în condiţiile în care restricţiile tehnologice şi barierele comerciale vor continua să aibă un impact asupra lumii”, a precizat Ken Hu.

SUA încearcă să îşi convingă aliaţii să interzică echipamentele Huawei din reţelele lor 5G, susţinând că Beijingul ar putea utiliza produsele realizate de Huawei pentru a spiona comunicaţiile şi traficul de date ale unei ţări.

În luna iunie, Comisia Europeană a estimat că furnizorii chinezi de echipamente de telecomunicaţii, printre care şi Huawei, reprezintă un risc pentru securitatea Uniunii Europeană.

Comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, a făcut un apel către cele 27 de state membre şi operatorii de telecomunicaţii să excludă echipamentele chineze din reţelele lor de telefonie mobilă.