De cate ori nu ti s-a intamplat sa te intalnesti cu o persoana si sa eviti sa ii pronunti numele deoarece, pur si simplu, l-ai uitat? Aceste situatii apar foarte des, mai ales in cazul in care lucrezi intr-un mediu cu un numar mare de oameni, intr-un mediu in care cunosti foarte multi oameni zilnic. Citeste in continuare cativa pasi pentru a evita aceste situatii penibile.

Unii oamenii sunt foarte preocupati de ceea ce au de facut, fie ca e vorba de o prezentare, fie ca vor tine un discurs. Atunci nu mai sunt atenti la micile detalii care ii inconjoara, incluzand aici si faptul ca nu asculta cu atentie numele celor care se prezinta. Ia totul ca pe un joc. Cand te intalnesti cu o persoana noua, indreapta-ti atentia catre ea, concentreaza-te cu adevarat la ceea ce spune. Fii atent mai degraba la persoana respectiva decat la tine.

Repetitia este mama invataturii. Exista doua modalitati de a tine minte mai repede un nume cu ajutorul repetitiei. Poti repeta numele persoanei respective in timpul conversatiei, de exemplu: "Imi face placere ca te-am cunoscut, Mihai". Sau poti repeta numele in minte. Priveste figura persoanei si spune-i numele in sinea ta de cateva ori. Acest lucru te va ajuta sa faci legatura intre numele celui in cauza si figura sa. La prima vedere ambele metode par incomode, dar pe masura ce timpul trece, acestea vor deveni o obisnuinta.

Asociaza numele cu o persoana cunoscuta.

Daca faci cunostinta cu o persoana numita Cristi, iar numele tatalui tau este Cristi, este perfect. Iti vei face in minte o imagine in care asociezi persoana cu numele tatalui tau. Cand il revedea pe respectivul domn, imaginea iti va reveni in minte. Poti face astfel de asocieri cu numele unui membru al familiei, al unui prieten apropiat sau al unei vedete.

Poti retine numele print-o alta metoda, mult mai comica si mai atragatoare: incearca sa iti imaginezi ca persoana respectiva face un anumit lucru. L-ai cunoscut in urma cu cateva minute pe Robert? Gandeste-te ca Robert isi schimba bujiile la masina. La urmatoarea intalnire iti vei aminti numele in mod sigur si te vei amuza gandindu-te daca bujiile s-au defectat in timpul acesta.

Asadar, pentru a tine minte numele unei persoane trebuie sa arati un interes real fata de ea, sa repeti numele sau sa il asociezi cu ceva familiar sau amuzant.

sursa: videojug.com