Cercetatori din cadrul GE (General Electric) au realizat un DVD cu o capacitate de 500 GB, adica echivalentul a 100 de DVD-uri clasice, si a 20 de discuri Blu-ray obisnuite - pentru ca in vara anului trecut, cei de la Pioneer scoteau Blu-ray de 400 GB si anuntau ca lucreaza la cele de 500 GB.

Discurile folosesc o tehnologie numita "micro-holographic storage" (stocare micro-holografica), un format optic similar cu cele pentru DVD si Blu-ray la ora actuala. Drept rezultat, playerele pentru discurile GE pot suporta (teoretic) si Blu-ray, DVD-uri si CD-uri.

Compania planuieste sa vanda noile capacitati de stocare industriei care se ocupa de arhivare, pentru ca apoi sa le faca disponibile pentru publicul larg, arata InformationWeek.

Unicitatea acetei solutii de stocare este abilitatea de a se folosi de intregul volum al materialului, nu doar de suprafata, sustin cei de la GE. Tipare tridimensionale care reprezinta informatie sunt scrise pe tot discul.

Brian Lawrence, seful programului, a declarat: "Ziua in care veti putea stoca intreaga colectie de filme in HD pe un singur disc (care suporta si formate de inalta rezolutie ca televiziunea 3-D) este mai aproape decat credeti".

GE a lucrat la stocarea holografica mai mult de de sase ani, si spera sa produca pana la urma discuri de 1 TB, in acelasi timp facand tehnologia adaptabila cu mediile existente in ziua de azi.

Alex Sima - TownPortal