Comisia Europeana a scos un ghid al drepturilor consumatorilor special pentru internet. Acesta raspunde plangerilor facute pana acum si are ca scop promovarea cumparaturilor online, dar si sporirea securitatii.

Ghidul acopera aspecte variate, dar i-ar putea ajuta in mod special pe cei care vor sa cumpere ceva online din alte tari, arata InformationWeek. Proiectul a fost realizat de comisarii europeni Viviane Reding si Meglena Kuneva.

"In UE, drepturile consumatorilor online nu ar trebui sa depinda de locatia companiei sau a siteului (NR: locatia serverelor). Granitele nu ar trebui sa complice vietile celor care vor sa cumpere online o carte sau o melodie", a precizat Reding.

Citand rezultate ale Comisiei, mai precis un sondaj care arata ca doar 12% dintre cei care folosesc internetul in UE se simt in siguranta suficient incat sa faca tranzactii online, Reding sustine ca acest procent ar creste daca oamenii si-ar cunoaste drepturile.

Ghidul informeaza si ca toate siteurile trebuie sa avertizeze utilizatorii daca datele lor personale sunt stocate, fie ca e vorba de informatii obtinute direct sau de la alte siteuri.

Desi anti-spamul este important, UE implicandu-se aici inca din 2003, actiunile intreprinse nu au avut succes pentru ca un alt raport arata ca 65% dintre cei care navigheaza pe internet (si sunt membri ai UE) se plang ca primesc spam in mod excesiv.

In ceea ce priveste licentele pentru continut digital ale jocurilor si muzicii, ghidul isi doreste sa stabileasca o mai buna intelegere a ce anume si cum poate fi downloadat fara a incalca legile.

Alex Sima - TownPortal