L-au lansat, l-am incercat: Wolfram Alpha
Pe site suntem sfatuiti sa incercam o serie de cautari:
- Orice data calendaristica;
- Orice nume de oras;
- Orice cod de bursa;
- Orice calcul;
- Orice formula matematica;
- Orice doua nume;
- Orice tip de mancare;
- Orice unitate de masura;
- Orice formula chimica;
- Orice note muzicale;
Am incercat cu ziua de azi si am obtinut urmatoarele rezultate:
- Ziua 139 a anului (saptamana 21);
- Nici o observatie majora sau sarbatoare oficiala pentru Romania in 19 mai;
- Aniversari: Moartea poetului John Betjeman (1984); Nastere: Nicole Brown Simpson (1959);
- Rasaritul la ora 5:45; Apusul la ora 20:42. Perioada de lumina a zilei: 14 ore si 57 de minute;
Pentru introducerea "Bucharest" ni se dau date cu privire la locatie, populatie, conditii meteorologice, timp local si poate cel mai interesant, suntem trimisi pe Google Maps pentru a vedea o imagine a orasului prin satelit. Un indiciu in plus ca nu poate fi vorba de concurenta intre Google si Wolfram.
Pentru introducerea "Bucuresti", primim o eroare: "Wolfram|Alpha isn't sure what to do with your input". Cu alte cuvinte, motorul nu are inca memorate denumirile originale si cele care nu au varianta in engleza nu exista pentru el.
Am incercat cu o intrebare clasica: "what is X". X a fost un termen pe care l-am schimbat de nenumarate ori, de la nume de persoane, parti anatomice si pana la concepte. Pentru "What is war" obtinem:
- Assuming "war" is a cause of death. Mortality results for Romania: 10.231 life years lost per year (2004 estimates);
Asadar, Wolfram inca nu are "inteligenta" necesara de a-si da seama ca razboiul nu ne-a afectat in ultimii ani, eliminand astfel legatura dintre razboi si mortalitate.
Wolfram Alpha contine 10 trilioane de bucati de date, 50.000 de algoritmi si modele, si peste 1.000 de capabilitati lingvistice. Este construit pe codul Mathematica, la care s-a lucrat vreme de peste 20 de ani, si care depaseste 5 milioane de linii de cod specifice.
Dezvoltarea motorului si a tehnologiilor din spatele sau continua in fiecare zi.
Alex Sima - TownPortal

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
E normal sa-ti afiseze statistici legate de razboi. Pe prima pagina scrie mare cu rosu "Making the world's knowledge computable"
Am senzatia ca nu ati inteles ce vreau sa spun si ma straduiesc sa va raspund fara sa fiu malitios:
1. Nu a afisat statistici legate de razboi, ci statistici legate de mortalitate.
2. Am cautat asta pentru a vedea cum se descurca Wolfram Alpha cu concepte si idei.
In fond, daca nu ar avea abilitatea de a raspunde la intrebari, ar fi doar un depozit de informatii, o baza de date cum exista multe altele, in care poti cauta informatii exacte.
- Pentru cautarea in cauza era normal sa afiseze statistici si date cu privire la razboi. De exemplu: Cate razboaie se desfasoara in lume la ora actuala. Definitia razboiului. Cate victime face razboiul in intreaga lume intr-o perioada de timp.
- Nu era normal sa coreleze "what is war" cu locatia tarii din care a fost pusa intrebarea si apoi sa afiseze date cu privire la numarul de morti din acea tara, tinand cont ca noi nu am avut parte de un razboi recent. Putea eventual sa afiseze numarul total de morti pe care i-a avut tara noastra in ultimul razboi in care a fost implicata.
Din acest punct de vedere, Wolfram Alpha nu se comporta "uman". Nu "intelege" uneori ce-i ceri sa calculeze. Oamenii sunt obisnuiti sa puna intrebari unor oameni si sa gandeasca in alt fel decat o masina. Noi nu punem intrebari folosind toti parametrii necesari, pentru ca ne imaginam ca e de la sine inteles ca vrem sa aflam un anumit lucru.
Indiferent de forma intrebarii, de introducerea "what is war", sau "war", afiseaza acelasi rezultat, si anume date cu privire la mortalitate.
Ca o face ca sa nu returneze in schimb ceva de genul "Wolfram Alpha nu cunoaste inca date suficiente pentru a da un raspuns", sau pentru ca nu intelege intrebarea, nu mai conteaza.
Ma asteptam ca la aceasta cautare sa primesc drept rezultate definita din dictionar a razboiului si date cu privire la razboaiele care au marcat omenirea. Numarul victimelor, perioade, razboaie care au avut legatura cu tara mea, daca tot e si acesta un criteriu de calcul.
Intr-adevar, e nevoie de atentie si de capacitatea de a intelege (nu "intelegere").
Dar repet, nu ati inteles bine scopul acestui site. Recunosc, si eu am facut aceeasi greseala, am cautat "how to do .. ceva". Dar cand am vazut ca nu stie ce sa faca cu datele mele mi-am pus intrebarea.. de ce nu stie?
Raspunsul: Wolfram NU ESTE UN MOTOR DE CAUTARE. Este, dupa cum ati spus, doar o baza de date, un depozit. Diferenta fata de alte baze de date e ca au incercat sa o structureze si sa dea o insemnatate datelor, astfel incat sa fie folosite pentru a efectua calcule sau a afisa date statistice.
Wolfram nu este in nici un caz un competitor pentru Google, poate se apropie mai mult de Wikipedia. Diferenta majora fata de wikipedia este ca datele sunt sigure, sunt introduse de specialisti, nu de badea Ion. La baza fiecarei cautari gasiti un link care afiseaza sursele de la care au fost extrase acele date.
Cat despre comportamentul "uman" al unui calculator.. din cate stiu acest lucru este deocamdata imposibil. Se face cercetare in procesarea limbajului natural, dar e inca in scutece
Un nou mod de a cauta date, si daca as fi director la Google, mi-as pune niste semne de intrebare. (NU cred ca google va fi detronat prea curand, dar asta doar din cauza ca inertia publicului larg este foarte mare, si nu toti vor date precise, etc)
Wolfr....nu are capacitatile google ..cautaniste informatii despre ceva softuri...sau despre un sport...ia cauta 'football' sa vezi ce intelege el... (american football) :))
Asa ca directorul Google poate dormi linistit in privinta Wolfram Alfa..altele is problemele lor