Apple a dezvaluit multe din planurile sale de viitor in cadrul prezentarii facute la WWDC (Worldwide Developers Conference) San Francisco 2009. Noul iPhone 3G S a fost capul de afis, insa la spectacol au participat si noul sistem de operare Snow Leopard, reducerile de pret pentru acum vechiul iPhone, noile specificatii si preturi pentru MacBook si alti artisti mai putin cunoscuti.

Philip Schiller (vice-presedintele Apple pentru marketingul produselor) este primul care a luat cuvantul si a inceput prezentarea cu un grafic care arata cresterea folosirii OS X, din 2002 si pana acum. Daca pana acum doi ani cresterea a fost stabila, in ultima perioada aceasta aproape ca s-a triplat.

Intreaga prezentare (care tine mai bine de doua ore) este disponibila pe siteul Apple.

Ce au de spus unele dintre cele mai importante siteuri de analiza din domeniu?

Engadget pune in balanta avantajele si dezavantajele, cu un titlu a la Clint Eastwood: "Bunul, raul si uratul".

Partile bune:

- Utilizatorii iPhone vor primi iPhone OS 3.0 gratuit, desi unele facilitati nu vor fi disponibile decat pentru iPhone 3G S;

- Upgradeul pentru Snow Leopard va costa 29 de dolari, in loc de 129;

- Originalul iPhone 3G se ieftineste pana la 99 de dolari;

- MacBook Air si MacBook Pro au specificatii mai bune si preturi mai scazute;

Partile rele:

- Utilizatorii iPod Touch vor plati 10 dolari pentru upgradeul la iPhone OS 3.0;

- MacBook Pro nu mai are ExpressCard;

Partile urate:

- Clientii actuali nu beneficiaza prea mult de noile oferte. Dimpotriva, acestia pot ajunge sa plateasca pana la 700 de dolari pentru noul iPhone 3G S;

- iPhone OS 3.0 nu va avea din start toate facilitatile, poate cea mai importanta absenta fiind cea a MMS;

- Bateria MacBook Pro de 15 inch nu poate fi schimbata, chiar daca acum tine pana la 7 ore si ii este garantata functionarea 5 ani.

Reuters se concentreaza asupra aspectelor economice: "Apple injumatateste costul iPhone".

Apple a umblat la preturi si pentru cateva modele de notebookuri, in cursa pentru atragerea de cumparatori pe timp de criza.

Noul iPhone filmeaza si are facilitati vocale, egaland astfel ofertele rivale ale Palm Pre si BlackBerry.

Analistii declara ca vanzarile s-ar putea dubla pentru cel mai ieftin model de iPhone. Modelul 3G S ("speed") va avea viteza dubla fata de cea a predecesorului sau si va fi pus in vanzare pe 19 iunie.

La randul sau, TheThelegraph prefera sa vorbeasca despre 3G S: "Apple lanseaza 3G S la WWDC".

Fata de modelul vechi, iPhone 3G S are o viteza de doua ori mai mare, durata bateriei a crescut, si mai mult spatiu de stocare este disponibil.

Citandu-l pe Phil Schiller: "Oamenii asteapta un telefon grozav ce ofera utilizatorilor o experienta grozava. Acesta este. Un telefon cu adevarat rapid".

Mai multe facilitati ale 3G S: camera de 3MP, inregistrare video si apoi transmiterea clipurilor direct pe YouTube, comanda vocala pentru apeluri sau rularea unei melodii.

Vor fi disponibile modele cu 16GB si 32GB.

Apple a dat cateva detalii despre iPhone 3.0, care va fi disponibil incepand cu 17 iunie: va avea optiunea de copy-paste si cautare pentru fotografii e-mailuri si documente. Pentru cei care au deja iPhone, noul program va fi oferit pentru download gratuit.

Mai mult, acesta ofera indicatii pentru Google Maps, dispozitivul putand astfel fi folosit pentru navigare.

Utilizatorii iPhone si iPod vor putea downloada filme, emisiuni si carti audio direct din magazinul iTunes, Apple introducand si controlul parental.

Poate cea mai buna optiune este cea de Find My Phone (similara cu cea introdusa de curand de HP), care da posibilitatea proprietarilor de a urmari locatia dispozitivelor pierdute sau furate, si chiar de a sterge de la distanta datele.

Compania a prezentat si detalii cu privire la urmatorul sau sistem de operare, Snow Leopard, care va ocupa cu 6GB mai putin spatiu pe hard decat cel actual.

InformationWeek este nemultumit: "Scaderea pretului nu este de ajuns".

iPhone si Pre nu vor fi in competitie directa initial, datorita distribuitorilor separati. In loc de asta, iPhone 3G de 99 de dolari va ataca teritoriul ocupat acum de smartphone-urile Nokia si de cele cu Microsoft Mobile OS.

Alex Sima - TownPortal