Lenovo si Tobii au prezentat la targul CeBIT de la Hanovra prima implementare a unui sistem de control care foloseste doar privirea intr-un computer portabil obisnuit, informeaza SlashGear. Noua tehnologie va fi utilizata mai ales pentru persoanele paralizate, dar compania promite ca vor exista si aplicatii in afara domeniului medical.

Primul laptop controlat cu privireaFoto: Tobii

Solutia functioneaza folosind o camera video care urmareste in permanenta ochii, avand ca puncte de reper pupila umana. Noul sistem permite utilizatorilor sa controleze un cursor cu ajutorul privirii si sa foloseasca o tastatura virtuala.

Tobii a afirmat ca noua tehnologie nu este inca pregatita pentru implementare la scara larga din cauza costului ridicat de productie, dar compania spera ca in cel mult doi ani sistemul sa devina o optiune accesibila producatorilor de computere portabile.

Compania suedeza Tobii este la ora actuala liderul mondial in solutii de control al sistemelor informatice folosind privirea. Lenovo este cel de-al patrulea producator mondial de computere.