Primaria sectorului 1 s-a imprumutat 125 de milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii, bani care vor fi folositi pentru reabilitarea termica a blocurilor din sectorul 1. Acordul de imprumut a fost semnat joi, iar acest credit este cel mai mare acordat de BEI unei administratii publice locale din Romania.

Potrivit informatiilor furnizate de Primaria sector 1, din acest imprumut vor fi reabilitate 365 de blocuri pana in 2013. Creditul este acordat pe o perioada de 20 de ani, cu o perioada de gratie de 4 ani. Dobanda initiala este de 2,3%, dar variaza in functie de EURIBOR. Primaria Sectorului 1 sustine ca acum cota de indatorare este de 16-17%.

"Imprumutul reprezinta 75% din valoarea proiectului, 25% din aceasta suma fiind contributia Primariei sector 1. In anul curent, Ministerul Dezvoltarii nu a dat niciun ban la Sectorul 1 pentru acest program. Investitia in reabilitare termica insemna locuri de munca si costuri mai mici cu 50% pentru cetateni. Pentru oras fiecare bloc reabilitat insemna un loc mai frumos. In plus, pana in 2020 Romania trebuie sa reduca consumul de energie si emisiile de CO2 cu 20%. Reabilitarea termica este parte din acest program", a declarat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

"In acest fel, administratia sector 1 isi respecta angajamentul fata de cetateni, ducand la bun sfarsit programul de reabilitare termica a blocurilor, chiar si intr-o perioada de criza economica", se arata in comunicatul de presa trimis de institutie.

In sectorul 1, reabilitarea termica este gratuita pentru Asociatiile de proprietari, Primaria suportand si partea care le revenea acestora de plata. Programul de reabilitare termica din sectorul 1 a inceput in 2008, cand s-au inscris pentru aceste lucrari 750 de asociatii de proprietari. Lucrarile propriu-zise au inceput in 2009, pana la sfarsitul anului fiind reabilitate 84 de imobile. In 2010 s-au reabilitat inca 50 de cladiri. Primaria sectorului 2 este si ea in negociere cu BEI pentru un imprumut de 60 de milioane de euro, tot pentru reabilitarea termica a blocurilor.