In luna septembrie, potrivit portalului imobiliare.ro, pretul mediu la nivel national solicitat de proprietarii de apartamente a fost de 1.048 euro pe metru patrat, in crestere cu 1,6% fata de august si cu 1,5% fata de decembrie, insa in scadere cu 5,1% fata de septembrie 2010, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

In acest moment, singurul oras in care pretul mediu trece de 1.000 euro/mp este Bucuresti, in timp ce in Cluj si Constanta, proprietarii solicita 950-960 euro. In Brasov, Iasi si Ploiesti se solicita in medie 860-870 euro, iar in Timisoara 810 euro.

In primele 9 luni din 2011, evolutia pe orase a fost mixta: avem cresteri in Bucuresti, Timisoara si Constanta, si scaderi in Brasov, Cluj, Ploiesti si Iasi, dar discutam despre un plus sau minus de maximum 3-4%, ceea ce inseamna ca, in acest an, preturile practic au stagnat.

Daca luam in considerare evolutia din ultimele 12 luni, diferentele sunt ceva mai mari in Cluj, Iasi si Ploiesti, 6 dintre cele 7 orase monitorizate inregistrand scaderi, detalii in al doilea grafic.

  • Cum au evoluat chiriile in Bucuresti, Timisoara si Cluj

In Bucuresti, in ultimul trimestru, chiriile au ramas relativ stabile atat pe segmentul garsonierelor, cat si pe segmentul 2-3 camere. Comparativ cu septembrie 2010 insa, chiriile sunt neschimbate in cazul garsonierelor, in scadere cu 7% in cazul apartamentelor cu doua camere, si cu 17% in cazul celor cu trei camere.

Tot ieri a venit si o analiza a portalului anunturiparticulari.ro care arata ca, in ultimele 12 luni, in Bucuresti, chiria medie a scazut cu 3,7% in cazul garsonierelor si apartamentelor cu doua camere, si cu 8% in cazul apartamentelor cu trei camere.

Mai exista, de asemenea, si o a treia sursa, respectiv indeximobiliar.blogspot.com, care arata ca, intre iulie 2010 si iulie 2011, chiria mediana solicitata in Bucuresti a ramas neschimbata pe toate cele trei segmente.

In Timisoara, chiria medie solicitata pentru o garsoniera a crescut cu 7,4% in ultimele trei luni si cu 2% in ultimul an, iar chiria medie pentru un apartament cu doua camere a crescut cu 6% in ultimul trimestru, dar a scazut cu 3% in ultimul an. In sume absolute, conform imobiliare.ro, proprietarii solicita 189 euro pentru o garsoniera, 257 euro pentru doua camere, si 285 euro pentru trei camere.

In Cluj, pentru o garsoniera se solicita in medie 209 euro (+5% in ultimul trimestru si -10% in ultimul an), pentru un apartament cu doua camere se solicita 296 euro (+4,5%, respectiv -14%), iar pentru un apartament cu trei camere se solicita 354 euro (0%, respectiv -15%).

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.