Legea care prevede ca proprietarii sa-si repare cladirile darapanate pana in 2013, impotmolita la primarii

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 4 octombrie 2011, 19:01 Economie | Imobiliar


Casa pe str Aurorei, distrusa dupa renovare
Foto: Hotnews
Toate cladirile cu fatadele darapanate trebuie reparate pana in 2013, pe cheltuiala proprietarilor, potrivit Legii fatadelor care a intrat in vigoare la inceputul lunii august. Pentru aplicarea acestui act normativ, pana pe 10 noiembrie 2011, primariile sunt obligate sa inventarieze toate cladirile cu fatada stricata si sa-i notifice pe proprietari sa le repare. Administratiile locale spun ca este o misiune imposibila, deoarece nu se cunosc proprietarii tuturor imobilelor, iar in orasele mari inventarierea cladirilor ar putea dura cativa ani.

La capatul celalalt sunt proprietarii cladirilor vechi, care ar trebui sa scoata din buzunar zeci de mii de euro pentru repararea fatadei. Singurul lucru concret raman amenzile: primarii care nu inventariaza cladirile sunt sanctionati cu sume cuprinse intre 10.000 si 15.000 lei, iar proprietarii care nu fac reparatiie intr-un an de la notificare risca sanctiuni intre 5.000-8.000 lei. In plus, lucrarea va fi facuta de primarie, cu bani de la Consiliul local, urmand ca institutia sa-si recupereze banii de la proprietarii indaratnici.

"Primaria Capitalei nu are o structura de inventariere a acestor imobile si trebuie sa va amintesc ca organigrama este blocata, deci nu mai putem angaja oameni noi. Incercam acum sa vorbim cu colegii de la Inspectie, sa vedem cum facem. Si sa zicem ca am putea angaja personal, un om nu poate sa inventarieze mai mult de doua case pe zi si sa faca fise pentru ele. La cateva mii de imobile, cate sunt in Bucuresti, calculati cat timp ar dura. Apoi, nu cunoastem proprietarii tuturor cladirilor. Cum ii notificam? Ca sa fim realisti, in patru-cinci luni ne-am propus sa inventariem casele din centrul orasului si sa le gasim proprietarii. Dupa care vedem ce facem", a declarat pentru HotNews.ro arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu.

De aceeasi parere este si arhitectul sef din Cluj, Ligia Subtirica: "Noi vom incerca sa respectam termenul prevazut de Lege pentru inventarierea tuturor imobilelor, dar nu va fi usor. Fiindca organigrama este blocata, ne-am gandit sa lucram cu studentii de la Facultatea de Arhitectura. Am mai colaborat cu ei, si a fost foarte bine. Deocamdata abia a inceput scoala si nu am stabilit nimic. De asemenea, am apelat la Comisia Zonala de Monumente, ca sa ne dea datele pe care le au. Dupa inventariere, vine problema notificarii proprietarilor. Nu ii stim pe toti. O alta problema este ca multe dintre imobilele vechi din Cluj necesita inclusiv consolidare, nu doar refacerea fatadelor. Or, la casele monument istoric, asta implica foarte multi bani".

Costuri
Dupa inventarierea caselor urmeaza lucrarile de reparatii. Daca pentru blocurile de locuinte din perioada comunista lucrarile de reabilitare a fatadelor sunt relativ simple, lucrurile se complica atunci cand vine vorba despre casele vechi. Viorel Iordan, reprezentantul unei firme de constructii din Bucuresti care se ocupa cu lucrari de restaurare, spune ca refacerea fatadei unei case vechi costa intre 60 si 100 de euro pe metru patrat, la care se pot adauga si costurile necesare consolidarii.

In plus, nu exista decat foarte putini mesteri care sa stie sa faca aceste lucrari. "In Bucuresti, majoritatea cladirilor vechi sunt din perioada 1880 -1940. Pe langa lucrarile de reabilitare a fatadei, care sunt necesare, imobilele din aceasta perioada au si probleme de structura, necesitand lucrari de consolidare. Cand se decoperteaza fatada, pentru lucrarile de refacere, se vad foarte bine fisurile din zidarii, chiar tasari ale fundatiei. In acest caz trebuiesc facute consolidari, camasuiri, etc. Doar refacerea fatadei nu este suficienta. Din punctul meu de vedere aceasta lege este o chestiune de campanie electorala. Refacerea fatadelor este o problema serioasa care nu poate fi tratata asa. Refacerea fatadelor implica oameni bine pregatiti, tehnica si bani foarte multi. Refacerea unei fatade vechi costa, din experienta noastra, intre 60 si 120 de euro pe metru patrat. In general, proprietarii nu-si permit. In loc sa lucreze cu mortar de var, asa cum se foloseste la casele vechi, se foloseste mortar de ciment, care este mai ieftin. Daca pui mortar de ciment peste cel de var, nu fac priza si in scurt timp va cadea. De asemenea, casa isi pierde din valoare. In plus, o restaurare serioasa exclude polistirenul pe fata exterioara deoarece nu vei mai putea face decoratiunile asa cum erau. Casele vechi din Anglia si Franta nu se termoizoleaza la exterior. De asemenea, sunt mesteri din ce in ce mai putini care stiu sa faca astfel de lucrari. Tinerii nu mai vin, fiind considerate meserii dure, nu mai sunt scoli care sa-i invete. Au mai ramas doar cativa meseriasi trecuti de 50 de ani in mare parte. Legea aceasta este buna, insa daca o trateaza asa cum am vazut pana acum, punand polistiren pe casele vechi, e jale mare. Valoarea unei astfel de case consta in primul rand din fata ei".

Pentru a sprijini proprietarii/administratorii sa-si reabiliteze fatadele cladirilor, Guvernul faciliteaza acordarea de credite bancare cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata. Finantarea este impartita astfel: minimum 10% din surse proprii ale beneficiarului si maximum 90% prin credit garantat prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii. Perioada de rambursare a creditelor bancare cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata este de maximum 5 ani.

Aceste credite sunt acordate atat persoanelor fizice care detin in proprietate un imobil cu fatada degradata, cat si Asociatiilor de proprietari. In cazul Asociatiei de proprietari, hotararea pentru executarea lucrarilor de interventie se ia cu votul a minimum 90% din membrii asociatiei de proprietari. Hotararea de contractare a unui imprumut bancar se ia cu votul a minimum 90% din membrii Asociatiei de proprietari care nu pot asigura din surse proprii cota-parte care le revine din lucrarile de interventie.

Subventii
De asemenea, sunt acordate subventii. In cazul in care proprietarii fac dovada ca realizeaza venituri medii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie, cheltuielile aferente reabilitarii fatadei pot fi suportate de administratia locala, in masura fondurilor aprobate anual pentru acest program.

De asemenea, in cazul imobilelor aflate in zone construite protejate sau in centrele istorice ale localitatilor, precum si in statiunile/localitatile/zonele turistice, balneare, climatice si/sau balneoclimatice, autoritatea locala poate cofinanta lucrarile de reabilitare ale fatadelor.

Chiar si asa, proprietarii sustin ca nu isi permit sa dea bani pentru reabilitarea fatadelor. "Traim vremuri grele, avem multi someri, exista pensii si de trei milioane. Cum sa dai 100 de euro pe metru patrat. Sunt sigura ca sunt firme care o fac si mai ieftin. Legea asta este o prostie, poate sa mai astepte", spune Nadia, proprietara unei locuinte din Piata Amzei.

Ligia Subtirica, arhitectul sef din Cluj sustine ca, pe langa lipsa banilor, proprietarii nici nu constientizeaza ca repararea fatadelor este in obligatia lor: "Legea calitatii in constructii prevede si acum amenzi pentru proprietarii care nu isi repara fatadele, insa la noi oamenii s-au obisnuit sa fie proprietari doar pana la usa apartamentului. O data cu actul de proprietate primesc si obligatii, nu numai drepturi. Anumite persoane se vaita ca nu au bani, ca sunt batrani, ca sunt bolnavi. Si inteleg perfect lucrurile acestea. Pe de alta parte, nu trebuie sa locuiesti intr-o casa pe care nu ti-o pemiti. In plus, eu consider ca aceasta lege ofera destul de multe facilitati proprietarilor care vor sa-si repare fatadele", spune aceasta.

De asemenea, Dan Marin, arhitect membru in Comisia Tehnica de Urbanism, spune ca o parte dintre proprietarii caselor vechi, speriati de amenzi, vor distruge cladirile din zonele protejate, in dorinta de a respecta aceasta lege.

"Intr-adevar, sunt zeci de cladiri cu fatadele foarte degradate. Au fost si cazuri cand bucati de tencuiala din aceste imobile au cazut pe trotuar, punand viata trecatorilor in pericol. Pentru blocurile de la periferie sau cele fara valoare arhitecturala este un proiect bun. Pentru zonele protejate este insa problematic. Multi dintre proprietarii acestor cladiri nu vor avea bani sa plateasca restauratori sa le repare si vor chema "mesteri" priceputi la toate care vor strica toate ornamentele acestor imobile (brauri, ancadramente, bosaje, profile, balcoane, logii, aticuri, bovindouri). Si, pot sa va spun ca avem o multime de astfel de exemple, chiar inainte ca proprietarii sa fie obligati sa repare fatadele. In plus, am vazut ca, pentru multi, repararea fatadei si eficientizarea termica a cladirii inseamna sa puna polistiren pe fatada si tamplarie PVC cu rame de plastic. Or, daca faci asta la o cladire monument sau o casa din zonele protejate, e ca si cum ai demola-o. Isi pierde valoarea. Chiar daca statul ofera facilitati pentru refacerea fatadelor, asta nu este o granatie ca lucrarile vor fi facute bine atata timp cat administratiile locale nu au personal specializat pentru a gestiona astfel de interventii. Chiar daca in lege se mentioneaza ca se va colabora cu Ordinul Arhitectilor pentru aceste lucrari, nu este suficient un arhitect cu drept de semnatura, ci este nevoie de un restaurator", spune acesta.

Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii, sustinea inca din faza de proiect a acestei Legi ca actul normativ trebuie sa se aplice pentru toate fatadele deoarece rolul sau este de a infrumuseta peisajul urban. "Nu vor iesi catastrofe daca proiectul este coordonat de un arhitect, asa cum am spus noi. Orice lucrare pe care ne-ati aratat-o este avizata, are autorizatie de construire. Nu ar trebui sa se intample sa se dea un aviz, o autorizatie pe un proiect ca acela. Asta o fac primariile", a spus ministrul.


Sanctiuni
Legea prevede sanctiuni atat pentru administratiile locale care nu o aplica cat si pentru proprietarii/administratorii care refuza sa-si repare fatadele imobilelor. Astfel, primarii care nu vor inventaria cladirile degradate si nu ii vor identifica pe proprietari/administratori in termen de trei luni de la publicare in Monitorul Oficial risca amenzi intre 10.000 si 15.000 lei. De asemenea, primarii pot fi amendati cu sume cuprinse intre 5.000 si 8.000 lei daca nu ii notifica pe proprietari sa-si repare fatadele constructiilor.

Pentru proprietarii de cladiri cu fatada degradata sunt prevazute urmatoarele sanctiuni:
- amenzi intre 5.000 si 8.000 lei daca nu contracteaza proiectarea si executarea lucrarilor de interventie;
- amenzi intre 2.000 si 5.000 lei daca nu organizeaza receptia la terminarea lucrarilor, precum si receptia finala la sfarsitul perioadei de garantie de 5 ani, in cazul luarii unui imprumut si nu completeaza cartea tehnica a constructiei cu documentele aferente lucrarilor de interventie executate.

Facilitati
Pentru proprietarii/administratorii care isi repara fatadele cladirilor, legea prevede urmatoarele facilitati:
- Certificatul de Urbanism si Autorizatia de Construire pentru executarea lucrarilor de interventie se elibereaza, in regim de urgenta, in cel mult 15 zile de la data inregistrarii solicitarii, cu scutire de taxa;
- autorizatia de construire se emite fara prezentarea extrasului de plan cadastral si a extrasului de carte funciara de informare.
- acordul primarului se emite cu titlu gratuit, in cel mult 10 zile de la data inregistrarii solicitarii depuse la Primarie de catre detinatorul notificat.
- avizul tehnic prealabil se emite cu titlu gratuit, in cel mult 15 zile de la inregistrarea documentatiei tehnice depuse la primarie de catre detinatorul notificat.
- scutirea de la virarea cotei de 0,7% si a cotei de 0,1%, dupa caz, catre Inspectoratul de Stat in Constructii, precum si a cotei de 0,5% catre Casa Sociala a Constructorului, din cheltuielile cu lucrarile de interventie.
- autoritatile administratiei publice locale pot hotara scutirea de la plata impozitului pe cladiri, datorat pentru o perioada de 5 ani consecutivi, cu incepere din anul fiscal in care a fost efectuata receptia la terminarea lucrarilor.

Info plus
De la aplicarea acestei legi sunt exceptate cladirile monument istoric, cele incluse in programul national de reabilitare termica si consolidare. Legea se aplica pentru cladirile din zonele protejate, unde sunt foarte multe cladiri vechi, dar care nu au statutul de monument.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12291 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  parerea mea (Marţi, 4 octombrie 2011, 20:16)

  john-doe [anonim]

  Inca o anomalie in societatea romaneasca: subventii de la stat pentru reparat cladiri pe Magheru si pe Calea Victoriei? Ca apoi sa le vanda ei cu preturi de la 500.000 de euro in sus? Cine a mai pomenit asa ceva? Fiecare sa stea acolo unde isi permite. Daca anumite familiii nu au bani ca sa renoveze cladirile si sa stea ca domnii in buricul targului atunci sa vinda la ce-i care-si permit sa stea in centru si au si bani sa le repare. Nevoiasii sa se mute acolo unde le este locul. Ca ce chestie sa-i sponsorizeze primaria cu subventii? Amenzi pe capul lor pana se ajunge la 10% din valoarea cladiri si apoi vanduta locuinta la licitatie: la cel care da mai mult.Primaria isi ia cei 10% pt amenzi si vechioul proprietar isi ia cei 90% din suma scoasa al licitatie si sa se mute acolo unde ai este locul: Balta Alba, pe al Chitila, pe la Domnesti....Unde scrie ca toti trebuie sa ramana cu proprietatile cu care sau nascut? Incetati sa va mai uitati la Guvern si la Insitutiile publice ca la "Maica Tereza" a Romaniei: "sa ni se dea", "sa ni se faca". Nu fartilor, daca nu sunteti in stare sa va amenajati casele (care au ajuns unele la stagiul de cocine) la standarde de locuinte decente atunci mutati-va in cocine la periferia societatii.Asta ca sa nu ma intru in detalii si sa pomenesc cine sta prin casele acelea nationalizate si frumoase cu caracter istoric!
  Asta in ceea ce priveste caldirile cu proprietari cunoscuti. Cat despre cele unde nu se cunosc proprietari pun si eu o intrebare: la 20 de ani de la Revolutie, cu atatea comsii , birouri si oficii de Cadastru cum este posibil ca cineva sa spuna ca nu se cunosc absolut toti proprietarii de imobile? pai sa intrebam Cadastru sa vedem ca in proportie de peste 99.5% sunt cunoscuti. Si pentru cei care nu sunt cunoscuti e nevoie de solutii radical la probleme radicale. Nu se stie a cui est eproprietarul? Nici o problema, lasa Primaria o somatie sa-si repare casa apoi amenzi pana se ajunge la 10% din valoare alocuintei si apoi iarasi.
  • -2 (2 voturi)    
   Dictatorial, nu? (Miercuri, 5 octombrie 2011, 10:45)

   Cartman [anonim] i-a raspuns lui john-doe

   Prietene, nu prea iti place democratia si liberalismul pe care il traim, vad....Intr-o societate libera, nu ma poti forta sa fac ceea ce vrei tu. Stau unde am act de proprietate si nu poti sa imi faci nimic. Asta cu impunerea, daca ajunge in instanta, ti-o da peste bot imediat ca incalci dreptul la proprietate si vrei sa savarsesti un abuz...
   E normal primaria sa faca pe banii tuturor, renovarea de pe Magheru si Calea Victoriei. Sunt simboluri ale capitalei, ale tarii daca vrei. Oamenii traiesc in tara asta, in care traim cu totii si salariile sunt cele pe carle le tolereaza guvernul. NU e vina lor ca nu isi permit sa le renoveze. Ah, vrei tu, statul roman sa ai case frumoase pe acolo? Baga banul si le faci, fara sa comentezi...
   • +2 (2 voturi)    
    Auzi ma (Miercuri, 5 octombrie 2011, 11:20)

    ictin [anonim] i-a raspuns lui Cartman

    Daca iti permiti sa ai casa pe calea victoriei inseamna ca ai si bani sa o renovezi. Locuitul in buricul targului nu e un drept, ci e un privilegiu. Nu iti permiti? Pai atunci o vinzi si te muti in cuca macaii intr-un bordei ca acolo iti permiti sa traiesti, nu pui pe toti oamenii sa iti repare casa va vrei tu sa traiesti in buricul targului. Ca s-a cam umplut tara de dobitoci care merg cu BMW-ul si stau in buricul targului si apoi urla sa le dea statul
    Si, pentru cultura ta generala, in nici un stat liberal nu faci chiar ce vrei pe proprietatea ta, chiar si in SUA unde proprietatea e sfanta, tot sunt reglementari, ca de aia se vindeau case pe 1 dolar, ca nu avea omul banii sa o intretina. Si stii de ce sunt reglementariile astea? Ca e pamantul plin de idioti cum bine o dovedesti.
    Daca era dupa mine confiscam toate casele care pana la termen nu erau renovate in Bucuresti, macar mai scapam orasul de niste idioti.
    • 0 (0 voturi)    
     Case vechi (Marţi, 9 ianuarie 2018, 13:57)

     Octavian [anonim] i-a raspuns lui ictin

     Am trait in US si adevarat, sunt legi care te olbiga sa intretii casa. Te amendeaza dar confiscari rar doar pentru neplata datoriilor la stat ani multi la rand. Acum prostia din Romania. Este vorba de cladirile vechi. In timp ce in US poti darama orice inclusiv Casa Alba daca ajungi in posesia ei sau orice monument in Romania nu. Vorbesc din proprie experienta. Locuiesc intr-o cladire veche pe care bucuros as darama-o. Fiindca nu pot o las sa se degradeze. As incedia-o sa grabesc procesul dar se pare ca conform legilor stupide din Ro esti raspunzator penal chiar daca nu provoci pagube la altii si nici nu incerci sa obtii bani de la asigurari.
   • +1 (1 vot)    
    raspuns pt Cartman (Miercuri, 5 octombrie 2011, 15:27)

    john-doe [anonim] i-a raspuns lui Cartman

    Iubesc si democratia si liberalismul, chiar mai mult decat tine. Nu inteleg insa de ce vrei tu ca sa ne deschidem toti buzunarele pentru ca sa-ti reparam tie locuinta fiindca tu nu ai bani ca sa o transformi din cocina in locuinta decenta. Sincer, nu crezi ca ceva e putred in afirmatia ta? Daca locuinta este pe Magehru sau Calea Victoriei ai o sansa in plus de a lua ceva bani mai multi pe ea. Gandeste-te in ce situatie ingrata este un individ care are casa langa piata de flori din Piata Goerge Cosbuc; si pe el il costa exact cat te costa pe tine ca sa repare fatada. Insa el nu o poate vinde cu aceiasi bani frumosi cu care ai reusi tu sa o vinzi. Fantastic, totul a devenit o problema sociala in Romania. De fapt, oamenii pur si simplu refuza sa-si accepte soarta. Cunosc oameni care stau in Piata Unirii si duc apa cu galeata de la cismea de jos pana la etajul 3 ca sa o arunce in WC. Cica ca sa nu consume apa de la contor ca nu au de unde sa plateasca!?!? Pai acolo e locul lor? In piata Unirii? Sau la Ciorogarla???
  • -2 (2 voturi)    
   Nu vrem case frumoase .... (Miercuri, 5 octombrie 2011, 14:00)

   corina [anonim] i-a raspuns lui john-doe

   In toate tarile civilizate STATUL contribuie la intretinerea cladirilor vechi din asa zisul - centru istoric; asa se face ca avem ce vizita in fiecare coltisor din Italia, Spania si alte tari...dar asta se intampla in tarile civilizate ori noi, nu-i asa ..nu avem astfel de pretentii de la tara noastra!!!!!! Chiar asa... de ce sa avem si noi ce admira si cu ce ne mandri ....nu si nu - noi vedem in tot si in toate afaceri ilegale ale celor implicati si ne opunem total..!!!! Acesta este unul din motivele pentru care nu prea se fac lucruri in tara noastra - mai intai de toate ne opunem - ceva...trebuie sa fie necurat la mijloc, apoi ne plangem....
   • +1 (1 vot)    
    pt Corina (Miercuri, 5 octombrie 2011, 15:36)

    john-de [anonim] i-a raspuns lui corina

    Corina, eu nu ma opun la nimic. Daca gasesti pe cineva sa te sponsorizeze ca sa-ti repari casa "luna si bec" pe banii lui eu nu am nici o problema cu asta. Chiar daca asta o sa-i creasca pretul casei cu peste 30%. Nu-i problema mea. Devine insa problema mea cand umblii pe la primarii( adica ai pretentia sa se faca din bani publici mai exact si din taxele si impozitele platite de mine) ca sa-ti varuiasca si tencuiasca casa fiindca tu nu ai bani. In afara de putinele cazuri de case monumente istorice mai toate se pot aranja cu pretrui rezonabile. Chair ne vedeti pe toti fraieri? Daca nu esti in stare sa-ti renovezi fatada muta-te unde-ti este locul si lasa pe altul care este in stare. Eu nu-ti ingradesc dreptul la proprietate, poate eu vreau mai mutl ca tine ca locuinta ta sa arate frumoasa. Tu o vezi pe dinauntru ca fiind curata si fiind frumoasa. Eu o vad pe dinafara ca darapanata. Tu umbli cu BMW si-ti faci concediile prin Mallorca si apoi vi la la noi toti dupa bani ca sa punem toti bani ca "sa ti se repare" toti fatada !? Nu ti se pare ceva putred aici?
    • 0 (0 voturi)    
     pt john (Miercuri, 5 octombrie 2011, 20:32)

     Corina [anonim] i-a raspuns lui john-de

     John, ideea era ca aceste case din centru, cu amprenta unor arhitecti de renume sau nu, au dat si dau farmec Bucurestiului..din acest motiv, ar trebui sa fie interesat statul de pastrarea lor, noi ar trebui sa fim interesati de asta. Casele din alte zone, pot fi renovate, asa cum ni se spune si in articol cu niste polistiren si ceva materiale de contructii ..
     *Sunt de acord cu cei care spun ca cine nu-si permite o astfel de casa sa o elibereze..cumva- poate ar trebui facute inspectiile acelea intregii case si doar cele care sunt intr-o stare acceptabila, intretinuta sa beneficieze de ajutorul primariei pt o fatada 'noua'.
  • 0 (0 voturi)    
   un altfel de Bucuresti (Joi, 6 octombrie 2011, 11:39)

   corina [anonim] i-a raspuns lui john-doe

   Se vor imbogatii unii, apoi altii -in final ne vom imbogatii toti..sufleteste, vom avea un centru pe care ne va face placere sa-l vizitam..asta e ideea,nu?
 • +3 (3 voturi)    
  Cum adica nu se cunosc proprietarii? (Marţi, 4 octombrie 2011, 21:15)

  mircea [anonim]

  Nu cred ca nu se cunosc proprietarii.Primarii care declara asa ceva ,trebuie anchetati.Cine locuieste acolo,pe ce baza?Cine plateste taxele si impozitele pentru imobilul respectiv?Sau si asta este o alta excrocherie descoperita din intamplare?
 • -1 (3 voturi)    
  La anul parca sunt alegeri, nu? (Miercuri, 5 octombrie 2011, 0:59)

  Emilian [anonim]

  Ce primar vrea niste greve in fata primariei din partea locatarilor care au avut noroc sa li se bage pe gat niste amenzi din-astea sau niste renovari facute cu forta, intr-un an cu alegeri?

  Ca de obicei, problema e delicata iar abordarea pompieristica.

  Mi se pare un pic ca se ataca dreptul la proprietate cu legea asta noua. Sa ti se faca o renovare fortata iar apoi sa fi pus in fata unei facturi din partea primariei inseamna ca regandim definitia proprietatii.

  Ce ar fi putut sa faca primariile in schimb e sa umble la grila de impozitare iar fatadele neingrijite sa multiplice impozitul datorat.

  Mergand pe ideea asta, mi-ar place si o lege reciproca. De exemplu, daca o groapa din drum nu e reparata de primarie la cerere, sa o poata face niste cetateni iar apoi sa trimita direct factura la primarie.
 • +3 (3 voturi)    
  cum adica ar dura ani? vedeti exemplu in oradea (Miercuri, 5 octombrie 2011, 8:59)

  ady [anonim]

  primarul de acolo a anticipat aceasta lege cu 2 ani, printr-o inventariere a caselor din zona centrala a orasului (3000 parca) care a durat cam 6 luni cu o asociatie de voluntari sau cam asa ceva + constituirea unui fond de imprumutare la dobanzi mici a celor ce se apucau de renovare (la fatade mari mai ales). Ca si mijloc coercitiv a fost adoptata cresterea treptata a impozitului pe proprietate in cazul in care nu se incepe renovarea de la data somatiei. Din pacate nu a putut aplica acea hotarire deoarece a fost atacata in instanta de catre prefectura (portocaliu) , prefectura a cistigat - culmea - foarte aproape de momentul in care a iesit legea Udrea care legifera cam tot ce era in acea hotarire de consiliu local!
  Prin urmare se poate face si inventarierea, si aplica legislatia si nici nu este anormal de greu de facut - trebuie doar vointa.
  Mai dati si voi exemple pozitive ca de plangaciosi ne-am saturat cu totii.
 • +3 (3 voturi)    
  caz concret (Miercuri, 5 octombrie 2011, 9:03)

  Dana [anonim]

  Cladire veche, candva au locuit in ea functionari ai ambasadei americane (perioada interbelica), acum locuiesc..30 de tigani, toti fara acte.

  Daca Primaria ii scoate de acolo (suntem momentan in proces de evacuare, dar as avrea sa vad cum se va desfasura CONCRET evacuarea, cand si politistilor le e frica de ei), renovam casa. Daca nu, sa se spele Primaria pe cap cu ea !
 • 0 (0 voturi)    
  autorizatie? (Miercuri, 5 octombrie 2011, 9:29)

  Marius [anonim]

  hmm...din cate stiu eu pt repararea fatadelor nu este necesara autotizatie de constructie


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by