Valeriu Tabara: Suprafata agricola detinuta de straini in Romania se ridica la peste 700.000 de hectare
Potrivit datelor furnizate de şeful Ministerului Agriculturii, în topul deţinătorilor de terenuri se mai numără Austria cu 6,13%, Spania cu 6,22%, Danemarca cu 4,52%, Olanda cu 2,4%, Ungaria - 8,17%, Grecia - 2,4%, şi Turcia - 0,78%, iar prin sistemul off-shore sunt cumpărate terenuri de către Malta, Cipru, Monaco, San Marino şi Luxemburg cu o pondere 5,91%. Din ţările arabe, deţin terenuri în Romania persoane din Irak, Liban, Siria şi ţara din zona musulmană Iran.
Valeriu Tabără a mai precizat că preţul terenurilor în România, de cel mult 2.500 de euro/ha, este însă cu mult sub cel înregistrat în ţările UE, unde ajunge şi până la 15.000 de euro pe hectar.
"Este de luat în calcul evoluţia unui hectar de teren, mai ales în zona de mare favorabilitate, pentru că nu în toate zonele sunt aceste plafoane. În 2010, preţul unui hectar oscila între 1.500 şi 2.500 de euro, iar în 2011 în zonele favorabile s-au vândut terenuri cu 4.000 până la 5.000 de euro pe hectar. Asistăm la aproape o dublare a preţurilor, deşi la ora actuală preţurile arabile de bună calitate din România sunt cele mai scăzute din zona Uniunii Europene. Preţurile în ţările dezvoltate din UE ajung la această dată între 10 şi 15.000 de euro pe hectar", a adăugat ministrul Agriculturii.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
Cum am renunțat la viața de ONG-ist boem care credea că Bucureștiul se salvează prin povești. Interviu cu Edmond Niculușcă, primul om pe care Nicușor Dan l-a angajat când a venit la Primărie
Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
Insa foamea e mare, si nu doar la arabime sau chinezi (care deja au cumparat in Bulgaria, in zona romaneasca a Vidinului, 20.000 hectare).
Sunt societati agro-alimentare europene, cu experienta in a scoate bani nu doar din productie intensiva ci si din subventii ale UE, alea vin in Romania, din Austria, Germania, Italia, Olanda, etc.
Pe de o parte e bine, pt ca se transfera tehnologie si know-how, vede si fermierul roman cam cum se face productie in stil occidental.
Dar Romania se va impune in randul producatorilor europeni si mondiali nu prin cantitate (desi avem al 4-lea potential agricol din UE !), ci prin calitate bio, aici putem excela, n-avem concurenta ca n-am avut timp sa otravim pamanturile timp de zeci de ani cu pesticide, cum s-a intamplat in Vest.
Romania are acum destul instrumente de influenta, legala, politica, diplomatica, economica, din domeniul informativ, etc. pt a bloca achizitionarea terenurilor agricole de catre straini pana la un nivel rezonabil, usor de controlat.
20% nu ne-ar deranja peste masura, ar fi un stimul pt productie si export, ceea ce ne aranjeaza si la PIB. 80% ar ramane sub control romanesc, ceea ce ar fi foarte bine.
Sincer, credeam ca mai mult de 9% e sub control strain, vestea data de ministrul Tabara nu e rea, dar atentie pt ca cererea e mare si taranii romani sunt prost informati, vand mult prea ieftin si cand nu trebuie.
Eu am refuzat vanzarea catorva hectare, din familie, catre o asociatie de straini, pretul de 1.500/hectar mi s-a parut prea mic, chiar si dublu nu e rentabil cu adevarat.
Nu am vrut noi oare mai bine?
De ce toti romanii cu falimente in Romania sa aiba vile in Spania, si Italia?
De ce toti romanii datori la Statsi la ANAF sa aiba pontoane pe Rin, Dunare, Mainz, ... etc., iahturi prin Mediterana ... .
Lasati strainii sa vina la noi, ca si asa noi suntem puturosi (Iliescu la Facaieni in 2004 si Basescu dixit)!Nu va convine?
- occidentalii au capacitatea de subventionare mult mai mare
- regimul precipitatiilor este mult mai bun si dotarea cu instalatii de irigat net superioara
- organizarea sistemului agricol este mult mai buna
- riscul de desertificare mai mic
- riscul de tara mai mic.
Toate aceste avantaje se transfera in pret, de aceea nu vor fi egale niciodata preturile din Romania cu Europa Occidentala.
De ce credeti ca in Ungaria, in zona de campie, se gaseste teren agricol la 2500 euro? E acelasi fenomen.
Ati uitat totusi diferenta uriasa intre dobanzile platite la credit de catre romani si francezi.Astfel ca romanului nu ii arde de cumparat pamant si isi face griji cum sa faca sa plateasca ratele bancare.