Asociatia Salvati Bucurestiul a deschis procesul de suspendare a Planului Urbanistic de Detaliu si a autorizatiei de construire a aqua land-ului pe 10 mai 2011. Tribunalul Bucuresti a decis suspendarea celor doua acte administrative pe 15 iulie, iar pe 3 noiembrie sentinta a devenit definitiva si irevocabila la Curtea de Apel Bucuresti. In luna septembrie, Salvati Bucurestiul a cerut si anularea actelor in baza carora se putea construi parcul acvatic. Primul termen al procesului se va judeca pe 6 iunie 2012.
Planul Urbanistic de Detaliu prin care s-a aprobat construirea aqua-parcului a fost aprobat in august 2009 de Consiliul local sector 4. In martie 2011, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone a semnat autorizatia de construire pentru edificarea parcului acvatic.
Potrivit Asociatiei Salvati Bucurestiul, Planul Urbanistic de Detaliu si autorizatia de construire contin numeroase ilegalitati, cele mai importante fiind:
- Cele doua acte schimba destinatia de spatiu verde pentru alte functiuni (restaurante, parcari etc.)
- Acordul de mediu s-a emis cu conditia obtinerii avizului de defrisare, aviz pe care beneficiarul nu l-a obtinut pana in acest moment.
In luna aprilie 2009, Administratia Lacuri Parcuri si Agrement, structura din subordinea Primariei Capitalei s-a asociat cu firma Blue Ciel, printr-un contract de parteneriat public privat, punand la dispozitia acesteia din urma o suprafata de circa 53.000 mp din Parcul Tineretului pentru construirea unui parc acvatic. Contractul de asociere s-a facut fara aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, obligatorie atunci cand vine vorba de concesionarea domeniului public. In luna aprilie 2011, firma Blue Ciel a inceput lucrarile de construire a aqua land-ului, cu cateva zile inainte de Pasti, fiind taiati ilegal zeci de arbori care stateau in calea ridicarii constructiei.
Dupa taiarea arborilor, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca a anulat contractul cu firma Blue Ciel. HotNews.ro a demonstrat ca contractul este in vigoare, in ciuda declaratiilor facute de edilul sef.
Link-uri
http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-8586463-inceput-defrisarile-pentru-aqualand-din-parcul-tineretului.htm
http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-9493704-autorizatia-construire-pentru-aqua-land-din-parcul-tineretului-fost-suspendata.htm
P.S. ce se mai aude cu transformarea bucurestiului intr-un mare complex balnear, asa cum proorocea madam udrea acum cativa ani?
Legat de al doilea punct din comentariul dvs, da, si eu sunt de acord cu un complex termal la Bucuresti... considera ca alte investii sunt mult mai importante... de exemplu: catedrala mantuirii neamului.
Sa faca alei, sa puna lumini samd...
banuiesc ca comisionul primarului a fost destul de substantial...
Nu sunt de acord cu niciun parteneriat public privat prin care mie ca bucurestean sa mi se restrictioneze accestul intr-un parc in orice fel. Parcurile ar trebui sa ramana verzi si publice, sa apartina comunitatii.
Felicitari celor de la asociatie!
Adrian
Problema este alta.
Primul termen de judecata este peste 8 luni. Ce semnale da treaba asta investitorilor, fie ei de buna sa u de rea credinta ? OK, probabil ca e ilegal, dar daca nu e ? e normal sa tii blocat un proiect atat ? nu e normal sa dai un termen mai aproape ?
Adrian