"Proiectul nostru doreste o redescoperire a locului, nu o modificare a lui in termeni contemporani. Locul in sine are deja foarte multe calitati. Este unul dintre putinele spatii medievale din Romania si din Europa, pastrat in aceasta factura, lucru pe care nu l-am vazut ca pe un dezavantaj, ci ca pe un atu. De asemenea, ne-am gandit sa folosim apropierea de Piata Sfatului, care este un pic mai agitata, si sa pastram acest loc mai linistit. Ca solutie de pavare am folosit pietrisul. Rigolele se pastreaza ca atate, fiind restaurate. Nu vor avea doar functie de scurgere a apei, ci vor folosi si drept trotuare. Pavajul nu insista pe o anumita geometrie. Lasa locul sa respire, mai ales ca nu s-a facut descarcare si cercetare arheologica", a declarat pentru HotNews.ro Andrei Serbescu, reprezentantul biroului ADN.
Primarul Brasovului, George Scripcariu, spune ca lucrarile de reamenajare a spatiului din jurul Bisericii Negre vor incepe anul viitor, finantarea fiind asigurata de la bugetul local si bugetul Bisericii Evanghelice.
"Dupa ce se arhitectii vor intocmi proiectul tehnic si vor stabili costurile aferente lucrarilor de reamenajare, vom include aceasta investitie in proiectul de buget pe anul viitor. Costurile vor fi suportate in parteneriat cu Biserica Neagra. Anul viitor, aici vom avea un santier cuplat cu Piata Sfatului, pentru ca si acolo urmeaza sa se faca ample lucrari", a declarat George Scripcaru, primarul Brasovului, la anuntarea castigatorilor concursului.
Spatiul din jurul Bisericii Negre este proprietatea Bisericii Evenghelice din Brasov, concursul fiind organizat la cerea sa, in parteneriat cu Ordinul Arhitectilor din Romania, Primaria si Asociatia Salvati Centrul Istoric al Brasovului.
Criteriile de evaluare si selectie a proiectelor au fost urmatoarele:
- coerenta urbanistica a propunerii
- incadrare in contextul socio-cultural si fundamentarea istorica a solutiei propuse
- respectarea identitatii si a spiritualitatii locului
- imbunatatirea caracterului functional al zonei, calitatea spatiului social si ambiental
- sustenabilitatea solutiilor propuse / rationalitatea folosirii resurselor
- eficienta solutiilor prezentate si fezabilitatea lor
- posibilitatea etapizarii lucrarilor
- expresivitatea plastica a elementelor si a ansamblului
- ilustrarea clara a conceptului.
Juriul concursului a fost compus din urmatorii arhitecti: David Baxter - Marea Britanie, Bogdan Cristescu, Edmund Olsefszky, Florian Stanciu, Serban Sturdza, prim-preot Christian Plajer, reprezentant Biserica Evanghelica Brasov si Alexandru Stanescu, istoric. Castigatorii premiului I vor primi un premiu de 6.000 euro, iar cei de pe locul II 2.500 euro.
Si pe vremea lu Ceashca a fost o tentativa, la pachet cu amenajarea Pietei Sfatului.
Foarte buna si initiativa asta.
Insa fiindca cladirile sunt vechi si exista umezeala mare in zona, este nevoie sa se evite acoperirea cu pavaj sau cu orice material care reduce "respiratia" solului.
Altfel apare igrasie in toate casele din zona.
Sper ca arhitectii sa se fi gandit la acest mic detaliu////
niste poze din realitate
sper sa ma insel insa nu vad absolut nici o modificare in proiectul castigator e acelasi copac aceiasi stauie si pavat pe jos tot cu pietre cubice ce e asa senzational?
daca asa e ingineria din proiect eu ma retrag usurel:) fiecare intelege ce vrea din asta
atata reportaj pt ce?