La sfarsitul lunii noiembrie, la nivel national, pretul mediu pe metru patrat solicitat de proprietarii de apartamente s-a mentinut practic la un nivel similar celui din octombrie, respectiv 1.024 euro, scazand insa cu 2,4% comparativ cu noiembrie 2010, cand proprietarii solicitau 1.049 euro/mp. Datele sunt calculate de portalul imobiliare.ro, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

  • Pe orase, situatia se prezinta in felul urmator:

- In Bucuresti, pretul mediu a fost de 1.163 euro/mp, in scadere cu 1,4% fata de octombrie, dar constant fata de noiembrie 2010.

- Timisoara ramane cel mai ieftin oras pentru care exista date, pretul scazand din nou sub 800 euro (€792; -2% vs octombrie), in timp ce Cluj ramane cel mai scump oras dupa Bucuresti, cu un pret mediu de 951 euro, in scadere cu 4% fata de anul trecut, dar in crestere cu 2,8% fata de octombrie.

- In Constanta, in noiembrie, pretul mediu de 928 euro a scazut usor fata de octombrie (-0,9%), dar a ramas constant comparativ cu noiembrie 2010, iar in Brasov si Ploiesti scaderea anuala a fost de 2,9%, respectiv 6%.

Potrivit unei alte surse (anunturiparticulari.ro), preturile din Bucuresti au scazut in ultimul an cu 6% in cazul garsonierelor, cu 2,4% in cazul apartamentelor cu doua camere, si cu 5% in cazul apartamentelor cu trei camere.

O a treia sursa (indeximobiliar) arata o scadere anuala de 7% pentru garsonierele din Bucuresti, si de 6,5% pentru apartamentele cu doua si trei camere. Datele au drept baza de calcul anunturile publicate in anuntul.ro.

Cum au evoluat chiriile

In Bucuresti, datele imobiliare.ro arata ca nivelul mediu al chiriei in cazul garsonierelor a scazut in ultimul an cu 5,1%, scaderea pentru apartamentele cu doua camere fiind de 8,6%. In cazul apartamentelor cu trei camere, chiriile au scazut cu 7%.

In acelasi timp, anunturiparticulari.ro indica o scadere anuala de 4,7% a chiriilor solicitate pentru garsoniere, o scadere de 2,2% pentru apartamentele cu doua camere, si o scadere de doar 0,7% pentru apartamentele cu trei camere, iar indeximobiliar.blogspot.com arata o crestere anuala de 7% a chiriilor solicitate pentru garsoniere, o crestere de 3,9% a chiriilor pentru ap. cu doua camere, si o crestere de 3% in cazul ap. cu trei camere.

  • Timisoara si Cluj

- chiria medie solicitata pentru o garsoniera a scazut in ultimul an cu 5,3% in Timisoara, dar a crescut cu 2,1% in Cluj;

- chiria medie solicitata pentru un apartament cu doua camere a scazut cu 5,7% in Timisoara, si cu 5,3% in Cluj;

- chiria medie solicitata pentru un apartament cu trei camere a scazut cu 8,2% in Timisoara, si cu 7% in Cluj.

In Cluj, chiria lunara este mai scumpa decat in Timisoara cu 9% in cazul garsonierelor, cu 16% in cazul ap cu doua camere, si cu 33,7% (!) in cazul ap cu trei camere.

  • Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.