Desi criza economica bantuie tara iar romanii se plang ca veniturile lunare sunt foarte mici si o duc greu, dezvoltatorii imobiliari considera in continuare ca mall-urile sunt cea mai buna afacere. Dovada: miercuri, la Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei au venit pentru avizare nu mai putin de patru mall-uri de mari dimensiuni. Doua se afla la capatul bulevardului Theodor Pallady, unul pe terenul fostei fabrici Vulcan, iar ultimul in incinta fostei fabrici de bere Luther, langa Podul Basarab. Nici unul dintre ele nu a primit inca unda verde de la specialistii din Comisia Tehnica.

Foto:

Primul mall propus pe bulevardul Theodor Pallady se afla inainte de magazinele Real si Metro, la numerele 49A-51. Pe terenul in suprafata de circa 14 hectare investitorul, firma Policolor, doreste sa construiasca un centru comercial cu o inaltime de 25 de metri, respectiv 6 etaje. Proiectant este firma ARHIMUS.

Al doilea mall de pe acest bulevard se afla langa Decathlon, chiar la iesirea pe autostrada Soarelui. Pe terenul in suprafata de 14,2 hectare beneficiarii, SC Proprietati SA, SC Paladium Building SA si SC Valm Arini SA, doresc sa construiasca doua centre comerciale, unul cu suprafata desfasurata de circa 125.000 mp si celalalt de 130.000 mp si un turn de 25 etaje. Proiectant este firma Alter Ego Concept.

Al treilea mall discutat miercuri la Comisia Tehnica de Urbanism se afla in incinta fostei fabrici Vulcan, in sectorul 5 al Capitalei, pe strada Mihail Sebastian, nr. 88. Investitorul, firma Balkan Petroleum, doreste sa construiasca pe terenul de 7,7 ha un centru comercial cu o suprafata construita la sol de circa 35.000 mp si o cladire de locuinte de 14 etaje. In premiera pentru Romania, pe acoperisul mall-ului beneficiarul doreste sa amenajeze terenuri de sport si spatii verzi. Pentru centrul comercial va fi construita o parcare de 1.200 de locuri. Proiectantul este firma Arhis Design.

Al patrulea mall discutat la Comisia Tehnica de Urbanism se afla in incinta fostei fabrici de bere Luther, pe strada Orhideelor, nr. 46, langa Pasajul Basarab. Pe terenul in suprafata de circa 2,7 ha, beneficiarul, firma Heineken, vrea sa construiasca un spatiu comercial cu trei nivele, insumand o suprafata desfasurata de circa 24.000 mp. Langa mall s-a mai propus amplasarea a doua cladiri de birouri de 15 etaje, doua cu trei etaje si doua cu un etaj. Cele trei cladiri monument istoric care au mai ramas din fosta fabrica de Bere Luther sunt pastrate si amenajate ca birouri. De asemenea, pe terenul dobandit de Primaria Capitalei prin expropriere pentru Pasajul Basarab se propune construirea a cinci cladiri de birouri: un bloc de 15 etaje, doua de 2 etaje, unul de 3 etaje si unul cu un singur etaj. Toate acestea au functiunea de administratie publica. Proiectant este firma MINA- M-COM.

Initial, investitorii vroiau sa construiasca pe acest teren patru turnuri de birouri, insa au renuntat la idee in favoarea centrului comercial, considerand ca este o afacere mai fezabila.