Stefan Minovici, descendentul familiei Minovici, a dat in judecata Primaria Capitalei pentru a recupera Muzeul de Arta Populara "Nicolae Minovici", proprietate pe care stramosul sau, doctorul Nicolae Minovici a donat-o municipalitatii in 1937. Stefan Minovici sustine ca Primaria Capitalei a aprobat construirea unei sali de conferinte cu locuri de parcare in gradina interioara, iar muzeul sta inchis, cladirea fiind in paragina, fapte care incalca clauzele prevazute in actul de donatie.

Vila Minovici, sediul Muzeului Nicolae MinoviciFoto: Hotnews

Vila Minovici este in Bucuresti, linga Gara Baneasa, peste drum de Fintina Miorita.

In iulie 2011, Primaria Capitalei a primit 5,4 milioane de euro fonduri europene perntru restaurare. Din cauza acestui litigiu, contractul de finantare, derulat prin Ministerul Dezvoltarii, a fost suspendat. Terenul pe care se afla muzeul, circa 14.000 mp, este unul dintre cele mai scumpe si mai ravnite terenuri din oras.

"Am dat in judecata Primaria Capitalei in noiembrie 2011 si doresc sa preiau custodia muzeului si sa-l readuc la gloria de altadata, deoarece aceasta institutie incalca prevederile si conditiile actului de donatie prin care a preluat de la Nicolae Minovici custodia asupra cladirii si terenului aferent acesteia. Reclamatia se refera la faptul ca, in prezent, pe terenul Vilei Minovici din Baneasa - cunoscuta sub denumirea de Muzeul de Arta Populara "Dr. N. Minovici" - se afla in derulare activitati pentru constructia unui centru de restaurare, a unui depozit, a unei sali de conferinte de 100 de locuri, precum si a unei parcari de 16 locuri. De asemenea, din cele circa 5.000 de obiecte de arta donate in 1936, au mai ramas doar 1.000, restul fiind declarate casate. Obiectele de arta se restaureaza, nu se caseaza. In plus, Primaria a instrainat 4.000 mp din gradina muzeului. In actul de donatie se stipuleaza ca vila va servi pentru totdeauna ca muzeu de arta nationala sub denumirea "Muzeul de Arta Nationala Prof. Dr. Nicolae Minovici", ca obiectele aflate in interiorul acesteia nu pot fi instrainate si ca gradina si ferma vor ramane in permanenta destinate culturii pomilor, plantelor si cresterii pasarilor fara a li se putea schimba destinatia sau reduce suprafata", a declarat Stefan Minovici.

De asemenea, Stefan Minovici acuza ca Asociatia Prietenii Muzeelor Minovici ar fi strans bani din donatii in numele muzeului, insa aceste sume nu ar fi ajuns la muzeu.

Primaria Capitalei sustine ca afirmatiile facute de descendentul familiei Minovici sunt mincinoase: "Domnul Stefan Minovici a formulat o cerere de chemare in judecata, inregistrata la Tribunalul Bucuresti, solicitand revocarea actului de donatie din 1937. Primaria Municipiului Bucuresti mentioneaza ca aspectele invocate in cuprinsul acestei cereri, precum si informatiile vehiculate de mostenitori in presa sunt lipsite de veridicitate si temei. Muzeul Nicolae Minovici functioneaza si in prezent cu aceasta destinatie, proiectul aflat in derulare vizand exclusiv reabilitarea si consolidarea acestui monument, precum si punerea in valoare a potentialului sau cultural si turistic. Avem convingerea si increderea ca instantele de judecata, analizand informatiile si documentele pe care urmeaza se le punem la dispozitie, vor respinge aceste solicitari lipsite de fundament si, in concordanta cu intentia donatorului, vor mentine acest monument in patrimoniul public".

Vila Minovici

Vila Minovici

Foto: Hotnews

Potrivit unei Hotarari de Consiliu General adoptata in 2009 pentru aprobarea indicatorilor tehnico economici pentru "reabilitarea si consolidarea muzeului", Primaria Capitalei intentioneaza sa restaureze gradina si corpurile existente ale muzeului si sa construiasca un punct de informare (cu casa de bilete, grupuri sanitare, camera tehnica si o sala multifunctionala) de 251 mp, in subteran, pentru a nu afecta imaginea ansamblului, si o parcare cu o suprafata de 210 mp in curtea muzeului. Acest lucru este confirmat si de autorizatia de construire eliberata de institutie, in 2011, avand la baza un aviz favorabil de la Ministerul Culturii. Pentru proiectul de restaurare si construire a punctului de informare, Primaria Capitalei a depus in 2009, la Ministerul Dezvoltarii, cerere de finantare din fonduri europene nerambursabile. In 2011 cererea a fost acceptata si s-a semnat contractul de finantare in valoare de circa 5,5 milioane de euro. Datorita acestui litigiu, Ministerul Dezvoltarii a sistat in acest moment finantarea. Cladirea muzeului se afla intr-o stare avansata de degradare necesitand cat mai repede lucrari de restaurare.

Din 1998, cand a reintrat in administrarea Primariei Capitalei, pana in 2008, municipalitatea nu a putut investi in consolidarea muzeului deoarece, potrivit informatiilor de pe site-ul institutiei, pentru aceasta adresa au fost mai multe cererei de revendicare care au trebuit solutionate.

Referitor la casarea celor 4000 de obiecte de arta, Ionel Ionita, directorul Muzeului de Istorie al Municipiului Bucuresti (aflat in administrarea Primariei Capitalei) de care apartine muzeul Nicolae Minovici, declara ca este o aberatie: "Nu cunosc asa ceva. Se poate vedea clar ce obiecte au disparut comparand inventarul din 1937 cu cel din 2011. Mi se pare o aberatie sa spuna cineva ca obiectele de arta au fost casate. Muzeul a fost deschis din 1998 cand a reintrat in administrarea municipalitatii pana in 2011 cand au inceput pregatirile pentru restaurare".

Si Asociatia Prietenii Muzeelor Minovici neaga afirmatiile facute de Stefan Minovici: "Rolul unei asociatii de tip "Prieteni ai.." este sa dea viata acelui monument, muzeu sau loc, prin atragerea publicului, crearea constiintei importantei si frumusetii locului. Exista astfel de grupuri create pe langa toate marile muzee ale lumii. In linie cu mentiunile de mai sus, Asociatia Prietenii Muzeelor Minovici a dezvoltat si implementat evenimente de PR - Nopti de Sanziene si Dimineti de Toamna - in livada de la Minovici menite sa atraga atentia publicului larg asupra Muzeelor Minovici si asupra mostenirii sociale si culturale lasate noua tuturor de aceasta familie de intelectuali. In fiecare an, la evenimentele Asociatiei au performat nume mari ale scenei romanesti, fie ca vorbim de muzica, dans sau teatru. De aceea, de la an la an, notorietatea celor doua evenimente a crescut iar livada de la Minovici a devenit punct de reper pentru mii de bucuresteni. Mentionam ca evenimentele au fost organizate in fiecare an de voluntari iar intrarea a fost libera".

Asociatia Prietenii Muzeelor Minovici declara ca din 2005, de la infiintare, pana in prezent a ajutat cele doua muzee Minovici (n.r.- Muzeul de Arta Populara N Minovici si Muzeul de Arta Veche Apuseana) in mai multe randuri:

- a finantat proiectul de consolidare a Muzeului de Arta Populara N. Minovici;

- a realizat sistemul de iluminare exterioara a Muzeului de Arta Populara N. Minovici;

- a inlocuit centrala şi sistemul de încalzire aparţinând Muzeului de Arta Veche Apuseana

- a restaurarat obiecte de mobilier aparţinand Muzeului de Arta Veche Apuseana la atelierele Muzeului Brukenthal

- a amenajat anual gradinile care aparţin celor doua muzee;

- concertul pro-bono al celebrei pianiste Elisabeth Leonskaja, cel mai recent eveniment organizat de Asociatie, a facut posibila strangerea de fonduri pentru repararea acoperisului Muzeului de Arta Veche Apuseana. Asociatia a transferat in contul Academiei Romane (administratorul acestui muzeu) 30,000 pentru acest proiect.

Cine este Stefan Minovici

Stefan Minovici este un om de afaceri romano-american si descendentul familiei Minovici. Potrivit wall-stret.ro, Stefan Minovici este fondatorul si presedintele MIC&Associates, companie americana specializata in lobby si relatii publice, marketing si business development. In Romania, este actionar la Minovici Medical Development, companie afiliata cu MIC&Associates, la sfarsitul anului trecut deschizand in Romania o clinica medicala- Minovici Medical Center- pe strada Viitorului, nr.40. Investitia s-a ridicat la 2 milioane de euro. Compania are in plan, in urmatorii patru ani, sa deschida si un spital universitar, investitie estimata la circa 300 de milioane de euro.

Numele lui Stefan Minovici apare si in documentele Wikileaks, in telegramele adresate Departamentului de Stat de Ambasada SUA la Bucuresti. Numele societatii MIC&Associates a fost invocat in calitate de broker pentru concernul american Rayteon, comerciant de armament.

Cine este Asociatia Prietenii Muzeelor Minovici

Asociatia Prietenii Muzeelor Minovici, potrivit informatiilor de pe site,este o organizaţie non profit creată în 2005 la iniţiativa unui grup de iubitori de artă şi cultură, după modelul altor asociaţii existente în lume. Misiunea acesteia este de promova si valoriza mostenirea culturala a familiei Minovici. Membrii comitetului director sunt: Georgiana Pogonaru - preşedinte, Catrinel Ghetea - vicepreşedinte, Gabriel Paslaru - vicepreşendinte, Laura Grunberg - secretar, Smaranda Lalescu - trezorerier, Grigore Arsene - vicetrezorerier, Lucia Urdareanu - membru, Màriuca Talpes - membru.

Istoria muzeului

Cladirea Muzeului de Arta Populara "Dr. Nicolae Minovici" a fost construita intre anii 1904-1905 la cerea doctorului Nicolae Minovici. Imobilul a fost realizat in stil neo romanesc, dupa planurile arhitectul Cristofi Cerchez. "Astfel a fost ridicata "prima casa in stil popular romanesc", la bariera de nord a oraşului. Cladirea are un istoric bogat, iar situaţia ei actuala nu este cu nimic schimbata faţa de primii ani de existenţa. Din acest punct de vedere, mai ales muzeistic, este un sit aproape unic în Bucureşti", scrie pe site-ul Asociatia Prietenii Muzeelor Monovici.

Vila Minovici a fost special construita pentru a adaposti colectia de arta populara a doctorului Nicolae Minovici, fiind primul muzeu de acest fel din Bucuresti. Muzeul Taranului Roman a fost finalizat abia in 1941.

"In anul 1937 Nicolae Minovici si-a donat colecţia, impreuna cu proprietatea aferenta, în suprafaţa totala de 13.878 mp, Comunei Bucureştilor. Potrivit actului de donaţie, vila urma sa fie "pentru totdeauna" un muzeu de arta naţionala cu denumirea "Muzeul de Arta Populara Prof. Dr. Nicolae Minovici". Actul de donaţie a fost autentificat de Tribunalul Ilfov prin procesul verbal nr. 26.471 din 17 iulie 1937", scrie pe site-ul Asociatiei Prietenii Muzeelor Minovici.

Dr. Nicolae Minovici a murit în 1941. Nepotul sau, ing. Dumitru Minovici, a preluat conducerea muzeului. Acesta va ridica între 1939 si 1942 actualul muzeu de Arta Feudala Occidentala, pe care l-a donat în 1945 Academiei Române. In 1978 muzeul a fost inchis si redeschis în 1985. In 1990 a fost din nou inchis si asa a ramas pana in zile noastre. In timpul regimului comunist si imediat dupa, muzeul a fost plimbat de la o institutie la alta. In 1998 s-a reintors in administrarea Primariei Capitalei. Cititi istoria completa a muzeului aici.

Nicolae Minovici a fost medic legist si profesor universitar roman, fratele medicului legist Mina Minovici si al chimistului Stefan Minovici. In 1934, Nicolae Minovici a fost ales primarul comunei Baneasa, azi cartierul Baneasa din Bucuresti.