Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, cere Primariei Capitalei si Prefecturii sa actioneze "urgent si energic" pentru stoparea actelor de vandalism care se petrec la Hala Matache, cladire monument istoric. De circa un an si jumatate, de cand au inceput lucrarile la diametrala Buzesti-Berzei-Uranus, comerciantii care isi desfasurau activitatea in hala au fost mutati, iar cladirea este distrusa zilnic de hotii de fier vechi. Hala se afla in grija Primariei Capitalei, iar aceasta institutie ar trebui sa asigure protectia monumentului.

Foto:
  • FOTOGALERIE Vezi cum s-a degradat in ultimul an Hala Matache

Primaria Capitalei sustine ca, de la momentul sistarii lucrarilor, pe tronsonul pe care se afla Hala, a luat in sistem de urgenta masuri de conservare si protejare a monumentului istoric de categoria B, constientizand importanta acestuia.

"A fost inchis perimetrul, au fost construite grilaje in scopul prevenirii actelor de vandalism, s-a acoperit constructia cu materiale de calitate pentru a preveni infiltratiile de ape meteorice, s-au scos scarile de acces catre acoperis si s-au asigurat patrule ale Politiei Locale. Consideram ca faptele care tin de violarea proprietatii, semnalate de ministrul Kelemen Hunor, sunt de natura penala si este de competenta si datoria organelor statului abilitate in acest sens sa actioneze pentru stoparea lor. In acest sens, Primaria Municipiului Bucuresti ofera intregul sau suport", se arata intr-un comunicat al Primariei Capitalei. Mai mult, reprezentantii Primariei Capitalei sustin ca in perioda imediat urmatoare vor solicita Consiliului General al Municipiului Bucuresti sa aloce fonduri pentru conservarea monumentului.

Hala Matache se afla pe tronsonul Diametralei Buzesti-Berzei Uranus si, conform planurilor initiale aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, trebuia demolata pentru a face loc noului bulevard. In urma protestelor societatii civile, in vara anului trecut, Primaria Capitalei a decis sa pastreze cladirea si sa o conserve pe actuala locatie. "In acest moment se poarta discutii pentru identificarea solutiei optime pentru aceasta cladire", sustin reprezentantii municipalitatii.​