FOTOGALERIE Cum se poate transforma un apartament de 200.000 euro, din centrul Capitalei, intr-un cosmar

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 27 februarie 2012, 19:18 Economie | Imobiliar


Zborului colt cu Mantuleasa_3
Foto: Hotnews
In 2006, familia Baran a cumparat un apartament cu patru camere, la intersectia strazii Mantuleasa cu Zborului, intr-o cladire de trei etaje, construita in stil neoromanesc, in perioada interbelica. Aceasta zona este una dintre cele mai frumoase si misterioase din Bucurestiul vechi. Aici se petrece o parte din actiunea faimoaselor nuvelele fantastice "La tiganici" si "Pe strada Mantuleasa" scrise de Mircea Eliade.

Inceputul
FOTOGALERIE Vezi cum s-a transformat apartamentul de 200.000 euro intr-un cosmar
In 2006, apartamentul, cu tot cu reamenajare, a costat circa 200.000 de euro. Desi era un pret piperat, fiind perioada de boom imobiliar, tanara familie a decis pe loc sa-l cumpere: "De cand am fost cu agentul imobiliar la prima vizionare, m-am indragostit de acest apartament. Fiind la ultimul etaj al cladirii, prin fereastra de la living se vedea o imagine superba a Bucurestiului vechi si apusul soarelui. Pe vremea cand a fost facuta cladirea, arhitectii stiau mai multa meserie decat in zilele noastre. Apartamentul a fost proiectat in asa fel incat sa capteze lumina in toate momentele zilei. In prima noapte cand am dormit in aceasta casa si m-am trezit dimineata, pe fereastra de la dormitor, se vedea rasaritul soarelui. Stateam in pat si era ca si cum ne-am fi uitat la un ecran urias cu rasaritul soarelui. O imagine de vis", povesteste Raluca Baran.

Si totul a fost bine, cu rasarituri si apusuri de vis, pana in 2009. "Pe terenul de langa noi erau doua case boieresti. Intai am vazut cum oamenii care fura fier vechi le-au devastat si le-au distrus ornamentele. Apoi, intr-o zi, in 2009, au venit buldozerele si le-a demolat, iar terenul a ramas in paragina, fara gard. Veneau oamenii si aruncau gunoiul acolo. In scurt timp locul devenise un focar de infectie. Am facut sesizari la Directia de Sanatate Publica si la Primaria sector 3 sa vina sa faca ceva fiindca nu se putea sta din cauza mizeriei. La inceputul anului 2010, cand am vazut ca au venit buldozerele sa niveleze terenul, ne-am bucurat foarte tare fiindca ne gandeam ca in sfarsit am scapat de focarul de infectie. Numai ca, la cateva zile, pe gardul proaspat pus, a aparut un panou de santier pe care scria ca langa noi se va face o cladire de sapte etaje, la
inaltimea casei noastre", isi continua povestea Raluca.

Lupta cu birocratia
Si asa a inceput cosmarul. "Cum mi s-a parut suspect ca o cladire de sapte etaje sa ajunga, potrivit imaginii de pe panou, la inaltimea casei noastre, care are doar trei etaje, m-am dus la Primaria Sectorului 3 sa ma interesez ce se va construi, de fapt, langa noi. Doamnele de acolo, de la Urbanism, ma cunosteau pentru ca m-am dus de mai multe ori sa ma interesez cum sa refacem fatada cladirii. Initial mi-au spus ca nu gasesc dosarul. Le-am spus ca este dreptul meu sa-l vad si dupa o conversatie lunga l-au scos de sub birou si mi l-au aratat, dar mi-au indicat ca am voie sa-l consult doar in acel birou si nu pot sa-l copiez. Cand am vazut ce urmeaza sa se construiasca langa noi nu mi-a venit sa cred", spune Raluca Baran.

"Cladirea era mult mai inalta decat casa noastra si se revarsa pe tot terenul. Fiindca era lipita de casa noastra, iar arhitectul nu a lasat loc pentru luminator, unde noi aveam prevazut un astfel de element, ramaneam fara lumina la living si la bucatarie. De asemnea, acoperisul nostru ar fi trebuit sa treaca prin casa lor. Deoarece cladirea noastra era o cladire neoromaneasca, acoperisul este mai mare decat casa, iar noua cladire nu se putea lipi de casa noastra. Asta ca sa nu mai vorbesc de uratenia noi constructii. Noi nu ne-am mutat pe Mantuleasa ca sa vedem asa ceva. Ne-am mutat acolo pentru cladirile vechi, pentru atmosfera din zona. Asa am inceput sa ma interesez la avocati si arhitecti daca este legal sau nu sa se intample asa ceva. La momentul respectiv nu stiam nimic despre legislatia de urbanism. Intre timp constructia noii cladiri a inceput", isi aminteste aceasta.

La tribunal
Pe 1 aprilie 2010, familia Baran a cerut suspendarea Autorizatiei de construire laTribunalul Bucucuresti, ca sa se opreasca lucrarile, pana cand intr-un alt proces instanta avea sa se pronunte asupra legalitatii actului administrativ. Pe 27 aprilie 2010, Tribunalul le-a respins cererea. Pe 19 august 2010 Curtea de Apel Bucuresti a facut definitiva si irevocabila sentinta Tribunalului. Lucrarile la constructia noua au continuat desi familia Baran era convinsa ca Primaria sectorului 3 a comis un abuz atunci cand a autorizat aceasta constructie. Dosarul de anulare a Autorizatiei de construire si a Planului Urbanistic de Detaliu a fost depus la Tribunalul Bucuresti pe 26 iunie 2010. Tribunalul a decis anularea celor doua acte administrative in februarie 2011. Sentinta a devenit definitiva si irevocabila pe 30 ianuarie 2012.

Lista de ilegalitati
HotNews.ro a scris pe 1 iulie 2010 despre acest caz. Atunci, arhitectul sef al sectorului 3, Stefan Dumitrascu a declarat ca nu este nimic in neregula cu autorizatia pe care a semnat-o: "Cladirea noua are o inaltime echivalenta cu cladirea vecina de care se lipeste la calcan. Constructia veche are calcan, ceea ce ii garanteaza proprietarului parcelei vecine dreptul la construire. Calcanul arata ca alaturi a fost o alta constructie, care a cazut la bombardament. Intre cele doua constructii era curtea de lumina, care va ramane si acum. Vecinilor nu le convine ca se construieste, dar cand traiesti in oras si ai un teren liber alaturi, asta e. Stiu ca s-au adresat instantei, dar au pierdut. Am doua sentinte care spun ca autorizatia de construire respecta toate legile din tara romaneasca".

Asta in ciuda faptului ca Primaria Capitalei a spus inca de atunci ca Planul Urbanistic de Detaliu in baza caruia s-a eliberat Autorizatia de construire este ilegal: "Din verificarea documentatiei prezentate s-a constatat ca PUD str. Zborului, nr. 11 a fost aprobat cu nerespectarea Legii 350/ 2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismului, cu modificarile si completarile ulterioare, mai ales a articolului 32 ce prevede in mod expres ca "prin Planul Urbanistic de Detaliu se stabilesc reglementari noi numai cu privire la distantele laterale si posterioare ale parcelei". Or, pentru reglementari noi cu privire la functiunea zonei, inaltimea maxim admisa, coeficientul de utilizare al terenului, coeficientul de ocupare al terenului (...), acestea se vor stabili prin Plan Urbanistic Zonal. Avand in vedere cele de mai sus, ne-am adresat Prefectului Municipiului Bucuresti si Inspectoratului de Stat in Constructii pentru a analiza situatia prezentata si a face demersurile in vederea anularii PUD-ului".

Cu alte cuvinte, Consiliul local si Primaria sectorului 3 aveau voie sa aprobe doar distantele la care va fi amplasat blocul nou fata de cladirile vecine. In schimb, institutia a incalcat Regulamentul de Zone protejate si a aprobat modificarea inaltimii cladirii de la 16 la 32 metri, a Coeficientului de Ocupare al Terenului de la 65 la 78 la suta, iar a Coeficientul de Utilizare a terenului de la doi la aproape 8. Or, conform Legii urbanismului, indicatorii urbanistici prevazuti de Regulamentul de Zone Protejate puteau fi modificati doar de Consiliul General al Municipiului Bucuresti printr-un Plan Urbanistic Zonal.

Zile de cosmar

Pana ca instanta sa faca dreptate si sa anuleze cele doua acte administrative, dupa doi ani de procese, viata familiei Baran s-a transformat intr-un cosmar. "Faptul ca instanta nu ne-a dat dreptate cand am cerut oprirea lucrarilor ne-a demoralizat. Mai ales ca a trebuit sa platim 1.000 de euro cheltuieli de judecata cand am pierdut primul proces. Doamna Jurita Voislava, proprietara cladirii care se ridica langa noi, a incercat sa ne intimideze spunand ca tot noi am avea acoperisul casei pe proprietatea ei. Dar nu am renuntat si am mers mai departe cu procseul de anulare a autorizatiei de construire si a PUD-ului. Intre timp constructia de langa noi crestea, eu eram insarcinata cu al doilea copil, iar fiindca muncitorii lucrau zi si noapte, ilegal, nu ma puteam odihni aproape deloc. La asta se aduga si frustrarea cauzata de faptul ca lucrurile acestea se intamplau desi noi stiam ca sunt ilegale. Pana la urma am luat decizia de ne muta cu chirie in alta parte deoarece nu mai puteam suporta. Viata noastra devenise un cosmar. Am aflat ca am castigat procesul si instanta a anulat PUD-ul si autorizatia de construire exact in ziua in care domnul Adrian Nastase a fost condamnat. Ne-am bucurat foarte mult ca s-a facut dreptate in ambele cazuri".

Deontologie profesionala
In timpul celor doi ani de procese, familia Baran a facut plangere si la organizatiile profesionale, Ordinul Arhitectilor si Registrul Urbanistilor din Romania, pentru a sesiza "compromisurile" facute de urbanistul care a realizat Planul Urbanistic de Detaliu, Nicolae Dinu, si de arhitecta care a facut proiectul casei, Silvia Costescu. Ordinul Arhitectilor a considerat ca tot ce a facut Silvia Costescu cand a proiectat casa pe care o vedeti in imagini, este deontologic si a respins sesizarea facuta de familia Baran. Registrul Urbanistilor din Romania i-a suspendat urbanistului Nicolae Dinu dreptul de semnatura pentru 6 luni deorece "documentatia este necorespunzatoare din punct de vedere tehnic, (...) iar domnul Nicolae Dinu are lacune grave cu privire la legislatia in vigoare din domeniul urbanismului, cunoasterea acesteia fiind o obligatie a specialistilor cu drept de semnatura".

Finalul
Pasul urmator ar fi ca familia Baran sa ceara in instanta, in al treilea proces, demolarea constructiei ridicate ilegal. "Vreau ca cine a semnat aceasta autorizatie de construire sa raspunda. Vom face plangeri penale si vom sesiza peste tot acest abuz. Dincolo de partea morala, acesti oameni, prin decizia lor, ne-au adus prejudicii materiale, luandu-ne lumina din locuinta, stricandu-ne acoperisul casei si scazandu-ne pretul partamentului. Cei care au semnat autorizatia de construire sunt niste functionari publici, platiti din banii nostri. Domnul Dumitrascu, arhitectul sef al sectorului 3, a tratat diferit doi cetateni din sectorul 3. Pe doamna Jurita Voislava a favorizat-o pentru ca i-a dat voie sa construiasca mai mult decat legea ii permitea, pe noi ne-a defavorizat. Vrem sa ne recuperam prejudiciile materiale cauzate de ridicarea acestei constructii si daca se poate, sa fie demolata fiindca a fost ridicata ilegal si strica imaginea uneia dintre cele mai frumoase strazi din Bucuresti. Sper ca si altii ca noi sa aiba curajul sa mearga mai departe si sa aiba castig de cauza. Sper ca intr-o zi cei care au datoria de a aviza sau nu aparitia unor cladiri noi in Bucuresti sa fie competenti, cinstiti si corecti. Sper ca intr-o zi o sa iasa la lumina Bucurestiul frumos, ingropat acum (pe rand, sau simultan, dupa caz, sezon, interese) sub bannere, mesh-uri publicitare, cladiri noi hidoase, munti de zapada murdara si asa mai departe" si-a incheiat Raluca Baran povestea.
Asteptam continuarea....


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

36346 vizualizari

 • +40 (48 voturi)    
  Arhitectii... (Luni, 27 februarie 2012, 19:44)

  Bruno [anonim]

  Arhitectii sunt organizati intr-o casta puternica si sugruma activitatea constructiilor.
  Ei se considera varful lantului trofic, ceilalti din domeniu fiind considerati servitorii lor (inginerii constructori).
  Contra unor sume bune arhitectii pot rezolva orice problema.
  • -32 (40 voturi)    
   a (Luni, 27 februarie 2012, 20:14)

   Gebeleizis [anonim] i-a raspuns lui Bruno

   Bati campii.
   • +13 (13 voturi)    
    casta arhitectilor exista (Marţi, 28 februarie 2012, 9:03)

    gh [anonim] i-a raspuns lui Gebeleizis

    ca absolvent de arhitectura, nu te poti angaja in domeniu pt. a-ti face stagiatura decat daca dai spaga sau vii cu bani de acasa timp de doi ani, ceva aproape identic la la cabinetele notariale si de avocatura, unde spaga a ajuns la 5000 eoro.
    • +2 (2 voturi)    
     despre stagiu oar (Marţi, 28 februarie 2012, 20:17)

     Eugen Banuta [anonim] i-a raspuns lui gh

     vorbiti aiurea. eu am angajat studenti pt stagiu de la care nu am pretins niciun ban, ba mai mult, am si platit salarii.
     • +2 (2 voturi)    
      Bravo Eugen (Marţi, 28 februarie 2012, 22:28)

      VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Eugen Banuta

      Nu as generaliza cu arhitectii. Asta e la fel ca generalizarile legate de doctori si profesori.

      Sunt unii (minoritate) in general mai in varsta (vechea garda, secu, etc) care se baga la blocuri, viloaie, orasele, misculatii, rezolva orice oricand, nu e o prob pt ei sa obtina o autorizatie.

      Cunosc insa multi tineri arhitecti si pot spune ca majoritatea sunt seriosi in ce fac - dar nu prea fac arhitectura. Mai stiu si cei care fac arhitectura dar la nivel mic, caci e foarte bine cunoscut ca trebuie sa fii din sistem (care oare?) ca sa ajungi sa darami cladiri istorice din Bucuresti si sa ridici niste cutii penibile in locul lor.

      Problema insa e intradevar mare, si arhitectii (cei din instituriile statului) ar trebui sa raspunda cand dau aviz si cand asista pasiv la demolarea patrimoniului. Personal am obosit sa ma lamentez si sa ma consum, asta este, Bucurestiul este al sobolanilor umani.

      Ce putem face? Sa ii lasam intre ei, sa plecam toti. Eu m-am nascut in Bucuresti si am plecat de acolo. Cand/daca o sa ma intorc in tara, sigur nu o voi face in Bucuresti. Pacat insa de parintii nostri, unii dintre ei chiar nu merita asa ceva.
  • +14 (28 voturi)    
   Asa e in toate domeniile (Luni, 27 februarie 2012, 20:38)

   ioana [anonim] i-a raspuns lui Bruno

   Stai linistit. In toate domeniile exista oameni care nu isi fac treaba si rezolva "orice problema". De ce? Pentru ca totul e corupt in Romania. Nu se respecta legile si nimeni nu e tras la raspundere.
  • +12 (22 voturi)    
   nu-i asa... (Luni, 27 februarie 2012, 21:56)

   skepsis [anonim] i-a raspuns lui Bruno

   Arhitectii fac ceea ce Primaria permite (adica functionarul care aproba). Asa ca vinovatul nu e arhitectul...problema aici e pur romaneasca - e vorba de vina celor care semneaza niste nemernicii intr-un mandat, pentru care iau spagi grele, dupa care pleaca de pe post dupa alegeri si in urma lor ar trebui sa raspunda Statul...adica noi toti. Nu exista legea responsabilitatii decizionala in Romania. De aceea se intampla toate aberatiile la noi pentru care nu raspunde nimeni.
   • +12 (14 voturi)    
    Japite (Luni, 27 februarie 2012, 23:25)

    Orasanu [anonim] i-a raspuns lui skepsis

    Romania e plina de japite! Din pacate sunt acolo unde n-ar trebui sa fie. Asa ca de la legile trecute prin parlament, guvern etc.. pana la ultimele smenuieli de oriunde sansa noastra pentru normalitate e mica. Lipsa de profesionalism aroganta nesimtita a multor arhitecti a transformat romania in ultimii 60 ani (nu numai astia din urma) intr-o uriasa mahala fara sfarsit. Si cand te gandesti ca multi din ei vor sa fie considerati oameni de cultura Poate niste mediocri manelisti.
   • +5 (5 voturi)    
    serios? (Marţi, 28 februarie 2012, 7:20)

    Gigel [anonim] i-a raspuns lui skepsis

    Am mai auzit scuza asta. Da, clientul dicteaza, dar cand stii ca ti se cere sa faci o mica porcarie, mai bine ai un pic de coloana vertebrala si spui pas.

    Si sa nu uitam ca in general avizele pt astfel de cladiri sunt date tot de niste... arhitecti.

    Din pacate, am avut de a face cu arhitecti care dadeau avize. Cum am avut de a face si cu multi functionari de stat, din diverse institutii.
    Dar de japite mai ordinare ca acesti arhitecti, marturisesc ca nu am dat..
   • -1 (1 vot)    
    e chiar asa (Marţi, 28 februarie 2012, 8:52)

    Florin [anonim] i-a raspuns lui skepsis

    pt ei, inca din 1991 s-a creat in primarie/ consiliu judetean functia de arhitect sef. Ma refer la L50. Si-au completat titlul facultatii cu termenul urbanism (facultatea de arhitectura si urbanism Ion Mincu), au inventat notiunea de drept de semnatura, etc.
   • +5 (5 voturi)    
    Ba nu! (Marţi, 28 februarie 2012, 9:28)

    A. Crunt [anonim] i-a raspuns lui skepsis

    Ba nu! Au şi arhitecţii responsabilitatea lor. Există "deontologie profesională" - ca în cazul oricărei meserii.
    Decizia Ordinului Arhitecţilor de care se vorbeşte în articol este o ruşine.
  • -6 (10 voturi)    
   Hmmm (Marţi, 28 februarie 2012, 7:08)

   MRSmrs [utilizator] i-a raspuns lui Bruno

   =Am aflat ca am castigat procesul si instanta a anulat PUD-ul si autorizatia de construire exact in ziua in care domnul Adrian Nastase a fost condamnat. Ne-am bucurat foarte mult ca s-a facut dreptate in ambele cazuri".=
   Cat fariseism...sau este o adaugire a politicienilor care lucreaza la HotNews?
   Sa inteleg ca primarul general si cel de sector era Nastase si de aceea s-a bucurat cucoana ca a fost arestat?!
   De ce nu-i critica pe primari?
   Ca fac parte din partidul preferat?
   • +2 (6 voturi)    
    ass h (Marţi, 28 februarie 2012, 10:14)

    Gg [anonim] i-a raspuns lui MRSmrs

    Si de ce sa nu se bucure ca a fost condamnat Nastase?Nu-i dai tu voie?Sau cine nu e cu tine e impotriva voastra?Femeia a exprimat sentimentele proprii, nu stia ca trebuie sa te multumeasca pe tine , sa critice PDL-ul si sa-i cante un cantec de leagan lui Crin, parfumu' cel mai fin.
  • +1 (1 vot)    
   '''' (Marţi, 28 februarie 2012, 15:50)

   arhitectu' [anonim] i-a raspuns lui Bruno

   1.nu arhitectul care intocmeste documentatia da spaga la primarie, o da beneficiarul. eventual arhitectul cunoaste pe cineva, te trimite sa discuti cu cine trebuie.
   2. cei care au semnat asa ceva , doamna arhitect Costescu si dl Dinu nu ar mai trebui sa profeseze
   3.intr-adevar OAR ul si RuR ul(cele doua organizatii care teoretic trebuie sa reglementeze cele doua profesii) nu isi fac treaba deloc, incaseaza bani si atat. si ca in orice treaba de pe plaiurile mioritice evident ca exista oameni care iau anumite proiecte si isi pun la bataie obrazul/meseria ptr bani. si oamenii aceia nu sunt greu de gasit, se cam stie cine iti poate scoate un PUZ/PUD extrem de favorabil si la ce scor.
   4.toti arhitectii sefi(din toata tara asta) sunt numiti politic/pe pile. daca tu iti inchipui ca dl de la sectorul 3 nu are spate puternic si nu isi permite sa semneze asa ceva(evident motivat de o suma considerabila de bani), traiesti pe alta planeta. Acelasi lucru este valabil si pentru beneficiar, nu se duce oricine sa isi scoata aut0rizatie de P+tspe fara un partid si muuuulti bani in spate.
   Poate precizarile astea te lumineaza putin in ceea ce priveste problema arhitectilor din varful lantului trofic si restul aberatiilor postate.
   • 0 (0 voturi)    
    ghici cine o sa fie decan? (Vineri, 2 martie 2012, 14:36)

    buldionej [anonim] i-a raspuns lui arhitectu'

    Nu numa' ca arh. Silvia Costescu si urb. Nicolae Dinu nu ar mai trebui sa profeseze o vreme (io daca as fi la Ordinul Arhitectilor le-as interzice 5 ani practicarea profesiei), dar am auzit ca arh. Costescu avea taticul mare ambasador si nu numai ambasador ci si lucrator la stim noi cine inainte de 89. Pen'ca starea de "gratie" se mosteneste din tata-in fiu aceasta arhitecta ar fi in carti pentru a fi numita decan al facultatii de arhitectura "Ion Mincu". Adica, chiar daca arhitecta sta pe tusa niste ani, in vremea asta va invatat studentii sa faca ca si ea, adica sa ignore legislatia in patrimoniu si constructii, sa cocoate neste termopane si pereti in slava cerului si sa dea telefoane utile pe la primaria care este.
  • 0 (0 voturi)    
   :) (Marţi, 28 februarie 2012, 17:49)

   [utilizator] [utilizator] i-a raspuns lui Bruno

   1.din moment ce casa e construita e cam greu sa obtii autorizatie de demolare.atrag atentia ca autorizatia de demolare trebuie emisa de aceleasi persoane/servicii/entitati care au emis si autorizatia de construire.( hilar totusi)
   2.Baranii au dreptate, insa la noi proprietatea e inca ocrotita si nu garantata conform codului civi si prevederilor constitutiei.intr-o tara civilizata emitentul autorizatiei gresite ( sau emitentii) ar fi pusi sa suporte in solidar toate cheltuielile cu demolarea si aducerea terenului la starea initiala afectarii lui( inclusiv daune si alte feluri de cheltuieli).
   3.Rezultatul final ar trebui sa fie ca Baranii sunt in aceiasi situatie ca in 2006, adica fara casoi linga ei.
   Altfel tot efortul e in zadar si fara rezultat.Ar trebui sa lupte pina la capat si sa obtina decizie definitiva si irevocabila pentru demolarea hidoseniei alea.
   4.O buna masura ar fi ca autorul conceptului sa primeasca interdictie la a mai proiecta in mediul urban in orice localitate din Romania pe , sa zicem 10 ani.( adica sa faca doar cotete de gaini in viitor,, eventual prin Baragan ca si-asa sunt destule stricate de zapada..:)).
   5.Fanica ar trebui sa lase si el locul la altii mai seriosi, e total neserios , ca arhitect sef sa avizezi asa ceva....:)
   6.juridicul care a contrasemnat autorizatia aia are si el o problema ( destul de serioasa).vb de juridicul primariei de la sect 3.in mod normal ar trebui eliberat din functie si pus sa suporte ce spune legea ca trebuie sa suporte.
 • +18 (22 voturi)    
  romania. (Luni, 27 februarie 2012, 19:51)

  roman [anonim]

  toti descopera acest sistem cand vine vorba de afaceri imobiliare. fie ca-ti faci casa la curte, conforma cu toate legile, tot se va gasi cineva sa ridice un buncar care strica specificul zonei.
  familia de mai sus mi se pare norocoasa ca are cunostinte care sa trimita mesajul mai departe pe net. alti oameni nu au prieteni prin presa, caci daca ar avea, ne-am plictisi de asemenea povesti.
 • +8 (18 voturi)    
  VA DORESC SUCCES... (Luni, 27 februarie 2012, 19:56)

  schroedinger [utilizator]

  Din Inima! Dar, n-am pe moment continuare!
  Dezvoltatorii, firmele de constructii si judecatorii sunt cea mai mare mafie din Romania. Traim intr-o tara fara nici o sansa!!
 • +34 (36 voturi)    
  Felicitarile mele fam. Baran! (Luni, 27 februarie 2012, 19:59)

  jane doe [anonim]

  Ii felicit, pentru rabdare si determinare! Imi imaginez ca au trecut prin momente imposibile, dar, in cele din urma, nu au marcat doar o reusita personala, ci au creat un precedent!

  Si, nu mai putin important, sper ca, in cel mai scurt timp, cei vinovati - arhitecti si urbanisti - sa infunde puscaria! Poate ca, aflati in celule, vor capata o imagine mai justa, referitoare la gradul maxim de ocupare a unui spatiu :)
  • +21 (21 voturi)    
   Plusez cu felicitarile mele (Luni, 27 februarie 2012, 22:31)

   marius [anonim] i-a raspuns lui jane doe

   Tot respectul pentru aceasta familie determinata! Si toata sanatatea din lumea celor micuti, sa fie mandri de parintii lor si de lupta lor cu mitocania din orasul in care s-au nascut.

   Astfel de gesturi misca lucrurile. Astfel de oameni, prin efortul lor, reusesc sa schimbe societatea.

   Jos palaria, copiii Dvs. vor vorbi cu mandrie despre lupta parintilor lor cu mitocania, coruptia si nesimtirea.

   PS: ce patetici sunt astia care se lamenteaza neputinciosi la comentarii ca totul e pierdut, nimic nu se poate, etc. Ei sunt deja niste invinsi obositi si tristi.
   • +4 (4 voturi)    
    mai locuiti in apartament ? (Marţi, 28 februarie 2012, 10:03)

    Dana [anonim] i-a raspuns lui marius

    Felicitari pentru perseverenta, intr-adevar. jalea este insa ca ati dat o suma colosala ca sa...locuiti cu chirie.

    Cu banii astia, va faceati o casa (e drept ca nu pe Mantuleasa, ci intr-o zona mai periferica, nevizata inca de rechinii imobiliari) care sa se roteasca dupa soare... daca gaseati arhitect (vorbesc din experienta, am trecut prin cinci arhitecti pana sa gasesc unul care sa faca ce vreau eu).

    Din pacate, daca iti cumperi orice in centrul vechi al Bucurestiului (apartament, casa, orice) sunt 99.9% sanse sa "creasca" un bloc peste tine.
    • 0 (0 voturi)    
     felicitari (Marţi, 28 februarie 2012, 12:03)

     gex [anonim] i-a raspuns lui Dana

     tot respectul !
 • +22 (22 voturi)    
  felicitari (Luni, 27 februarie 2012, 20:02)

  am [anonim]

  pentru perseverenta si curaj. Astfel de cazuri sunt frecvente, personal m-am confruntat cu un caz similar
  din care nu am iesit la fel de bine. Sper sa reusiti si in demersurile urmatoare; succes !
 • +12 (18 voturi)    
  Bucurie pe jumatate (Luni, 27 februarie 2012, 20:13)

  ks [anonim]

  "Am aflat ca am castigat procesul si instanta a anulat PUD-ul si autorizatia de construire exact in ziua in care domnul Adrian Nastase a fost condamnat. Ne-am bucurat foarte mult ca s-a facut dreptate in ambele cazuri."
  In primul rand nu e domn, iar in al doilea rand condamnarea la inchisoare e prea putin.
 • +19 (19 voturi)    
  ... (Luni, 27 februarie 2012, 20:14)

  Io [anonim]

  Felicitari pentru ca nu v-ati dat batuti!
 • -24 (24 voturi)    
  Asa (Luni, 27 februarie 2012, 20:20)

  Don [anonim]

  Asa si ce trebuia sa construiasca langa un parc cu lebede, nu vedeti ca la 100m mai la stanga este tot un bloc din `84 :)
  • +16 (16 voturi)    
   100m (Luni, 27 februarie 2012, 21:14)

   Cristi [anonim] i-a raspuns lui Don

   Ia du-te mataluta, ca tot incerci sa te dai spiritual, la 2-5 metri de un bloc si uita-te spre el. Ce altceva mai vezi? Apoi, du-te la 100m, si uita-te iarasi spre el. Ei, cum e, ti s-a largit orizontul?
   PS: Incearca sa pui virgulele unde trebuie, din exprimarea lu' matale eu inteleg ca in articol e vorba de un parc cu lebede. Sau chiar asta ai vrut sa spui?
  • +1 (1 vot)    
   De minte scurta... (Marţi, 28 februarie 2012, 11:31)

   Observer [anonim] i-a raspuns lui Don

   ...ca a dumitale, din pacate e plina tara asta... problema e ca tu si ceilalti ca tine chiar nu realizati asta (doar e logic!) ca fudulindu-va cu aberatiile voastre deveniti si mai penibili...
 • +23 (23 voturi)    
  Realitatea (Luni, 27 februarie 2012, 20:22)

  Martens [anonim]

  Am trecut pe strada aia mai demult si mi-a sarit in ochi distanta foarte mica dintre cele doua constructii. Credeti-ma, din poze nu se vede bine asta, pentru ca ar fi trebuit fotografiate din fata, insa stada ingusta nu permite prinderea in poza a inaltimii cladirilor. Lucrurile in teren arata foarte bizar si chiar te intrebi cum s-a putut construi un bloc in geamul oamenilor acestia.
 • -29 (35 voturi)    
  adevarul este totdeauna la mijloc (Luni, 27 februarie 2012, 20:41)

  suzana [anonim]

  Se pare ca numai unii au drepturi...si nu vor sa fie deranjati.. ceilalti nu mai conteaza...si eu m-am confruntat cu o situatie..similara ..intre casa mea si a vecinului aveam un gard de sarma..prin care se vedea totul...am mai facut un gard nou pe proprietatea mea ..prin care nu ne putem vedea....bine inteles ca m-a reclamt..ca i-am luat lumina...acuma ne judecam...pe lumina....inteleg jocul familiei Baran...cu siguranta ca vor cere despagubiri astronomice..poate o jumatate din cladirea noua...m-am saturat de ipocritzi..si ipocrite..ce poveste romantzata au depanat..mi se face scarba de impostori !!!!
  • +19 (19 voturi)    
   Serios? (Luni, 27 februarie 2012, 21:09)

   Orpheus [utilizator] i-a raspuns lui suzana

   Deci in conceptia ta numai nesimtitii si tupeistii au drepturi?

   Hai sa-ti spun o noutate: ai dreptul sa faci orice vrei pe proprietatea ta CU CONDITIA SA NU DERANJEZI PE ALTUL!

   Stiu ca asta nu e o prevedere legala. E o prevedere de bun simt. Care nu exista la multa lume...
  • +17 (17 voturi)    
   ei, ash .... (Luni, 27 februarie 2012, 21:22)

   stalin [anonim] i-a raspuns lui suzana

   serios? de unde ati invatat ca ceilalti nu conteaza? de unde ati invatat ca numai dorintele dumneavoastra au valoare? sa fie scoala comunista? intreb numai ......
  • +6 (6 voturi)    
   in cazul asta nu... (Marţi, 28 februarie 2012, 9:22)

   arh [anonim] i-a raspuns lui suzana

   Gardul l-ai facut cu autorizatie? Daca nu, atunci vecinul are dreptate. Dreptul la proprietate nu implica si dreptul de a construi, si asta ar trebui sa inteleaga oamenii.
   Plus ca si cu autorizatie, gardul nu poate depasi o anumita inaltime maxima, stabilita prin regulamentele urbanistice ale zonei.
 • +17 (19 voturi)    
  luptati pana la capat! (Luni, 27 februarie 2012, 20:42)

  angel [anonim]

  Cred ca ar fi prima oara in RO cind un bloc ridicat ilegal ar fi demolat. Sint interese de milioane si probabil exista un lant mare de oameni care au fost "unsi" . M-as bucura ca un cetatean care a fost calcat in picioare sa lupta si sa invinga sistemul; ar incuraja si pe ceilalti sa lupte si se se ajunga la o oarece normalitate.
  • +9 (9 voturi)    
   success (Luni, 27 februarie 2012, 21:01)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui angel

   Subscriu

   M-as bucura sa vad ca se si intampla sa revina lucrurile la normal.
   Oricum felicitari pentru perseverenta si sper sa reusiti intru tot ce v-ati propus.
  • +1 (7 voturi)    
   oare? (Luni, 27 februarie 2012, 22:04)

   zaphoss [utilizator] i-a raspuns lui angel

   Si cati cetateni crezi ca isi pemit sa cumpere apartamente cu 200.000€, si sa se lupte in instante cu cei care constituie sistemul. De ce crezi ca au aparut in lume gruparile teroriste?
 • +9 (9 voturi)    
  Felicitari (Luni, 27 februarie 2012, 20:46)

  Mihai R. [anonim]

  Felicitari familiei Baran pentru puterea si perseverenta cu care si-a aparat drepturile si a demascat bizantinismul din toate institutiile, organizatiile si asociatiile implicate. Majoritatea cetatenilor nu au puterea si coloana vertebrala necesare sa se bata cu sistemul corupt si ticalosit, cu arbitrariul celor ce sunt pusi sa pastreze legile si reglementarile dar ei insasi le calca in picioare. FIecare din noi cunoaste multe astfel de calcari in picioare a legilor si a cetatenilor obisnuiti dar din comoditate, lasitate, frica nu ne obosim sa facem ceva pentru marea curatenie. Succes pe mai departe si sper ca blocul ilegal si abuziv ridicat sa fie demolat ca sa serveasca de avertisment tuturor coruptilor si neglijentilor care ar trebui sa fie pusi sa plateasca toate daunele.
  Ma astept ca HotNews sa publice cat mai multe materiale asemanatoare, clare si concise, in speranta sa de a da curaj si altora sa-si apere drepturile.
 • +8 (8 voturi)    
  :) (Luni, 27 februarie 2012, 20:54)

  ion voicu [anonim]

  felicitari pentru perseverenta!
  nu va lasati intimidati, vinovatii vor raspunde!
 • -8 (16 voturi)    
  nu-mi pare rau (Luni, 27 februarie 2012, 21:19)

  pop [anonim]

  sa dai 200.000 euro pe un apartament intr-o cosmelie ca in foto....trebuie sa fi dus cu pluta !
  • +1 (5 voturi)    
   Ai dreptate (Marţi, 28 februarie 2012, 9:10)

   io [anonim] i-a raspuns lui pop

   Cu banii astia iti luai apartament de doua camere in Rahova, un X6 si iti mai ramaneau si bani de benzina...nu mai zic satisfactia pe care o ai cand le razi in nas fraierilor la semafor.
   Da ce sa stie astia...
 • +3 (5 voturi)    
  Chiar arata deplorabil in 2008 (Luni, 27 februarie 2012, 21:23)

  SeNeKa [anonim]

  De pe Google Maps imagini filmate in 2008 cu locul plin de gunoaie. In plus partea dinspre strada Mintuleasa este foarte strimta cred ca nu sunt mai mult de 7-8 metri.
  http://g.co/maps/xmceh
 • +4 (6 voturi)    
  Romania curata (Luni, 27 februarie 2012, 21:29)

  movulia [anonim]

  Curateniade primavara trebuie sa inceapa! Toti romanii cinstiti si corecti care isi platesc taxele, amenzile (de multe ori ilegale)care platesc la intretinere cote la fel de neegale, care platesc taxele de mediu (pentru un mediu murdar), care platesc taxele de drumuri (pentru drumuri pline de gropi), ar trebui sa iasa la rampa si sa protesteze, intr-un mod civilizat fara de toate abuzurile. Toate aceste mizerii trebuie sa inceteze. Dar pentru aceasta avem nevoie de romani sanatosi la cap si la trup.
 • -4 (10 voturi)    
  tdg (Luni, 27 februarie 2012, 21:46)

  35hyr [anonim]

  eu nu prea inteleg cum s-a lipit blocul ala de casa lor? casa era construita pe hotar? nu avea teren deloc stinga dreapta? atunci ce se mai mira? cit a fost teren viran le convenea, acum ca este un alt proprietar nu le mai convine. singurul abuz il vad in inaltimea cladirii noi, in rest...
 • +6 (6 voturi)    
  atitudine (Luni, 27 februarie 2012, 21:55)

  nirolf [anonim]

  Ce e diferit fata de alte situatii asemanatoare este
  faptul ca familia Baran au avut resursele financiare si perseverenta necesare pentru a-si apara drepturile incalcate de caracatita din administartia locala. Daca in situatii asemanatoare comunitatile de vecini afectate de abuzuri de acest gen ar proceda la fel probabil s-ar crea o presiune la nivel de administratie care ar frana ilegalitatile.
  As fi curios sa stiu care a fost atitudinea celorlalti
  vecini din imobilului afectat.
 • +6 (6 voturi)    
  Veniti la Navodari sa va minunati (Luni, 27 februarie 2012, 22:12)

  Mihai Paraschiv [anonim]

  asta nu e nimic pe langa alte situatii. Sa veniti la Navodari sa vedeti cum primarul a vandut o strada si dupa a dat autorizatie de constructie pe ea. Acolo e o mizerie pe fata. Cand este intrebat de mizerile pe care le face se lauda pe fata ca procuratura este unsa de el. Plangerile penale care sunt documentate sunt tinute frumos la sertar. Cand te duci sa intrebi de ele ti se zice ca a fost chemat la audieri dar ca nu are timp sa vina. Sa vedeti atunci cum te simti in pozitia de contribuabil la bugetul local.
 • +7 (7 voturi)    
  ma bucur pt fam. Baran! (Luni, 27 februarie 2012, 22:15)

  theodor [anonim]

  e plina lumea de aberatii:
  in fata casei mele, pe care cu greu am ridicat-o in regie proprie ,a "inflorit "o spalatorie auto , fara solutii de evacuare a apelor uzate , parcare , distante legale, acordul vecinilor. Haos, galagie infernala,circulatie blocata etc...
  Proprietarul ? Un boshorog , fost secretar de partid , cu relatii si ifose , umflat ,arogant , santajist , amenintator, bolnav de guta si .. plin de datorii.
  solutia ?! ASTEP. sunt tanar si am viata in fatza.
  bafta si rabdare tuturor !
  • 0 (0 voturi)    
   da' niste ucraineni nu gasesti ? (Marţi, 28 februarie 2012, 10:05)

   Dana [anonim] i-a raspuns lui theodor

   ...si-ti rezolvi problema rapid si cu cheltuieli minime...:)
   • 0 (0 voturi)    
    oh, (Marţi, 28 februarie 2012, 13:21)

    theodor [anonim] i-a raspuns lui Dana

    m-am gandit si la asta.. dar mi-e frica de Cel de sus si stau bine (inca ) cu mansarda.. rabdare deci si tiutiun.
 • +3 (3 voturi)    
  Felicitari! (Luni, 27 februarie 2012, 22:49)

  Marian [anonim]

  Felicitari familiei Baran pentru rabdare si pentru eforturile depuse! Sunt alaturi de voi, si atudinea dvs trebuie s-o adoptam cat mai multi! Numai asa vom reusi sa mai diminuam din abuzuri si incalcari ale legii chiar de catre cei care ar trebui s-o apere!
 • +4 (4 voturi)    
  Mergeti mai sus (Luni, 27 februarie 2012, 22:57)

  robocop [anonim]

  Stimata doamna,

  Este intr-adevar un cosmar prin ce treceti, dar nu e bine sa va descurajati. Altfel toate lichelele si mafiotii vor rade in nas oamenilor cinstiti la nesfarsit. Nu luati in seama pe cei care posteaza aiurea spunand ca sunteti impostori. Niste lichele ca si cei care au construit ilegal. Aveti acte - hotarare definitiva data de tribunalul roman cu care sunt gata sa se stearga undeva mafiotii care au construit. Foarte bine, daca nu gasiti dreptate aici, trimiteti frumos actele la Tribunalul International si cereti despagubiri serioase pe langa aplicarea sentintei de demolare a constructiei ilegale. Va dura ceva, dar statul va pierde asa cum a pierdut si pana acum sute de milioane de euro pt ca vrea sa aplice legea. Va asteptam sa scrieti din nou despre reusita si va tinem pumnii.
 • -1 (9 voturi)    
  Tinara familie nu sta rau cu banii (Luni, 27 februarie 2012, 23:28)

  Rafaila [anonim]

  "apartamentul, cu tot cu reamenajare, a costat circa 200.000 de euro. Desi era un pret piperat, fiind perioada de boom imobiliar, tanara familie a decis pe loc sa-l cumpere"...
  Evident, tinara familie are dreptate sa-si apere drepturile legale. Pe de alta parte nu pot sa nu-mi pun intrebarea: in ce mod poate o tinara familie, in Romania, sa dobindeasca o asemenea suma de bani si ceva in plus care sa le permita sa se arunce nu la o locuinta de necesitate ci la una de lux, si inca fara sa clipeasca? S-a imbogatit lumea, ce sa mai, de cind am plecat eu de acolo. Sau poate este doar vechea lege nescrisa conform careia pestele mare il inghite pe cel mic, care la rindul lui... samd
  • +1 (7 voturi)    
   intrebarea era un pic alta.. (Marţi, 28 februarie 2012, 4:49)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui Rafaila

   Si suna a invidie si treaba cu capra vecinului. In timp ce unii freaca bude prin strainataturi mai sant si unii de castiga bani in Ro.
   Daca banii aia erau sa usor facuti cumparau altul si asta era. Faptul ca se lupta insemna ca totusi au muncit pt banii respectivi.

   Din pacate in Ro se aplica situatia dog eat dog. Am vazut si in orase chestii din astea si nu s-au rezolvat de nici o culoare, bucuria avocatilor care sug din amandoua partile.
   • +3 (3 voturi)    
    bude prin strainataturi (Marţi, 28 februarie 2012, 16:40)

    nea vasile [utilizator] i-a raspuns lui gogu

    Romanii nu "freaca bude prin strainataturi", bre Gogule, daca n-ai aflat inca!
    Astia care au trecut oceanul sunt majoritatea ingineri, programatori, profesori...Si, ai sa rizi, Gogule, lucreaza din greu si sunt extrem de apreciati! Si nu ma indoiesc ca acelasi standard e valabil si pentru romanii (nu rromii) plecati in UE!
    Aici 200 000 de euro sunt bani cinstiti si nu se arunca asa de usor la "prima dragoste" imobiliara.
    Deci Rafa are 100% dreptate si a prins exact esenta problemei romanesti post-decembriste. Hai sa traiesti, Gogule!
   • +2 (2 voturi)    
    Si raspunsul este un pic altul (Marţi, 28 februarie 2012, 16:51)

    Rafaila [anonim] i-a raspuns lui gogu

    Noi, care frecam bude prin strainatate, luam minusuri la comentarii. Voi, care faceti bani in Ro, cum zici, luati plusuri. Cum naiba sa nu-ti vina a zice: "Ce-mi plac, mie, glumele mele!" Raspunsul - al celor care comenteaza si dau voturi - ma surprinde. Sa fi aparut, oare, in Romania, o moralitate a imoralitatii? Este oare cazul sa consideram ca este normal sa fii imoral atita timp cit poti spune ca sint unii mai imorali decit tine?! Bizar.
  • -1 (3 voturi)    
   Parca ar fi la antena 3 (Marţi, 28 februarie 2012, 9:22)

   Florin [anonim] i-a raspuns lui Rafaila

   Vad ca majoritari pe forum sunt de partea acestei tinere familii oropsite de soarta. Pentru ei pana la urma justitia a facut dreptate.
   • -1 (1 vot)    
    parca esti la A3 (Marţi, 28 februarie 2012, 9:58)

    alt florin [anonim] i-a raspuns lui Florin

    Nu are nici o legatura statutul familiei cu justitia. Aici este vorba de niste abuzuri ale unor functionari publici care, culmea, nu vor plati. Asta e problema.

    Faptul ca oamenii au avut bani sa cumpere acolo si bani sa mearga prin justitie e numai treaba lor si este irelevant pentru cazul de fata. Sau ar trebui sa fie, pentru ca la A3 deturnarea adevarului si atacul la persoana sunt politica de baza.
 • +7 (7 voturi)    
  Arhitectura (Luni, 27 februarie 2012, 23:29)

  Adrian [anonim]

  Atat asa zisa arhitecta cat si domnul urbanist sunt conferentiari/asistenti in cadrul facultatii de arhitectura, la bazele proiectarii, din ce reiese de pe site-ul facultatii. Asa ca ce sa ne mai miram ca se ridica proiecte ilegale, cand ei cu nonsalanta se duc si predau altora din pretioasele lor cunostiinte.
  • 0 (0 voturi)    
   "" (Marţi, 28 februarie 2012, 15:57)

   ahitectu' [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   stai linistit, sunt o gramada ca ei. si este extrem de frustrant sa mergi la cursuri si sa il vezi pe dl./dna urbanist/arhitect tinand prelegeri cand stii ce face in realitate.sau sa mergi la corecturi pentru proiectele din scoala si sa vina cineva sa iti explice cum ca nu e ok din punctul de vedere x proiectul pe care l-ai conceput, asta in conditiile in care stie toata lumea cum persoana respectiva ia spaga in comisia de urbanism din care face parte sau ca semneaza tot felul de proiecte dubioase.ti se face scarba.
  • 0 (0 voturi)    
   schizofrenie profesionala (Vineri, 2 martie 2012, 15:55)

   buldionej [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   Sorin Ionita de la SAR il invoca in acest sens pe un profesor de urbanism de la "Ion Mincu" care dimineata preda studentilor bune practici, iar dupa-masa facea PUZ-uri si PUG-uri pe bani si la marginea legalitatii (alea care se aproba in CTUAT Bucuresti pe banda rulanta)...
 • +3 (3 voturi)    
  unde esti tu Tepes doamne... (Marţi, 28 februarie 2012, 1:01)

  adans [anonim]

  in orice tara "civilizata" din lume fiecare functionar si mituitorul lui lui ar fi in inchisoare acum ,pentru fapta si ca exemplu,dar in somalia romana....
 • +2 (2 voturi)    
  Ne batem joc unii de altii ! (Marţi, 28 februarie 2012, 1:03)

  Roxana [anonim]

  Cand sunt reguli e bine pentru toti !
 • +3 (3 voturi)    
  bravo lor, arestati vinovatii! (Marţi, 28 februarie 2012, 1:13)

  observator [anonim]

  Cladirea noua este o mizerie, totul este un abuz cap coada, intr-o tara normala toti care au semnat si un colt de hartie erau arestati. Blocalaul este urat si iese in strada, sta pe trotuar, cum au putut marii nostri arhitecti asa ceva!!! Este un abuz urias, pacat de oamenii aceia din superba cladire veche, neoromaneasca, bravo lor ca au luptat.
 • +2 (2 voturi)    
  arhitectii sefi (Marţi, 28 februarie 2012, 1:58)

  adi [anonim]

  Arhitectii sefi care aproba asa lucrari sunt cei mai mari ticalosi. Se intampla in toate orasele, inclusiv aici in Timisoara. Sa vedeti monstruozitati de blocuri deghizate in "vile" si hoteluri in cartiere de case. Si sunt mana in mana cu primarii si cu consilierii, toti isi iau partea din mita.

  Dar sa incercati voi sa construiti un garaj langa casa...ha,ha succes. Sa vedeti ce va freaca si va intoarce dosarul de 100 de ori pentru orice chicita inchipuita, zeci de aprobari si asa mai departe, asta binenteles daca nu bagati bani in ei prealabil.
 • +1 (1 vot)    
  Bun (Marţi, 28 februarie 2012, 2:18)

  Bravo [anonim]

  Bine ati facut. Ce puteati face in plus era sa anuntati politia cand se fura fierul vechi. Ca si vecini trebuie sa fim uniti.
  • 0 (0 voturi)    
   Naiv, crezi ca aia vin la furat de capul lor? (Miercuri, 29 februarie 2012, 12:30)

   Stan Patitu [anonim] i-a raspuns lui Bravo

   Eu am anuntat de multe ori acest lucru, iar politistii dadeau din umeri ca e proprietate privata si nu pot sa actioneze fara reclamatie de la proprietar.
   Trebuie sa intelegi ca acolo unde se fura fierul vechi, aceasta se face cu acordul si sprijinului proprietarului, care are interes sa demoleze o constructie pentru care nu primeste autorizatie de demolare pana nu demonstreaza ca e distrusa de "elementele naturii".
 • +2 (2 voturi)    
  constructii (Marţi, 28 februarie 2012, 6:07)

  iob vasile [anonim]

  Situatia din articol este intr-adevar de cosmar si crd ca nimeni, care ar fi dat acea suma de bani pentru un apartament, sa pateasca ceea ce a patit acea familie. Necazul cel mai mare este ca aceasta situatie este multiplicata, in Bucuresti, cu cel putin 1000. Un exemplu, str. Siragului, sector 2, unde tot niste arhitecti binevoitori, functionari mituiti, au dat avizul constructiei unei case cu etaj langa o casa, careia i s-a luat TOATA LUMINA si chiar AERUL DE RESPIRAT. Pw cand vom vedea o astfel de cladire daramata??????
 • +1 (1 vot)    
  Succes!! (Marţi, 28 februarie 2012, 7:17)

  Gigel [anonim]

  ...dar din pacate stiu ca va fi o lupta grea cu un pret mare dpdv al linistii personale. Si sansele de reusita sunt... sa zicem neclare...

  Ca si alte organizatii similare (Colegiul Medicilor, Consiliul Superior al Magistraturii), Ordinul Arhitectilor se dovedeste a fi o gluma proasta.
  Nu ca ar fi o supriza....
 • -7 (9 voturi)    
  Se putea rezolva si altfel cu familia asta Baran (Marţi, 28 februarie 2012, 8:26)

  Nicolae Smadu [anonim]

  daca eu eram in locul stimatei doamne proprietare a cladirii nou construita, care mi se pare foarte frumoasa in comparatie cu daramatura asta de bloc de langa ea care arata ca o casa de la tara cu mai multe etaje , as fi rezolvat altfel cu familia asta :
  1. va inchiriam altceva intr-o zona dinasta veche a orasului pe durata constructiei si va dadeam si niste bani ca sa va inchid gura, ca sunt sigur ca ati cerut bani ca sa nu mergeti mai departe cu actiunea..
  2. daca tot nu va linisteam cu frumosul si voi imi amenintati o investitie de vreo cateva milioane bune de euro, apelam la o solutie mai radicala si mai rapida.
  3. e ceva suspect la mijloc, cum de nu v-a linistit investitorul

  Asta e parerea mea pe care mi-o sustin !
  • +2 (2 voturi)    
   Sustii parerea (Marţi, 28 februarie 2012, 10:21)

   Gg [anonim] i-a raspuns lui Nicolae Smadu

   dar te-ai gandit ca poate stimabilei doamne nu-i place la puscarie?Acolo duc solutiile tale.Sau nu-ti bate neuronu' pana acolo?
  • +4 (4 voturi)    
   Problema e ca sunt multi d-astia ca tine (Marţi, 28 februarie 2012, 11:23)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui Nicolae Smadu

   Care pentru bani sunt in stare de orice : sa le distruga linistea si viata celor din jur, eventual sa-i ameninte doar ca sa scoata bani prin orice mijloace. Si apropo, daca tie ti se pare ca mizeriile de blocuri comuniste, murdare si scorojite arata mai bine decat o casa din asta veche, ne-ai lamurit total cam ce categorie de om esti. Mai du-te si vezi si tu cam cum arata un oras din Occident, cum se conserva arhitectura veche care reprezinta inima unui oras. Casa aceea veche cu putina renovare ar arata superb. Iar mizeria aia de bloc construita la 1 m de casa, ar fi fost demolata imedia in orice tara civilizata iar cei care au dat aprobarile ar fi fost arestati si condamnati pentru mita.
  • +2 (2 voturi)    
   Instigare la violenta. (Marţi, 28 februarie 2012, 11:34)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui Nicolae Smadu

   Ne mai miram ca se construieste nesimtit, fara pic de consideratie pentru zona/vecini, cand unii instiga pe fata la amenintari personale / violenta presiuni ?
  • +1 (1 vot)    
   Viteazul de pe coclau (Marţi, 28 februarie 2012, 12:08)

   adrian_m [anonim] i-a raspuns lui Nicolae Smadu

   @nicolae smadu

   Unde se ascundea micul cocalar din provincie. Baietas aici e Bucuresti. Tu ai intalnit numai oi la viata ta, e clar. Ce solutii radicale ma nebunule? Iti place sa te apleci dupa sapun? Vrei sa devii Miss Jilava?

   Apoi, sa vezi tu solutii radicale de la un tata cu o sotie insarcinata. Iti garantez ca ala moare cu tine de gat. Si cu "investia ta de milioane de euro". Un sot cu nevasta gravida e cu nervii peste toate milioanele de euro din lume... e in stare de orice. Nu vrei sa alegi varianta asta.

   Apoi niste oameni care au 200k plus bani de avocati si chirii, fii sigur ca au bani sa te aranjeze si pe tine cu toate milioanele tale.
 • +2 (2 voturi)    
  strangeti semnaturi (Marţi, 28 februarie 2012, 8:43)

  asaasa [anonim]

  ...abuzurile Primariei 3 sunt inimaginabile pentru o minte normala, asociati-va, dati-i in judecata, sa plateasca din averile proprii, succes in justitie !
 • +4 (4 voturi)    
  sa plateasca (Marţi, 28 februarie 2012, 9:13)

  cezar [anonim]

  Imi doresc ca blocul construit ilegal sa fie demolat. Astfel de mizerii se fac des in Capitala.
 • 0 (0 voturi)    
  la fel (Marţi, 28 februarie 2012, 9:17)

  Mariuca [anonim]

  Peste tot este la fel. Va invit in Popesti Leordeni, zona IMGB sa vedeti cum se construieste.
  www.noulpopesti.ro
 • -1 (5 voturi)    
  vai de noi! (Marţi, 28 februarie 2012, 9:19)

  airamerica [utilizator]

  Sa ai niste vecini ca Baran astia, reclamagii si procesomani, iti vine sa inebunesti....
 • +3 (3 voturi)    
  bafta (Marţi, 28 februarie 2012, 9:25)

  Dan [anonim]

  Bravo si bafta in continuare. E clar ca se vor cheltui bani destui din contul celui pagubit, dar de acum sunteti in hora si trebuie sa ii jucati pina la capat. Asteptam poze cu cladirea la pamant :)
 • +3 (3 voturi)    
  bun... (Marţi, 28 februarie 2012, 9:40)

  lucyan [utilizator]

  inteleg ca au avut castig de cauza dar nu inteleg de ce se intreaba unii, si chiar si d-na baran, daca vor demola cadirea... nu este normal sa fie demolata?
  si inca ceva, de ce trebuie sa combatem efectul si nu cauza? vad ca legislatia este buna in domeniu, ce se intampla cu oamenii care au facilitat asemenea mizerie? dar judecatorii care prima data au respins acuzatiile? mie mi se pare un caz destul de clar, cel putin asa cum a fost prezentat...
 • +1 (1 vot)    
  respect (Marţi, 28 februarie 2012, 10:20)

  Adi [anonim]

  Fam baran: Tot respectul pentru dvs! Si cand spun asta vreau sa intelegeti ca stiu ce inseamna sa iti cauti dreptatea in Romania.
  Apropos de Adi Bombo, ca domnul nu pot sa-i spun, justiatia noastra ar merita niste pichetari, ca pe vremea nerusinatului de mai sus.

  Hotnews: ar fi frumos din partea dvs sa ne tineti la curent cu cazul acesta. Judecatori din Romania , dar in special cei de la CAB, se pare ca au inteles gresit sensul cuvantului inamovibilitate.
 • -1 (3 voturi)    
  bani da, minte... (Marţi, 28 februarie 2012, 10:44)

  cosmo [anonim]

  nu-i suficient sa te indragostesti de o casa, te mai uiti si in jur! mai ales in Bucuresti au fost nenumarate cazuri ca acesta..
  eventual daca mai aveau bani, toti proprietarii casei trebuiau sa isi cumpere macar 2-3 metri de jur imprejur...
  de vine e raposatul care a construit casa :D
  • +2 (2 voturi)    
   Ma intreb... (Marţi, 28 februarie 2012, 11:31)

   Dale [anonim] i-a raspuns lui cosmo

   Ma intreb cum au reusit proprietarii noului sicriu de beton sa se extinda cu cladirea si pe trotuar, acolo practic te strecori pe langa perete ca sa nu cobori in strada.
 • +1 (5 voturi)    
  Eu ii cunosc pe acesti indivizi... (Marţi, 28 februarie 2012, 10:47)

  Narab [anonim]

  Sunt niste ifosati reclamagii... nici pe departe nu au platit 200.000. umbla de ceva timp sa refaca fatada pe banii primariei !!!
  • 0 (0 voturi)    
   ei, nu ma innebuni.... (Vineri, 2 martie 2012, 14:47)

   anaerobik [anonim] i-a raspuns lui Narab

   Pai, stimabile, si ce e gaunos in faptul ca proprietarii unei cladiri vechi intr-o zona protejata cauta sprijinul financiar la autoritati pentru restaurarea fatadei? Statul e obligat sa faca asta, asa cum ghetto-ul ala in care probabil locuiesti mata a fost polistirenizat si zugravit pe banii statului.
 • 0 (0 voturi)    
  E strigator la cer! (Marţi, 28 februarie 2012, 10:55)

  destul [anonim]

  Si sper ca fam. Baran i se va face dreptate! Si cladirea abuziva si oribila de alaturi sa fie darimata!
 • -2 (4 voturi)    
  tzeapa (Marţi, 28 februarie 2012, 12:31)

  george [anonim]

  Ma bucur nespus ca o familie de pedelisti bashiti au patit necazul asta.Asa sa pateasca toti pupinbasishtii, chestia asta m-ar bucura nespus.
  Asa cum s-au bucurat ei de necazul lui Nastase.
  Asa sa primeasca si ei in viata.
  Iata ca se face dreptate.Au dat 200.000 de euro si si-au luat tzeapa.Pe ei nu-i intreaba nimeni de unde au avut bani...ah, scuze, uitasem de vanzarile anterioare...
  De ce ma bucur? Pentru ca sunt un om rau si asta ma face sa ma simt bine, ha, ha,ha...

  p.s. Am uitat sa declar sincer ca trag bashini la iesirea din lift...
 • +1 (1 vot)    
  Să se dărîme! (Marţi, 28 februarie 2012, 14:15)

  Ioana Munteanu [utilizator]

  Aştept cu nerăbdare să văd că se dărîmă un imobil construit ilegal! Să se încheie o dată pentru totdeauna cu domnia bunului plac şi a lăcomiei dincolo de orice închipuire! Locuiesc în cartier şi îţi poţi da seama numai privind acel bloc nou şi ştiind ce casă a fost dărîmată pentru a-i face loc că lucrurile nu au cum să fie în ordine. Jos! Jos! Jos!
 • 0 (0 voturi)    
  . (Marţi, 28 februarie 2012, 14:47)

  _tudor_ [utilizator]

  "Scoala mea e cea mai tare scoala! In curtea ei s-a construit o vila!"
 • +2 (2 voturi)    
  MI-E SCÂRBĂ !!! (Marţi, 28 februarie 2012, 19:29)

  Un om simplu! [anonim]

  Dacă două sute de MII de EURO ca să îi investeşti într-o zonă plină cu ţigani cum e acea zonă plus bani de dat pe procese, nu văd care e problema?? Dacă aş fi avut aşa căruţă de bani îmi făceam o casă de vis undeva departe de zone de fiţe sau pline cu ţigani sau îmi cumpăram şi imprejurimile ca să fiu sigur că nu mi se ridică alte clădiri... De ce atâta vâlvă? Vai, săracii oameni.... nţ, nţ... Băăăăăăăăăăăăi, TREZIŢI-VĂ!!!! Sunt oameni în oraşul ăsta care nu au 1 leu ptr o pâine şi pe voi vă apucă fadoselile că nu mai vedeţi răsăritul în dărâmătura voastră cu bulină roşie ptr seism care v-a mai costat şi cât nu face....Mai aveţi şi NESIMŢIREA să vă lăudaţi că "A FOST IEFTIN".... tineri.... ce să zic... mi-ar fi ruşine în locul vostru să deschid gura. POSTIA SE PLĂTEŞTE MAI DEVREME SAU MAI TÂRZIU dragilor!!! Dacă aţi fost aşa de naivi să daţi atâţia bani pe ceva ce nu merita nici ca zonă nici ca amplasament nu vă mai plângeţi!!!! Oricum, avţi bani, so? What the f...? Cumpăraţi-vă alt apartament, că de unde aţi scos aia 200.000 de euroi prima dată îi puteţi scoate şi a doua oară! Si nu mă luaţi cu "am făcut împrumut" ptr că in ţara asta ca să îti poţi permite un aşa împrumut trebuie să ai un salriu pe puţin de 2000 de euro pe luna net....În condiţiile în care MAREA MAJORITATE trăiesc din maxim 200 de euro pe lună!!!! Mi-e scârbă de voi!!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Miercuri, 29 februarie 2012, 15:29)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Un om simplu!

   La banii astia ti-ai pune si turnulete, asa-i? Daca nu esti capabil sa intelegi ca nu oricine poate locui in case de polistiren viu colorate mai bine nu mai comenta.
   Tot respectul pentru cei care sunt dispusi sa plateasca pentru a locui intr-un imobil monument istoric.
 • -2 (2 voturi)    
  Draga Raluca Baran (Marţi, 28 februarie 2012, 20:41)

  Andrei [anonim]

  Draga Raluca Baran, incearca sa nu pui la inima comentariile de genul celui facut imediat inaintea mea de catre "un om simplu"!? Totodata, incearca sa ramai lucida si sa stabilesti cu mare atentie limita pana la care merita sa lupti. Dincolo de aceasta limita, ma tem ca iti pui in pericol sanatatea, care ramane mai importanta decat orice altceva.
  In anul 2005, a trebuit sa asist neputincios la sufocarea casei parintesti in care locuiam de catre o hidosenie din beton ridicata fara autorizatie de catre tiganii din curtea vecina. Totul s-a petrecut cu complicitatea functionarilor de la Serviciul de urbanism al Primariei Sect. 6 si de la Inspectoratul in constructii al Municipiului Bucuresti. Rezolvarea a venit abia in 2010, cand am vandut casa parinteasca unui antreprenor de constructii, care a avut puterea financiara de a cumpara si curtea vecina si a demola hidosenia despre care ti-am vorbit.
 • +3 (3 voturi)    
  200.000? (Marţi, 28 februarie 2012, 20:49)

  Marius [anonim]

  Nasoala situatie... totusi ce nu inteleg eu este inceputul.
  Ce te poate face sa dai 200.000 de euro pe un apartament la ultimul etaj, intr-o cladire care, dupa cum arata, se duce la primul cutremur mai serios?
  • +1 (1 vot)    
   Snobismul.. (Marţi, 28 februarie 2012, 21:05)

   Cineva necajit [anonim] i-a raspuns lui Marius

   "Ce te poate face sa dai 200.000 de euro pe un apartament la ultimul etaj, intr-o cladire care, dupa cum arata, se duce la primul cutremur mai serios? "


   Snobismul, prostia şi probabil felul în care au fost făcuţi acei bani...Dacă i-ar fi muncit din greu, cu siguraţă că nu i-ar fi băgat într-un evident gunoi :) Ce mă face să mă gândesc că aştia au făcut rost de banii ăia fie prin furtişaguri fie de la mămica şi tăticu, oricum nu au muncit ei cu mânuţa lor să îi adune an de an ptr ca nu şi-ar fi permis practic sa îî arunce pe apa sâmbetei ...
   • +1 (1 vot)    
    Si altele... (Marţi, 28 februarie 2012, 22:54)

    Marius [anonim] i-a raspuns lui Cineva necajit

    Nu m-as apuca sa arunc cu epitete. Dar prostie sigur a fost... sau mai bine sa-i spunem lipsa de informare. Si a mai fost lacomie... zona probabil incepuse sa fie pe val si crestea de la luna la luna. Si a mai fost usurinta cu care bancile au aruncat cu credite.

    Cu toate asta, sunt perfect de acord cu ei. S-au incalcat flagrant orice norme in domeniu. Sper sa castige, si sa se demoleze constructia, desi imi vine greu sa cred ca se va reusi asta la cum merg lucrurile in tara noastra.
  • +2 (2 voturi)    
   e simplu (Marţi, 28 februarie 2012, 21:59)

   hatru [utilizator] i-a raspuns lui Marius

   Daca ar avea de zece ori la rand aceeasi suma de bani, la fel ar pati. I-ar pierde. Bani nemunciti si lipsa acuta de minte. 200k sunt importanti si in tarile cu mult mai bogate...auzi...dragoste la prima vedere...Sunt oameni care mor de foame-n casa si milostivii compatimesc familia Baran.
 • 0 (0 voturi)    
  inedit... (Marţi, 28 februarie 2012, 22:21)

  Cineva necajit [anonim]

  Ma intreb, o fi aceeasi Raluca Baran care vrea sa se judece sau alta?

  Apartament in vila 5 camere, Armeneasca
  Bucuresti / Sector 3 /
  Apartamentul de 5 camere se afla intr-o vila stil neobrancovenesc, la etajul 3 din 3. Compus din living, dining, 3 dormitoare, 2 bai, hol, bucatarie si terasa. Este renovat la interior in anul 2007, cu parchet din stejar masiv, gresie, faianta; termopane pe lemn, centrala proprie, aer conditionat. Instalatia electrica si sanitara schimbate. Se vinde cu boxa la subsol si 85mp teren cota indiviza.
  An constructie: 1932
  Etaj: 3
  Ideal pentru: Locuit
  Numar bai: 2
  Numar balcoane: 1
  Numar camere: 5
  Suprafata totala: 120 mp
  Suprafata utila: 110 mp
  Dotari: In stare buna, Renovat, Parchet, Gresie, Faianta, Termopan, Nemobilat
  Aer conditionat, Centrala proprie, Internet, Telefon, Cablu, Loc de parcare
  Vedere: Vedere laterala, Vedere pe spate, Vedere stradala
  Stare imobil: Imobil in stare buna
  Vecinatati: Acces RATB, Centru comercial (mall), Supermarket, Magazine, Piata, Gradinita, Hotel, Restaurant, Scoala, Parc, Spital, Dispensar
  Utilitati: Apa, Gaze, Canalizare, Curent electric, Strazi amenajate


  Trimite-i mail Proprietar: Raluca Baran

  informatiile apar pe un site, daca sunteti curiosi sa imi comunicati.... nu stiu daca am voie sa il trec aici...
 • 0 (0 voturi)    
  Dosar (Miercuri, 29 februarie 2012, 1:49)

  Marius [anonim]

  http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=2&d=MzAwMDAwMDAwMzM2OTQz
 • +1 (1 vot)    
  Cladirea veche e naspa (Miercuri, 29 februarie 2012, 2:31)

  Alex S [anonim]

  Consider cladirea veche mult mai inestetica decat cladirea noua. In legatura cu distanta dintre ele, intr-adevar e o problema, da estetic vorbind, mi se pare sinistra casa veche.
 • +1 (1 vot)    
  Poftim? (Miercuri, 29 februarie 2012, 3:50)

  Tara_prapadita [anonim]

  200.000 € ca să stau într-o groapă de gunoi numită București și pe deasupra să mai trec și prin așa povești? Nu mulțumesc, cu 200.000 € mă trezesc cu sunetul și briza Mării Mediterane și stau fără teamă că peste noapte acoperișul meu "stă" pe casa altcuiva!
  • +1 (1 vot)    
   Era perioada de boom (Miercuri, 29 februarie 2012, 11:42)

   Alex S [anonim] i-a raspuns lui Tara_prapadita

   Stai linistit ca in perioada in care au luat astia casa aia cu 200k nu te trezeai cu sunetul si briza marii Mediterane. Defapt nici acum nu faci asta cu 200k, nu mai dezinforma.
 • 0 (0 voturi)    
  Functionari iresponsabili (Miercuri, 29 februarie 2012, 9:26)

  ionut [anonim]

  Sistemul bugetar este la pamant,in toate primariile este o coruptie de nedescris,in sanatate se belesc pacientii cu zambetul pe buze,toti vor plati mai devreme sau mai tarziu,istoria a demonstrat acest lucru,acum puteti intelege de ce a fost nevoie de un Mihai Viteazu care i-a ars pe boieri,un Vlad Tepes care i-a tras in teapa pe hoti,acesti functionari sa stie de la mine ca nu-si vor mai creste nepotii din cauza ca vor fi la puscarie.Cred ca jumatate din romani vor infunda puscariile la cata hotie e in tara.
 • 0 (0 voturi)    
  mai invinge si adevarul,mai nou, in Romania (Joi, 1 martie 2012, 2:53)

  biciclist [anonim]

  uaaaaauuu!incredibil!!!
  Multa,multa bafta in continuare!!!!Sper din tot sufletul sa reusiti sa demolati mizerabila constructie si sa va recuperati prejudiciile si frumusetea initiala a imobilului!
  intr-adevar cu voi ne mandrim!
 • 0 (0 voturi)    
  judecati (Vineri, 2 martie 2012, 12:34)

  ion [anonim]

  Fam Baran ,in momentul in care a aflat ca se construieste langa ei, ce s-au gandit,aici este de ciugulit si ....zis si facut...au cerut pentru simplul fapt ca s-a construit langa ei suma de 60.000 de euro.Cand au fost refuzati ...au inceput taraboiul.Prima data au pierdut in instanta,a doua oara au angajato ca avocata pe sora d-nei Baran ...si cum justitia in Romania este corecta....
  Si inca ceva,daca au o casa asa de valoroasa, de patrimoniu, ce cauta termopanele acolo ?
  Ei vorbesc de corectitudine ? De ce au spart calcanul vecinului si si-au facut geam ?
  Ati vrut sa va imbogatiti pe spinarea altuia ,dar nu
  v-a mers.RUSINE !!!
  • 0 (0 voturi)    
   nu e deloc chiar asa (Vineri, 2 martie 2012, 16:05)

   anaerobik [anonim] i-a raspuns lui ion

   Daca povestea asta se petrecea in State, acolo se aplica legea TPR - Transfer Property Right, adeca, casa mica si veche (landmark la ei) cere bani dezvoltatorului unei noi constructii din vecinatate pentru fiecare etaj in plus peste cornisa casei vechi. Mie si in Romania mi se pare firesc, chiar daca nu e si intemeiat legal, sa ceri compensatii pentru prejudiciile aduse de o cladire lipita de a ta care ba iti ia lumina, ba iti mutileaza acoperisul, creeaza infiltratii pluviate, zgomot din exploatare si alte alea... Asta nu inseamna imbogatire pe spinarea altuia, inseamna sa-ti fructifici dreptul de proprietate in toate sensurile. De altfel, daca proprietarii Baran nu ar fi aflat ca arhitectii facusera greseli iar primaria S3 ilegalitati, ar fi avut tupeul sa ceara despagubiri?
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Joi, 24 mai 2012, 19:04)

  Andrei [anonim]

  Am cautat special acest articol. In caz ca nu ati mai fost informati, desi autorizatiile au fost anulate, cladirea a fost continuata si in momentul de fata este aproape gata... Poate mai faceti un reportaj si poate intr-un final face cineva ceva in prvinta acestor sacali.
 • 0 (0 voturi)    
  mantuleasa (Duminică, 17 iunie 2012, 10:43)

  elena [anonim]

  Stau pe str. Mantuleasa si in fata casei mele s-a demolat o cladire anul trecut,momentan si-a instalat
  un om de afacere "cortul",restaurant,terasa,nu inteleg ce destinatie are.Sper ca nu se va construi ceva asemanator.Strada este foarte frumoasa,mai ales cand infloresc teii,are izul vremurilor de altadata.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by