FOTOGALERIE Au inceput lucrarile de restaurare a Hanului Gabroveni. Vezi cum arata proiectul
"Am obtinut la inceputul anului 2012 autorizatia de construire pentru restaurarea hanului. Fiindca vremea a fost asa cum a fost, pana acum s-a facut organizarea de santier. De cateva zile am inceput lucrarile de consolidare si restaurare a cladirii. In trei luni vom termina constructia, la rosu. Se va face consolidarea cladirii si va fi gata fatada spre strada Lipscani. Ca sa ne putem incadra in termen, muncitorii vor lucra in doua schimburi", a declarat pentru HotNews.ro, Bogdan Trimbaciu, directorul Unitatii de Management a Proiectului din Ministerul Culturii, directia care gestioneaza fonduri europene. Dupa finalizarea cladirilor, hanul va adaposti birourile Centrului de proiecte culturale al Primariei Capitalei (ARCUB) si un centru cultural.
Lucrarile la cladirea de pe parcela vecina, practic o extindere a hanului, vor incepe dupa terminarea lucrarilor de restaurare a cladirii vechi. "Noi vom incepe lucrarile dupa ce Ministerul Culturii va termina restaurarea hanului. Vom reconstrui pasajul vechi de trecere intre strazile Lipscani si Gabroveni. Cladirea noua va avea aceeasi inaltime ca hanul si va adaposti o sala de spectacole", a declarat pentru HotNews.ro, Mihaela Paun, directoarea ARCUB.
Lucrarile de consolidare a hanului incep cu un an intarziere deoarece, licitatia pentru punerea in siguranta a cladirii a fost contestata, lucrarile nu s-au putut realiza. Din aceasta cauza, imobilul fiind in stare de colaps, proiectantii nu au putut intra in cladire pentru a face masuratorile pentru proiectul de restaurare.
Concurs pentru proiectul de restaurare
Pentru restaurarea hanului si realizarea aditiei de pe parcela vecina, Ordinul Arhitectilor din Romania in parteneriat cu Primaria Capitalei si Ministerul Culturii, a organizat concurs de arhitectura in septembrie-decembrie 2009. Castigatorul competitiei, firma de arhitectura care face proiectul pentru restaurare a hanului si cladirea noua, este Meta Concept Design (arh. Adina Ionita, arh. Flaviu Barbacaru, arh. Mihai Opreanu si ing. Stefan Lichwar). Pentru serviciile de proiectare, compania va fi platita cu circa 125.000 de euro, potrivit site-ului de licitatii publice.
Potrivit ARCUB, licitatia pentru executarea lucrarilor de restaurare si construirea cladirii noi a fost castigata de firma Aedificia Carpati, pentru suma de 5 milioane de euro (17 milioane lei plus TVA). Din aceasta suma, Ministerul Culturii va plati 1,65 milioane lei, fonduri europene nerambursabile accesate prin Mecanismului Financiar Spatiul Economic European. Acesti bani vor fi folositi pentru restaurarea cladirii vechi. Pentru construirea cladirii noi, Primaria Capitalei va plati circa 3,5 milioane de euro.
In anul 2011, fiindca hanul era in pericol de colaps, Ministerul Culturii, a mai platit circa 100.000 de euro pentru punerea in siguranta a cladirii. Lucrarile au fost executate de firma Niso Coninstal.
Istoric Hanul Gabroveni
Pana la inceputul secolului al 19-lea, in zona Centrului Istoric erau preponderent locuinte ale "orasenilor" si pravalii. In perioada anilor 1802-1804 orasul trece printr-o perioada de dezvoltare comerciala. Urmare a acestui fenomen apare si Hanul Gabroveni. Se pare ca aceasta cladire aduce in peisajul orasului pentru prima data elementul "pasaj", potrivit informatiilor de pe site-ul www.hanulgabroveni.ro. La parter se aflau pravalii pentru vanzarea cu amanuntul a produselor textile. Catre mijlocul secolului 19, cladirea se afla intr-una din perioadele sale de maxima prosperitate si faima negustoreasca. Si in perioada comunista si-a pastrat caracterul comercial. "Imediat dupa Revolutie, Guvernul a concesionat cladirea unor societati comerciale, care ar fi trebuit sa prezinte un plan de reabilitare. Acest lucru nu s-a intamplat, iar in 1997 s-a demarat o serie de procese in instanta intre concesionari si Primarie. In 1999 prin sentinta judecatoreasca, municipalitatea a obtinut evacuarea imobilului", scrie Wikipedia.ro.

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
Uff! Bin ca a castigat cine trebuia!
Nu e la mishto...
Cel putin in fotogalerie :(
Ce-i cu blocul acela grezos de alaturi? Mi se pare mie? sau depaseste atat aliniamentul cat si inaltimea? Si nu are nimic in comun cu stilul hanului?
poate avem norocul si vom cumpara pantofi italieni si francezi si englezi de la hanul renovat cu spatii comerciale