FOTOGALERIE Proiect pentru un turn de 45 de metri inaltime, langa Guvern, pe bulevardul Aviatorilor nr. 8, in coasta unui monument istoric

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 28 martie 2012, 17:42 Economie | Imobiliar


FOTOGALERIE Proiectul propus pe bulevardul Aviatorilor
Grupul de firme NEPI vrea sa construiasca un bloc de 45 de metri langa cladirea Guvernului, pe bulevardul Aviatorilor nr. 8. Pe teren se afla o cladire monument istoric, construita in perioada interbelica, iar bulevardul este zona construita protejata, cu case boieresti din perioada interbelica. Inaltimea maxima permisa in acest moment este 13 metri.

Proiectul a fost prezentat, miercuri, in cadrul Comisiei Tehnice de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei. Potrivit planurilor afisate, beneficiarii doresc sa construiasca la intersectia bd. Aviatorilor cu strada Paris o cladire de birouri  de 45 de metri inaltime si trei subsoluri. Terenul are o suprafata de circa 4.500 de mp. Casa monument istoric care se afla pe parcela este pastrata, iar cladirea noua se aseaza langa ea. Comisia Tehnica de Urbanism nu a avizat proiectul deoarece Legea urbanismului interzice ca investitorii privati sa faca Planuri Urbanistice Zonale care modifica regulamentul local de construire, pentru cladiri de birouri. "Acest proiect va putea fi discutat doar daca va face Primaria Capitalei un PUZ pentru Piata Victoriei si va fi inclus si acest teren", au conchis membrii comisiei.

Bulevardul Aviatorilor este zona protejata. Potrivit regulamentului de urbanism din aceasta arie, inaltimea maxima este de 13 metri, Procentul de Ocupare al Terenului (POT) este de 40 la suta, iar Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT) este de 1,8.

Proprietarii terenului vor o inaltime de trei ori mai mare, respectiv 45 de metri, un POT de 55 la suta si un CUT de 4, dublu fata de cel existent.

Proiectul este realizat de biroul de arhitectura Nord Plan Arhitecture. La aceasta firma sunt actionari: Omega Quattro Holding (80 la suta) si Maria Pitrescu (20 la suta). Cei doi sunt actionari si la firma Alpha Efect, unde o parte dintre actiuni sunt detinute de arhitectul Vlad Cavarnali, membru in Comisia Tehnica de Urbanism.

Grupul de firme NEPI detine in portofoliu Floreasca Business Park, Promenada Mall Braila si Park Auchan Pitesti.

Ce impact ar avea blocul de 45 de metri asupra zonei
Roxana Wring, presedinta asociatiei PRO_Do_Mo: "O astfel de constructie ar mutila bulevardul Aviatorilor si ar domina cladirea Guvernului. Nu se tine cont ca in jur sunt trei muzee foarte importante pentru oras, o cladire monument istoric - casa Oromolu - iar tot bulevardul si strazile de langa sunt zone protejate. Este incredibil ca se pot gandi sa construiasca asa ceva langa guvernul Romaniei. Din punctul meu de vedere casa ar trebui expropriata pentru cauza de utilitate publica si amenajata ca muzeu, iar gradina din spate sa devina publica. In timp, acest monument a fost agresat incontinuu de cei care au cumparat-o doar pentru a face specula imobiliara, nu pentru valoarea ei in sine".

Dan Marin, membru in Comisia de Urbanism si Comisia Zonala a Monumentelor Istorice Bucuresti-Ilfov: "Prin pozitia ei, parcela din Bd. Aviatorilor 8-8a (incluzand si casa Oromolu, monument de arhitectura) este o limita, apartinand atat Pietei Victoriei – un spatiu urban major, cu constructii publice importante dar destructurat – cat si parcelarii Filipescu – o zona rezidentiala de foarte buna calitate, dominata de vegetatie, cu o regula clara. In consecinta, o interventie pe acest teren (unde, incepand cu 1998, au existat mai multe propuneri, unele surse de tensiuni si dispute profesionale) ar trebui sa rezulte din aceasta dubla conditie a amplasamentului. Pe de o parte, ea ar trebui sa inchida piata, dar nu prin volume de 45m, care sugereaza o posibila continuare a constructiilor inalte pe bd. Aviatorilor. In acelasi timp, ea ar trebui sa fie o articulatie a pietei si a bulevardului, punand in valoare casa Oromolu ca reper arhitectural si ca inceput al zonei rezidentiale".

Istoria casei Oromolu
Casa care se afla in acest moment pe terenul de pe bd. Aviatorilor nr.8 a fost construita in 1926-1927 pentru Mihai Oromolu, dupa planurile celebrului arhitect Petre Antonescu. Potrivit informatiilor aparute pe blogul "Bucurestii vechi si noi", Oromolu a fost membru al partidelor conservator, conservator-democrat si liberal. Functiile cele mai importante pe care le-a avut au fost de prefect al Doljului (1912-1913), ministru in guvernul Take Ionescu (1921) si de guvernator al Bancii Nationale a Romaniei (1922-1926).

Casa a fost nationalizata si retrocedata in 1996. De atunci, diversi "investitori imobiliari" au pus ochii pe terenul pe care se afla monumentul, vrand sa il demoleze si sa construiasca ceva mult mai inalt in loc. In februarie 2009 casa a trecut printr-un incendiu, iar ONG-urile sustinand ca focul a fost pus intentionat. Dupa incendiu casa a ramas fara ferestre distrugandu-se de la an la an. In 2011, dupa ce ONG-urile au facut numeroase sesizari la Ministerul Culturii si Primaria Capitalei, iar cazul a fost prezentat in presa, proprietarii au inchis ferestrele cu lemn.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7005 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Este totul in grafic ! (Miercuri, 28 martie 2012, 18:13)

  Didos [anonim]

  Este normal sa se respinga intr-o prima faza proiectul , deoarece la Comisia de Urbanism se munceste la greu ! Dar . se va reanaliza , se va rediscuta , se vor cauta solutii optime de armonizare a constructiei cu ambientul si se va hotara in favoarea construirii , ca doar nu degeaba a dat bani investitorul , pe proiect; ar fi pacat sa-i piarda. Restul , nu conteaza , dar eu cred , totusi , ca cel mai bine ar fi sa se ceara si parerea ,macar , a celor ce locuiesc in zona .
 • +5 (5 voturi)    
  mda ... (Miercuri, 28 martie 2012, 19:32)

  maryus999 [utilizator]

  dar nu s-a gandit nimeni ca este cam aproape de castelul lui Becali ? daca astia fac bloc de 45 de metri si strica armonia bulevardului si conform tehnicilor feng shui shui bheee va fi presiune negativa pe castelul lui Becalii ... in urma acestor constatari nea Gigi isi va darama castelul si va face o cladire de 90 de metri ... uite asa ca ia el tot soarele de pe bulevard ca tot se numeste razboinicul lumini ... :))
  totusi nu ar putea sa faca astia turnuri in afara orasului ?
 • +3 (3 voturi)    
  Oribilitati arhitectonice (Miercuri, 28 martie 2012, 21:05)

  mitic [anonim]

  Sunt mitic nascut, crescut in Bucuresti iar cladirile acestea reci, distante imi repugna. Prietenii mei din adolescenta care s-au raspindit prin cele 4 zari, urasc "noua' arhitectura a Bucurestiului si spun ca orasul seamana cu un oras scapat de sub bombardamente. Viena nu se poate dezvolta pentru ca in centrul istoric nu are turnuri oribile??? Ador Viena!
 • +3 (3 voturi)    
  distrugerea orasului continua.... (Miercuri, 28 martie 2012, 21:46)

  John [anonim]

  Incredibil pana unde merge tupeul mafiei, pardon, "investitorilor" imobiliari. Cu oamenii care sunt la primarii, prin comisia de urbanism ne putem astepta la orice surprize.
  Acest Vald Cavarnali, personaj controversat, este membru al comisiei tehnice de urbanism al carei presedinte e Sorin Gabrea, un alt personaj controversat si apropiat al lui Oprescu. Gabrea voteaza proiectele firmei sale in cadrul comisiei al carei presedinte este. Ambii au pus umarul la schilodirea aspectului capitalei in ultimii ani.
  Exista un articol foarte interesant pe net intitulat "Arhitectii spagilor" in care se poate citi despre ispravile celor doua personaje.
  Sper ca acest proiect nu se va realiza iar casa Oromolu va fi restaurata sau va deveni muzeu conform propunerii doamnei de la PRO_Do_Mo.
 • +2 (2 voturi)    
  niste (Miercuri, 28 martie 2012, 23:16)

  un arhitect [anonim]

  nemernici. Comentariile cred ca nici nu-si mai au rostul.
  • +2 (2 voturi)    
   Trebuie reocupat Bucurestiul! (Joi, 29 martie 2012, 9:00)

   daniel [anonim] i-a raspuns lui un arhitect

   Cum Dumnezeu isi imagineaza cineva ca Oprescu si consiliul general o sa faca ceva bun pentru Bucuresti? Cand aud de PDL, PSD, PNL, Becalli s.a. parca spui Camorra, Ndraghetta, Cosa Nostra etc. SISTEMUL asta este criminalitate organizata deja. Grupuri organizate care urmaresc spolierea fondurilor publice din colectarea gunoaielor, asfaltari, afaceri imobiliare, achizitii etc. Mie imi pare mafie. Cred ca in spatele finantarii fiecarui partid exista un Trofeu al calitatii - ba chiar asta si zambaccian sunt chestii nevinovate. Patinoare, bazine de inot, concerte pentru tineri, anti-droguri lista poate continua. Mi-e teama ca daca incepe un Mani Pulite ramanem fara clasa politica. Cu cine naiba sa mai votam ca eu nu-i mai pot inghiti pe astia. ca sa nu mai spun de UDMR cu obsesia lor pentru ANI si DNA. Cum naiba au ajuns ungurii epitomul hotiei si imposturii. Gata, m-am racorit...
 • -3 (3 voturi)    
  Bine ca americanii s-au gandit la prezentSi viitor (Joi, 29 martie 2012, 6:31)

  provincial [anonim]

  Stiu ca ma veti injura. Dar am depasit si m-am saturat de melancolia trecutului istoric...

  Am trait intr-o casa care e mai veche decat Casa Oromolu, am vazut case cu arhitectura asemanatoare destul de des, si care nu reprezinta nici un patrimoniu, pentru ca au fost case ale unor oameni normali (doctori, avocati, etc) care si-au lasat mostenirea copiilor si nu le-a confiscat-o nimeni.
  In cazul de fata e doar casa unui politician, si de aici tot tamtamul.(confiscata, nationalizata pe temei politic). Avem si noi acum 300 de politicieni si toti isi ridica case care mai de care mai meseriase. Daca vine un guvern si va dovedi ca bunurile acestora sunt facute din furturi si tertipuri (cum e cazul de cele mai multe ori) si le vor confisca, iar mai tarziu iar se intoarce roata, peste vreo 60 ani ce vom face? Le vom trece si pe ele in patrimoniul national? De ce nu am pastrat si strazile cu sau fara scanduri de pe vremuri in loc sa le asfaltam? Nu sunt si ele un colt de istorie?
  Opriti-va oameni si nu nu mai comparati Parisul si Viena cu Bucurestiul sau orice loc. din Romania. NU SUNTEM. 90% sunt in general copii dupa ceea ce exista in alta parte. (Arc de triumf, Peles, etc...)
  Arhitectul era renumit, da, a facut si arcul de triumf (adica a adaptat pe cel din Paris), dar cei de la Urbanism ar trebui sa vada si viitorul. Nu vedeti ce ingramaditi stati acolo in Bucuresti? Abia asteptati sa scapati un wekend la mare, bulgari sau Predeal. Uitati-va la Timisoara, Iasi, Bacau ce aerisite sunt. Da, ca nu putem compara nr. de locuitori.
  In final, sincer, daca vreau monumente arhitecturale, ma duc in Viena, ma duc in Paris, ma duc Barcelona lui Dali. Dar cand vin acasa,prefer o cladire de 50x50mp si 150 metri(50 etaje) inaltime si in jur parcuri verzi, decat echivalentul unor blocuri de 50x250 x30m inaltime( cu 10 etaje) si practic cu 10000mp unde ar fi putut fi un spatiu verde. Dar visez, fondurile unei astfel de cladiri depasesc economia tarii.
  • 0 (0 voturi)    
   daca nu avem Viena macar sa avem NY? (Joi, 29 martie 2012, 10:07)

   codo [utilizator] i-a raspuns lui provincial

   Problema e ca nu avem nici Viena, nici NY. Avem doar o impestriteala oribila care nu tine seama nici de trecut, nici de modernitate.
   Iar teoria dumitale cu trecerea caselor demnitarilor actuali in patrimoniul national peste 60 de ani nu risca sa vada lumina zilei pentru simplul motiv ca o casa de valoare presupune un finantator cu cap, capete care lipsesc cu desavarsire in politica actuala.
   Asta cu dusul la Viena si Paris arata clar cat de atasati suntem de valorile locale: ne cxxxm pe ea de Romania, ca doar avem bani sa tragem o fuga la altii sa ramanem cu gura cascata: wow, ce arhitectura beton au astia aici! ia sa mai pun o poza pe feisbuc.
   P.S. Dali a dat cu pensula, ala cu monumentele arhitecturale e Gaudi.
 • 0 (0 voturi)    
  turistinbucurestiro (Joi, 29 martie 2012, 10:35)

  turistinbucurestiro [anonim]

  Mihai Oromolu (1875- 1945) a fost o personalitate importanta a perioadei interbelice: a contribuit la infaptuirea Romaniei Mari, a fost prefect de Dolj, ministru in guvernul Take Ionescu (1921), guvernator al Bancii Nationale (1921-1926).
  Casa fost construita dupa planurile arh. Petre Antonescu, cel care a proiectat: Arcul de Triumf, Primaria Capitalei, Facultatea de Drept sau Banca Marmorosh-Blank (strada Doamnei, Centrul Vechi).
 • 0 (0 voturi)    
  Super tare! (Joi, 29 martie 2012, 14:15)

  Angela [anonim]

  Super tare!
 • 0 (0 voturi)    
  Turn de 310 metri in centrul Londrei (Sâmbătă, 31 martie 2012, 15:12)

  Stoica Marius [anonim]

  Deschideti link-ul http://www.adevarul.ro/life/viata/inalta-cladire-Europa-aproape-gata_0_673732738.html# si veti observa cum se face urbanism in centrul vechi al Londrei - turn de 310 metri langa London Bridge si Primarie. Aceasta in conditiile in care, se stie, englezii sunt conservatori.
  Articolul este comandat, Roxana Wring si Dan Marin fiind doar flasnetele platite de Horatiu Tica - care taxa cu sute de mii de euro aprobarea unui PUZ in CGMB.
  • 0 (0 voturi)    
   alegatie nesustinuta de logica (Marţi, 3 aprilie 2012, 16:04)

   anaerobik [anonim] i-a raspuns lui Stoica Marius

   Mestere, in Columbia e raiul cartelurilor drogurilor. Inseamna sa ne comparam, sa nazuim, sa stuchim inciudati ca la noi merge greu si cu 400 g heroina?

   Cit despre alegatia privindu-i pe cei doi comentatori, as zice ca e irelelevanta in conditiile in care si eu si inca cel putin zece cetateni - care habar n-avem cine ar fi unul Horatiu Tica - sustinem acelasi lucru: e ilegal si neprofesionist proiectul unui turn de 45 de m in acel amplasament. Fershteienzi?
 • 0 (0 voturi)    
  scoaterea din CTUAT (Marţi, 3 aprilie 2012, 15:56)

  anaerobik [anonim]

  Eu as zice asa, la prima asociere a numelui sau cu un proiect care incalca legea, persoanei care face parte din CTUAT sa i se retraga definitiv aceasta functie. Altfel, membrii CTUAT vor capata o competenta profesionala noua in CV: aprobarea oricarei ilegalitati in favoarea interesului privat. Se mai cheala si lipici UHU+ la clienti...
 • 0 (0 voturi)    
  casa Oromolu (Luni, 3 septembrie 2012, 10:55)

  felicia [anonim]

  Dece nu se face un referendum sau măcar un sondaj a populaţiei capitalei , pentru a se cunoaşte şi părerea cetăţenilor ? Ori de ei nu aveţi nevoie în această privinţă ? Păcat ! Aţi distrus Bucureştiul !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by