Romania este pozitionata pe locul 40 intr-o analiza comparativa a 97 de piete imobiliare, fiind considerata o piata "semi transparenta", arata studiul Global Transparency Index 2012. Pe primele locuri ale topului sunt pozitionate: SUA, Mare Britanie, Australia, Olanda si Noua Zeelanda - pietele imobiliare din aceasta tari dand dovada de un nivel ridicat de transparenta.

Pe pozitiile codase ale topului se gasesc Algeria, Belarus, Sudan, Angola si Nigeria (ultimele doua fiind piete nou adaugate in top in 2012) ale caror piete imobiliare sunt considerate opace.

Realizatorii cercetarii informeaza ca datele adunate arata ca pietele imobiliare in revenire dau dovada de un impuls nou pentru imbunatatirea gradului de transparenta dupa incetinirea activitatilor ca urmare a crizei financiare din 2008-2009. Circa 90% din piete au inregistrat, in ultimii doi ani, progrese in ceea ce priveste transparenta imobiliara, obtinute prin imbunatatirea datelor fundamentele ale pietei si masurarii performantelor, arata studiul.

Global Transparency Index 2012 este o cercetare realizata o data la doi ani de compania americana de consultanta imobiliara si de brokeraj imobiliar Jones Lang LaSalle.