​Cele mai scumpe chirii pentru spatiile de birouri aflate in centrele de afaceri sunt in centrul si nordul Capitalei, potrivit unui studiu realizat de ESOP Consulting. Cele mai ieftine chirii pentru acelasi segment se gasesc in sud, in zone precum 13 Septembrie, Budapesta, Cosbuc, Maria Rosetti, Timpuri Noi, Drumul Sarii, Berceni, Tineretului, Oltenitei, Calea Vacaresti, Marasesti, Calea Rahovei. In cazul inchirierii vilelor, cele mai ridicate preturi sunt in zona ultracentrala. Si in ceea ce priveste segmentul rezidential, zona de nord ramane cea mai bine cotata. Potrivit unui studiu realizat de site-ul anunturiparticulari.ro, preturile dintre cele doua zone difera cu pana la 67%.

  • Chiriile pentru spatii de birouri

"In topul chiriilor pe zone pentru spatiile de birouri din centrele de afaceri conduce zona de centru - nord, cu o chirie medie de 14,23 euro/mp/luna, urmata pe locul doi de zona ultracentrala, cu o chirie medie de 13,17 euro/mp/luna si pe locul trei de zona de nord, cu o chirie medie de 11,74 euro/mp/luna. Locurile patru si cinci sunt foarte apropiate ca nivel al chiriei: zona de est, cu un nivel mediu de 10,30 euro/mp/luna si zona de vest, cu o chirie medie de 10,19 euro/mp/luna. Aceasta analiza ia in calcul toate cele 430 de centre de afaceri din Bucuresti, iar chiriile de prezentare comporta o marja de negociere cuprinsa intre 8 si 17", se arata in studiul ESOP Consulting.

Potrivit documentului, diferenta intre nivelul celor mai ieftine spatii de birouri din centre de afaceri, din sud si al celor mai exclusiviste, din centru - nord este de circa 42,5%. Astfel, daca o chirie medie in zona de sud este de 8,19 euro/mp/luna, in centru-nord chiria medie este de 14,23 euro/mp/luna. In ceea ce priveste chiriile vilelor, nordul Capitalei se afla pe locul trei, clientii fiind interesati in special de zona ultracentrala. "

"In centru-nord si nord se cauta spatii in business center, iar in ultracentral in vile istorice. De exemplu, in ultimii cinci-sase ani, zona de centru-nord a fost cautata de multi chiriasi care isi doreau cu precadere spatii de birouri in cladiri noi, asa ca si chiria medie de prezentare pentru acest segment imobiliar s-a mentinut ridicata (14,23 euro/mp/luna). Chiar si mai sus, in zona de nord, chiria medie la centrele de afaceri noi se pastreaza la un nivel crescut, de 11,74 euro/mp/luna. In schimb vilele sunt mai putin cautate in nord, asa ca nivelul chiriei medii pe acest segment este de doar 7,41 euro/mp/luna, mai putin chiar decat in sud. Cele mai scumpe vile sunt cele din zona ultracentrala", explica Alexandru Petrescu, manager al companiei ESOP Consulting.

  • Chiriile pentru segmentul rezidential

Potrivit unui studiu realizat de site-ul anunturiparticulari.ro, chiria in cartiere precum Ferentari, Berceni sau Giurgiului ajunge sa fie mai mica si cu pana la 67% decat cea in zone renumite din nordul Bucurestiului, precum Baneasa, Herastrau sau Floreasca.

"Cea mai mare diferenta intre cele doua regiuni se inregistreaza pe segmentul apartamentelor de trei camere. Daca in Berceni chiria medie ajunge la 332 euro/ luna, in Floreasca, proprietarii solicita putin peste 1.000 euro pentru acelasi tip de imobil, diferenta fiind de aproximativ 67%. Chiriasii apartamentelor cu doua camere pot plati la randul lor cu pana la 61% mai mult in nord decat in sud: 670 euro/ luna pentru un apartament in zona Herastrau fata de 258 euro in Berceni. O diferenta de 65% este atinsa si in cazul apartamentelor de patru camere: daca in zona de sud a orasului proprietarii solicita o chirie medie de 383 euro, in Baneasa, chiria sare de 1.000 euro. Cel mai scazut ecart intre cele doua regiuni ale Capitalei - de 39% - este inregistrat pe segmentul garsonierelor. Unui chirias i se solicita, in medie, o chirie lunara de 196 euro pentru o garsoniera in cartierul Giurgiului, pe cand in Baneasa, este nevoit sa plateasca aproximativ 320 euro", se arata in studiul prezentat de anunturiparticulari.ro.