Vanduta recent pentru 60 de milioane de euro, insula Arros din Seychelle, fosta proprietate a miliardarei franceze Liliane Bettencourt, este departe de a fi reprezentativa pentru piata mondiala a insulelor, mult mai abordabile decat par, scrie AFP, care prezinta si criteriile de luat in seama la achizitionarea unei astfel de proprietati.

Toronto (Canada) este sediul site-ului Private Islands Online, una dintre cele mai mari agentii specializate in vanzarea insulelor private, cu un catalog de 550 de insule in intreaga lume si circa 20 de tranzactii pe an.

Cel mai mic pret - o mica insula de 3.000 metri patrati, in mijlocul unui lac din Panama, pentru 30.000 dolari (24.346 euro). Pentru cei mai instariti, insula greceasca Patroklos ofera 320 de hectare in Marea Mediterana, la aproximativ 50 de km de Atena, pentru 180 de milioane de euro.

"Avem tot felul de clienti, actrite, printese, dar si oameni normali. Am vandut recent o insula unui profesor pentru 250.000 de dolari (203.000 euro), o insula in Ontario cu o casuta mica", povesteste Chris Krolow, presedintele societatii pe care a fondat-o in urma cu 13 ani.

Potrivit acestuia, o insula de "calitate" trebuie sa indeplineasca trei criterii: un climat cald, un mediu politic stabil si posibilitatea de a cumpara in mod real terenul, si nu doar dreptul de utilizare. "Bahamas, Belize sau Panama sunt locurile perfecte", sustine el.

O atentie deosebita trebuie acordata surprizelor neplacute: "Multi oameni au cumparat insule in largul Hondurasului sau Belizelor uitand ca sunt pirati in aceste zone, o umiditate incredibila, milioane de tantari, boli precum denga, serpi", sublinia in 2010 Farhad Vladi, presedinte-diretor general al Vladi Private Island, o alta mare firma specializata in acest sector, cu sediul in Hamburg.

Pentru acesta, America de Nord sau Europa ofera "o situatie politica si sanitara" mult mai stabila.

O piata restransa

Insulele grecesti, adeseori mai bine echipate din punct de vedere al utilitatilor si cu un climat ideal, sunt deosebit de cautate. Potrivit lui Nicolas Mugni, de la agentia Demeures de Grece, piata locala este formata din "60 - 70 de insule, dar nu pe toate se poate construi", ceea ce limiteaza piata la circa zece insule.

Catalogul sau incepe cu 3 milioane de euro pentru o insula pe care se poate construi, intr-un loc retras, dar oferta cuprinde si o insula de 45 milioane de euro, destinata mai degraba turismului.

"Este o piata mica, nu sunt multi clienti potentiali", subliniaza Mugni, care spune ca ultima vanzare a sa a fost in 2009, o insula de 5 milioane de euro.

Tarifele practicate pe piata franceza, pentru o oferta concentrata in principal in Bretagne (nordul coastei atlantice), sunt mult mai mari.

In departamentul Morbihan, o insula de unu pana la cinci hectare se negociaza intre 1,5 si 3,5 milioane de euro, spune Frederic Dubois, expert imobiliar independent.