Pentru mai multe informatii, puteti gasi articolul aici.
5 lectii pentru societatea romaneasca
Daca informatia publicata in media este corecta, investitia D-lui Isarescu spune multe si exista cateva lectii ce pot fi extrase de aici. Sa le verificam impreuna:
1. Cand gasesti o oportunitate buna, este intotdeauna momentul potrivit pentru a investi in imobiliare
Cand proprietatea este buna, locatia este cea potrivita si pretul este atractiv, sa astepti nu mai are sens. Dl. Isarescu a cumparat o proprietate cu valoare reala si a incheiat tranzactia acum, nu a asteptat sa vina iarna cand au fost anuntate scaderi de preturi.
2. Daca venitul este in lei, si imprumutul trebuie sa fie tot in lei
Salariu sau este platit in lei asa ca a ales sa investeasca in lei. Anuntul acestei investitii trimite un mesaj important populatiei. Nu este o coincidenta ca in ultimul timp bancile sunt dispuse sa ofere imprumuturi in lei (ce exista in surplus in visteriile unora dintre aceste institutii) si nu in Euro, o valuta scumpa si rara.
3. 1.200 - 1.300 Euro/mo pentru un apartament aproape de Arcul de Triumf
Daca un apartament de 120 mp in aceasta zona chiar costa 155.000 Euro (si nu 250.000 ¬ 300.000), atunci acest fapt este o directie clara pentru piata si pentru viitorul acesteia. Nu trebuie sa spun mai mult, sunt sigur ca intelegeti ce vreau sa spun.
4. Intrebati la banci (sau vorbiti cu prieteni care au acces la proprietatile de vanzare ale bancilor). S-ar putea sa aiba oportunitati disponibile pentru voi.
Conform canalelor media, Dl. Isarescu a cumparat un apartament ce apartinea Bancii Unicredit Tiriac. Aceasta banca a oferit initial un imprumut dezvoltatorului si, pana la urma, a ajuns proprietar. Aceeasi banca a oferit un imprumut Guvernatorului BNR, pentru ca acesta sa cumpere proprietatea.
Mult banci sunt dispuse sa va ofere o proprietate pe care o detin cu un discount decent si finantare. De ce? Pentru ca astfel rezolva o problema, primesc cash in avans si transforma o "activa ce nu produce nimic" intr-o activa generatoare de venit. Deci in realitate imprumutul nu inseamna bani in plus pentru ei. Daca ai acces la o banca, vorbiti cu reprezentantii acesteia. Daca nu, vorbiti cu cineva care are acces. Cred ca este o oportunitate ce merita incercata.
5. O proprietate pe masura statutului unei persoane
Dl. Isarescu este una dintre cele mai importante persoane din Europa. Cu toate acestea a investit intr-o proprietate ce nu este extravaganta daca luam in considerare statutul sau. Nu a ales sa cumpere o proprietate de 300-500 mp. A investit intr-o zona buna, intr-o proprietate buna la un pret bun. Nimic exagerat.
Cati dintre noi chiar cumparam o proprietate ce se potriveste standardelor noastre REALE? Cati dintre noi investesc in ce isi pot permite astazi si nu in ceea ce visam sa detinem? Mesajul este clar: daca Guvernatorul BNR cumpara o astfel de proprietate, atunci cineva cu un salariu de 1.000 Euro/luna ar trebui sa fie constient de standardele sale si sa isi ajusteze dorintele.
Acesta este opinia mea despre investitia anuntata a D-lui Isarescu. Voi ce parere aveti?
- Citeste si comenteaza pe blogul lui Ilias Papageorgiadis.
Il felicitam pe dl Isarescu pentru alegerea făcută; Domnia Sa devine, iată, un veritabil trendsetter.
Mai citim printre rândurile autorului că, pentru a ajunge la o asemenea proprietate din portofoliul "de aur" al băncilor, trebuie "sa ai acces". Afirmatia cam veştejeşte imaculata imagine, măiastru construită, a institutelor de credit autohtone.
1. Pretul pe metru patrat pe care il calculati pleaca de la premisa ca apartamentul a fost cumparat doar cu banii imprumutati de la Unicredit, ceea ce nu ma astept sa fie cazul. Nu cred ca daca Dvs sau eu mergem sa obtinem finantare pentru un apartament vom primi 100% din suma ce urmeaza a fi platita.
2. Nu toata lumea se bucura de apreciere, la fel ca dl.Isarescu. E foarte posibil ca pentru alti doritori, pretul apartamentelor din complexul respectiv sa fie diferit. Totusi, daca banca nu a extras garantiile din procedura de insolventa in care este implicat complexul imobiliar respectiv, pretul diferit ar trebui aprobat de catre Comitetul Creditorilor.
Una peste alta insa apreciez si va felicit pentru articol si opiniile exprimate, insa cred ca ar trebui sa fim putin atenti la unele nuante.
Era mut ca o lebada domnul Isarescu in anii in care bancile occidentale navaleau ca niste buldozere in Romania. Si cam tare de urechi si nici nu avea ochelarii la indemina, se pare... Acum, cind nu mai e mare lucru de ruinat, poate sa filozofeze linistit.
Chiar asa de prosti considera Romanii, se inseala amarnic !!
Unul este Dl. Isarescu si unul este presedintele bancii in cauza. Al treilea nu este implicat in afacere. Care-i mirarea?
Ref. la achizitia unui apt. "sub statutul dumnealui": a afirmat ca va locui acolo? Poate l-a cumparat sa il inchirieze sau pt. vreo ruda sau sa isi faca birou de consultanta mai tirziu...
Sub cirma acestui domn, leul s-a depreciat de 10000 ori in 1990 - 2000.