O noua tranzactie a fost anuntata zilele acestea in media. O tranzactie ce nu a fost realizata de "oricine" ci de Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, domnul Mugur Isarescu. Omul ce, practic, sustine stabilitatea financiara a tarii si o protejeaza de certurile politicienilor, a facut o alegere ce pare excelenta. Conform imopedia.ro, acesta a "cumparat un apartament de 120 mp, in zona Arcul de Triumf, angajandu-se la un imprumut de paorximativ 700.000 lei (circa 155.000 Euro). Acest apartament face parte dintr-un complex rezidential al carui proprietar este in faliment", scrie Ilias Papageorgiadis pe blogul sau.

Pentru mai multe informatii, puteti gasi articolul aici.

5 lectii pentru societatea romaneasca

Daca informatia publicata in media este corecta, investitia D-lui Isarescu spune multe si exista cateva lectii ce pot fi extrase de aici. Sa le verificam impreuna:

1. Cand gasesti o oportunitate buna, este intotdeauna momentul potrivit pentru a investi in imobiliare

Cand proprietatea este buna, locatia este cea potrivita si pretul este atractiv, sa astepti nu mai are sens. Dl. Isarescu a cumparat o proprietate cu valoare reala si a incheiat tranzactia acum, nu a asteptat sa vina iarna cand au fost anuntate scaderi de preturi.

2. Daca venitul este in lei, si imprumutul trebuie sa fie tot in lei

Salariu sau este platit in lei asa ca a ales sa investeasca in lei. Anuntul acestei investitii trimite un mesaj important populatiei. Nu este o coincidenta ca in ultimul timp bancile sunt dispuse sa ofere imprumuturi in lei (ce exista in surplus in visteriile unora dintre aceste institutii) si nu in Euro, o valuta scumpa si rara.

3. 1.200 - 1.300 Euro/mo pentru un apartament aproape de Arcul de Triumf

Daca un apartament de 120 mp in aceasta zona chiar costa 155.000 Euro (si nu 250.000 ¬ 300.000), atunci acest fapt este o directie clara pentru piata si pentru viitorul acesteia. Nu trebuie sa spun mai mult, sunt sigur ca intelegeti ce vreau sa spun.

4. Intrebati la banci (sau vorbiti cu prieteni care au acces la proprietatile de vanzare ale bancilor). S-ar putea sa aiba oportunitati disponibile pentru voi.

Conform canalelor media, Dl. Isarescu a cumparat un apartament ce apartinea Bancii Unicredit Tiriac. Aceasta banca a oferit initial un imprumut dezvoltatorului si, pana la urma, a ajuns proprietar. Aceeasi banca a oferit un imprumut Guvernatorului BNR, pentru ca acesta sa cumpere proprietatea.

Mult banci sunt dispuse sa va ofere o proprietate pe care o detin cu un discount decent si finantare. De ce? Pentru ca astfel rezolva o problema, primesc cash in avans si transforma o "activa ce nu produce nimic" intr-o activa generatoare de venit. Deci in realitate imprumutul nu inseamna bani in plus pentru ei. Daca ai acces la o banca, vorbiti cu reprezentantii acesteia. Daca nu, vorbiti cu cineva care are acces. Cred ca este o oportunitate ce merita incercata.

5. O proprietate pe masura statutului unei persoane

Dl. Isarescu este una dintre cele mai importante persoane din Europa. Cu toate acestea a investit intr-o proprietate ce nu este extravaganta daca luam in considerare statutul sau. Nu a ales sa cumpere o proprietate de 300-500 mp. A investit intr-o zona buna, intr-o proprietate buna la un pret bun. Nimic exagerat.

Cati dintre noi chiar cumparam o proprietate ce se potriveste standardelor noastre REALE? Cati dintre noi investesc in ce isi pot permite astazi si nu in ceea ce visam sa detinem? Mesajul este clar: daca Guvernatorul BNR cumpara o astfel de proprietate, atunci cineva cu un salariu de 1.000 Euro/luna ar trebui sa fie constient de standardele sale si sa isi ajusteze dorintele.

Acesta este opinia mea despre investitia anuntata a D-lui Isarescu. Voi ce parere aveti?