Bula imobiliara din Romania intr-un singur grafic
In 2007, numarul tranzactiilor a ajuns la 513.000, iar valoarea impozitelor la 360 milioane euro, de unde rezulta o medie de 700 euro pe tranzactie, valoare de 5 ori mai mare decat cea din urma cu doar 4 ani.
A venit insa criza, iar valoarea tranzactiilor s-a prabusit: in 2009, statul a incasat sub forma de impozite 118 milioane euro, numarul tranzactiilor ajungand la 352.000, iar valoarea medie pe tranzactie la 335 euro. De remarcat ca impozitul mediu pe tranzactie a scazut cu 52% intre 2007 si 2009, iar numarul tranzactiilor cu doar 31%, ceea ce arata ca s-au tranzactionat locuinte din ce in ce mai ieftine.
In ultimii trei ani insa, trendul a fost unul interesant: numarul tranzactiilor a crescut cu 23%, dar valoarea impozitelor a scazut cu 5%, impozitul mediu ajungand astfel la 258 euro anul trecut.
Intre 2007 si 2012, numarul tranzactiilor a scazut cu doar 15%, dar impozitul mediu a scazut cu 63%, evolutie care ofera imaginea reala a ceea ce s-a intamplat cu adevarat pe piata imobiliara in ultimii 5 ani.
Citeste si: Urmeaza un nou val de scaderi pe piata imobiliara?
Evolutia in ultimii 10 ani a impozitului mediu pe tranzactie si valoarea totala a impozitelor colectate de stat se poate observa in graficul de mai jos.
Daca tinem cont de faptul ca impozitul pe tranzactii variaza intre 1% si 3%, in functie de valoare si data dobandirii proprietatii ajungem la concluzia ca, anul trecut, la o valoare medie a impozitului de 2%, pretul mediu de vazare pe piata imobiliara a fost de 12.900 euro, fata de 35.000 euro in 2007. Practic, in 2012 au avut loc tranzactii in valoare de 5,6 miliarde euro, fata de 18 miliarde euro in 2007, si 3,3 miliarde euro in 2003.
Trebuie spus ca tranzactiile imobiliare cuprind atat tranzactiile cu locuinte, cat si cele cu terenuri, insa nu exista date defalcate.
Doua scurte comentarii:
1. Pe piata imobiliara, aproape toate tranzactiile se realizeaza in euro, iar intre 2004 si 2007, leul s-a apreciat cu aproape 20%, urmand apoi o depreciere de 30% intre 2007 si 2012. Aceasta variatie ampla a influentat intr-o anumita masura evolutia pietei in ultimii 10 ani.
2. Reducerea valorii impozitului mediu pe tranzactii dupa 2007 a fost generat atat de scaderea preturilor, cat si de lipsa tranzactiilor mari, care sa creasca media. Cu alte cuvinte, preturile au scazut, iar cumparatorii s-au orientat catre locuinte tot mai ieftine.
Comenteaza pe BusinessDay.ro

Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
Pe ce se bazează Bill Gates când le cere țărilor bogate să consume carne artificială. Incursiune în lumea biotehnologiei: „E o senzație de autodumnezeire care poate deveni periculoasă”
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
Pot spune cu certitudine ca, preturile din domeniul imobiliar sunt inca foarte mari. Piata imobiliara este gripata, daca nu blocata. Este incontinuare manipulata de interesele unor investitori, care inca spera sa-si revina la preturile de boom.
Calculele sunt simple si tine de puterea de cumparare a unei familii cu venituri medii. In alte tari se calculeaza printr-un numar de salarii egal cu pretul unui imprumut ca ipoteca.
"Marii" investitori au disparut cu desavarsire, pentru a mai specula sperand intr-un eventual trend de crestere a preturilor.
Recomandarea mea, este ca, cei dornici sa investeasca in achizitionare unei proprietati, sa mai astepte. Preturile se vor alinia in mod natural. la nivelul anilor de dinainte de 2003.
Rabdare!