Un dezvoltator imobiliar cu capital spaniol vrea sa construiasca in cartierul bucurestean Drumul Taberei sapte blocuri de locuinte, primul fiind aproape gata, dupa o investitie de 4,2 milioane euro. In primavara, compania numita West Prime Dezvoltare vrea sa inceapa constructia a inca doua blocuri si pe viitor intentioneaza sa mai ridice patru cladiri de locuinte, daca va exista cerere in piata.

Apartamente Bd Timisoara 58Foto: Gran Via

Complexul rezidential, numit Timisoara 58, va cuprinde in total sapte blocuri de locuinte pe o suprafata de 25.000 mp. Primul dintre blocuri, totalizand 84 de locuinte, este finalizat in proportie de 90% si a fost scos la vanzare.

Investitia pentru aceasta prima faza de constructie a blocului situat pe Bd. Timisoara 58 este de 4,2 milioane de euro, sustine dezvoltatorul, neincluzand si pretul terenului.

"Avem mare incredere in acest proiect si credem ca momentul este foarte oportun pentru piata imobiliara. Dupa cinci ani de scadere, situatia a devenit stabila si incepe sa se schimbe tendinta", a declarat Rafaela Nebreda, managing partner Imoteca, agentul exclusiv desemnat pentru vanzarea apartamentelor.

Prin raportare la chiria unui apartament de doua camere intr-un bloc tot nou si cu un spatiu comparabil, situat in aceeasi zona, rata unui apartament de pe Bd. Timisoara 58 este mult mai mica, in situatia in care este achizitionat prin credit ipotecar. Astfel, la un avans de 25%, rata pentru un apartament cu doua camere este 185 de euro pe luna.

In varianta contractarii unui credit in lei pentru acelasi apartament de doua camere, cu un avans de 15%, rata este de doar 976 lei, arata reprezentantii dezvoltatorului. Multe din apartamentele scoase la vanzare sunt susceptile de a fi achizitionate si prin programul "Prima casa", insa cumparatorii pot decide ce fel de credit acceseaza in functie de veniturile pe care le au, Kiwi Finance , partener in acest proiect, oferind consultanta gratuita in acest sens.

"Din punct de vedere al creditarii, dupa cum o arata analiza facuta de noi, 2014 are cel mai bun inceput de an din 2009 incoace. Exista un nivel considerabil mai mare al lichiditatilor la nivelul bancilor, iar cateva masuri ale Bancii Nationale sunt menite sa incurajeze achizitiile", spune Traian Stancu, director de operatiuni al Kiwi Finance.

Ansamblul rezidential este situat pe terenul fostei fabrici Frigocom. "Credem ca este un bun moment pentru pentru a cumpara locuinte, iar noi am realizat un proiect de calitate, adaptat nevoilor pietei, la preturi foarte bune", apreciaza Antonela Comsa, CEO al West Prime Dezvoltare.

Ca atuuri tehnice, aceasta crede ca foarte relevante sunt izolarea termica -blocul avand un termosistem de fatada de 12 cm- si contorizarea separata la fiecare apartament pentru apa, canalizare, electricitate si gaze.

"Toate acestea vor influenta in mod pozitiv confortul locatarilor si, pe termen lung, costurile de intretinere", a mai precizat reprezentantul dezvoltatorului.

West Prime Dezvoltare urmeaza sa inceapa in primavara constructia a inca doua blocuri, totalizand circa 170 de apartamente.

Fiecare cladire are sase etaje si investitorul a obtinut certificatele de urbanism pentru acestea.

West Prime Dezvoltare este parte a grupului spaniol Gran Via care si-a inceput activitatea in Romania in anul 2006, Initial, grupul a achizitionat mai multe terenuri pe care intentioneaza sa construiasca blocuri de locuinte, dar si spatii comerciale si de birouri.

In Romania, grupul a investit aproximativ 120 milioane euro din fonduri proprii pentru achizitionarea de terenuri, detinand in acest moment aproximativ 90.000 de metri patrati in Bucuresti, in trei foste platforme industriale, toate situate in sectorul 6: Frigocom, Electrotehnica si Tricodava. Alti 60.000 de metri patrati au fost achizitionati in Constanta.