Ministerul Finantelor Publice a inceput plata despagubirilor pentru titlurile emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) in anul 2015, a informat, vineri, ANRP, intr-un comunicat remis HotNews. In 9 martie, Ministerul Finantelor Publice se plangea ca nu a putut plati despagubiri in procedurile de restituire a proprietatilor confiscate de comunisti, in primele doua luni ale anului 2015, din cauza popririlor instituite asupra conturilor MFP.

Presedintele ANRP, George BaesuFoto: cdep.ro

Potrivit sursei citate, platile incepute de MFP sunt pentru titlurile emise de ANRP in anul 2015 prin care s-au stabilit sumele reprezentand o noua transa a despagubirilor, in conformitate cu Legea 165/2013.

Petentii pot verifica pe site-ul MFP, in sectiunea "verificare despagubiri A.N.R.P.", daca sumele care li se cuvin au fost virate catre unitatile CEC Bank.

Aceste informatii pot fi obtinute de beneficiarii despagubirilor dupa introducerea numarului titlului de plata in cadrul sectiunii mentionate.

A.N.R.P. sustine ca in perioada ianuarie - martie 2015 a emis titluri de plata in valoare de 2.393.493 lei pentru prima transa a despagubirilor si in valoare de 134.797.448 lei pentru transa a doua a despagubirilor.

Ministerul Finantelor Publice sustinea, in 9 martie, ca nu a putut plati despagubiri in procedurile de restituire a proprietatilor confiscate de comunisti, in primele doua luni ale anului 2015, din cauza popririlor instituite asupra conturilor MFP.

Potrivit unui rapsuns oferit la solicitarea HotNews, in 9 martie 2015, MFP a primit de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), din subordinea Guvernului, titluri de plata de peste 64 de milioane de lei pentru a fi achitate catre petenti.

"In anul 2015 Ministerul Finantelor Publice a primit de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor un numar de 3.564 titluri de plata in valoare de 64.346 mii lei, iar pana in prezent nu a fost efectuata nici o plata. (...) Titlurile de plata transmise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor in anul 2015 nu au fost platite pana in acest moment din cauza popririlor infiintate asupra conturilor Ministerul Finantelor Publice", se arata in raspunsul transmis de MFP in 9 martie.

Luni, 30 martie, MFP a revenit cu completari, aratand ca popririle asupra conturilor MFP sunt in cuantum de aproape 14 milioane de lei la data de 27 martie 2015.

"Popririle infiintate asupra conturilor Ministerului Finantelor Publice se refera la hotarari judecatoresti executorii prin care Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice a fost obligat la plata unor sume reprezentand despagubiri materiale, morale sau cheltuieli de judecata conform legislatiei in vigoare. Pana la data de 27.03.2015 popririle infiintate asupra contului Ministerului Finantelor Publice sunt de peste 13.916.872 lei", precizeaza MFP, la solicitarea HotNews.

In schimb, in anul 2014, Ministerul Finantelor Publice a achitat titluri de plata emise de ANRP in valoare totala de 542,5 milioane lei, in procesul de despagubire.

Finantele precizeaza ca, in procesul de despagubire, autoritatile romane au prevazut "reglementari care sa coreleze modalitatea de plata a despagubirilor acordate cu sursele de finantare".

MFP mai arata ca Guvernul a instituit o esalonare a platii despagubirilor avand in vedere "necesitatea respectarii tintei de deficit asumate", precum si "necesitatea respectarii drepturilor persoanelor indreptatite la despagubiri".

Despagubirile din anul 2014 au fost acordate in baza mai multor legi care reglementeaza acest proces complex, in functie de tipurile de drepturi si de situatii:

  • Legea nr.164/2014 privind unele masuri pentru accelerarea si finalizarea procesului de solutionare a cererilor formulate in temeiul Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, precum si al Legii nr. 290/2003 privind acordarea de despagubiri sau compensatii cetatenilor romani pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, si pentru modificarea unor acte normative.

Legea nr. 164/2014 prevede la art.11 alin.(1) ca plata sumelor stabilite prin titlurile de plata emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) se efectueaza de catre Ministerul Finantelor Publice, incepand cu data de 1 ianuarie 2015, in termen de cel mult 180 de zile de la data emiterii acestora.

  • Pana la data intrarii in vigoare a acestei legi, plata despagubirilor stabilite prin Legea nr. 9/1998 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legea nr. 290/2003, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, platile se efectuau din bugetul ANRP, insa dupa aprobarea noii legi 164/2014, MFP a inceput sa faca platile direct catre petenti, in urma titlurilor de plata emise de ANRP.
  • Legea nr.165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania. prin aceasta lege, plata sumelor de bani reprezentand despagubiri in dosarele aprobate de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor inainte de intrarea in vigoare a legii, precum si a sumelor stabilite prin hotarari judecatoresti, ramase definitive si irevocabile la data intrarii in vigoare a legii, se face in termen de 5 ani, in transe anuale egale, incepand cu 1 ianuarie 2014 (art.41 alin.(1) din lege).

Conform alin.(4) al art.41 din Legea nr. 165/2013, titlul de plata emis de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor in conditiile alin.(1) si (2) se efectueaza de catre Ministerul Finantelor Publice in cel mult 180 de zile de la emitere.