Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic
1,5 miliarde euro in primele noua luni din 2007

Valoarea tranzactiilor imobiliare din Romania s-a dublat

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 21 noiembrie 2007, 14:44 Economie | Imobiliar

Tranzactiile imobiliare din Romania au atins valoarea de 1,5 miliarde euro, dupa primele noua luni ale acestui an, valoare aproape dubla comparativ cu perioada similara a anului trecut, conform datelor companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox, citate de NewsIn. Cele mai mari investitii din Capitala sunt pe segmentul birourilor, in timp ce in marile orase din provincie cele mai importante tranzactii imobiliare se realizeaza pe segmentul centrelor comerciale.

"Marea majoritate a tranzacţiilor din Capitală se vor face pe piaţa birourilor, chiar dacă acest segment este încă subdezvoltat. În ceea ce priveşte centrele comerciale, cele mai multe tranzacţii se vor realiza în oraşele mari din provincie. Ne aşteptăm ca yield-urile (randamentele investiţionale ale tranzacţiilor - n. r.) pe segmentul centrelor comerciale să scadă undeva la 6% în următoarele şase luni, chiar dacă acestea se situează în prezent la 6,5%", a precizat Cristian Ustinescu, business development manager în cadrul DTZ.

Pe segmentul centrelor comerciale, cea mai mare tranzactie din aceasta perioada a fost realizată de către fondul austriac de investiţii Immoeast, care a achiziţionat centrul comercial Polus din Cluj de la managerul de constucţii al proiectului, TriGranit, tranzacţie pentru care a plătit 185 milioane euro.

Pe segmentul birourilor, cea mai mare tranzacţie a anului rămâne clădirea America House, vândută de israelienii de la GTC către grupul francez de investiţii Natixis, pentru suma de 120,3 milioane euro, tranzacţie realizată la un yield de 6%. A doua afacere pe segmentul birourilor a fost realizată de către Immoeast care a achiziţionat pentru 101,5 milioane euro clădirea S-Parc din Bucureşti. Pe sectorul industrial, cea mai importantă tranzacţie a fost realizată în al doilea trimestru al anului de către GE Real Estate, care a achiziţionat cu 175 milioane euro, la un yield de 8%, spaţii industriale din şapte oraşe din ţară.

Cristian Ustinescu sustine ca în ultimii patru ani randamentele pe segmentul de birouri şi retail au scăzut de la 11% la în 2004 până la 6,5% în 2007. În ceea ce priveşte yield-urile pe segmentul industrial acestea au scăzut de la 12,5% în 2004 la 8% în 2007. Oficialii DTZ estimează că şi anul viitor randamentele investiţionale vor scădea.

DTZ este o companie internaţională de servicii şi consultanţă imobiliară cu o reţea de circa 200 de birouri în 163 de oraşe. DTZ Echinox este din noiembrie 2002 reprezentanţa locală în România a companiei internaţionale imobiliare DTZ.
Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. Poate doar să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

107 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri