Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana la majorarea preturilor imobiliarelor pentru primul trimestru al anului 2015 in comparatie cu trimestrul anterior, se arata in Indexul Preturilor Imobiliarelor publicat joi de Eurostat. Preturile in sectorul imobiliar s-au majorat cu 4,1% fata de ultimul trimestru din 2014. Trendul ascendent al preturilor a inceput in ultimul trimestru ala anului 2014, după ce primele două trimestre au inregistrat scaderi ale preturilor imobiliarelor cu 1,3% si, respectiv, 0,9%.

Romania in Eurostat

Romania in Eurostat

Foto: Eurostat

Potrivit Eurostat, pe locul doi la majorarea preturilor imobiliare pentru primul trimestru din 2015 in comparatie cu trimestrul anterior se situeaza Suedia cu 3,9%, topul fiind completat de Hungaria cu o majorare de 3,7%. Ambele tari au inregistrat trenduri ascendente ale preturilor imobiliarelor pentru anul 2014.

In ceea ce priveste majorarea preturilor imobiliarelor din statele UE in comparatie cu preturile pentru anul 2014, pe primul loc este Irlanda cu 16,8%. Topul este completat de Suedia cu o crestere de 11,6% si Ungaria cu 9,7%. Romania nu este inclusa in statistica, deoarece pe primele doua trimestre din 2014 preturile la imobiliare au scazut.

Exista si state europene in care preturile la imobiliare au scazut remarcabil in primul trimestru al anului 2015. Belgia, Croatia si Cipru inregistreaza o prabusire cu 2,8% a preturilor fata de valorile din ultimul trimestru ala anului 2014. In timp ce preturile imobiliarelor din Letonia au scazut cu 5,8% fata de anul 2014.

De ce cresc preturile

Contactat de Hotnews, dr Ion Radu Zilisteanu, profesor de economie si expert imobiliar, a declarat ca majorarea preturilor imobiliarelor pentru primul trimestru al anului 2015 in comparatie cu trimestrul anterior nu reflecta neaparat o tendita.Expertul imobiliar a precizat ca analiza Eurostat s-ar putea sa reflecteze doar o crestere sezoniera.

“Piata imobiliara este o piata sezoniera, anotimpurile proprice trazanctionarilor imobiliare sunt in special primavara si toamna, in timp ce in timpul verii si a iernii se vinde mai putin. Analiza Eurostat nu are o semnificatie deosebita”, a completat Zilisteanu.

Expertul imobiliar a declarat ca piata imobiliara este extrem de dependenta de climatul economic general si este o piata globalizata. Astfel, in viitor preturile imobiliarelor ar putea sa fie influentate de situatia din Grecia, daca criza de la Atena va avea implicatii si asupra economiei din tara.

Dr. Ion Radu Zilisteanu a amintit ca in interpretarea unor astfel de sondaje trebuie sa acordam atentie contextului. Astfel, si pe piata constructilor au existat anumite evolutii ciudate ale preturilor.