Piata imobiliara din tara noastra a oscilat de foarte multe ori intre perioade de inflorire si declin, insa dezvoltatorii imobiliari au reusit intotdeauna sa restabileasca un echilibru. Desigur, aceasta situatie este valabila si la nivel european, unde apetitul pentru risc al investitorilor a inregistrat un progres semnificativ in ultimii ani. Daca in 2014 sectorul imobiliar din Romania a cunoscut o crestere vizibila pe tot parcursul anului, pentru 2015 previziunile specialistilor afirma ca vom asista la o serie de investitii importante in acest domeniu, dar si la o reluare a constructiilor noi, mai ales in orasele dezvoltate din punct de vedere economic, precum Bucuresti, Cluj Napoca sau Timisoara.

Central Residential ParkFoto: centralplace.ro

Avantajul major al acestui val de dezvoltare imobiliara consta in sustinerea cresterii economice nu doar la nivel national, ci si european. Este important sa analizam sectorul imobiliar din Europa, deoarece trendul urmat de tarile vecine modeleaza piata imobiliara din Romania. Astfel, conform declaratiilor lui Simon Hardwick, unul dintre membrii PwC Legal, piata europeana va fi tinta unor investitori veniti din intreaga lume. Acestia vor aduce capital din belsug, ceea ce reprezinta o oportunitate excelenta pentru tarile europene la prima vedere. In realitate insa, acest fenomen va fi o adevarata provocare pentru anul 2015, fiind posibila o crestere considerabila a preturilor si o lupta permanenta a investitorilor pentru a mentine o piata cat mai echilibrata.

Revenind la piata imobiliara din tara, se pare ca dezvoltatorii au o activitate destul de intensa. Conform statisticilor, valoarea tranzactiilor imobiliare a crescut de la 300 milioane de euro in 2013, la 1,2 miliarde de euro in 2014. Astfel, liderul in domeniul serviciilor imobiliare, DTZ Echinox sustine ca totalul se imparte intre achizitii de proiecte de retail cu 45%, proiecte de birouri 30%, tranzactii din domeniul industrial 15% si un procent de 10% reprezentat de achizitiile de terenuri. In plus, tot aceasta companie crede ca avansul de pe piata de investitii imobiliare va inainta si pe parcursul anilor urmatori.

Avand in vedere ca timp de 5 ani, piata imobiliara din tara s-a confruntat cu o perioada de liniste, anul 2014 ne-a surprins cu un numar mare de santiere noi, capitala fiind considerata zona cu cel mai mai remarcabil boom imobiliar. Conform unui articol realizat de publicatia online Targul Imobiliar.ro, exista cativa investitori cheie care construiesc locuinte in tara noastra si care au contribuit la aceasta dezvoltare a pietei imobiliare din tara, dar mai ales din Bucuresti. Care sunt acestia? Iata cativa dintre cei mai importanti dezvoltatori, in ordinea reusitelor inregistrate de-a lungul activitatii.

  • Robertino Georgescu si Daniel Dragulin, doi dezvoltatori care au mizat pe zona din sudul capitalei, mai exact Berceni si Popesti-Leordeni. Acestia au construit mai mult de 1500 de apartamente, ce pot fi achizitionate de catre cei interesati cu programul Prima Casa. Investitia lor a cunoscut un succes remarcabil chiar in perioada de criza, cand multi se confruntau cu probleme grave si pierderi importante.
  • Europa Capital este unul dintre mari investitori din capitala, avand in constructie aproape 300 de apartamente in zona Tineretului si Vitan. Asadar, in Vitan s-au finalizat 240 de apartamente, iar in Parcul Tineretului este gata primul bloc. Europa Capital face parte din RPF Development si Rockefeller Group International.
  • Pentru ca Bucuresti este tinta favorita a marilor investitori imobiliari, Tomoiu Gabriela este de asemenea unul dintre dezvoltatorii imobiliari de seama ai capitalei. Aceasta administreaza un business de succes si construieste ansambluri rezidentiale, blocuri de locuinta, dar si constructii rezidentiale. Proiectele s-au derulat in Sibiu, inainte de anul 2007 si in Bucuresti, mai exact in cartierul Floreasca, Dristor, Calea Calarasilor si Mihai Bravu. O parte din aceste locuinte sunt gata si au fost cumparate, iar o parte sunt in curs de finalizare.

Cum arata ofertele de pe piata imobiliara din 2015? Ca si pana acum, dezvoltatorii incearca sa raspunda cerintelor actuale ale potentialilor cumparatori, astfel ca eforturile se concentreaza pentru obtinerea unor ansambluri rezidentiale, blocuri si case de inalta calitate. Referitor la calitate, se observa o noua tendinta a proiectelor rezidentiale, aceea de a oferi clientilor o gama cat mai variata de locuinte.

In capitala se poate observa tendinta dezvoltatorilor care parasesc zona de sud pentru zona de nord, cum ar fi Floreasca, Barbu Vacarescu, Aviatiei etc. In mod evident, cererea de locuinte este mult mai mare in aceste locatii, motiv pentru care dezvoltatorii se orienteaza in functie de nevoile pietei.

Desigur, persoanele care doresc sa achizitioneze o locuinta nu sunt interesate doar de statisticile si previziunile referitoare la piata imobiliara, ci si de calitatea constructiilor si pretul acestora. In plus, toata lumea isi doreste o locuinta care sa faciliteze accesul la scoli, gradinite, spitale, farmacii, locuri de munca etc… In ceea ce priveste capitala, se poate observa ca investitorii imobiliari se concentreaza asupra unor zone cheie pentru capitala, astfel ca bucurestenii vor avea de unde sa aleaga in 2015.

Asadar, sa luam drept exemplu unul dintre investitorii de mai sus si sa analizam oferta imobiliara a acestuia.Tomoiu Gabrielaeste o firma care incearca sa aduca ceva nou pe piata imobiliara din Bucuresti, datorita faptului ca acest PFA colaboreaza cu cei mai mari producatori de materiale de constructii si utilizeaza numai echipamente si tehnologii de inalta clasa. La fel ca acest investitor, mai exista si altii care procedeaza la fel, cu scopul de a creste nivelul investitiilor imobiliare din Romania si din capitala in anul 2015.

Pentru a putea intelege mai bine ce inseamna oferta imobiliara 2015, exemplul urmator consta intr-o oferta reala de apartamente construite defirma Tomoiu Gabriela. Dristor este una dintre locatiile in care apartamentele finalizate sunt puse la vanzare. In descrierea ofertei sunt mentionate materialele utilizate, precum gresia, faianta, parchetul, obiectele sanitare, prizele, geamurile, usile, utilitatile etc. In detrimetrul producatorului putem retine brand-uri precum Rav Bariah, Schuco, Legrand, Vaillant etc. In plus, oferta beneficiaza de o reducere de 5 % pentru plata cash si de preturi care au TVA-ul de 5% inclus, conform prevederilor legale. De asemenea, cumparatorii au posibilitatea de a-si personaliza interiorul dupa bunul plac.

Cresterea ofertelor imobiliare a condus la scaderea dramatica a preturilor, astfel ca in 2015 se pot cumpara 3 garsoniere cu suma medie platita pentru o singura garsoniera in anul 2008. De asemenea, cu 150. 000 € se pot achizitiona doua apartamente cu 3 camere, suma care in anul 2007 reprezenta valoarea unui singur astfel de apartament. Aceste cifre ilustreaza diferenta enorma la care s-a ajuns in decurs de opt ani, ceea ce demonstreaza instabilitatea pietei imobiliare.

Bineinteles, instabilitatea pietei imobiliare este consecinta alegerilor pe care dezvoltatorii imobiliari le fac. Oamenii de afaceri din acest domeniu mentionati mai sus - Simon Maur, Ofer Liesberson, Ofer Liesberson sau Tomoiu Gabriela - sunt doar cateva nume importante de pe scena romaneasca, in special cea din Bucuresti. Pe langa acestia, afaceristi precum Dan Liviu Marius, Abu-Lail Akram, Petre si Marilena Nicula, Lucian Mateescu, Mohammad Murad si altii - contribuie la consolidarea pietei imobiliare din 2015, dar si pe viitor. Fiind un teren sigur, momentan acestia aleg sa investeasca in cele mai variate proiecte imobiliare din ultimii ani. ​